Ryby w multicookerze: przepisy ze zdjęciami
W multicookerze można przyrządzać ryby duszone, gotowane na parze lub smażone. W multicookerze można również przyrządzić zupę rybną, kotlety rybne, hodgepodge i zapiekanki.
Gulasz rybny w multicookerze z kalafiorem
Składniki:
- 1 kg filetu z dowolnej ryby, która nie jest zbyt tłusta;
- 1 szt. cebuli, słodkiej papryki i marchewki;
- ½ beli kalafiora;
- pieprz, sól, masło.
Marchew, cebulę i paprykę umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Kalafiora obrać i pokroić na różyczki.
Włożyć masło do misy multicookera. Smażyć cebulę w maszynce do cebuli na sicie do pieczenia przez 7 minut.
Dodaj do miski warzywa i opłukaną, wypatroszoną rybę. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody. Gotuj rybę w trybie "Gulasz" przez 40-50 minut.
Ryba z frytkami w multicookerze
Ryba i ziemniaki w multicookerzeSkładniki:
- 500g filet rybny;
- 1 marchew i cebula;
- 2 łyżki ketchupu, kwaśna śmietana i olej roślinny;
- 5 ziemniaków;
- 1 liść laurowy;
- pieprz i sól.
Pokroić rybę na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
Na patelnię multicookera wlej trochę oleju roślinnego. Do tego samego garnka włożyć cebulę i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Umieścić naczynie w trybie "Bake" na 20 minut.
Po 20 minutach otwórz pokrywę multicookera, wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj ketchup oraz odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Dodaj liść laurowy i ponownie wszystko wymieszaj.
Z ziemniaków zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i doprawiamy solą. Włożyć ziemniaki do robota kuchennego. Wybrać tryb "Gulasz" i gotować przez 1 godzinę.
Zapiekanka rybna z kalafiorem w multicookerze
Zapiekanka rybna z kalafioremProdukty:
- 500 g filetu z dowolnej ryby;
- 500 g kalafiora;
- 1 główka cebuli;
- 3 jajka;
- 100 g sera;
- 1 łyżka papryki;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- sól, zioła, olej roślinny.
Kapustę podzielić na różyczki i gotować na parze przez 10 minut. Cebulę pokroić w półpierścienie, a rybę na kawałki. Zetrzeć ser na tarce.
Wlać olej roślinny do misy multicookera. Na wierzchu ułożyć cebulę, rybę i kapustę.
Jajka wymieszać w misce z papryką, śmietaną i ziołami. Posolić i popieprzyć sos. Polej dressingiem potrawy w misce. Posypać potrawę tartym serem.
Zamknąć pokrywę multicookera i przełączyć na tryb "Bake". Gotować przez około 40-45 minut.
Ryba z marchewką, cebulą i kwaśną śmietaną
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (najlepiej z ryb morskich);
- Jedna marchewka i jedna cebula;
- 100 ml kwaśnej śmietany;
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego;
- 5 ziaren pieprzu czarnego;
- czarny pieprz i sól do smaku;
- roztopione masło;
- świeże zioła.
Filet rozmrozić, umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Zetrzeć marchew na średniej wielkości tarce. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
Na patelni rozpuścić roztopione masło. Podsmażamy na nim cebulę przez kilka minut, następnie dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.
Wszystkie przygotowane w ten sposób składniki włożyć do misy multicookera i zalać kwaśną śmietaną. Wszystko dobrze wymieszać. Kwaśna śmietana powinna pokryć zarówno warzywa, jak i rybę. Do multicookera wlać trochę wody.
Wstawić w tryb "Gulasz" i gotować przez 40 minut. Na krótko przed zakończeniem gotowania ryby i śmietany, dodaj do miski drobno posiekane zioła.
Gulasz rybny w multicookerze z sosem pomidorowym
Gulasz rybnyNiewiarygodne:
- 800 g filetów rybnych;
- Jedna marchewka i jedna cebula;
- 3 pomidory;
- cukier 0,5 łyżki;
- sól i przyprawy do smaku.
Opłukać i obrać warzywa i ryby. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. Pokroić rybę na kawałki.
Do misy multicookera wlewamy chudy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
Aby przygotować sos, zetrzyj pomidory na tarce w małej misce. Dodać sól, cukier i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Wlać sos do misy multicookera i dobrze wymieszać. Ustawić tryb "Duszenie" i gotować rybę przez 50 minut.
Jak przyrządzić zapiekankę rybną w multicookerze
Zapiekanka rybna Składniki:
- 500 g ryby morskiej;
- 100 g sera (twardego);
- 2 jajka;
- Po 1 cebuli i 1 marchewce;
- Sól, pieprz, olej słonecznikowy;
- 80 ml mleka;
- Garść bułki tartej.
Bułkę tartą namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Smaż warzywa w oleju roślinnym w multicookerze w trybie "Pieczenie", aż będą gotowe.
Filety rybne rozdrobnić w maszynce do mięsa na mięso mielone. Namoczoną bułkę tartą wmieszać do masy. Resztę mleka wlać do masy mięsnej, dodać upieczone warzywa, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać.
Przełóż farsz do misy multicookera i wygładź go na gładką masę. Włącz tryb "Bake" i gotuj zapiekankę przez 30 minut.
Zetrzeć ser na drobnej tarce. Po 30 minutach przełożyć ser do naczynia do zapiekanek. Włącz zapiekankę z powrotem i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Składniki:
- 500 g filetów rybnych;
- 5 ziemniaków;
- 1 cebula;
- 2 pomidory;
- 2 ząbki czosnku;
- 100 g kwaśnej śmietany;
- 100 g sera;
- koperek, pieprz.
Filety rybne umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w półkrążki, a pomidory w szerokie krążki.
Kwaśną śmietanę wymieszać z drobno posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki włożyć do misy multicookera, zalać sosem śmietanowym, posolić i popieprzyć. Połóż rybę na wierzchu ziemniaków. Ponownie skropić ziemniaki sosem.
Na wierzchu ułożyć cebulę i pomidora. Skropić je sosem. Posypać danie serem i piec w trybie "Piec" przez godzinę.
Rybne hodgepodge w multicookerze
Ryby hodgepodge w multicookerSkładniki:
- 500g filet z różowego łososia;
- 1 słoik oliwek;
- 5 ogórków;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- trochę selera;
- 2 kiszone pomidory;
- 7 ziemniaków;
- koperek.
Cebulę i marchewkę drobno posiekać, a marynowane pomidory rozgnieść widelcem. Umieść warzywa w misie multicookera i dodaj odrobinę oleju roślinnego do mieszanki. Piec w trybie "Bake" przez 10 minut.
Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki i włożyć do misy multicookera. Gotuj mieszankę przez kolejne 10 minut.
Obrać i pokroić ziemniaki. Do misy multicookera wlać niewielką ilość wody. Włóż ziemniaki do mieszanki pomidorowej. Wraz z ziemniakami włożyć grubo pokrojoną rybę.
Przełączyć tryb gotowania na "Duszenie" i gotować przez 1 godzinę. 10 minut przed gotowością dodać oliwki, seler i koperek. Dodaj do garnka trochę zalewy z oliwek, jeśli chcesz.
Przepis na zupę w multicookerze krok po kroku
Zupa rybna w multicookerzeSkładniki:
- 500 g łososia różowego;
- 4 ziemniaki;
- Cebula, marchew - 1 szt;
- 50 g selera;
- sól i zioła;
- 1 pomidor.
Oczyścić rybę, pozostawiając głowę, płetwy i ogon. Pokroić łososia na duże kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Marchew pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę i pomidora pokroić w drobną kostkę, a seler w krążki. Umieść wszystkie warzywa w misie multicookera. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
Wlać do miski wodę tuż poniżej górnej kreski. Doprawić zupę solą i pieprzem, a następnie dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę multicookera, ustawić tryb "Gulasz" i gotować przez 1 godzinę.
Zioła i przyprawy dodać do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. Dodać 2 liście laurowe. W ostatnim kroku ustawiamy w multicookerze tryb "Ciepły" i pozostawiamy zupę na kolejne 10 minut do naciągnięcia.
Pieczony łosoś w multicookerze w krokach
Pieczony różowy łosoś w multicookerzeSkładniki:
- 1 mątwa;
- przyprawy, sól, olej roślinny.
Różowego łososia obrać z łusek i usunąć wnętrze. Ryby umyć i odciąć płetwy. Należy również usunąć głowicę. W razie potrzeby można również oczyścić rybę z drobnych ości.
W misce wymieszać przyprawy i sól. W razie potrzeby rozdrobnić masę na proszek za pomocą młotka kuchennego. Przyprawy dokładnie rozprowadzić po wewnętrznej i zewnętrznej stronie ryby. Pozostawić rybę do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 40 minut.
Pokroić rybę na niezbyt cienkie porcje. Do misy multicookera wlewamy chudy olej i rozgrzewamy go. Umieść plastry zamarynowanej ryby w oleju. Włącz tryb "Fry" i gotuj różowego łososia przez pół godziny.
Ryba gotowana na parze w multicookerze
Ryba gotowana na parze w multicookerzeSkładniki:
- 500 g czerwonej lub białej ryby;
- olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek;
- sok z cytryny;
- 2 ząbki czosnku;
- Zioła prowansalskie;
- suszone zioła;
- pieprz, przyprawy do ryb, sól do smaku.
Rybę umyć, oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy i głowę, osuszyć. Obrać i zmiażdżyć czosnek.
Dodaj do oliwy z oliwek zioła prowansalskie i sok z cytryny. Dodać mieszankę czosnkową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rybę natrzeć solą i przyprawami. Rybę posmarować oliwą i sosem ziołowym. Rybę posypać suszonymi ziołami.
Ustawić multicooker na odpowiednie ustawienie. Wlej wodę do multicookera i wstaw do pojemnika. Umieść rybę w pojemniku i gotuj przez około 15 minut.
Ryba z ryżem i warzywami w multicookerze
Ryż z warzywamiSkładniki:
- 600 g owoców morza;
- Ryż i fasolka szparagowa - 1 łyżka;
- ½ łyżki kukurydzy;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- Marchew i cebula - 1 łyżka;
- sól i przyprawy do ryb.
Ryż jest kilkakrotnie dobrze wypłukany. Filety rybne pokroić wzdłuż na plastry. Marchew i cebulę pokroić w równą kostkę.
Wlać olej roślinny do misy multicookera. Włożyć warzywa i lekko podsmażyć w trybie "pilaw". Dodaj do miski rybę, przyprawy, zieloną fasolkę i kukurydzę. Wszystko dobrze wymieszać.
Ryż posypać warzywami i rybą, zalać wodą tak, aby przykryła składniki na około dwa palce. Posolić ryż, zamknąć pokrywę multicookera, ponownie ustawić tryb "pilaw" i gotować przez pół godziny.
Pod koniec tego czasu otwórz pokrywę i spróbuj ryżu. Jeśli ryż jest jeszcze trochę sztywny, włączyć funkcję "Utrzymywanie w cieple" i pozostawić potrawę do gotowania jeszcze przez kilka minut.
Podczas gotowania tej potrawy dozwolone jest zastąpienie kalafiora brokułami. Rybę można przyrządzić również z obu rodzajów kapusty.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu