Ryby w multicookerze: przepisy ze zdjęciami

W multicookerze można przyrządzać ryby duszone, gotowane na parze lub smażone. W multicookerze można również przyrządzić zupę rybną, kotlety rybne, hodgepodge i zapiekanki.

Gulasz rybny w multicookerze z kalafiorem

Składniki:

  • 1 kg filetu z dowolnej ryby, która nie jest zbyt tłusta;
  • 1 szt. cebuli, słodkiej papryki i marchewki;
  • ½ beli kalafiora;
  • pieprz, sól, masło.

Marchew, cebulę i paprykę umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Kalafiora obrać i pokroić na różyczki.

Włożyć masło do misy multicookera. Smażyć cebulę w maszynce do cebuli na sicie do pieczenia przez 7 minut.

Dodaj do miski warzywa i opłukaną, wypatroszoną rybę. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody. Gotuj rybę w trybie "Gulasz" przez 40-50 minut.

Ryba z frytkami w multicookerze

Ryba i ziemniaki w multicookerzeSkładniki

:

  • 500g filet rybny;
  • 1 marchew i cebula;
  • 2 łyżki ketchupu, kwaśna śmietana i olej roślinny;
  • 5 ziemniaków;
  • 1 liść laurowy;
  • pieprz i sól.

Pokroić rybę na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.

Na patelnię multicookera wlej trochę oleju roślinnego. Do tego samego garnka włożyć cebulę i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Umieścić naczynie w trybie "Bake" na 20 minut.

Po 20 minutach otwórz pokrywę multicookera, wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj ketchup oraz odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Dodaj liść laurowy i ponownie wszystko wymieszaj.

Z ziemniaków zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i doprawiamy solą. Włożyć ziemniaki do robota kuchennego. Wybrać tryb "Gulasz" i gotować przez 1 godzinę.

Zapiekanka rybna z kalafiorem w multicookerze

Zapiekanka rybna z kalafioremProdukty

:

  • 500 g filetu z dowolnej ryby;
  • 500 g kalafiora;
  • 1 główka cebuli;
  • 3 jajka;
  • 100 g sera;
  • 1 łyżka papryki;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • sól, zioła, olej roślinny.

Kapustę podzielić na różyczki i gotować na parze przez 10 minut. Cebulę pokroić w półpierścienie, a rybę na kawałki. Zetrzeć ser na tarce.

Wlać olej roślinny do misy multicookera. Na wierzchu ułożyć cebulę, rybę i kapustę.

Jajka wymieszać w misce z papryką, śmietaną i ziołami. Posolić i popieprzyć sos. Polej dressingiem potrawy w misce. Posypać potrawę tartym serem.

Zamknąć pokrywę multicookera i przełączyć na tryb "Bake". Gotować przez około 40-45 minut.

Ryba z marchewką, cebulą i kwaśną śmietaną

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (najlepiej z ryb morskich);
  • Jedna marchewka i jedna cebula;
  • 100 ml kwaśnej śmietany;
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 5 ziaren pieprzu czarnego;
  • czarny pieprz i sól do smaku;
  • roztopione masło;
  • świeże zioła.

Filet rozmrozić, umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Zetrzeć marchew na średniej wielkości tarce. Cebulę pokroić w cienkie krążki.

Na patelni rozpuścić roztopione masło. Podsmażamy na nim cebulę przez kilka minut, następnie dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.

Wszystkie przygotowane w ten sposób składniki włożyć do misy multicookera i zalać kwaśną śmietaną. Wszystko dobrze wymieszać. Kwaśna śmietana powinna pokryć zarówno warzywa, jak i rybę. Do multicookera wlać trochę wody.

Wstawić w tryb "Gulasz" i gotować przez 40 minut. Na krótko przed zakończeniem gotowania ryby i śmietany, dodaj do miski drobno posiekane zioła.

Gulasz rybny w multicookerze z sosem pomidorowym

Gulasz rybnyNiewiarygodne

:

  • 800 g filetów rybnych;
  • Jedna marchewka i jedna cebula;
  • 3 pomidory;
  • cukier 0,5 łyżki;
  • sól i przyprawy do smaku.

Opłukać i obrać warzywa i ryby. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. Pokroić rybę na kawałki.

Do misy multicookera wlewamy chudy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.

Aby przygotować sos, zetrzyj pomidory na tarce w małej misce. Dodać sól, cukier i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Wlać sos do misy multicookera i dobrze wymieszać. Ustawić tryb "Duszenie" i gotować rybę przez 50 minut.

Jak przyrządzić zapiekankę rybną w multicookerze

Zapiekanka rybna Składniki

:

  • 500 g ryby morskiej;
  • 100 g sera (twardego);
  • 2 jajka;
  • Po 1 cebuli i 1 marchewce;
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy;
  • 80 ml mleka;
  • Garść bułki tartej.

Bułkę tartą namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Smaż warzywa w oleju roślinnym w multicookerze w trybie "Pieczenie", aż będą gotowe.

Filety rybne rozdrobnić w maszynce do mięsa na mięso mielone. Namoczoną bułkę tartą wmieszać do masy. Resztę mleka wlać do masy mięsnej, dodać upieczone warzywa, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać.

Przełóż farsz do misy multicookera i wygładź go na gładką masę. Włącz tryb "Bake" i gotuj zapiekankę przez 30 minut.

Zetrzeć ser na drobnej tarce. Po 30 minutach przełożyć ser do naczynia do zapiekanek. Włącz zapiekankę z powrotem i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych;
  • 5 ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • 2 pomidory;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 g kwaśnej śmietany;
  • 100 g sera;
  • koperek, pieprz.

Filety rybne umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w półkrążki, a pomidory w szerokie krążki.

Kwaśną śmietanę wymieszać z drobno posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki włożyć do misy multicookera, zalać sosem śmietanowym, posolić i popieprzyć. Połóż rybę na wierzchu ziemniaków. Ponownie skropić ziemniaki sosem.

Na wierzchu ułożyć cebulę i pomidora. Skropić je sosem. Posypać danie serem i piec w trybie "Piec" przez godzinę.

Rybne hodgepodge w multicookerze

Ryby hodgepodge w multicookerSkładniki

:

  • 500g filet z różowego łososia;
  • 1 słoik oliwek;
  • 5 ogórków;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • trochę selera;
  • 2 kiszone pomidory;
  • 7 ziemniaków;
  • koperek.

Cebulę i marchewkę drobno posiekać, a marynowane pomidory rozgnieść widelcem. Umieść warzywa w misie multicookera i dodaj odrobinę oleju roślinnego do mieszanki. Piec w trybie "Bake" przez 10 minut.

Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki i włożyć do misy multicookera. Gotuj mieszankę przez kolejne 10 minut.

Obrać i pokroić ziemniaki. Do misy multicookera wlać niewielką ilość wody. Włóż ziemniaki do mieszanki pomidorowej. Wraz z ziemniakami włożyć grubo pokrojoną rybę.

Przełączyć tryb gotowania na "Duszenie" i gotować przez 1 godzinę. 10 minut przed gotowością dodać oliwki, seler i koperek. Dodaj do garnka trochę zalewy z oliwek, jeśli chcesz.

Przepis na zupę w multicookerze krok po kroku

Zupa rybna w multicookerzeSkładniki

:

  • 500 g łososia różowego;
  • 4 ziemniaki;
  • Cebula, marchew - 1 szt;
  • 50 g selera;
  • sól i zioła;
  • 1 pomidor.

Oczyścić rybę, pozostawiając głowę, płetwy i ogon. Pokroić łososia na duże kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Marchew pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę i pomidora pokroić w drobną kostkę, a seler w krążki. Umieść wszystkie warzywa w misie multicookera. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.

Wlać do miski wodę tuż poniżej górnej kreski. Doprawić zupę solą i pieprzem, a następnie dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę multicookera, ustawić tryb "Gulasz" i gotować przez 1 godzinę.

Zioła i przyprawy dodać do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. Dodać 2 liście laurowe. W ostatnim kroku ustawiamy w multicookerze tryb "Ciepły" i pozostawiamy zupę na kolejne 10 minut do naciągnięcia.

Pieczony łosoś w multicookerze w krokach

Pieczony różowy łosoś w multicookerzeSkładniki

:

  • 1 mątwa;
  • przyprawy, sól, olej roślinny.

Różowego łososia obrać z łusek i usunąć wnętrze. Ryby umyć i odciąć płetwy. Należy również usunąć głowicę. W razie potrzeby można również oczyścić rybę z drobnych ości.

W misce wymieszać przyprawy i sól. W razie potrzeby rozdrobnić masę na proszek za pomocą młotka kuchennego. Przyprawy dokładnie rozprowadzić po wewnętrznej i zewnętrznej stronie ryby. Pozostawić rybę do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 40 minut.

Pokroić rybę na niezbyt cienkie porcje. Do misy multicookera wlewamy chudy olej i rozgrzewamy go. Umieść plastry zamarynowanej ryby w oleju. Włącz tryb "Fry" i gotuj różowego łososia przez pół godziny.

Ryba gotowana na parze w multicookerze

Ryba gotowana na parze w multicookerzeSkładniki

:

  • 500 g czerwonej lub białej ryby;
  • olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek;
  • sok z cytryny;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Zioła prowansalskie;
  • suszone zioła;
  • pieprz, przyprawy do ryb, sól do smaku.

Rybę umyć, oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy i głowę, osuszyć. Obrać i zmiażdżyć czosnek.

Dodaj do oliwy z oliwek zioła prowansalskie i sok z cytryny. Dodać mieszankę czosnkową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rybę natrzeć solą i przyprawami. Rybę posmarować oliwą i sosem ziołowym. Rybę posypać suszonymi ziołami.

Ustawić multicooker na odpowiednie ustawienie. Wlej wodę do multicookera i wstaw do pojemnika. Umieść rybę w pojemniku i gotuj przez około 15 minut.

Ryba z ryżem i warzywami w multicookerze

Ryż z warzywamiSkładniki

:

  • 600 g owoców morza;
  • Ryż i fasolka szparagowa - 1 łyżka;
  • ½ łyżki kukurydzy;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • Marchew i cebula - 1 łyżka;
  • sól i przyprawy do ryb.

Ryż jest kilkakrotnie dobrze wypłukany. Filety rybne pokroić wzdłuż na plastry. Marchew i cebulę pokroić w równą kostkę.

Wlać olej roślinny do misy multicookera. Włożyć warzywa i lekko podsmażyć w trybie "pilaw". Dodaj do miski rybę, przyprawy, zieloną fasolkę i kukurydzę. Wszystko dobrze wymieszać.

Ryż posypać warzywami i rybą, zalać wodą tak, aby przykryła składniki na około dwa palce. Posolić ryż, zamknąć pokrywę multicookera, ponownie ustawić tryb "pilaw" i gotować przez pół godziny.

Pod koniec tego czasu otwórz pokrywę i spróbuj ryżu. Jeśli ryż jest jeszcze trochę sztywny, włączyć funkcję "Utrzymywanie w cieple" i pozostawić potrawę do gotowania jeszcze przez kilka minut.

Podczas gotowania tej potrawy dozwolone jest zastąpienie kalafiora brokułami. Rybę można przyrządzić również z obu rodzajów kapusty.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu