Ryby w piekarniku: przepisy z fotografiami

Ryba zapiekana z cytryną

Ryba z cytrynąJest to

podstawowy sposób przyrządzania ryb w piekarniku. Ten prosty przepis można jednak zmodyfikować według własnych upodobań, zastępując nim zarówno samą rybę, jak i nadzienie.

  • Dorado 6 jednostek.
  • Cytryny 3 szt.
  • Cebula 4 szt.
  • Pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • Koperek, tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotuj rybę: oczyść ją, wypatrosz i usuń skrzela. Przed posypaniem dobrze wypłukać i wysuszyć. Następnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.

Cebulę pokroić w półkrążki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cytryny dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Przygotuj kwadrat folii dla każdej ryby, połóż na nim tuszę i wsuń do brzucha gałązki ziół, cebulę, pomidory i część cytryny. W każdej tuszy zrobić kilka głębokich nacięć i włożyć do nich resztę cytryny. Zawinąć całą rybę w folię aluminiową, uszczelniając ją ze wszystkich stron.

Przygotowane koperty układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Ciasto rybne z dorsza

Ciasto rybne z dorszemRyby

mogą być nie tylko samodzielnym daniem, ale mogą być również wykorzystane jako nadzienie do ciasta. Nadaje się każda ryba, ale placek będzie szczególnie smaczny, jeśli będzie zrobiony z tłustej ryby.

Na ciasto:

  • Kefir 1 filiżanka
  • Kwaśna śmietana 3 łyżki.
  • Jajko 1 szt.
  • Rozczynnik 1 opakowanie
  • Sól 0,5 łyżeczki.
  • Mąka

Dla nadzienia:

  • Dorsz 0,5 kg
  • Pieczarki 250 g
  • Cebula 4 szt.
  • Masło 80 g
  • Przyprawy do smaku

Najpierw przygotuj ciasto. Ubić jajko, dodać kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać. Stopniowo przesiewaj mąkę do masy przez sito i wyrabiaj ciasto, aż będzie twarde i jednocześnie miękkie. Można też użyć gotowego ciasta francuskiego. Przykryj ciasto ręcznikiem do herbaty i odłóż na bok.

Podczas gdy ciasto stoi bezczynnie, przygotuj nadzienie. Wyfiletować dorsza. Jeśli ryba była pierwotnie mrożona, wyciśnij ją trochę, aby tarta nie była zbyt mokra. Filet osuszyć, posolić i posypać przyprawą do ryb. Pozostawić na chwilę do zamarynowania.

W międzyczasie posiekać cebulę i grzyby, rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę do momentu, gdy stanie się przezroczysta, a grzyby do momentu, gdy odparuje z nich płyn.

Pokroić filety na kawałki według uznania.

Rozwałkuj ciasto na owalny kształt. Delikatnie przełóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem pergaminowym blachę do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć farsz warzywny, na nim rybę, a na wierzchu położyć pokrojone w plastry masło. Podnieś luźne brzegi ciasta i zszyj je razem. Ewentualnie rozwałkować tradycyjnie na dwie warstwy, na pierwszej ułożyć nadzienie, a drugą warstwą przykryć cały placek. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 do 60 minut.

Kebaby rybne w stylu orientalnym

  • Filet z białej ryby 4 sztuki.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Kolendra 5 gałązek
  • Sok z cytryny 1 filiżanka
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki.
  • Zira 0,5 łyżeczki.
  • Papryka 1 łyżka.
  • Suszony imbir 0,5 łyżeczki.
  • Sól, pieprz do smaku

Pokroić rybę na małe prostokąty. Drobno posiekać cebulę i kolendrę. Cebulę i kolendrę utrzeć w moździerzu, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmielone przyprawy.

Wszystko dobrze zetrzeć na tarce. Przełóż mieszankę do pojemnika, wymieszaj dokładnie z rybą i pozostaw do zamarynowania na kilka godzin. Namoczyć drewniane szpikulce w zimnej wodzie.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Gdy ryba się zamarynuje, nałóż kawałki na szpadki. Ostrożnie ułóż je na bokach odpowiedniej długości blachy do pieczenia, tak aby ryba pozostała w równowadze. Włóż blachę z szaszłykami do piekarnika. Zapiekaj przez 10 minut, podawaj z pesto lub sosem tatarskim.

Okoń w soku pomarańczowym

Okoń w soku

pomarańczowymWino nadaje rybie

wyjątkowy

smak. Najczęściej używa się białego, wytrawnego wina.

  • Filet z okonia morskiego 500 g.
  • Cebula 1 szt.
  • Jaja 2 szt.
  • Białe wino wytrawne 50 ml
  • Sok pomarańczowy 0,5 filiżanki
  • Suszony czosnek 2 łyżki.
  • Cytryna 0,5 szt.
  • Bazylia 7 gałązek
  • Mąka 0,5 łyżki.

W filetach rybnych zrobić kieszonki za pomocą precyzyjnych nacięć. Pokroić cytrynę w krążki i posiekać cebulę. Każdy filet posmaruj od wewnątrz suszonym czosnkiem, a w kieszonki włóż liście cytryny i bazylii. Nie ma potrzeby solenia ryby, ponieważ sok z cytryny nada jej słony smak.

Ułożyć przygotowaną rybę w naoliwionym naczyniu do pieczenia, nacięciami do góry. Posypać mąką i cebulą.

Przygotować sos. Ubij jajka, dodaj wino i czosnek. Wymieszać do połączenia. Polej rybę sosem. Pieczemy okonia w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Gotową zapiekankę skropić sokiem z pomarańczy.

Kotlety Wolverine'a

Kotlety z łososiaKotlety

można nie tylko smażyć, ale również piec. Dzięki temu są one mniej kaloryczne i odpowiednie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi.

  • Filet z łososia różowego 1kg
  • Chleb biały 200g
  • Mleko do namaczania
  • Cebula 6 szt.
  • Jaja 2 szt.
  • Majonez
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Namoczyć bochenek chleba w mleku. Pozostawić na około pół godziny.

Trzy cebule drobno posiekać i podsmażyć na patelni do miękkości. Podczas gdy cebula się smaży, zmielić rybę i pozostałe trzy surowe cebule przez maszynkę do mięsa. Do przygotowanego mięsa mielonego wbić jajka i dobrze wymieszać. Namoczony bochenek odcisnąć, włożyć do farszu, dodać przyprawy i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać.

Uformuj klopsiki rękoma i namocz je w wodzie. Wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Posmaruj kotlety majonezem, aby były soczyste. Piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni.

Lasagne z łososiem

Lasagne z łososiemŁosoś

, podobnie jak łosoś różowy, jest rybą czerwoną. Gatunki te są szczególnie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Arkusze Lasagna 12 sztuk.
  • Filet z łososia 400g
  • Ser 100g
  • Ser ziarnisty 200g
  • Jasna śmietana 150 g
  • 1 cytryna
  • Koperek 1 pęczek
  • Bazylia 0,5 wiązki
  • Sól, czarny pieprz do smaku

Przygotuj arkusze lasagne do pieczenia: namocz je w gorącej, wrzącej wodzie przez trzy minuty, a następnie włóż do miski z zimną wodą. Nie wylewać gorącej wody.

Posiekać zioła. Wyciśnij sok z cytryny. W blenderze zmiksować twaróg ze śmietaną, dodać zioła, sok z połowy cytryny i przyprawy. Posiekać filety rybne i skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Umieść trzy płaty lasagne w naoliwionym naczyniu, blisko siebie i przy ściankach naczynia. Można je nakładać na siebie. Jeśli między arkuszami nadal jest przerwa, ogranicz ją do minimum, w przeciwnym razie użyj mniejszej formy. Płaty lasagne zalewamy kilkoma łyżkami wody z gotowania na parze. Na wierzchu ułożyć jedną trzecią pokrojonej ryby i jedną trzecią masy twarogowej. Przykryć kolejnymi płatami lasagne. Powtórzyć wszystkie warstwy, aż do uzyskania pełnego nadzienia. Na wierzchu ułożyć makaron bez nadzienia. Wykończyć lasagne warstwą startego sera. Najlepiej użyć twardego sera. Skropić lasagne wodą z makaronu, aby nie wyschła podczas pieczenia.

Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Flądra pod serowym sufletem

  • Filet z flądry 4 szt.
  • Jaja 4 szt.
  • Ser twardy 150g
  • Sok z cytryny
  • Okruchy chleba
  • Sól, pieprz do smaku

Opłucz filet i osusz go dobrze papierowymi ręcznikami. Rybę posypać przyprawami i sokiem z cytryny. Zwiń każdy kawałek i zwiąż sznurkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony. Usuń nadmiar oleju z ryby ponownie na papierowym ręczniku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Kiedy ryba nieco ostygnie, łatwiej będzie usunąć z niej sznurki.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać starty ser. Białka ubić mikserem.

Białka stopniowo wmieszać do masy żółtkowo-serowej, tak aby nie opadły z nich szczyty. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Ułożyć w nim usmażone roladki z gładzicy i zalać musem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec w piekarniku przez 20 minut, do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia.

Zapiekanka z łososia z warzywami

Kolejny przepis na kremową zapiekankę rybną. Tym razem bardziej soczyste, bo z dużą ilością warzyw.

  • Filet z łososia 500g
  • Kapusta czerwona 300
  • Brokuły 300g
  • Śmietana 200 ml
  • Mąka 6 łyżek.
  • Parmezan 3 łyżki.
  • Jaja 4 szt.
  • Zielona cebula 1 pęczek
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku

Zagotuj wodę i blanszuj kalafiora i brokuły przez kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową i pozostawić do odcieknięcia wody. Pokrój rybę na dwucalowe kawałki.

Aby przygotować sos, postawić śmietanę na ogniu, dodać mąkę i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać, aż grudki się rozpuszczą. Zdjąć masę z kuchenki, wbić jajka i zetrzeć parmezan na drobnej tarce. Dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, posiekane zioła.

Blanszowane warzywa i łososia włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wszystko polać sosem. Piec w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż wierzch będzie lekko zarumieniony.

Pieczony karp

Karp pieczonyRyby karpiowate

są rybami rzecznymi. Jest niedrogi i zawsze dostępny w sklepach w świeżej postaci.

  • Karp 1 szt (1,5 kg)
  • Sok z cytryny 2 łyżki.
  • Majonez 100g
  • Sól 200g
  • Pieprz do smaku
  • Ziemniaki 1 kg

Przygotuj karpia: oczyść go, wypatrosz i dobrze opłucz. Sok z cytryny wymieszać z pieprzem i natrzeć nim rybę z każdej strony. Do dużej miski wsypać sól w postaci kupki. Bierzemy słoik, wlewamy do niego wodę, na słoik kładziemy brzuch karpia i stawiamy go na soli. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec rybę przez pół godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj karpia majonezem i wyślij go do pieczenia przez kolejne dziesięć minut.

Podczas gdy karp się gotuje, obierz ziemniaki, pokrój je w plasterki i usmaż na oleju roślinnym. Na talerzu ułożyć podsmażone ziemniaki, a na nich ugotowaną rybę.

W ten sposób można przyrządzić każdy rodzaj ryby - białą lub czerwoną. Nadzienie można urozmaicić bardziej pikantnymi składnikami: zielonymi oliwkami, papryką lub kaparami.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu