Sałatka grecka: przepis krok po kroku

Sałatka grecka jest uważana za najlepsze danie kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na tę zdrową przekąskę urzeka atrakcyjnymi kolorami i smakami. Soczysty pomidor będzie rozpieszczał kubki smakowe przyjemną słodyczą. Chrupiący ogórek zapewni obfitą teksturę i kolor. Posiekana papryka i cebula dodają smaku i wyrazistości.

Delikatna feta, ze swoją osobowością, zwieńczy towarzystwo przyjemnym kremowym smakiem. Lekki akcent w postaci octu winnego, rozcieńczonego oliwą z oliwek, stworzy szczyt gastronomicznej idylli. Zanim jednak przygotujesz sałatkę grecką i ją podasz, dodaj szczyptę oregano. Sprawi, że uwierzysz, że w jakiś magiczny sposób znalazłeś się w miejscu, gdzie słońce pali kamień i odbiera smaki greckiego lata.

Sałatka grecka: klasyczny przepis

Niewiele osób wie, ale przepis na sałatkę grecką klasyczną ze zdjęciami jest przygotowywany na bazie sałaty liściastej. Liście kroi się w poprzek, co dodaje potrawie nie tylko smaku, ale i objętości, zwiewnej puszystości.

Potrzebne:

    Sałata liściasta - 450 g; Pomidory - 250 g; Ogórki - 280 g; Cebula czerwona - 85 g; Ser Feta - 140 g; Oliwki zielone - 85 g; Oliwki czarne - 85 g; Sos winegret - 300 ml.

Przygotowanie:

    Aby przygotować sałatkę grecką klasyczny przepis ze zdjęciem krok po kroku wykonanie zaczniemy od przygotowania dressingu. Wymieszaj 70 ml czerwonego octu winnego, 4 g musztardy i 5 g posiekanej szalotki. Pozostawić na 20 minut. Po upływie czasu, do składników stopniowo wlewać 250ml oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj 1 łyżkę posiekanego oregano. Estragon, pietruszka, szczypiorek również dobrze komponują się z tym dressingiem. Wymieszaj i włóż do lodówki, aby później dodać do klasycznej greckiej sałatki. Przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami pokazuje optymalną konsystencję sosu. Teraz możesz zacząć przygotowywać warzywa. Odważyć potrzebną ilość, umyć. Cebule obrać, pokroić w krążki. Sałatę pokroić w poprzek na duże kawałki. Do tego dania polecamy sałatę lub sałatę rzymską. Ogórki pokroić w kostkę lub plasterki. Umieść oliwki w całości w sałatce greckiej. Klasyczny przepis krok po kroku można zmodyfikować, krojąc każdy z nich na małe plasterki. Szatkowanie przypadnie do gustu tym, którzy nie są wielkimi koneserami tego śródziemnomorskiego produktu. Ser pokruszyć w średniej wielkości kostkę. Pomidory pokroić w plastry w kształcie klina. Ilość warzyw podana w przepisie wystarcza na 10 porcji. Można je połączyć w jednej misce lub włożyć do pojedynczych miseczek z sałatką grecką. Klasyczny, prosty przepis składa się w takiej kolejności: jako pierwszą warstwę układa się sałatę, następnie warzywa, ser i oliwki. Dodać dressing przed bezpośrednim podaniem.

Sałatka grecka: łatwa do zrobienia w domu

Większość gospodyń przygotowuje to danie z dodatkiem dużej ilości warzyw. Zamiast liści sałaty dodaje się paprykę. Z tego składnika powstaje smaczna i pikantna sałatka grecka. Przepis ze zdjęciem przystawki pomoże początkującym kucharzom bez trudu wykonać tę technologię.

Wymagane:

    Ogórki - 2 szt; Pieprz bułgarski - 1 szt; Pomidory - 3 szt; Cebula czerwona - 1 szt; Ser feta - 0,2 kg; Oliwki czarne - 0,2 kg; Sos na bazie oliwy z oliwek.

Przygotuj się:

    Warzywa umyć, obrać cebulę, paprykę. Grecka sałatka przepis w domu jest przygotowana nie więcej niż 15 minut. Aby smak był bardziej wyrazisty, najpierw przygotuj dressing. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, siekamy natkę pietruszki (15g), dodajemy. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować na gładką masę. Umieścić w chłodnym miejscu. Warzywa pokroić w średniej wielkości kostkę do sałatki greckiej. Przepis ze zdjęciem krok po kroku będzie dla Ciebie wskazówką. Oliwki dodajemy w całości lub pokrojone w krążki. Ser pokroić w kostkę. Połącz warzywa i oliwki w misce. Polać dressingiem, wymieszać do połączenia. Przełożyć do miski, dodać kostki sera. Ser można również wymieszać z warzywami, jeśli chcesz i podawać.

Sałatka grecka: wariacja z akcentami prowincjonalnymi

W odróżnieniu od klasycznego, grecki przepis miejscowych kucharzy dopuszcza drobne wariacje. Na przykład, wielu kucharzy dodaje oregano. Jest doskonałym akcentem, który świetnie smakuje z warzywami. Oregano dodaje się jako suszoną przyprawę, choć świeże liście są rzadko rozdrabniane.

Szalotki są używane jako cebula. W naszych sklepach jest on również sprzedawany. Dlatego nie będzie trudno znaleźć jego niewielką ilość i poeksperymentować z dodaniem go do sałatki greckiej. Prosty przepis nabierze ekskluzywnego charakteru dzięki odrobinie lokalnego kolorytu, przy użyciu specjalnego składnika - suszonej papryki. Ten składnik jest umieszczany w kawiarni Edessa. Spacerując w pobliżu wodospadów, koniecznie skosztuj przysmaków lokalnej kuchni lub przygotuj w domu prostą grecką sałatkę.

Będziesz potrzebować:

    Pomidorki koktajlowe - 350 g; Ogórki - 3 szt; Papryka pieczona - 1 szt; Oliwki duże bez pestek - 15-20 szt; Suszone oregano - 1⁄2 łyżki; Kapary - 1 łyżka; Kromki białego chleba - 150 gr; Szalotki - 150 g; Dressing (5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka białego octu winnego, szczypta cukier, sól, pieprz do smaku).

Przygotowanie:

    Zanim przygotujesz sałatkę grecką, zacznij przepis od przygotowania aromatycznego sosu. W misce połącz olej, ocet, dodaj szczyptę soli, odrobinę cukru i pieprzu. Mieszać do rozpuszczenia granulek. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Umyć i obrać ogórek. Pokroić pionowo. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Paprykę pokroić w duże paski. Wymieszaj warzywa w misce. Oregano ma silne działanie antyoksydacyjne. W szczególności jego dwa składniki, tymol i karwakrol, hamują działanie wolnych rodników. Jest również źródłem błonnika, żelaza i beta-karotenu. Nie ignoruj więc i oprósz swoją grecką sałatkę oregano. Klasyczny przepis nie zawiera kaparów. Jednak lokalni kucharze często dodają ten składnik jako pikantny dodatek. Kromki chleba opiekane są na złoty kolor, grubo krojone i dodawane do sałatki. Oliwek nie kroimy w plasterki, wrzucamy do miski w jednym kawałku. Ser feta kroimy w dużą kostkę i polewamy dressingiem.

Sałatka grecka: przygotuj obfitą wersję z kurczakiem

Nie jest tak ważne, czy przygotujesz klasyczny przepis na sałatkę grecką z liśćmi sałaty czy z gotowanym kurczakiem. Najważniejsze jest, aby do dressingu używać dobrej jakości oliwy z oliwek. Jest najbardziej przydatny ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogaty w witaminę E, ma działanie antynowotworowe oraz sprzyja prawidłowej i zbilansowanej diecie.

Będziesz potrzebować:

    Filet z kurczaka - 0,5 kg; Sałata Romano lub sałata - 0,4 kg; Pomidory - 3 szt; Ogórki - 2 szt; Oliwki czarne - 0,25 kg; Cebula czerwona - 1 szt; Feta - 0,2 kg; Posiekane oregano - 1 łyżka; Oliwa z oliwek - 4-5 łyżek; Ocet winny - 1-2 łyżki do smaku.

Przygotowanie:

    Z gotowanym kurczakiem otrzymamy pyszną i obfitą sałatkę grecką. Przepis krok po kroku zaczynamy od ugotowania piersi. Po zagotowaniu posolić wodę, dodać 1-2 liście laurowe i 1⁄2 zwykłej cebuli. Gotować przez 10-15 minut, następnie wyjąć do ostygnięcia. Przygotować dressing: do oliwy dodać ocet, sól, pieprz i oregano. Umyj warzywa. Ogórki i pomidory pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie jak przepis na klasyczną grecką sałatkę, wariację z kurczakiem w domu przygotowuje się szybko. Schłodzony filet pokroić w kostkę, połączyć z warzywami. Liście opłukać, dłońmi rozerwać na grubsze kawałki. Połączyć liście i warzywa, dodać całe oliwki. Polędwiczki polać sosem. Ser kroimy w dużą kostkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!