Sałatka warzywna: przepisy krok po kroku

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Sałatki warzywne są aktualne o każdej porze roku: zarówno latem, kiedy różnorodne warzywa i zielenina cieszą oko soczystymi kolorami z każdej sklepowej półki, jak i zimą, kiedy wybór jest mniejszy, ale organizm potrzebuje witamin.

Sałatki warzywne zawierają zwykle zioła, różne nasiona, przyprawy, czasem grzyby i owoce. Sałatki są bardzo uniwersalnym jedzeniem, więc ta kategoria potraw jest również dla tych, którzy kochają haute cuisine i tych, którzy nie lubią gotować. Sałatki można przygotowywać według wszelkiej wyobraźni i możliwości finansowych, a jednocześnie można je wymyślać bez większego wysiłku i czasu.

Sałatką może być każde danie, w którym składniki są pokrojone i podane jako zimne danie. Osobną kategorię stanowią sałatki warzywne, które mogą być przygotowywane z warzyw surowych, gotowanych lub konserwowych. To wszystko jest kwestią wyobraźni.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sałatki warzywne, którymi możemy się dziś z Wami podzielić.

Sałatka włoska "Parmigiano".

Istotne składniki:

  • Bakłażan - 1 szt;
  • Pomidorki koktajlowe - 5-6 szt;
  • Sałata lodowa - 200 g;
  • Ser Mozzarella - 80 gr;
  • Olej roślinny - 2-3 łyżki;
  • Sól morska - 1 łyżka;
  • Bułka tarta - 2 łyżki stołowe;
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka;
  • Suszony czosnek - ½ łyżeczki;
  • Pomidor - 1 łyżka;
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku;
  • Starty parmezan - 1 łyżka.
Włoska

sałatka z parmigianoPrzygotowanie:

  1. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie (2-3 mm) plastry, włóż je do miski, posyp solą morską i pozostaw na 5-10 minut, aby usunąć całą gorycz.
  2. W międzyczasie przygotuj panierkę do bakłażanów, mieszając w osobnym naczyniu zmiażdżony suszony czosnek, zioła provanza i bułkę tartą.
  3. Wyciśnij bakłażany, aby usunąć nadmiar wilgoci i zanurz każdy plasterek w bułce tartej, a następnie usmaż je na głębokim tłuszczu lub patelni na oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Kiedy bakłażany będą gotowe, połóż je na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar oleju z bakłażanów.
  5. Pomidorki koktajlowe opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na cztery części.
  6. Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy nimi dno talerza, a na sałacie układamy pomidorki koktajlowe.
  7. Ser mozzarella pokroić w średniej wielkości kostkę.
  8. Na sałacie ułożyć bakłażany i ser mozzarella, na wierzchu ułożyć pomidory.
  9. Następnie przyszła kolej na dressing. Umyj jednego dużego pomidora, zetrzyj go na tarce i umieść w małej misce. Dodaj do pomidorów ocet balsamiczny, sól i oliwę z oliwek, a następnie dokładnie wymieszaj dressing, aby rozpuścić sól.
  10. Polać sałatkę dressingiem i posypać parmezanem.
  11. Bon appetit!

Koreańska sałatka z bakłażana

Istotne składniki:

  • Bakłażan - 250 g;
  • Papryka słodka - 150 gr;
  • Marchew - 125 gr;
  • Cebula - 50 gr;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki;
  • Zielenina - 1 łyżka;
  • Sos sojowy - 1 łyżka;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Sok z cytryny - ½ łyżeczki;
  • Kolendra, kolendra - ½ łyżeczki;
  • Sezam - 1 łyżka.
Koreańska

sałatka

z bakłażanaProces

gotowania

:
  1. Najpierw umyj bakłażana i pokrój go w paski julienne. Aby warzywo nie zgorzkniało, włóż słomki bakłażana do głębokiej miski i przykryj je dobrze osoloną wodą na 10 minut. Kiedy minie odpowiedni czas i gorycz zostanie uwolniona, odcedź roztwór i dobrze opłucz bakłażany pod zimną wodą.
  2. Umieść łodygi na chwilę w durszlaku, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
  3. Podczas gdy bakłażany odsączają się, umieścić patelnię na średnim ogniu, posmarować ją łyżką oliwy z oliwek i smażyć bakłażany przez 5-7 minut.
  4. W międzyczasie pokroić cebulę w krążki, najlepiej czerwoną do sałatki.
  5. Następnie umyj paprykę i usuń nasiona, a następnie pokrój ją w paski julienne.
  6. Umyj i obierz marchewki, a następnie posiekaj je w ten sam sposób.
  7. Następnym krokiem jest sos. Obierz czosnek i posiekaj go nożem lub zetrzyj na tarce.
  8. Posiekaj nasiona kolendry i drobno posiekaj zioła, a następnie wymieszaj kolendrę, zioła, sos sojowy, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, cukier, sok z cytryny i czosnek w osobnej misce.
  9. Następnie umieść wszystkie warzywa w poręcznym pojemniku, wymieszaj i polej wszystko dressingiem.
  10. Przykryć sałatkę i wstawić do lodówki na godzinę.
  11. Tuż przed podaniem posypać sałatkę ziarnami sezamu.

Sałatka z pomidorami, cukinią i serem mozzarella

Istotne składniki:

  • Cukinia - 4 szt;
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • Czarny pieprz - do smaku;
  • Pomidorki koktajlowe - 400 g;
  • Kulki mozzarelli - 150 g;
  • Bazylia - ½ pęczka;
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki.
Sałatka z pomidorami, cukinią i

serem mozzarellaPrzygotowanie

:
  1. Opłucz cukinię, a następnie użyj tarki lub zwykłego noża i pokrój ją w cienkie, długie spirale.
  2. Wymieszaj oliwę z przyprawami, a następnie dodaj cukinię i dobrze wymieszaj. Odstawić warzywa na kwadrans.
  3. Opłukać i przepołowić pomidorki koktajlowe i dodać do cukinii.
  4. Ser mozzarella pokroić na połówki lub ćwiartki i również dodać do sałatki.
  5. Na koniec dodać do sałatki bazylię i ocet balsamiczny i dobrze wymieszać.
  6. Bon appetit!

Mamy nadzieję, że na pewno spróbujesz sałatki warzywnej z wykorzystaniem jednego z tych przepisów i na pewno spodoba się Tobie i Twoim bliskim!

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Jak przyrządzić tilapię

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Dostępne menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !