Sałatka z kalmarów na Sylwestra
Wiele osób zapewne słyszało o korzyściach płynących z owoców morza. Oprócz tego, że są cennym źródłem białka, są również smaczne. Przygotuj sałatkę z kalmarami i papryką, aby rozpieścić swoją rodzinę. Ta kombinacja jest naprawdę wspaniała! Delikatność i oryginalność smaku kalmara jest doskonale zrównoważona przez samoistny smak papryki. Zaintrygowany? A więc gotujmy.
Sałatka z kalmarów naSylwestraSałatka z kalmarów
do samodzielnego przyrządzeniaMieszkańcy regionów nadmorskich zapewne nie muszą się domyślać, jak przyrządzić kalmary. Ten produkt jest tu popularny, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, znane z dzieciństwa. Jeśli jednak nigdy nie miałeś do czynienia z tym produktem, nie rozpaczaj. Stosując się do prostych wskazówek, przygotujesz wspaniałe danie na rodzinny obiad lub na uroczysty stół.
Przygotuj się:
- 450g kalmara (już obranego);
- 1 papryka;
- 2 łyżki masła lub innych tłuszczów;
- 1 szalotka;
- 5-7 gałązek pietruszki;
- 2 łyżki pierwszej oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- Sok z cytryny;
- Pieprz czarny mielony, sól.
:
- Upiecz paprykę bezpośrednio nad ogniem palnika. W tym celu nie należy obierać warzyw. Aby nie poparzyć sobie rąk, nabierz go na poręczne narzędzie kuchenne. Gdy papryka jest już zwęglona ze wszystkich stron i zrobiła się czarna.
- Przełożyć zwęgloną paprykę do miski i natychmiast przykryć folią.
- Pozostawić na 15 minut, aby papryka mogła się odparować od ciepła. Jeśli masz czas do dyspozycji, wyjedź na dłużej.
- Obrać z poczerniałej skórki, usunąć łodygę, nasiona i żebra.
- Paprykę pokroić w cienkie paski julienne i odstawić.
- Oczyścić tusze kałamarnicy z wszelkich zanieczyszczeń pod bieżącą wodą.
- Wymieszaj kalmary z olejem o temperaturze pokojowej, solą i pieprzem. Doprawić do smaku.
- Posiekać szalotkę.
- Wymieszaj szalotki i ocet balsamiczny w małej misce. Odstawić, aby cebula stała się miękka.
- Rozgrzać patelnię grillową na kuchence.
- Kiedy powierzchnia jest gorąca (dobrze rozgrzana), wrzuć na nią kalmary i smaż tuszki przez 30 sekund z każdej strony.
- Jeśli używasz macek, pamiętaj, że ich gotowanie trwa nieco dłużej. Jeśli jednak gotujesz zarówno miąższ, jak i macki, wyjmij tuszkę po 30 sekundach z każdej strony, a macki pozostaw do ugotowania nieco dłużej.
- Po usmażeniu kalmara, pokrój go w cienkie paski (5-7 mm szerokości).
- Posiekać pietruszkę.
- Wymieszaj kalmary z papryką i pietruszką.
- Dodać szalotkę.
- Doprawić solą, przyprawami i sokiem z cytryny.
- Pikantną, smaczną i dość łatwą do zrobienia sałatkę z kalmarów z papryką podawaj natychmiast.
Może Ci się również spodobać:
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Auchan3 przepisy na świąteczne bułeczki
Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta
Ser mandarynkowy na Nowy Rok
Ułóż swoje noworoczne menu
Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu