Sałatka z kalmarów na Sylwestra

Wiele osób zapewne słyszało o korzyściach płynących z owoców morza. Oprócz tego, że są cennym źródłem białka, są również smaczne. Przygotuj sałatkę z kalmarami i papryką, aby rozpieścić swoją rodzinę. Ta kombinacja jest naprawdę wspaniała! Delikatność i oryginalność smaku kalmara jest doskonale zrównoważona przez samoistny smak papryki. Zaintrygowany? A więc gotujmy.

Sałatka z kalmarów na

SylwestraSałatka z kalmarów

do samodzielnego przyrządzenia

Mieszkańcy regionów nadmorskich zapewne nie muszą się domyślać, jak przyrządzić kalmary. Ten produkt jest tu popularny, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, znane z dzieciństwa. Jeśli jednak nigdy nie miałeś do czynienia z tym produktem, nie rozpaczaj. Stosując się do prostych wskazówek, przygotujesz wspaniałe danie na rodzinny obiad lub na uroczysty stół.

Przygotuj się:

  • 450g kalmara (już obranego);
  • 1 papryka;
  • 2 łyżki masła lub innych tłuszczów;
  • 1 szalotka;
  • 5-7 gałązek pietruszki;
  • 2 łyżki pierwszej oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • Sok z cytryny;
  • Pieprz czarny mielony, sól.
Sałatka z kalmarami na SylwestraPrzygotowanie

:

  1. Upiecz paprykę bezpośrednio nad ogniem palnika. W tym celu nie należy obierać warzyw. Aby nie poparzyć sobie rąk, nabierz go na poręczne narzędzie kuchenne. Gdy papryka jest już zwęglona ze wszystkich stron i zrobiła się czarna.
  2. Przełożyć zwęgloną paprykę do miski i natychmiast przykryć folią.
  3. Pozostawić na 15 minut, aby papryka mogła się odparować od ciepła. Jeśli masz czas do dyspozycji, wyjedź na dłużej.
  4. Obrać z poczerniałej skórki, usunąć łodygę, nasiona i żebra.
  5. Paprykę pokroić w cienkie paski julienne i odstawić.
  6. Oczyścić tusze kałamarnicy z wszelkich zanieczyszczeń pod bieżącą wodą.
  7. Wymieszaj kalmary z olejem o temperaturze pokojowej, solą i pieprzem. Doprawić do smaku.
  8. Posiekać szalotkę.
  9. Wymieszaj szalotki i ocet balsamiczny w małej misce. Odstawić, aby cebula stała się miękka.
  10. Rozgrzać patelnię grillową na kuchence.
  11. Kiedy powierzchnia jest gorąca (dobrze rozgrzana), wrzuć na nią kalmary i smaż tuszki przez 30 sekund z każdej strony.
  12. Jeśli używasz macek, pamiętaj, że ich gotowanie trwa nieco dłużej. Jeśli jednak gotujesz zarówno miąższ, jak i macki, wyjmij tuszkę po 30 sekundach z każdej strony, a macki pozostaw do ugotowania nieco dłużej.
  13. Po usmażeniu kalmara, pokrój go w cienkie paski (5-7 mm szerokości).
  14. Posiekać pietruszkę.
  15. Wymieszaj kalmary z papryką i pietruszką.
  16. Dodać szalotkę.
  17. Doprawić solą, przyprawami i sokiem z cytryny.
  18. Pikantną, smaczną i dość łatwą do zrobienia sałatkę z kalmarów z papryką podawaj natychmiast.

Może Ci się również spodobać:

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Auchan

3 przepisy na świąteczne bułeczki

Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta

Ser mandarynkowy na Nowy Rok

Ułóż swoje noworoczne menu

Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu