Sałatka z kostki bens: przepis ze zdjęciami

Sałatka o dźwięcznej nazwie anchovy bens, co dziwne, została po raz pierwszy ugotowana w naszym kraju. I mimo dość ciekawej nazwy, jest to jedno z klasycznych dań rosyjskich. Najczęściej taka sałatka jest przygotowywana jako przystawka na zimę, co jest bardzo wygodną i uniwersalną opcją.

Do przygotowania sałatki nie będziesz potrzebować ani wielu produktów, ani dużo czasu. Wszystko można przygotować dość szybko, a potem cieszyć się smaczną, a co najważniejsze zdrową i bogatą w witaminy sałatką przez całą zimę. W końcu to właśnie w zimnej porze roku tak bardzo brakuje nam świeżych warzyw, które zawsze można zastąpić naszym ulubionym kuskusem. To wspaniały sposób, aby zachwycić nie tylko swoje kubki smakowe, ale także korzystnie wpłynąć na organizm.

Słynne beny z anchois są robione z cukinii. To całkiem przydatny letni niezbędnik, ponieważ latem jest mnóstwo tych dobrych rzeczy. Do klasycznego przepisu dodaje się również cebulę, pomidory i paprykę. Wszystko to polewane jest specjalnym "dressingiem" z przypraw i zakorkowane. Ogólnie rzecz biorąc, przepis jest bardzo prosty, a poniżej wyjaśniamy dokładnie, jak zrobić tę witaminową sałatkę.

Sałatka Enkle Bens

Zanim przejdziemy do samego gotowania, spójrzmy na listę składników potrzebnych do przygotowania sałatki:

  • Cukinia - 2 kg;
  • Cebula biała - 7-8 szt;
  • Papryka słodka (czerwona) - 1,5 kg;
  • Pomidory - 8 szt;
  • Oliwa z oliwek - 2,5 szklanki;
  • Sól - 4 łyżki;
  • Cukier - 1/ 2 szklanki;
  • Pieprz czarny - 1 łyżka;
  • Apple Cider Vinegar - 1/ 2 filiżanki.
Sałatka z kostki Bens: przepis ze zdjęciamiPrzygotowanie

:

  1. Przygotować wszystkie powyższe składniki. Dobrze opłukać, a następnie osuszyć przygotowane warzywa. Zaleca się obranie wszystkich warzyw, ale można ten krok pominąć. Cukinie i pomidory zalać gorącą wodą, potrzymać kilka sekund, a następnie obrać ze skórki. Następnie ponownie dobrze osusz warzywa.
  2. Teraz zacznij kroić warzywa. W wersji klasycznej wszystkie warzywa kroi się w średnie plastry, ale można je również pokroić w kostkę lub nawet w kliny. Cebula powinna być grubo posiekana, może być w krążki lub półkrążki. Po pokrojeniu, podziel cebulę na porcje, aby nie leżała w krążkach w sałatce.
  3. Po pokrojeniu warzyw, przygotuj improwizowany dressing. W tym celu należy wsypać cukier do małego rondelka i postawić go na ogniu. Kiedy cukier zacznie się topić, możesz dodać resztę składników: oliwę z oliwek, sól i ocet jabłkowy. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Jak tylko sos zacznie się gotować, można dodać do niego pokrojone warzywa. Najpierw wrzuć na patelnię cebulę.
  4. Gdy tylko cebula zostanie dodana do sosu, natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj tylko chwilę, aż stanie się półprzezroczyste, a następnie dodaj cukinię i pomidory. Można też dodawać je etapami, najpierw cukinie, potem pomidory, a na końcu paprykę (pomidory gotują się trochę szybciej niż cukinie, a poza tym wydzielają dużo soku). Piecz warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 7-8 minut. Powinny być prawie ugotowane, dość miękkie.
  5. Przygotować słoiki i pokrywki do wyparzania. Umyj je dokładnie słabym roztworem mydła i wysusz. Sterylizuj je w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, zajmie to nie więcej niż pół godziny. Gotową sałatkę przekładamy do słoików i natychmiast zamykamy.

Odstawić słoiki w ciepłe miejsce do całkowitego ostygnięcia. Można je zawinąć w ciepłe koce i od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie otworzyły i nie przeciekają. Po tym czasie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu do pół roku, lub przenieś sałatkę do lodówki natychmiast po schłodzeniu i ciesz się! Bon appetit!

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu