Sałatka z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską

Czasami połączenie (na pierwszy rzut oka) niepasujących do siebie potraw w jednym daniu daje świetny efekt. Tak jest w przypadku znanej wszystkim sałatki krabowej z kapustą pekińską i kukurydzą konserwową. Ta sałatka jest uwielbiana przez wielu w naszej okolicy. Kiedyś częściej pojawiał się w świątecznym menu, ale dziś stał się stałym elementem normalnej diety.

Główną zaletą sałatki z paluszkami krabowymi i z dodatkiem kapusty pekińskiej jest to, że jest jednocześnie delikatna i pożywna. Krab, jajka i majonez sprawiają, że jest obfity, a warzywa nadają mu świeżości. W naszej skarbonce jest kilka wariacji na ten temat. Wybierz swoją własną sałatkę z kapustą pekińską, paluszkami krabowymi i kukurydzą i delektuj się.

Szybka sałatka krabowa

To chyba najbardziej "oszczędna" wersja popularnego dania. Dotyczy to zarówno użytych produktów, jak i czasu potrzebnego do ich przygotowania.

Wymagane produkty:

Dla popularnej sałatki w tej wersji, przygotować:

  • Kapusta pekińska (sałatkowa) - jedna trzecia kiełka;
  • Paluszki krabowe - 200 gramów;
  • Majonez - 4 łyżki stołowe;
  • Jajka - 2 szt;
  • Ogórek (średniej wielkości owoc) - 1 szt;
  • Kukurydza konserwowa - 0,5 części puszki;
  • Sól - w zależności od potrzeb.

W tym daniu można łatwo zastąpić pałeczki mięsem. Jeśli chodzi o sos majonezowy, kierujecie się własnymi preferencjami - czy lubicie tłustsze sałatki, czy wybieracie lżejszą wersję.

Szybka

sałatka

z paluszków krabowychSposób

przyrządzania

:

Połowa czasu potrzebnego do przygotowania sałatki to gotowanie jajek, więc od tego powinieneś zacząć:

  1. Jajka ugotować na twardo. W tym celu należy trzymać je we wrzącej wodzie przez co najmniej 8-10 minut. Podczas gdy jajka się gotują i stygną w chłodnej wodzie, przygotuj resztę składników.
  2. Kapustę pekińską posiekać nożem.
  3. Pokroić ogórek na małe kawałki. Najlepiej jest zrobić kilka nacięć wzdłuż owocu, a następnie pokroić go w poprzek.
  4. Pałeczki pokroić w drobną kostkę.
  5. Schłodzone jajka przepuścić przez krajalnicę do jajek. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, po prostu pokrój go nożem na małe kawałki.
  6. Wszystkie posiekane składniki włożyć do miski i wymieszać.
  7. Usuń cały płyn z kukurydzy (tak dużo jak to możliwe), a następnie dodaj ziarna kukurydzy do reszty składników.
  8. Doprawiamy solą (według uznania) i wlewamy majonez. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie - sałatka jest teraz gotowa do podania na stół.

Wygląda całkiem atrakcyjnie i, co najważniejsze, na pewno świetnie smakuje.

Pikantna sałatka krabowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Pomimo tego, że tradycyjny przepis na taką sałatkę macie w swojej książce kucharskiej od dawna, jesteśmy pewni, że w takiej wersji jeszcze jej nie próbowaliście. Czosnek dodaje pikanterii, ser sprawia, że jest bardziej sycący, a my polewamy go kwaśną śmietaną. Oto przepis na sałatkę z kapustą pekińską, paluszkami krabowymi i pomidorami - skorzystaj z niego i zaskocz swoją rodzinę.

Potrzebne składniki:

Lista produktów potrzebnych do jego przygotowania będzie znacznie szersza niż w przypadku zwykłej wersji:

  • Sałatka pekińska (zwana też petsai) - 150 gramów;
  • Paluszki krabowe - 500 gramów;
  • Pomidory (średniej wielkości) - 3 szt;
  • Ser (twardy) - 200 gr;
  • Kukurydza konserwowa - 1 standardowa puszka;
  • Czosnek - 2 małe ząbki;
  • Kwaśna śmietana (20-25%) - 200 gr;
  • Sól i pieprz - według uznania.

Lista niezbędnych składników sałatki sugeruje, że czeka nas smaczne i bardzo obfite danie. Udowodnijmy to w praktyce.

Pikantna sałatka krabowa z kiełkami sałaty chińskiej i

kukurydząPrzygotowanie

:

Gotowanie rozpoczniemy od przygotowania jajek i pomidorów:

  1. Z jajkami nie trzeba robić nic niezwykłego - wystarczy ugotować je we wrzącej wodzie. Aby to zrobić, należy trzymać je we wrzącej wodzie przez 8-10 minut. Dla najszybszego schłodzenia, radzimy włożyć je do miski z zimną wodą.
  2. Umyj dobrze pomidory i zblanszuj je. Proces ten polega na krótkotrwałym gotowaniu na parze lub blanszowaniu produktu w gorącej wodzie. Pomidory blanszujemy we wrzątku.
  3. Następnie obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę.
  4. Schłodzone jajka zetrzeć na grubej tarce.
  5. Zetrzeć ser przez grubą krajalnicę.
  6. Kapustę poszatkować nożem.
  7. Użyj kwaśnej śmietany, aby zrobić własny sos do końcowego dressingu. W tym celu przekładamy go do osobnej miski i dodajemy rozgniecione (z ząbkiem czosnku) ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem (smakujemy według własnego uznania) i wszystko razem dobrze mieszamy.
  8. Połączyć w głębokiej misce (zwykłej lub salaterce) wszystkie składniki sałatki, polać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać.
  9. Jeśli czas na to pozwala, pozostawić ubraną sałatkę w chłodzie na kilka godzin. Dzięki temu składniki potrawy będą mogły dobrze nasiąknąć.

Ostry i świeży smak tej sałatki z paluszków krabowych i kapusty pekińskiej nie pozostawi nikogo obojętnym.

Tradycyjna sałatka krabowa z papryką

Ten przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi, kapustą pekińską i kukurydzą jest najłatwiejszy i najszybszy do wykonania, ponieważ nie będziemy używać jajek, co oznacza, że nie musimy tracić czasu na ich gotowanie.

Potrzebne składniki

Będziemy potrzebować:

  • Sałatka chińska - ½ kiełka;
  • Paluszki krabowe - 200 gramów;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Kukurydza konserwowa - 1 słoik;
  • Majonez (średniokaloryczny) - 180 gr;
  • Zielenina (cebula, pietruszka, koperek) - 1 pęczek;
  • Pieprz i sól - według uznania.

Ta lista produktów wystarcza na cztery pełne porcje sałatki.

Tradycyjna sałatka krabowa z papryką Proces

gotowania

:

Przy odpowiedniej wprawie, paluszki krabowe i sałatka z kapusty pekińskiej w tym przepisie mogą być gotowe w 10 minut:

  1. "Mięso pekinowe rozdrobnić na cienkie paski julienne. Natychmiast przełożyć do głębokiego naczynia, w którym wymieszamy sałatkę.
  2. Odcedzić kukurydzę i wsypać ziarna do salaterki.
  3. Paprykę umyć, usunąć nasiona i miąższ, pokroić w cienkie paski i dodać do reszty składników.
  4. Zdejmij folię z patyczków, pokrój na małe kawałki i włóż do miski.
  5. Wszystkie produkty posypujemy solą i pieprzem (do smaku), polewamy majonezem i dobrze mieszamy.

Słodka papryka nadaje temu daniu zupełnie nowy wymiar. Sałatka z paluszkami krabowymi, kapustą pekińską, kukurydzą konserwową i papryką jest bardzo świeża, obfita i co ważne zdrowa.

Dietetyczny przepis na sałatkę z kapustą pekińską

Po skosztowaniu raz smacznej sałatki z paluszków krabowych lub mięsa, kapusty pekińskiej, jajka kurzego i majonezu, pojawia się ogromna pokusa, aby zrezygnować z diety. Nie powinieneś tego robić, ponieważ mamy specjalny przepis dla tych, którzy postanowili nieco zoptymalizować swoją dietę.

Wymagane produkty:

Do przygotowania "lżejszej" wersji sałatki będziemy potrzebować:

  • Twarożek beztłuszczowy - 200 gr;
  • Świeży ogórek - 180 gr (2 średniej wielkości kawałki);
  • Kapusta sałatkowa (pekińska) - 100 gr;
  • Paluszki krabowe - 200 gr;
  • Kwaśna śmietana (zawartość tłuszczu - 15 %) - 3 łyżki stołowe;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Czosnek - 1-2 ząbki;
  • Sól - według uznania.

Jak widzicie, zastąpiliśmy kaloryczny majonez niskotłuszczową kwaśną śmietaną i postanowiliśmy urozmaicić przepis o twarożek.

Dietetyczny przepis na sałatkę z

kapustą

pekińskąProces

gotowania

: Auchan

Zrobienie takiej sałatki z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską we własnej kuchni zajmuje nie więcej niż kwadrans:

  1. Jak zwykle zaczynamy gotowanie od kapusty. Drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Ogórki kroi się wzdłuż na paski, następnie - w drobną kostkę i wysyła do "pekinki".
  3. W podobny sposób postępować z patyczkami. Skropić kwaśną śmietaną i dobrze wymieszać.
  4. Czosnek przepuszczamy przez maszynkę do czosnku, dodajemy do wymieszanych składników i doprawiamy solą (bardzo mało).
  5. Na samym końcu dodać twaróg.
  6. Posiekać koperek nożem i posypać twarożek.

Wszystko delikatnie wymieszać - dietetyczna wersja sałatki jest gotowa i można przystąpić do dalszej części posiłku.

Sałatka krabowa z kapustą pekińską i specjalnym dressingiem

W tym przepisie na popularną sałatkę z paluszków krabowych, kapusty pekińskiej i kukurydzy, użyjemy minimum składników (tylko niezbędne minimum) i skupimy się na pikantnym dressingu.

Wymagane składniki:

Na pewno będziemy potrzebować:

  • Kukurydza konserwowa - jeden słoik;
  • Sałatka "pekinka" - 350 gramów;
  • Jajka - 3 sztuki; Zielona cebula - 4-5 pietruszek;
  • Zielona cebula - 4-5 gałązek;
  • Paluszki krabowe (w razie potrzeby można zastąpić mięsem) - 200 gr;
  • Majonez (średniokaloryczny) - 2 łyżki stołowe;
  • Kwaśna śmietana (15-20%) - 2 łyżki stołowe;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Sól i pieprz - według uznania.

Ostateczny dressing do naszej sałatki zrobimy na bazie sosu śmietanowo-majonezowego.

Sałatka krabowa z kapustą pekińską i specjalnym

dressingiemPrzygotowanie

:

Jajka można ugotować wcześniej, wtedy czas przygotowania sałatki będzie znacznie krótszy:

  1. "Posiekaj pekin nożem.
  2. To samo zrób z cebulą, wcześniej dobrze ją umyj.
  3. Jajka (ugotowane) rozdrobnić na małe kawałki lub przepuścić przez maszynkę do krojenia jajek.
  4. Patyczki pozbywamy się z folii, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  5. Wyjmij kukurydzę z płynu i przełóż do miski.
  6. Następnie dodajemy resztę posiekanej żywności.
  7. W osobnej misce wymieszać płynne składniki - kwaśną śmietanę i majonez. Dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Napełnij naczynie sosem i dokładnie wymieszaj.

Apetyczna, pożywna i smaczna - wszystkie te przymiotniki zawsze odnoszą się do sałatki z paluszków krabowych i kapusty pekińskiej.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Jak przyrządzić tilapię

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu