Sałatka z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską
Czasami połączenie (na pierwszy rzut oka) niepasujących do siebie potraw w jednym daniu daje świetny efekt. Tak jest w przypadku znanej wszystkim sałatki krabowej z kapustą pekińską i kukurydzą konserwową. Ta sałatka jest uwielbiana przez wielu w naszej okolicy. Kiedyś częściej pojawiał się w świątecznym menu, ale dziś stał się stałym elementem normalnej diety.
Główną zaletą sałatki z paluszkami krabowymi i z dodatkiem kapusty pekińskiej jest to, że jest jednocześnie delikatna i pożywna. Krab, jajka i majonez sprawiają, że jest obfity, a warzywa nadają mu świeżości. W naszej skarbonce jest kilka wariacji na ten temat. Wybierz swoją własną sałatkę z kapustą pekińską, paluszkami krabowymi i kukurydzą i delektuj się.
Szybka sałatka krabowa
To chyba najbardziej "oszczędna" wersja popularnego dania. Dotyczy to zarówno użytych produktów, jak i czasu potrzebnego do ich przygotowania.
Wymagane produkty:
Dla popularnej sałatki w tej wersji, przygotować:
- Kapusta pekińska (sałatkowa) - jedna trzecia kiełka;
- Paluszki krabowe - 200 gramów;
- Majonez - 4 łyżki stołowe;
- Jajka - 2 szt;
- Ogórek (średniej wielkości owoc) - 1 szt;
- Kukurydza konserwowa - 0,5 części puszki;
- Sól - w zależności od potrzeb.
W tym daniu można łatwo zastąpić pałeczki mięsem. Jeśli chodzi o sos majonezowy, kierujecie się własnymi preferencjami - czy lubicie tłustsze sałatki, czy wybieracie lżejszą wersję.
Szybkasałatka
z paluszków krabowychSposóbprzyrządzania
:Połowa czasu potrzebnego do przygotowania sałatki to gotowanie jajek, więc od tego powinieneś zacząć:
- Jajka ugotować na twardo. W tym celu należy trzymać je we wrzącej wodzie przez co najmniej 8-10 minut. Podczas gdy jajka się gotują i stygną w chłodnej wodzie, przygotuj resztę składników.
- Kapustę pekińską posiekać nożem.
- Pokroić ogórek na małe kawałki. Najlepiej jest zrobić kilka nacięć wzdłuż owocu, a następnie pokroić go w poprzek.
- Pałeczki pokroić w drobną kostkę.
- Schłodzone jajka przepuścić przez krajalnicę do jajek. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, po prostu pokrój go nożem na małe kawałki.
- Wszystkie posiekane składniki włożyć do miski i wymieszać.
- Usuń cały płyn z kukurydzy (tak dużo jak to możliwe), a następnie dodaj ziarna kukurydzy do reszty składników.
- Doprawiamy solą (według uznania) i wlewamy majonez. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie - sałatka jest teraz gotowa do podania na stół.
Wygląda całkiem atrakcyjnie i, co najważniejsze, na pewno świetnie smakuje.
Pikantna sałatka krabowa z kapustą pekińską i kukurydzą
Pomimo tego, że tradycyjny przepis na taką sałatkę macie w swojej książce kucharskiej od dawna, jesteśmy pewni, że w takiej wersji jeszcze jej nie próbowaliście. Czosnek dodaje pikanterii, ser sprawia, że jest bardziej sycący, a my polewamy go kwaśną śmietaną. Oto przepis na sałatkę z kapustą pekińską, paluszkami krabowymi i pomidorami - skorzystaj z niego i zaskocz swoją rodzinę.
Potrzebne składniki:
Lista produktów potrzebnych do jego przygotowania będzie znacznie szersza niż w przypadku zwykłej wersji:
- Sałatka pekińska (zwana też petsai) - 150 gramów;
- Paluszki krabowe - 500 gramów;
- Pomidory (średniej wielkości) - 3 szt;
- Ser (twardy) - 200 gr;
- Kukurydza konserwowa - 1 standardowa puszka;
- Czosnek - 2 małe ząbki;
- Kwaśna śmietana (20-25%) - 200 gr;
- Sól i pieprz - według uznania.
Lista niezbędnych składników sałatki sugeruje, że czeka nas smaczne i bardzo obfite danie. Udowodnijmy to w praktyce.
Pikantna sałatka krabowa z kiełkami sałaty chińskiej ikukurydząPrzygotowanie
:Gotowanie rozpoczniemy od przygotowania jajek i pomidorów:
- Z jajkami nie trzeba robić nic niezwykłego - wystarczy ugotować je we wrzącej wodzie. Aby to zrobić, należy trzymać je we wrzącej wodzie przez 8-10 minut. Dla najszybszego schłodzenia, radzimy włożyć je do miski z zimną wodą.
- Umyj dobrze pomidory i zblanszuj je. Proces ten polega na krótkotrwałym gotowaniu na parze lub blanszowaniu produktu w gorącej wodzie. Pomidory blanszujemy we wrzątku.
- Następnie obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę.
- Schłodzone jajka zetrzeć na grubej tarce.
- Zetrzeć ser przez grubą krajalnicę.
- Kapustę poszatkować nożem.
- Użyj kwaśnej śmietany, aby zrobić własny sos do końcowego dressingu. W tym celu przekładamy go do osobnej miski i dodajemy rozgniecione (z ząbkiem czosnku) ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem (smakujemy według własnego uznania) i wszystko razem dobrze mieszamy.
- Połączyć w głębokiej misce (zwykłej lub salaterce) wszystkie składniki sałatki, polać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać.
- Jeśli czas na to pozwala, pozostawić ubraną sałatkę w chłodzie na kilka godzin. Dzięki temu składniki potrawy będą mogły dobrze nasiąknąć.
Ostry i świeży smak tej sałatki z paluszków krabowych i kapusty pekińskiej nie pozostawi nikogo obojętnym.
Tradycyjna sałatka krabowa z papryką
Ten przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi, kapustą pekińską i kukurydzą jest najłatwiejszy i najszybszy do wykonania, ponieważ nie będziemy używać jajek, co oznacza, że nie musimy tracić czasu na ich gotowanie.
Potrzebne składniki
Będziemy potrzebować:
- Sałatka chińska - ½ kiełka;
- Paluszki krabowe - 200 gramów;
- Papryka słodka - 1 szt;
- Kukurydza konserwowa - 1 słoik;
- Majonez (średniokaloryczny) - 180 gr;
- Zielenina (cebula, pietruszka, koperek) - 1 pęczek;
- Pieprz i sól - według uznania.
Ta lista produktów wystarcza na cztery pełne porcje sałatki.
Tradycyjna sałatka krabowa z papryką Procesgotowania
:Przy odpowiedniej wprawie, paluszki krabowe i sałatka z kapusty pekińskiej w tym przepisie mogą być gotowe w 10 minut:
- "Mięso pekinowe rozdrobnić na cienkie paski julienne. Natychmiast przełożyć do głębokiego naczynia, w którym wymieszamy sałatkę.
- Odcedzić kukurydzę i wsypać ziarna do salaterki.
- Paprykę umyć, usunąć nasiona i miąższ, pokroić w cienkie paski i dodać do reszty składników.
- Zdejmij folię z patyczków, pokrój na małe kawałki i włóż do miski.
- Wszystkie produkty posypujemy solą i pieprzem (do smaku), polewamy majonezem i dobrze mieszamy.
Słodka papryka nadaje temu daniu zupełnie nowy wymiar. Sałatka z paluszkami krabowymi, kapustą pekińską, kukurydzą konserwową i papryką jest bardzo świeża, obfita i co ważne zdrowa.
Dietetyczny przepis na sałatkę z kapustą pekińską
Po skosztowaniu raz smacznej sałatki z paluszków krabowych lub mięsa, kapusty pekińskiej, jajka kurzego i majonezu, pojawia się ogromna pokusa, aby zrezygnować z diety. Nie powinieneś tego robić, ponieważ mamy specjalny przepis dla tych, którzy postanowili nieco zoptymalizować swoją dietę.
Wymagane produkty:
Do przygotowania "lżejszej" wersji sałatki będziemy potrzebować:
- Twarożek beztłuszczowy - 200 gr;
- Świeży ogórek - 180 gr (2 średniej wielkości kawałki);
- Kapusta sałatkowa (pekińska) - 100 gr;
- Paluszki krabowe - 200 gr;
- Kwaśna śmietana (zawartość tłuszczu - 15 %) - 3 łyżki stołowe;
- Koperek - 1 pęczek;
- Czosnek - 1-2 ząbki;
- Sól - według uznania.
Jak widzicie, zastąpiliśmy kaloryczny majonez niskotłuszczową kwaśną śmietaną i postanowiliśmy urozmaicić przepis o twarożek.
Dietetyczny przepis na sałatkę zkapustą
pekińskąProcesgotowania
: AuchanZrobienie takiej sałatki z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską we własnej kuchni zajmuje nie więcej niż kwadrans:
- Jak zwykle zaczynamy gotowanie od kapusty. Drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Ogórki kroi się wzdłuż na paski, następnie - w drobną kostkę i wysyła do "pekinki".
- W podobny sposób postępować z patyczkami. Skropić kwaśną śmietaną i dobrze wymieszać.
- Czosnek przepuszczamy przez maszynkę do czosnku, dodajemy do wymieszanych składników i doprawiamy solą (bardzo mało).
- Na samym końcu dodać twaróg.
- Posiekać koperek nożem i posypać twarożek.
Wszystko delikatnie wymieszać - dietetyczna wersja sałatki jest gotowa i można przystąpić do dalszej części posiłku.
Sałatka krabowa z kapustą pekińską i specjalnym dressingiem
W tym przepisie na popularną sałatkę z paluszków krabowych, kapusty pekińskiej i kukurydzy, użyjemy minimum składników (tylko niezbędne minimum) i skupimy się na pikantnym dressingu.
Wymagane składniki:
Na pewno będziemy potrzebować:
- Kukurydza konserwowa - jeden słoik;
- Sałatka "pekinka" - 350 gramów;
- Jajka - 3 sztuki; Zielona cebula - 4-5 pietruszek;
- Zielona cebula - 4-5 gałązek;
- Paluszki krabowe (w razie potrzeby można zastąpić mięsem) - 200 gr;
- Majonez (średniokaloryczny) - 2 łyżki stołowe;
- Kwaśna śmietana (15-20%) - 2 łyżki stołowe;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Sól i pieprz - według uznania.
Ostateczny dressing do naszej sałatki zrobimy na bazie sosu śmietanowo-majonezowego.
Sałatka krabowa z kapustą pekińską i specjalnymdressingiemPrzygotowanie
:Jajka można ugotować wcześniej, wtedy czas przygotowania sałatki będzie znacznie krótszy:
- "Posiekaj pekin nożem.
- To samo zrób z cebulą, wcześniej dobrze ją umyj.
- Jajka (ugotowane) rozdrobnić na małe kawałki lub przepuścić przez maszynkę do krojenia jajek.
- Patyczki pozbywamy się z folii, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Wyjmij kukurydzę z płynu i przełóż do miski.
- Następnie dodajemy resztę posiekanej żywności.
- W osobnej misce wymieszać płynne składniki - kwaśną śmietanę i majonez. Dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Napełnij naczynie sosem i dokładnie wymieszaj.
Apetyczna, pożywna i smaczna - wszystkie te przymiotniki zawsze odnoszą się do sałatki z paluszków krabowych i kapusty pekińskiej.
Możesz również polubić:
Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne
Jak przyrządzić tilapię
Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu