Sałatki: przepisy krok po kroku
Sałatka jest wspaniałą przystawką, bez której nie może się obejść żadna uczta, niezależnie od jej zakresu. Sałatki są zawsze na stole podczas rodzinnych obiadów i dużych uroczystości z udziałem setek gości. Co jednak zrobić, gdy znudziły Ci się standardowe "mimozy" i "Oliviery" i chcesz uraczyć domowników i gości czymś nowym, pysznym, a może nawet egzotycznym? Doskonałym wariantem będzie zestaw sałatek azjatyckich, dość prostych w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smacznych. Jeśli raz ich spróbujesz, staną się stałym elementem Twojego stołu.
Przepis na koreańską sałatkę z orzechami laskowymi
Funchuza to szklany makaron, który jest tradycyjnym daniem w wielu krajach azjatyckich. Sałatka z orzechów laskowych w koreańskim stylu to wspaniała przystawka. Aromatyczne przyprawy nadają temu daniu pikantny i bogaty smak, a świeże warzywa sprawiają, że jest ono lekkie i dietetyczne. Funchosas w koreańskim stylu może być nie tylko świetną przystawką, ale także samodzielnym daniem wegetariańskim.
Będziesz potrzebować:
- Funcho -100 g;
- Marchew - 1 szt;
- Ogórek - 1 szt;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Świeży koperek - 1 gałązka;
- Świeża pietruszka - 1 gałązka;
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki;
- Ocet - 1 łyżka;
- Mieszanka przyprawowa (czosnek, papryka czerwona, pieprz czarny, kolendra) - 2 łyżki;
- Sól - do smaku;
Przepis
na sałatkę funchosa w stylu koreańskimProcesgotowania
:- Namoczyć grzyba w gorącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie weź durszlak i odcedź wodę. Opłucz makaron zimną wodą i pozostaw na durszlaku, aby odsączyć go z nadmiaru płynu.
- Marchew i ogórek pokroić w cienkie plasterki. Jeśli masz w domu rozdrabniacz do sałatki koreańskiej, użyj go.
- Drobno posiekać zioła i czosnek.
- Umieść marchewki w misce. Wyciskaj marchewki ręcznie, aż puszczą sok - powinno to zająć około dwóch minut.
- W małej miseczce wymieszaj przyprawy, szczyptę soli, oliwę z oliwek i ocet, aby przygotować sos do sałatki.
- Do marchewki dodajemy ogórek, zioła, czosnek i grzyby. Wymieszać, uzupełnić dressingiem i ponownie wymieszać.
- Powstałą sałatkę należy pozostawić w lodówce na 2 godziny, aby warzywa się zamarynowały.
- Po dwóch godzinach sałatka będzie gotowa do podania. Wystarczy tylko pięknie ją podać. Do podania można użyć pałeczek.
Przepis na sałatkę z pomarańczami i orzechami nerkowca
Wspaniała sałatka, która uderza połączeniem słodkich, kwaśnych i słonych smaków. Jest bardzo świeży i lekki, idealny dla osób dbających o sylwetkę. Jest łatwy w przygotowaniu, więc możesz go podać jako przystawkę lub po prostu zrobić sobie szybką egzotyczną przekąskę, poświęcając odrobinę czasu poza kuchnią.
Będziesz potrzebować:
- Pomarańcza -300 g na sałatkę i 0,5 pomarańczy na dressing;
- Marchew -300 g;
- Sałata - 100 gr;
- Kapusta czerwona - 400 gr;
- Cytryna - 0,5 szt;
- Świeży imbir - do smaku;
- Sos sojowy - do smaku;
- Orzechy nerkowca - do smaku;
Przepis
na sałatkę z pomarańczy i orzechów nerkowcaProcesgotowania
:- Warzywa, owoce i zioła dokładnie opłukać i osuszyć. Marchew zetrzeć na grubej tarce, kapustę drobno posiekać, pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Rękami rozdrobnić sałatę do miski. Dodaj składniki do miski.
- Zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij pół pomarańczy i pół cytryny do miski z imbirem. Dodaj odrobinę sosu sojowego i dobrze wymieszaj. Ilość składników dressingu dostosuj do swojego gustu.
Ubierz sałatkę i podawaj.
Przepis na sałatkę kadicha
Kadicha to danie z bakłażana z kuchni koreańskiej. Chociaż ta sałatka wymaga nieco więcej wysiłku niż powyższe, to również gotuje się dość szybko, nie jest szkodliwa dla figury i nadal ma doskonały smak.
Będziesz potrzebować:
- Bakłażan -650 g;
- Pomidory - 300g; Papryka słodka - 200g
- Papryka słodka - 200 gr;
- Cebula - 1 szt;
- Hot Chili Peppers - 1 szt;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Sos sojowy - 3 łyżki;
- Sól - 2 łyżki;
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżka;
- Kolendra mielona - 1 łyżka;
- Olej - 4 łyżki;
Przepis na sałatkę cadiche
Proces gotowania:
- Weź pomidory i zrób nacięcia w kształcie krzyża po przeciwnej stronie niż szypułka. Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby łatwo można było je obrać ze skórki.
- Bakłażany pokroić w paski julienne. Umieść je w misce i posyp obficie solą. Odstawić bakłażany, aby pozbyć się całej goryczy.
- Paprykę pokroić w paski julienne. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, a czosnek drobno posiekać.
- Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Odcedzić i posiekać ostrą paprykę.
- Bakłażany dokładnie opłukać, aby usunąć sól i soki, a następnie odcisnąć.
- Na patelnię wlać olej roślinny i rozgrzać go.
- Podsmaż cebulę na złoty kolor. Kiedy cebula będzie już podsmażona, dodaj na patelnię pomidory oraz słodką i ostrą paprykę. Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj bakłażany.
- Przykrywamy i pieczemy pod przykryciem przez około 15-20 minut.
- Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i sos sojowy. Nałóż pokrywkę z powrotem na patelnię i pozwól im się gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Gotowe danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na sałatkę z uszu wieprzowych
Chrupiąca, świeża sałatka - a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut - więc możesz zafundować sobie egzotyczną kolację lub uraczyć niespodziewanych gości smacznym i niecodziennym daniem.
Będziesz potrzebować:
- Uszy wieprzowe wędzone -150 g;
- Pory -50 g; marchew -40 g;
- Marchew -40 gr;
- Cebula czerwona -20 g; Ogórek -60 g; Marchew -40 g; Por czerwony -7 g;
- Ogórek -60 g;
- Olej roślinny -40 g;
- Sos sojowy -20 g; Cukier -2 łyżki;
- Cukier -2 łyżki;
- Limonka -2 plasterki;
- Sezam -2 łyżki;
- Czosnek -2 ząbki;
- Imbir kolendra - do smaku;
- Sos teriyaki - do smaku g;
PrzepisPrzygotowanie
:Gramy w przepisie podane są na porcję, więc jeśli planujesz gotować dla większej liczby osób, po prostu pomnóż ilość przez liczbę porcji, których potrzebujesz.
- Wędzone uszy wieprzowe pokroić w cienkie plastry.
- Pory kroimy w poprzek na 8 cm kawałki, następnie przepoławiamy je wzdłuż i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
- Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
- Marchew zetrzeć na tarce o lekko grubych oczkach. Jeśli masz specjalną tarkę do marchewki, użyj jej.
- Pokrój ogórek w cienkie plasterki.
- Wymieszać wszystkie pokrojone warzywa.
- Do przygotowania dressingu posiekać czosnek i kolendrę. Dodaj sos sojowy, cukier i olej do gotowania. Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj.
- Dodać dressing do sałatki i wymieszać, aby się połączył.
Przy podawaniu można skropić sałatkę sosem teriyaki do smaku.
Przepis na sałatkę z japońskich smażonych ogórków
Bardzo szczególne japońskie danie. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią poczęstować się czymś pikantnym.
Potrzebujesz:
- Ogórki -2 ogórki;
- Papryka ostra czerwona -0,5 szt;
- Czosnek -2 ząbki;
- Sos sojowy -1 łyżka;
- Wasabi -0,5 łyżki;
- Ocet - 0,5 łyżki;
- Papryka - 0,5 łyżeczki;
- Sezam - 1 łyżka;
- Sól - do smaku;
Przepis
na sałatkę z japońskich smażonych ogórkówProcesgotowania
:- Ogórki pokroić w długie, cienkie plasterki.
- Drobno posiekać czosnek i czerwoną paprykę (usunąć nasiona).
- Smażyć ogórki, czosnek i paprykę na rozgrzanym oleju z solą, wasabi, octem i papryką.
- Doprowadzić ogórki do złotego koloru i dodać sos sojowy. Ciągle mieszać i trzymać na ogniu przez około 3 minuty.
Ugotowane ogórki przełożyć do salaterek, obficie posypać ziarnami sezamu i udekorować ziołami.
Może Ci się to również spodobać:
Przepis na khychin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Autor ChefMarket Mięso i warzywaJedzenie na przyjęcieMięso i potrawy mięsneGotowanie i przygotowanieRóżnePrzepisyPrzygotowywanie sałatek
Powiązane artykuły:
Prosta i smacznapizza
na patelni z cukiniiPizza napatelni z cukinii okazuje się bardzo smaczna, a co najważniejsze dużo zdrowsza niż jej tradycyjny odpowiednik
.Ciasto z cukinii zawiera minimalną ilość mąki...
2 przepisy na pyszną zupę z grzankamiChceszzrobić coś niesamowitego na obiad? Wybierz z tej publikacji zupę z grzankami, która brzmi najbardziej apetycznie. Miłośnicy pikantnych nut pokochają pomidorową ...
Kulinarne sztuczki: jak w pełni wykorzystać sokŚwieżo wyciśniętysok to idealny sposób na rozpoczęcie dnia
.Włącz do swojej diety jasne, zdrowe, smaczne, smakowite napoje, popraw swoje zdrowie, obniż cholesterol,...