Sałatki: przepisy krok po kroku

Sałatka jest wspaniałą przystawką, bez której nie może się obejść żadna uczta, niezależnie od jej zakresu. Sałatki są zawsze na stole podczas rodzinnych obiadów i dużych uroczystości z udziałem setek gości. Co jednak zrobić, gdy znudziły Ci się standardowe "mimozy" i "Oliviery" i chcesz uraczyć domowników i gości czymś nowym, pysznym, a może nawet egzotycznym? Doskonałym wariantem będzie zestaw sałatek azjatyckich, dość prostych w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smacznych. Jeśli raz ich spróbujesz, staną się stałym elementem Twojego stołu.

Przepis na koreańską sałatkę z orzechami laskowymi

Funchuza to szklany makaron, który jest tradycyjnym daniem w wielu krajach azjatyckich. Sałatka z orzechów laskowych w koreańskim stylu to wspaniała przystawka. Aromatyczne przyprawy nadają temu daniu pikantny i bogaty smak, a świeże warzywa sprawiają, że jest ono lekkie i dietetyczne. Funchosas w koreańskim stylu może być nie tylko świetną przystawką, ale także samodzielnym daniem wegetariańskim.

Będziesz potrzebować:

  • Funcho -100 g;
  • Marchew - 1 szt;
  • Ogórek - 1 szt;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Świeży koperek - 1 gałązka;
  • Świeża pietruszka - 1 gałązka;
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki;
  • Ocet - 1 łyżka;
  • Mieszanka przyprawowa (czosnek, papryka czerwona, pieprz czarny, kolendra) - 2 łyżki;
  • Sól - do smaku;

Przepis

na sałatkę funchosa w stylu koreańskimProces

gotowania

:
  • Namoczyć grzyba w gorącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie weź durszlak i odcedź wodę. Opłucz makaron zimną wodą i pozostaw na durszlaku, aby odsączyć go z nadmiaru płynu.
  • Marchew i ogórek pokroić w cienkie plasterki. Jeśli masz w domu rozdrabniacz do sałatki koreańskiej, użyj go.
  • Drobno posiekać zioła i czosnek.
  • Umieść marchewki w misce. Wyciskaj marchewki ręcznie, aż puszczą sok - powinno to zająć około dwóch minut.
  • W małej miseczce wymieszaj przyprawy, szczyptę soli, oliwę z oliwek i ocet, aby przygotować sos do sałatki.
  • Do marchewki dodajemy ogórek, zioła, czosnek i grzyby. Wymieszać, uzupełnić dressingiem i ponownie wymieszać.
  • Powstałą sałatkę należy pozostawić w lodówce na 2 godziny, aby warzywa się zamarynowały.
  • Po dwóch godzinach sałatka będzie gotowa do podania. Wystarczy tylko pięknie ją podać. Do podania można użyć pałeczek.

Przepis na sałatkę z pomarańczami i orzechami nerkowca

Wspaniała sałatka, która uderza połączeniem słodkich, kwaśnych i słonych smaków. Jest bardzo świeży i lekki, idealny dla osób dbających o sylwetkę. Jest łatwy w przygotowaniu, więc możesz go podać jako przystawkę lub po prostu zrobić sobie szybką egzotyczną przekąskę, poświęcając odrobinę czasu poza kuchnią.

Będziesz potrzebować:

  • Pomarańcza -300 g na sałatkę i 0,5 pomarańczy na dressing;
  • Marchew -300 g;
  • Sałata - 100 gr;
  • Kapusta czerwona - 400 gr;
  • Cytryna - 0,5 szt;
  • Świeży imbir - do smaku;
  • Sos sojowy - do smaku;
  • Orzechy nerkowca - do smaku;

Przepis

na sałatkę z pomarańczy i orzechów nerkowcaProces

gotowania

:
  • Warzywa, owoce i zioła dokładnie opłukać i osuszyć. Marchew zetrzeć na grubej tarce, kapustę drobno posiekać, pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Rękami rozdrobnić sałatę do miski. Dodaj składniki do miski.
  • Zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij pół pomarańczy i pół cytryny do miski z imbirem. Dodaj odrobinę sosu sojowego i dobrze wymieszaj. Ilość składników dressingu dostosuj do swojego gustu.

Ubierz sałatkę i podawaj.

Przepis na sałatkę kadicha

Kadicha to danie z bakłażana z kuchni koreańskiej. Chociaż ta sałatka wymaga nieco więcej wysiłku niż powyższe, to również gotuje się dość szybko, nie jest szkodliwa dla figury i nadal ma doskonały smak.

Będziesz potrzebować:

  • Bakłażan -650 g;
  • Pomidory - 300g; Papryka słodka - 200g
  • Papryka słodka - 200 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Hot Chili Peppers - 1 szt;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Sos sojowy - 3 łyżki;
  • Sól - 2 łyżki;
  • Pieprz czarny mielony - 1 łyżka;
  • Kolendra mielona - 1 łyżka;
  • Olej - 4 łyżki;

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Przepis na sałatkę cadiche

Proces gotowania:

  • Weź pomidory i zrób nacięcia w kształcie krzyża po przeciwnej stronie niż szypułka. Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby łatwo można było je obrać ze skórki.
  • Bakłażany pokroić w paski julienne. Umieść je w misce i posyp obficie solą. Odstawić bakłażany, aby pozbyć się całej goryczy.
  • Paprykę pokroić w paski julienne. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, a czosnek drobno posiekać.
  • Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Odcedzić i posiekać ostrą paprykę.
  • Bakłażany dokładnie opłukać, aby usunąć sól i soki, a następnie odcisnąć.
  • Na patelnię wlać olej roślinny i rozgrzać go.
  • Podsmaż cebulę na złoty kolor. Kiedy cebula będzie już podsmażona, dodaj na patelnię pomidory oraz słodką i ostrą paprykę. Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj bakłażany.
  • Przykrywamy i pieczemy pod przykryciem przez około 15-20 minut.
  • Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i sos sojowy. Nałóż pokrywkę z powrotem na patelnię i pozwól im się gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Gotowe danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na sałatkę z uszu wieprzowych

Chrupiąca, świeża sałatka - a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut - więc możesz zafundować sobie egzotyczną kolację lub uraczyć niespodziewanych gości smacznym i niecodziennym daniem.

Będziesz potrzebować:

  • Uszy wieprzowe wędzone -150 g;
  • Pory -50 g; marchew -40 g;
  • Marchew -40 gr;
  • Cebula czerwona -20 g; Ogórek -60 g; Marchew -40 g; Por czerwony -7 g;
  • Ogórek -60 g;
  • Olej roślinny -40 g;
  • Sos sojowy -20 g; Cukier -2 łyżki;
  • Cukier -2 łyżki;
  • Limonka -2 plasterki;
  • Sezam -2 łyżki;
  • Czosnek -2 ząbki;
  • Imbir kolendra - do smaku;
  • Sos teriyaki - do smaku g;
Sałatka z uszu wieprzowych

PrzepisPrzygotowanie

:

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Gramy w przepisie podane są na porcję, więc jeśli planujesz gotować dla większej liczby osób, po prostu pomnóż ilość przez liczbę porcji, których potrzebujesz.

  • Wędzone uszy wieprzowe pokroić w cienkie plastry.
  • Pory kroimy w poprzek na 8 cm kawałki, następnie przepoławiamy je wzdłuż i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
  • Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
  • Marchew zetrzeć na tarce o lekko grubych oczkach. Jeśli masz specjalną tarkę do marchewki, użyj jej.
  • Pokrój ogórek w cienkie plasterki.
  • Wymieszać wszystkie pokrojone warzywa.
  • Do przygotowania dressingu posiekać czosnek i kolendrę. Dodaj sos sojowy, cukier i olej do gotowania. Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj.
  • Dodać dressing do sałatki i wymieszać, aby się połączył.

Przy podawaniu można skropić sałatkę sosem teriyaki do smaku.

Przepis na sałatkę z japońskich smażonych ogórków

Bardzo szczególne japońskie danie. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią poczęstować się czymś pikantnym.

Potrzebujesz:

  • Ogórki -2 ogórki;
  • Papryka ostra czerwona -0,5 szt;
  • Czosnek -2 ząbki;
  • Sos sojowy -1 łyżka;
  • Wasabi -0,5 łyżki;
  • Ocet - 0,5 łyżki;
  • Papryka - 0,5 łyżeczki;
  • Sezam - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku;

Przepis

na sałatkę z japońskich smażonych ogórkówProces

gotowania

:
  • Ogórki pokroić w długie, cienkie plasterki.
  • Drobno posiekać czosnek i czerwoną paprykę (usunąć nasiona).
  • Smażyć ogórki, czosnek i paprykę na rozgrzanym oleju z solą, wasabi, octem i papryką.
  • Doprowadzić ogórki do złotego koloru i dodać sos sojowy. Ciągle mieszać i trzymać na ogniu przez około 3 minuty.

Ugotowane ogórki przełożyć do salaterek, obficie posypać ziarnami sezamu i udekorować ziołami.

Może Ci się to również spodobać:

Przepis na khychin z ziemniakami i serem

Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne

Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami

Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku

Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Autor ChefMarket Mięso i warzywaJedzenie na przyjęcieMięso i potrawy mięsneGotowanie i przygotowanieRóżnePrzepisyPrzygotowywanie sałatek
Powiązane artykuły:
Prosta i smaczna

pizza

na patelni z cukiniiPizza na

patelni z cukinii okazuje się bardzo smaczna, a co najważniejsze dużo zdrowsza niż jej tradycyjny odpowiednik

.

Ciasto z cukinii zawiera minimalną ilość mąki...

2 przepisy na pyszną zupę z grzankamiChcesz

zrobić coś niesamowitego na obiad? Wybierz z tej publikacji zupę z grzankami, która brzmi najbardziej apetycznie. Miłośnicy pikantnych nut pokochają pomidorową ...

Kulinarne sztuczki: jak w pełni wykorzystać sokŚwieżo wyciśnięty

sok to idealny sposób na rozpoczęcie dnia

.

Włącz do swojej diety jasne, zdrowe, smaczne, smakowite napoje, popraw swoje zdrowie, obniż cholesterol,...