Samsa: przepis na gotowanie w domu

Popularne nadziewane placki zwane samsa już dawno przestały być potrawą wyłącznie azjatycką. Istnieje wiele odmian przepisów na samsę, które dziś można znaleźć dosłownie w każdym kraju. Można je przyrządzać z różnymi nadzieniami, a nawet z różnym ciastem - francuskim lub zwykłym.

Wielu z Was próbowało tych wytrawnych ciastek, łapiąc je w biegu w najbliższej piekarni. My z kolei proponujemy każdemu z Was zrobienie własnej samsy w domu, a jak to zrobić, dowiecie się z naszych przepisów krok po kroku. Mamy zarówno klasyczne przepisy na te obfite "koperty", jak i oryginalne warianty przygotowania.

Uzbecka baranina samsa

Ten przepis jest tradycyjny i jeden z najsmaczniejszych. Już przy pierwszym gotowaniu zdasz sobie sprawę, jak bardzo te wypełnione mięsem placki różnią się od tego, co można znaleźć na ulicach Twojego miasta. Aby w pełni zrealizować przepis, należy przygotować je z jagnięciny, ale jeśli nie masz tego mięsa, możesz je łatwo zastąpić wołowiną.

Potrzebne składniki

Aby przygotować ciasto, będziemy potrzebować:

  • Mąka pszenna (b/c) - 4 szklanki (ok. 520 gramów);
  • Sól - 1 łyżeczka;
  • Woda - 200 ml;
  • Roztopione masło (do obróbki ciasta) - 50 gramów.

Wypełnienie przygotujemy z następujących produktów:

  • Jagnięcina - 450 gramów;
  • Cebula - 2 główki;
  • Tłuszcz z ogona słoniny - 100 gr;
  • Przyprawa Zira - do smaku;
  • Sól i pieprz - według potrzeb.

Również do przygotowania samsy do pieczenia potrzebne będzie jedno jajko kurze i olej słonecznikowy, a do dekoracji - łyżka stołowa nasion sezamu.

Uzbecka jagnięcina samsa: przepis krok po kroku

Przepis na ciasto samsa, który będziemy mieli jest absolutnie prosty - od niego zaczniemy nasze gotowanie:

  1. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj sól i zacznij mieszać. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj całą mąkę. Dobrze zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce na 25 minut.
  2. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. W ten sam sposób zmiksuj cebulę, a następnie w osobnej misce wymieszaj ją z mięsem. Dodać kminek (specjalna przyprawa do samsy), sól i pieprz (do smaku), a następnie dobrze wymieszać.
  3. Następnie należy wytopić tłuszcz z indyka i wlać go do pokrojonego mięsa. Jeśli nie znajdziesz tłuszczu z indyka, można go zastąpić roztopionym masłem - potrzebne są 2 łyżki.
  4. Wymieszaj jeszcze raz nasz przyszły farsz i odstaw na bok, pozwalając roztopionemu masłu zastygnąć.
  5. W międzyczasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 równych kawałków.
  6. Weź pierwszy kawałek ciasta, rozwałkuj bardzo cienką warstwę, posmaruj wszystko roztopionym masłem i zwiń w rulon.
  7. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i posmarować go w ten sam sposób, następnie położyć na nim pierwszy rulon i zwinąć w kolejny. Powtórz ten proces z każdym kolejnym kawałkiem ciasta. W efekcie otrzymujemy coś w rodzaju ciasta francuskiego.
  8. Zawiń ostatni gruby rulon ciasta w folię i pozostaw w lodówce na 90 minut.
  9. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na 14-16 jednakowych kawałków.
  10. Rozwałkuj każdy kawałek na płaskiej powierzchni tak, aby na środku powstał lekki zgrzew.
  11. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta nakładamy nasze mięsne nadzienie, delikatnie zwijamy w trójkątną kopertę i spinamy brzegi.
  12. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i posmarować olejem słonecznikowym. Ułóż placki szwem do góry na blasze i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
  13. Następnie każdy placek posypujemy szczyptą sezamu i zapiekamy.
  14. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik musi być rozgrzany.

Gotową samsę, ugotowaną według naszego domowego przepisu, kładziemy na talerzu i przykrywamy ręcznikiem na pięć minut. Na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, te placki bezsprzecznie podbiją Twoje serce.

Samosa z kurczaka

Jest to nieco zmodyfikowany przepis na zrobienie samosów w domu w porównaniu do klasycznego przepisu. Dwie główne zmiany to użycie ciasta drożdżowego i mięsa z kurczaka jako nadzienia. Mimo to, smak tych placków okazuje się wspaniały i na pewno je pokochasz.

Potrzebne składniki

Ciasto na naszą samsę będziemy wyrabiać z następujących produktów:

  • Mąka pszenna (600 gr (4,5-5 filiżanek);
  • Masło - 130 gr;
  • Drożdże suche (żywe) - 1 opakowanie;
  • Sól - 1 łyżeczka;
  • Woda - 250 ml;

Nadzienie będzie składało się z następujących składników:

  • Mięso z kurczaka (najlepsze jest udko) - 0,3 kg;
  • Cebula - 4 średnie cebule;
  • Przyprawa Zira - według własnego gustu;
  • Sól i pieprz mielony - według uznania.

Woda jest potrzebna lodowata, więc można wrzucić do niej wcześniej kostki lodu.

Samosa z kurczaka: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Tradycyjnie zaczynamy gotowanie od ciasta:

  1. Masło musi być twarde, więc nie wyjmuj go najpierw z lodówki, a jeszcze lepiej włóż na chwilę do zamrażarki. Następnie zetrzeć je na grubej tarce i wymieszać z mąką w misce.
  2. Następnie dodajemy do tej mieszanki aktywne drożdże i sól, a potem wodę. Szybko i dokładnie zagnieść ciasto, a następnie włożyć je na 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Udka z kurczaka pokroić w drobną kostkę i umieścić w osobnym pojemniku.
  4. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól (do smaku) i lekko rozgniatamy rękami lub widelcem. Konieczne jest, aby cebula puściła sok. Po przygotowaniu ciasta wymieszaj cebulę z mięsem.
  5. Po pół godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ugnieć je lekko rękami i podziel na równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek na okrąg o średnicy 20-25 centymetrów.
  6. Wymieszaj mięso z cebulą, dodaj kminek i pieprz i dobrze wymieszaj.
  7. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę stołową mięsa mielonego i formujemy trójkątną kopertę.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia posmarować olejem słonecznikowym. Następnie kładziemy na nim nasze paszteciki, układając je szwem do dołu.
  9. Przed pieczeniem każdego placka posmarować go jajkiem kurzym, które należy roztrzepać w szklance widelcem lub trzepaczką.
  10. Piecz patties przez 35-40 minut. Dzięki kurczakowi, samosa zrobiona w piekarniku według naszego przepisu będzie bardzo delikatna i soczysta.

Rumiane i apetyczne placki sprawiają, że ślinka cieknie na sam ich widok. Jeśli raz ich skosztujesz, pokochasz to ukochane orientalne danie na zawsze.

Słodka orientalna samosa

Tradycyjną samsę trudno nazwać ciastem czy deserem. Jednak dociekliwe umysły i wprawne ręce doświadczonych kucharzy potrafiły zamienić go w słodki przysmak. Wystarczy, że weźmiesz niesolone ciasto francuskie, zmienisz nadzienie i masz pyszny deser na swoim stole. Nie wierzysz w to? Spróbuj zrobić samosę według tego przepisu krok po kroku.

Niezbędne składniki

Do wykonania samosy owocowo-miodowej będziemy potrzebować:

  • Ciasto francuskie (drożdżowe) - 0,5 kg;
  • Świeże jabłka (duże owoce) - 2 szt;
  • Mandarynki - 4 szt;
  • Wiśnia lub czereśnia - 10 szt;
  • Jedno jajko kurze - 1 szt;
  • Miód (naturalny) - 2 łyżki stołowe.

W rzeczywistości, możesz sam wymyślić nadzienie. Mogą to być inne owoce i jagody lub twarożek z miodem. Przygotuj też trochę cukru pudru do posypania gotowych ciastek.

Słodka samosa w stylu wschodnim: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Auchan

Lepiej jest kupić gotowe ciasto z wyprzedzeniem, aby nie tracić czasu na jego wyrabianie. Dlatego należy natychmiast przystąpić do formowania wypełnienia:

  1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone jabłka umieścić w misce.
  2. Obierz mandarynki i usuń białą błonę tak bardzo, jak to możliwe. Następnie pokroić mandarynki na małe kawałki i usunąć pestki.
  3. Czereśnie przekroić na pół, usunąć pestki i dodać miąższ do reszty owoców.
  4. Następnie do miski dodajemy miód i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Nadzienie jest już gotowe, więc możemy przejść do formowania mince pie.
  5. Ciasto francuskie rozwałkować na cienką warstwę, a następnie zwinąć w rulon. Bułkę pokroić na plastry o grubości 2,5 do 3 centymetrów.
  6. Rozwałkuj każdy taki kawałek, tworząc podstawę do samsy.
  7. Na środku ciasta ułożyć nadzienie jagodowo-owocowe i zawinąć w trójkątną kopertę lub w inny dowolny kształt. Najważniejsze jest, aby dobrze uszczelnić krawędzie.
  8. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym i posmaruj ją olejem słonecznikowym. Następnie uformowane placki przekładamy słodkim nadzieniem i każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy nasze ciasto. Zajmie to 17-20 minut.
  10. Gdy będą gotowe, ułóż samosy na talerzu i posyp każdy placek cukrem pudrem.

Słodka samosa według naszego przepisu wychodzi świetnie w domu. Na herbatę możesz zaprosić swoich najbliższych przyjaciół - wszystkim się spodoba.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu