Ser adygezyjski w domu

Nawet niedoświadczone gospodynie domowe będą w stanie przygotować ser adygeński w domu. Produkt będzie miękki i delikatny, o lekko słonawym smaku. Ser powstaje z pospolitych składników, które każdy może znaleźć w swojej lodówce. W dodatku jest dość tani, a można mieć 100% pewności co do jego składu. Produkt wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego. Zachowuje większość witamin i minerałów.

Ser adygeński jest uważany za dość lekki i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dzięki temu produkt nie obciąża organizmu dodatkowymi kaloriami. Sery sprzyjają regeneracji sił podczas wyczerpujących zajęć sportowych, poprawiają stan kości i zębów, normalizują sen i poprawiają nastrój. Niektórzy szefowie kuchni zalecają dodanie do produktu soku z cytryny lub octu, co powoduje fermentację produktów ksylomlecznych.

Klasyczny ser adygeński w domu

Klasyczny przepis jest wykonany z mleka z niewielkim dodatkiem jogurtu lub sfermentowanego produktu mlecznego i soli. Dojrzewanie trwa tylko 3 dni. Dzięki temu produkt może być przygotowany na konkretne święto. Ser adygeński może być wędzony lub smażony. W tym drugim przypadku, to jest zanurzony w mące, a następnie smażone w oleju roślinnym, aż do złotej skórki.

Składniki:

    Mleko - 3 litry; Kefir - 1 l; Sól - 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

    Do rondelka wlewamy kefir i stawiamy na ogniu. W ciągu 5 minut twaróg zacznie oddzielać się od serwatki. Ta prosta manipulacja pozwoli uzyskać miękki twarożek, który można podać dziecku z dżemem lub owocami; Bierzemy gazę i oddzielamy serwatkę od skrzepu. Potrzebujemy serwatki, którą należy pozostawić na 2 dni w ciepłym miejscu do fermentacji; Po 2 dniach przelewamy mleko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę do minimum i wlewamy sfermentowaną serwatkę. W ciągu 7 minut białko zacznie schodzić i wypływać na powierzchnię. Musimy go zebrać w gazę złożoną w kilku warstwach; Do powstałej masy białkowej dodać sól. Jeśli używasz przypraw, również je dodaj. Dokładnie wymieszaj masę, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Zacisnąć gazę i powiesić ją nad zlewem, aby nadmiar wody mógł spłynąć; Następnie przekładamy ser w gazie do durszlaka, na nim kładziemy talerz, a na nim prasę. Nasz ser wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie baza zgęstnieje, a nadmiar serwatki spłynie!

Jeśli nie chcesz czekać, aż serwatka skwaśnieje, możesz zastąpić kefir jogurtem. W tym przypadku należy najpierw podgrzać mleko, a następnie dodać do niego jogurt. Po oddzieleniu białka, masę można zebrać w gazę.

Indyjski odpowiednik sera adygeńskiego

W Indiach bardzo popularny jest ser paneer, który jest analogiem produktu adygeyan. Przygotowuje się go poprzez utlenienie mleka sokiem z cytryny. Ważne jest, aby spróbować soku z cytryny przed dodaniem go do mleka, aby nie był gorzki!

Składniki:

    Mleko - 2 litry; Cytryna - 1 szt; Sól - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Mleko wlać do rondla i postawić na ogniu. W tym czasie umyj cytrynę, przekrój ją na dwie połówki i wyciśnij sok do miseczki; Jak tylko mleko dojdzie do wrzenia, trzeba je zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, aby temperatura spadła do 95 stopni; Dodaj sól i przyprawy, jeśli zdecydujesz się wprowadzić je do kompozycji; Jak tylko temperatura nieco spadnie, dodajemy sok z cytryny. Kwas natychmiast zacznie fermentować mleko. W rezultacie oddzielenie się białek zajmie dosłownie minutę; Po tym czasie wyrzucamy masę na durszlak, wyłożony czystą gazą, złożoną w kilku warstwach; Odkręcamy gazę i umieszczamy ją nad zlewem. Po odsączeniu nadmiaru wilgoci możemy wykorzystać produkt w naszym pożywieniu.

W przeciwieństwie do klasycznego sera z Adygei, paneer nie dojrzewa. Jest on używany natychmiast do obsługi stołu lub gotować placki i różne potrawy. Jeśli dodasz sok z cytryny do gotującej się wody, ser będzie gęstszy. Jeśli chcesz, aby ser wyszedł pyszny, musisz używać tylko pełnego lub pasteryzowanego mleka. Nie powinno się używać mleka sterylizowanego i ultra pasteryzowanego, ponieważ nie ma w nim już żywych organizmów. Są fani sera z dziurami. Aby uzyskać taki produkt, konieczne jest dodanie sody do kompozycji. W tym przypadku struktura produktu będzie bardziej porowata.

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.