Sernik: przepis na każdy gust

Wspominając o lekkich, niskokalorycznych deserach, wiele osób myśli o cieście twarogowym. Wiele osób zna przepis na ten smakołyk z czasów radzieckich. Ten delikatny deser do dziś jest ulubionym daniem milionów osób. Mimo, że ciasta z całego świata stają się coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, że cieszą się taką popularnością. Nic dziwnego - poza kremowym smakiem, placki twarogowe są również dobre dla Ciebie. Produkt ten zawiera wapń, fosfor i magnez. Takie elementy są ważne dla rosnących organizmów dzieci i wzmacniają kości. Dlatego przygotuj ciasto twarogowe z przyjemnością i pożytkiem. W tej publikacji znajdziesz przepis na każdy smak.

Miękkie ciasto twarogowe

Dla miłośników delikatnych deserów biszkoptowych proponujemy przepis na niesamowite ciasto. Przygotowuje się go z beztłuszczowego twarogu, lekkiej śmietany i minimalnej ilości mąki. Dlatego jest tak lekkie i puszyste, jak to tylko możliwe. W trakcie produkcji twaróg jest odcedzany. Więc nie ma tu grysu. Przygotuj ten cudownie miękki twarożek na specjalne okazje lub po prostu, aby sprawić radość swoim przyjaciołom i rodzinie. Przepis może być wykonany w domu przez każdego, kto ma na to ochotę.

Przygotuj się:

  • 550 g niskotłuszczowego sera twarogowego;
  • 200g słodkiego twarogu;
  • 250 ml. śmietany;
  • 4 jajka (duże);
  • 6 łyżek cukru na biszkopt;
  • 0,5 łyżki cukru w nadzieniu;
  • 3 łyżki mąki;
  • 3 łyżki kakao;
  • 10g. żelatyny;
  • 0,25 łyżeczki sody;
  • 50g. ciemnej czekolady;
  • 1 puszka konserw z różnych owoców.
Miękkie ciasto twarogoweJak

przyrządzić:

  1. W razie potrzeby oddzielić żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy.
  3. Białka ubijamy osobno z 5 łyżkami cukru na masę twarogową. Postępuj zgodnie z przepisem ze zdjęciami w takiej kolejności: do białek dodaj 1 łyżkę cukru, włącz mikser na niskie obroty. Gdy w masie pojawią się pęcherzyki powietrza, można przełączyć na wyższe obroty i dodawać po łyżce cukru na raz. Ubite białka powinny utworzyć gęstą masę.
  4. Ostrożnie wmieszać żółtka, mąkę, kakao i sodę oczyszczoną (rozrobioną z odrobiną soku z cytryny lub octu). Szybko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. W przypadku tego ostatniego, osiągnięcie jednorodności zajmie około 30 sekund. Ciasto biszkoptowe jest gotowe do przygotowania tortu twarogowego. Przygotuj przepis w domu, używając formy do pieczenia ciast. Aby biszkopt równomiernie wyrósł, włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
  5. Formę wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto i spłaszczyć. Odstawić do zapiekania na 30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika.
  6. Wyjmij biszkopt na czas, ale sprawdź, czy jest gotowy w środku. W tym celu należy nakłuć biszkopt na środku drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Jeśli na patyczku nie ma resztek ciasta, jest on gotowy i można spokojnie wyjąć biszkopt na tort. Zatrzymaj przepis ze zdjęciem krok po kroku i dokończ pieczenie przez kolejne 5-7 minut, jeśli na szpikulcu zostało jakieś ciasto.
  7. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia w formie, a dopiero potem wyjmij.
  8. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, ale jedną zrobić cieńszą (1-1,5 cm).
  9. Wyłóż cienkie ciasto na dno formy do pieczenia, jeśli pieczesz w silikonowej formie, przykryj folią spożywczą. Odmierz sporą ilość folii, tak aby luźne końce można było wykorzystać do wyjęcia ciasta.
  10. Kontynuuj przepis na domowe ciasto twarogowe, krojąc drugie ciasto w drobną kostkę.
  11. Teraz możesz przygotować masę twarogową. Twaróg przetrzeć przez sito, aby nie było w nim ziaren. Jeśli ta technika jest dla Ciebie zbyt skomplikowana, ubij ją za pomocą miksera razem z cukrem (0,5 szklanki).
  12. Otwórz słoik z owocami.
  13. Żelatynę wsypać do miski, zalać syropem z owoców (0,5 szklanki). Wymieszać, a następnie pozostawić do napęcznienia.
  14. Do utartego twarogu dodać osłodzoną masę twarogową. Masę z morelami, sułtankami lub wanilią możesz wykorzystać w torcie twarogowym. Możesz zrobić przepis ze zdjęciem z nową masą za każdym razem. To będzie pyszne!
  15. Zmiksować masę twarogową i dodać śmietanę.
  16. Podgrzewaj żelatynę w rondelku, aż granulki się rozpuszczą. Nie doprowadzać do wrzenia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, dodać do masy twarogowej.
  17. Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie i dodać owoce z puszki.
  18. Pokrojony w kostkę biszkopt włożyć do nadzienia i szybko wymieszać.
  19. Przygotowany twaróg i nadzienie biszkoptowe z owocami ułożyć na cienkiej blasze do pieczenia.
  20. Spłaszczamy, a następnie wkładamy ciasto twarogowe na noc do lodówki. Domowy przepis najlepiej przygotować wieczorem przed przyjęciem. Taki zapas czasu jest optymalny dla dobrej jakości impregnacji i zestalenia masy.
  21. Rano wyjmij gotowe ciasto z formy. W tym celu należy przejechać nożem wzdłuż krawędzi, aby oddzielić zawartość od formy.
  22. Polać roztopioną czekoladą.

Kremowe ciasto twarogowe na patelni

Lekkie desery są szczególnie popularne w lecie. Jednak wiele osób nigdy nie odważyło się zrobić go dla siebie. Drżą na samą myśl o działającym piekarniku. Jest jednak wyjście - najprostsze i najsmaczniejsze ciasto twarogowe. Przepis ze zdjęciami w domu przygotowuje się na patelni. Dlatego każdy poradzi sobie z zadaniem przygotowania łatwego deseru.

Przygotuj się:

  • 600ml śmietany lub wiejskiej kwaśnej śmietany;
  • 400g niskotłuszczowego twarogu (na śmietanę);
  • 6 łyżek cukru pudru;
  • 1 saszetka. Cukier waniliowy;
  • 400g. twarogu (na ciasto);
  • 1 łyżka. Cukier;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuszczonej w occie);
  • 2,5 łyżki. Mąka (i jeszcze trochę do rozwałkowania ciasta);
  • 100g orzechów włoskich do dekoracji.
Ciasto twarogowe na patelniJak

gotować:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na twaróg. Z ubitego twarogu przygotuj prosty przepis na kruche ciasto. W tym celu należy ubić je z cukrem w mikserze lub przetrzeć przez sito.
  2. Jajka ubić z 1 łyżką cukru.
  3. Wymieszać jajka z twarogiem.
  4. Dodajemy do masy jedną filiżankę mąki i mieszamy.
  5. Dodać rozczyn, wymieszać.
  6. Stopniowo dodawaj drugą filiżankę mąki. Dodawaj mąkę, oceniając konsystencję ciasta. W zależności od zawartości wilgoci w twarogu, możesz potrzebować nieco mniej lub nieco więcej. Optymalna konsystencja jest miękka, nie klejąca się do rąk, aby uzyskać delikatne ciasto twarogowe. Dla dużej rodziny przepis na ciasto można przygotować w podwójnej proporcji.
  7. Podziel ciasto na 6 równych porcji.
  8. Rozwałkuj każdy kawałek zgodnie ze średnicą patelni. Koło powinno być cienkie.
  9. Rozgrzej patelnię, nie dodawaj oleju.
  10. Przełóż ciasto na gorącą powierzchnię i nakłuj je kilka razy widelcem. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu.
  11. W czasie, gdy skórki stygną, przygotuj krem do ciasta twarogowego. Z pieczeniem, przepis zajmuje nie więcej niż godzinę. Najważniejsze to spróbować raz, a potem pójdzie już szybciej.
  12. Ubijamy śmietanę, stopniowo dodając cukier. Na początku ubijać na delikatnej prędkości, a następnie stopniowo zwiększać prędkość.
  13. Przed dodaniem zetrzeć twaróg na tarce, aby nie było grudek.
  14. Stopniowo dodawać twaróg do śmietany. Dopasować smak cukrem i dodatkiem cukru waniliowego.
  15. Teraz zmontuj deser: każdą skórkę posmaruj kremem i ułóż w stos.
  16. Zostaw trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków.
  17. Udekorować ciasto posiekanymi orzechami.
  18. Przed podaniem pozostawić w lodówce na 24 godziny.

Twaróg w stylu napoleońskim

Wiele osób uwielbia ciasta twarogowe od dzieciństwa. Przepisy na proste domowe ciasta były robione na różne sposoby. Jedni piekli kruche ciastka i smarowali je kremem twarogowym, inni piekli ciasta z dodatkiem twarogu, jeszcze inni robili delikatne musy. Każda z tych odmian była pyszna na swój sposób. Do tego stopnia, że nie sposób ocenić, który wariant jest lepszy. Zalecamy wypróbowanie wszystkich wariantów, aby zrozumieć, która kombinacja najbardziej Ci odpowiada. My proponujemy zrobić napoleoński tort z ricotty. Umiarkowana słodycz, delikatny krem i doskonała miękkość mogą podbić preferencje smakowe każdego.

Przygotuj się:

  • 500g twarogu;
  • 3 jajka;
  • 1-1,5 filiżanki. Cukier (do ciasta);
  • 3 łyżki. Mąka;
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (pieprz biały lub sok z cytryny);
  • 1 l. mleka;
  • 2 jajka;
  • 300 gr. masła;
  • 1 łyżka. Cukier (do śmietany);
  • Cukier waniliowy lub waniliowy;
  • 100g herbatników kruchego chleba.
Ciasto twarogowe w stylu NapoleonaJak

przygotować:

  1. Rozdrobnić twaróg tak, jak w przypadku innych ciast z twarogiem. Przepisy są proste do wykonania w domu przy użyciu blendera lub zwykłego młynka.
  2. Dodać jajka, cukier i wymieszać.
  3. Dodaj sodę oczyszczoną i odstaw ocet lub sok z cytryny.
  4. Przesiej mąkę i dodaj do miski z płynnymi składnikami.
  5. Wymieszać i zagnieść, aby powstało ciasto. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo ciasto kruche będzie sztywne.
  6. Podziel ciasto na 5 do 6 porcji, w zależności od średnicy naczynia i formy do pieczenia. Grubość warstw powinna wynosić średnio 0,5 mm.
  7. Blachę do pieczenia posypujemy mąką i układamy na niej ciasto z ricotty. Zgodnie z przepisem pieczemy ciastka w temperaturze 190 stopni przez 7-10 minut. Czas jest względny i zależy od piekarnika. Dlatego lepiej jest pilnować stopnia gotowości.
  8. Przygotować wszystkie ciasta w podobny sposób.
  9. Do kremu ubić jajka, cukier i wanilię.
  10. W osobnej misce rozpuść mąkę w 150-200 ml mleka.
  11. Połączyć masę jajeczną z mieszanką mączną i wymieszać.
  12. Pozostałe mleko wlać do osobnego rondelka i doprowadzić do wrzenia.
  13. Do gotującego się mleka cienką strużką wlewać masę jajeczną, kremem zalać ciasto twarogowe. Najlepiej jest dusić przepis przez 1 do 2 minut od momentu zagotowania się masy.
  14. Przykryj krem folią spożywczą i schłodź.
  15. Do schłodzonego kremu dodać masło o temperaturze pokojowej i ubić masę.
  16. Każdy z nich posmarować kremem i ułożyć na wierzchu.
  17. Wierzch i boki posmarować kremem, udekorować okruchami herbatników.
  18. Moczyć przez 6-8 godzin, a jeszcze lepiej - 24 godziny.

Ciasto twarogowe bez pieczenia

Poniżej dowiesz się, jak zrobić ciasto twarogowe bez pieczenia. Dziecko może nawet powtórzyć przepis. Ważne jest, abyś używał produktów wysokiej jakości. Należy również mieć czas i cierpliwość, aby wytrzymać fazę moczenia.

Przygotuj się:

  • 500 g sera twarogowego;
  • 220 gr. kruche ciasteczka;
  • 400 gr. kwaśna śmietana;
  • 200 gr. cukru;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 60 ml wody;
  • 50 gr. czekolada.
Ciasto twarogowe bez pieczeniaJak

zrobić:

  1. Aby zrobić ciasto twarogowe, przepis w domu, należy zacząć od przygotowania delikatnego kremu. Aby to zrobić, wlej twaróg do poręcznej miski, dodaj kwaśną śmietanę i cukier.
  2. Następnie użyj blendera do ubijania, aby uzyskać gładką masę. Możesz również użyć zwykłego blendera lub robota kuchennego i miksera.
  3. Żelatynę wsypać do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na 10-15 minut.
  4. Przykryj formę deserową folią spożywczą. Podana ilość składników jest optymalna do przygotowania prostokątnego ciasta twarogowego. Przygotuj przepis ze zdjęcia w formie o wymiarach 18x22.
  5. Żelatynę włożyć na 30 sekund do mikrofalówki, wymieszać, aby rozpuścić grudki. Dodaj 1 łyżkę kremowej masy twarogowej do żelatyny, wymieszaj do połączenia.
  6. Zawartość miski wlać do zakwaszonej masy śmietanowo-serowej. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  8. Odmierzyć część kremu, wyrównać. Przelicz krem tak, aby starczyło go na 3 warstwy.
  9. Następnie ułożyć ponownie herbatniki, a na nich krem. Krem powinien stanowić wierzchnią warstwę.
  10. Wstawić ciasto na noc do lodówki.
  11. Rano ułóż je na talerzu, naciągając brzegi folii spożywczej.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na ciasto biszkoptowe

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu