Sernik wielkanocny: przepisy krok po kroku

Twaróg wielkanocny tradycyjnie podawany jest tylko raz w roku - na Wielkanoc. O ile wiadomo, skąd się wzięły i co symbolizują, to co z tym niezaprzeczalnie pysznym produktem, jakim jest twaróg?

Tradycyjnie ciasto wielkanocne ma kształt ściętej piramidy i według niektórych źródeł symbolizuje trumnę, a według innych Golgotę. Twaróg wielkanocny, podobnie jak ciasta, ma na celu uczczenie zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Do wykonania takiego ciasta gospodynie używają bochenka, czyli konstrukcji składającej się z czterech "ścian".

Paszteciki można przyrządzać na surowo, gotowane lub rozgotowane, a do środka dodaje się sułtanki, kandyzowane owoce lub orzechy. Zawartość i smak są podobne, ale różni się czas przechowywania.

Do przygotowania wielkanocnego ciasta z twarogiem należy użyć jak najświeższego twarogu, a jeśli używamy śmietany, to powinna ona mieć co najmniej 30% tłuszczu. Masło musi być również bardzo świeże i bardzo miękkie.

Dzisiaj powiemy Ci, które przepisy na twarogowe ciasto wielkanocne istnieją i są naprawdę warte sprawdzenia.

Klasyczny twaróg do smarowania

Ten przepis na twaróg wielkanocny jest uznawany za jeden z klasycznych i często stosowanych.

Potrzebne składniki to:

  • Świeży twaróg - 500 gr;
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki;
  • Kwaśna śmietana - 100 ml;
  • Cukier - 100 gr;
  • Masło topione - 100 gr;
  • Owoce kandyzowane - 90 gr;
  • Sułtanki - 80 gr.
Klasyczny twaróg wielkanocny: przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Pamiętaj, że masło musi być roztopione podczas robienia ciasta wielkanocnego, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
  2. Kiedy masło osiągnie temperaturę pokojową i zmięknie, przecedzić twaróg przez sito, wymieszać go z masłem, dodać oba rodzaje cukru i wszystko dobrze wymieszać.
  3. Zagotuj wodę i wsyp do niej 80 gramów sułtanek, tak aby się zaparzyły.
  4. Po chwili odcedzić, sułtanki krótko osuszyć i dodać do masy twarogowej. Dodać kandyzowane owoce i delikatnie wymieszać.
  5. Wyłóż formę do bochenka wilgotną gazą i delikatnie włóż do niej masę twarogową, dobrze ją ubijając.
  6. Wielkanocne ciasto przykrywamy gazą, na wierzch kładziemy uciskacz i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
  7. Udekoruj ciasto wielkanocne według własnego uznania.

Ciasto królewskie

Nie na darmo ten twarogowy wielkanocny placek nosi tak dumną nazwę, bo jest tak pyszny, że podawano go na dworach.

Istotne składniki:

  • Smażone jajko kurze - 3 szt;
  • Sułtanki - 0,5 filiżanki;
  • Masło - 100 gr;
  • Suszona żurawina - 0,5 filiżanki;
  • Kwaśna śmietana - 1 filiżanka;
  • Cukier - 150 gr;
  • Twarożek - 500 gr;
  • Skórka z cytryny - 1 szt;
  • Laska wanilii - 1 ziarenko;
  • Migdały - 0,5 filiżanki.
Czarodziejska Wielkanoc:

przepis

krok po

krokuPrzygotowanie

:
  1. Twaróg najpierw odciskamy, a następnie przecedzamy przez sito.
  2. Weź patelnię z grubym dnem, włóż do niej twaróg. Dodaj jajka, masło i śmietanę na patelnię i dobrze wymieszaj, a następnie włącz mały ogień.
  3. Podgrzać masę twarogową, cały czas mieszając, następnie zdjąć z ognia i ostudzić, cały czas mieszając.
  4. Do ostudzonej masy twarogowej dodać migdały, skórkę z cytryny, cukier, waniliowe sułtanki i żurawinę. Dobrze wymieszaj masę, następnie zawiń ją w wilgotną gazę i ubijaj w formie do pieczenia.
  5. Ciasto wielkanocne odstawić na 24 godziny pod obciążeniem do lodówki, po czym można udekorować i podać potrawę.

Kremowe ciasto twarogowe z kandyzowanymi owocami i orzechami

Podobnie jak powyższa Pascha, ciasto wielkanocne jest ciastem typu "custard". Oznacza to, że to przejście będzie się utrzymywać dłużej niż przejście surowe.

Istotne składniki:

  • Ser - 1 kg;
  • Masło - 200 gr;
  • Jajo kurze - 5 szt;
  • Cukier - 200 gr;
  • Wanilia - 1 szt;
  • Śmietana - 400 ml;
  • Orzechy - 100 gr;
  • Owoce kandyzowane - 100g.
Ciasto francuskie z kandyzowanymi owocami i

orzechamiSposób przyrządzania

:
  1. Najpierw przecedź twaróg przez sito lub zmiel go za pomocą blendera.
  2. Następnie dodajemy masło, które powinno być miękkie w czasie gotowania.
  3. Rozetnij laskę wanilii i usuń nasiona.
  4. Wymieszaj nasiona wanilii z jajkami, aż masa stanie się biała.
  5. Dodaj śmietanę do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
  6. Postawić ciężki rondel na średnim ogniu. Przełóż masę twarogową na tę patelnię. Mieszankę podgrzewać, mieszając.
  7. Gdy masa będzie gęstsza, zdejmij z ognia i mieszaj, aż trochę ostygnie.
  8. Orzechy i kandyzowane orzechy lekko posiekać i dodać do masy twarogowej.
  9. Dodaj masę jajeczną do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  10. Tortownicę wyłożyć lekko wilgotną gazą, ubić w niej masę twarogową, przełożyć do miski, aby odsączyć płyn, docisnąć za pomocą zgniatacza i pozostawić na noc w lodówce.

Mleko skondensowane wielkanocne.

Istotne składniki:

  • Świeży twaróg - 600 g;
  • Masło - 150 gr;
  • Cukier - ¼ szklanki;
  • Kwaśna śmietana - 0,5 szklanki;
  • Mleko skondensowane - 0,5 słoika;
  • Sułtanki - 0,5 filiżanki;
  • Wanilia - do smaku.
Ciasto wielkanocne z mlekiem skondensowanym:

przepisPrzygotowanie

:
  1. Odcisnąć płyn z twarogu i przecedzić go przez sito.
  2. Wymieszaj je z cukrem i roztopionym masłem o temperaturze pokojowej, dobrze ugnieć i dodaj wanilię.
  3. Dobrze wymieszać, a następnie dodać kwaśną śmietanę, mleko skondensowane i rodzynki sułtańskie. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy, tak aby sułtanki równomiernie się w niej rozłożyły.
  4. Zawiń masę twarogową w gazę i umieść w brytfannie. Tortownicę wstawić pod ciśnieniem do lodówki na 12 godzin, po czym można dekorować i podawać ciasto wielkanocne.

Mamy nadzieję, że na pewno spróbujesz wielkanocnego curdu używając jednego z tych wspaniałych przepisów i będzie on odpowiadał Tobie i Twoim bliskim.

Możesz również polubić:

Pyszne przepisy mięsne: szybkie i łatwe do wykonania

Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc

smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan