Sernik wielkanocny: przepisy krok po kroku
Twaróg wielkanocny tradycyjnie podawany jest tylko raz w roku - na Wielkanoc. O ile wiadomo, skąd się wzięły i co symbolizują, to co z tym niezaprzeczalnie pysznym produktem, jakim jest twaróg?
Tradycyjnie ciasto wielkanocne ma kształt ściętej piramidy i według niektórych źródeł symbolizuje trumnę, a według innych Golgotę. Twaróg wielkanocny, podobnie jak ciasta, ma na celu uczczenie zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Do wykonania takiego ciasta gospodynie używają bochenka, czyli konstrukcji składającej się z czterech "ścian".
Paszteciki można przyrządzać na surowo, gotowane lub rozgotowane, a do środka dodaje się sułtanki, kandyzowane owoce lub orzechy. Zawartość i smak są podobne, ale różni się czas przechowywania.
Do przygotowania wielkanocnego ciasta z twarogiem należy użyć jak najświeższego twarogu, a jeśli używamy śmietany, to powinna ona mieć co najmniej 30% tłuszczu. Masło musi być również bardzo świeże i bardzo miękkie.
Dzisiaj powiemy Ci, które przepisy na twarogowe ciasto wielkanocne istnieją i są naprawdę warte sprawdzenia.
Klasyczny twaróg do smarowania
Ten przepis na twaróg wielkanocny jest uznawany za jeden z klasycznych i często stosowanych.
Potrzebne składniki to:
- Świeży twaróg - 500 gr;
- Cukier waniliowy - 2 łyżki;
- Kwaśna śmietana - 100 ml;
- Cukier - 100 gr;
- Masło topione - 100 gr;
- Owoce kandyzowane - 90 gr;
- Sułtanki - 80 gr.
zdjęciamiProces gotowania
:- Pamiętaj, że masło musi być roztopione podczas robienia ciasta wielkanocnego, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Kiedy masło osiągnie temperaturę pokojową i zmięknie, przecedzić twaróg przez sito, wymieszać go z masłem, dodać oba rodzaje cukru i wszystko dobrze wymieszać.
- Zagotuj wodę i wsyp do niej 80 gramów sułtanek, tak aby się zaparzyły.
- Po chwili odcedzić, sułtanki krótko osuszyć i dodać do masy twarogowej. Dodać kandyzowane owoce i delikatnie wymieszać.
- Wyłóż formę do bochenka wilgotną gazą i delikatnie włóż do niej masę twarogową, dobrze ją ubijając.
- Wielkanocne ciasto przykrywamy gazą, na wierzch kładziemy uciskacz i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
- Udekoruj ciasto wielkanocne według własnego uznania.
Ciasto królewskie
Nie na darmo ten twarogowy wielkanocny placek nosi tak dumną nazwę, bo jest tak pyszny, że podawano go na dworach.
Istotne składniki:
- Smażone jajko kurze - 3 szt;
- Sułtanki - 0,5 filiżanki;
- Masło - 100 gr;
- Suszona żurawina - 0,5 filiżanki;
- Kwaśna śmietana - 1 filiżanka;
- Cukier - 150 gr;
- Twarożek - 500 gr;
- Skórka z cytryny - 1 szt;
- Laska wanilii - 1 ziarenko;
- Migdały - 0,5 filiżanki.
przepis
krok pokrokuPrzygotowanie
:- Twaróg najpierw odciskamy, a następnie przecedzamy przez sito.
- Weź patelnię z grubym dnem, włóż do niej twaróg. Dodaj jajka, masło i śmietanę na patelnię i dobrze wymieszaj, a następnie włącz mały ogień.
- Podgrzać masę twarogową, cały czas mieszając, następnie zdjąć z ognia i ostudzić, cały czas mieszając.
- Do ostudzonej masy twarogowej dodać migdały, skórkę z cytryny, cukier, waniliowe sułtanki i żurawinę. Dobrze wymieszaj masę, następnie zawiń ją w wilgotną gazę i ubijaj w formie do pieczenia.
- Ciasto wielkanocne odstawić na 24 godziny pod obciążeniem do lodówki, po czym można udekorować i podać potrawę.
Kremowe ciasto twarogowe z kandyzowanymi owocami i orzechami
Podobnie jak powyższa Pascha, ciasto wielkanocne jest ciastem typu "custard". Oznacza to, że to przejście będzie się utrzymywać dłużej niż przejście surowe.
Istotne składniki:
- Ser - 1 kg;
- Masło - 200 gr;
- Jajo kurze - 5 szt;
- Cukier - 200 gr;
- Wanilia - 1 szt;
- Śmietana - 400 ml;
- Orzechy - 100 gr;
- Owoce kandyzowane - 100g.
orzechamiSposób przyrządzania
:- Najpierw przecedź twaróg przez sito lub zmiel go za pomocą blendera.
- Następnie dodajemy masło, które powinno być miękkie w czasie gotowania.
- Rozetnij laskę wanilii i usuń nasiona.
- Wymieszaj nasiona wanilii z jajkami, aż masa stanie się biała.
- Dodaj śmietanę do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
- Postawić ciężki rondel na średnim ogniu. Przełóż masę twarogową na tę patelnię. Mieszankę podgrzewać, mieszając.
- Gdy masa będzie gęstsza, zdejmij z ognia i mieszaj, aż trochę ostygnie.
- Orzechy i kandyzowane orzechy lekko posiekać i dodać do masy twarogowej.
- Dodaj masę jajeczną do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłożyć lekko wilgotną gazą, ubić w niej masę twarogową, przełożyć do miski, aby odsączyć płyn, docisnąć za pomocą zgniatacza i pozostawić na noc w lodówce.
Mleko skondensowane wielkanocne.
Istotne składniki:
- Świeży twaróg - 600 g;
- Masło - 150 gr;
- Cukier - ¼ szklanki;
- Kwaśna śmietana - 0,5 szklanki;
- Mleko skondensowane - 0,5 słoika;
- Sułtanki - 0,5 filiżanki;
- Wanilia - do smaku.
przepisPrzygotowanie
:- Odcisnąć płyn z twarogu i przecedzić go przez sito.
- Wymieszaj je z cukrem i roztopionym masłem o temperaturze pokojowej, dobrze ugnieć i dodaj wanilię.
- Dobrze wymieszać, a następnie dodać kwaśną śmietanę, mleko skondensowane i rodzynki sułtańskie. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy, tak aby sułtanki równomiernie się w niej rozłożyły.
- Zawiń masę twarogową w gazę i umieść w brytfannie. Tortownicę wstawić pod ciśnieniem do lodówki na 12 godzin, po czym można dekorować i podawać ciasto wielkanocne.
Mamy nadzieję, że na pewno spróbujesz wielkanocnego curdu używając jednego z tych wspaniałych przepisów i będzie on odpowiadał Tobie i Twoim bliskim.
Możesz również polubić:
Pyszne przepisy mięsne: szybkie i łatwe do wykonania
Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc
smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan