Smakowite ciasto wielkanocne: przepisy krok po kroku
Wielu entuzjastów zdrowia i wegetarian przestrzega codziennego postu. Wykluczają ze swojej diety produkty mięsne i jaja. Nie można sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez słodkich wypieków. Dlatego można przygotować kulich bez jajek.
Poniższy przepis został wielokrotnie przetestowany. Dlatego z pewnością okaże się nawet niedoświadczone hostessy. W każdym razie lepiej jest najpierw spróbować upiec świąteczne wypieki z połowy produktów.
Nadziewane ciasto wielkanocne bez jajek
Jajka w przepisie zastępują produkty mleczne: masło, śmietana, kefir, ryżówka. Kulich drożdżowy można upiec bez jajek, przepis zakłada użycie drożdży suchych lub "żywych", można też w ogóle nie używać drożdży. W tym drugim przypadku spód będzie puszysty, ale nie wyrośnie zbytnio.
Piekąc bezjajeczne ciasto wielkanocne, trzeba pomyśleć o dekoracji gotowego wyrobu. Świetnym rozwiązaniem jest cukier puder i orzechy. Alternatywnie można przygotować polewę z sokiem z cytryny, wodą lub mlekiem zamiast zwykłej bazy białkowej.
Składniki:
- Mleko - 250 gramów;
- Drożdże suche - 1 paczka lub 50 gramów "żywych" drożdży;
- Tłusta kwaśna śmietana - 150 ml. Najlepiej, aby kwaśna śmietana miała 30% tłuszczu;
- Masło - 140 gramów;
- Mąka pszenna - 700 gramów;
- Cukier - 200 gr;
- Sułtanki - 1 filiżanka;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Mielony kardamon - szczypta;
- Szczypta kurkumy;
- Skórka z 2 cytryn;
- Cukier waniliowy - 1 saszetka;
- Olej roślinny - 6 łyżek stołowych.
przygotowania
:- Uroczyste wypieki przygotowywać w ciepłym, suchym pomieszczeniu. Wszystkie okna muszą być zamknięte. W ten sposób unika się przeciągów. Pozostawić produkty w temperaturze pokojowej na około godzinę;
- Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni i rozpuść w nim żywe drożdże. Następnie dodajemy do masy połowę mąki. Jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z mąką, a następnie wlej do nich mleko;
- Dodać kilka łyżek cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut;
- Gulasz powinien podnieść się dwukrotnie;
- Rozgrzej masło na patelni lub w mikrofalówce. Musi się stopić. Wymieszaj masło z kwaśną śmietaną i dodaj do zaczynu;
- Dodaj do bazy pozostały cukier, sól, przyprawy i skórkę z cytryny;
- Namocz sułtanki najpierw w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie we wrzącej wodzie przez 3 minuty, a potem namocz je w brandy przez około godzinę. Zanurz je w mące przed dodaniem do bazy;
- Resztę mąki przesiać do bazy i dodać rodzynki sułtańskie. Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, a potem rękami;
- Stopniowo dodawać olej roślinny;
- Ciasto powinno dobrze odchodzić od ścianek patelni;
- Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw do zaparzenia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Baza powinna pomnożyć się 2-3 krotnie;
- Po upływie określonego czasu, zagnieść ciasto ręcznie jeszcze raz;
- Nasmaruj formy do bochenków olejem roślinnym i wylej ciasto, wypełniając je do 1/3;
- Pozostawić ciastka na kolejne 15-30 minut, a następnie umieścić je na rozgrzanej kuchence na kolejne pół godziny!
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przełożyć je do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni;
- Ostudzić ciastka na ręczniku. Jeśli są wysokie, połóż je na boku i obracaj od czasu do czasu, aby zapobiec ich deformacji;
- Pozostaje udekorować ciastka lukrem i posypkami. Teraz można podać ciastka na stół.
Ciasto wielkanocne bez jajek
Jeśli chcesz raczyć się pysznymi i zdrowymi wypiekami, powinieneś zrezygnować z używania drożdży. Bezdrożdże są bardzo szybkie, lekkie i puszyste.
Ciasto rośnie dzięki proszkowi do pieczenia. Zamiast rozczynu można użyć sody oczyszczonej z octem lub sokiem z cytryny.
Składniki:
- Mąka - 350 gramów. Możesz użyć mąki pszennej i pełnoziarnistej w równych proporcjach;
- Kefir - 300 ml;
- Masło - 100 gramów;
- Cukier - 130-150 gr;
- Soda - 1 łyżeczka. Sodę można zastąpić 4 łyżeczkami proszku do pieczenia;
- Sułtanki - ½ filiżanki;
- Skórka z 1 cytryny;
- Olej do wysmarowania foremek do ciasta;
- Cukier waniliowy - 1 saszetka, jeśli chcesz.
przygotowania
:- Przygotuj sułtanki jak w poprzednim przepisie i posyp mąką;
- Mąkę przesiać do miski;
- Wymieszaj kefir z sodą oczyszczoną i pozostaw na 3-5 minut. Jeśli zamiast sody oczyszczonej używasz proszku do pieczenia, wymieszaj go najpierw z mąką, a następnie dodaj do kefiru;
- Roztopić masło i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny, dodać mąkę i delikatnie wymieszać, dodać sułtanki i ponownie wymieszać;
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj foremki olejem, a następnie wypełnij je do połowy ciastem;
- Ciastka pieczemy przez 35-40 minut;
- Kiedy będą gotowe, sprawdź wykałaczką.
Przepis na kulichę bez jajka okazuje się bardzo smaczny i zwiewny. Nie ma gęstości jaj. Pachnące ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu i wspaniałym dodatkiem do innych potraw.
Możesz również polubić:
Pyszne przepisy mięsne: gotuj szybko i łatwo
Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc
smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu