Smakowite przepisy na pieczeń w garnku

Chcesz rozpieścić swoją rodzinę obfitym, niezwykle smacznym i aromatycznym daniem? W takim razie przepis na pieczeń w piekarniku jest właśnie dla Ciebie! Danie przygotowuje się bardzo prosto. Jednocześnie jego skład może być tworzony z uwzględnieniem osobistych preferencji. Każdy garnek może być wypełniony niezbędnymi składnikami, które zadowolą każdego członka rodziny! Składniki są duszone i gotowane na wolnym ogniu podczas gotowania. Dzięki temu składniki zachowują swoje właściwości odżywcze.

Pieczeń jest oparta na składniku mięsnym: kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina. Można również użyć ryb. Będzie tak samo pyszny. Jeśli lubisz bogate w smaku potrawy, możesz połączyć kilka rodzajów mięsa. Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować pieczeń z warzywami. W ten sposób będziesz mógł przygotować danie wegetariańskie.

Podstawowe tajniki przyrządzania pieczeni w garnku

Nawet niedoświadczone gospodynie poradzą sobie z przygotowaniem potrawy. Mimo to, istnieją ogólne zalecenia, które pomogą poprawić właściwości smakowe pieczeni:

    Produkty mogą być nakładane warstwowo. W tym przypadku, jako pierwszy w garnku umieszczany jest składnik, który ma najdłuższy czas gotowania; Niektóre składniki można również uprażyć. Często robi się to z kawałkami mięsa, które nabierają chrupiącej skórki, a w procesie duszenia w garnku stają się niesamowicie miękkie w środku; W trakcie gotowania z pieczeni zacznie się tworzyć bulion. Dlatego doniczka powinna być wypełniona do 2/3 objętości; Niektóre przepisy sugerują dodawanie płynu w procesie duszenia. W tym przypadku woda lub bulion muszą być gorące; Lepiej jest przykryć garnek pokrywką lub zrobić ją z ciasta. W ten sposób zawartość będzie bardziej delikatna. Dodatkowo wyeliminowana jest możliwość nadmiernego wysuszenia potrawy.

Serdeczny przepis na pieczeń w piekarniku

Potrawy w garnkach zawsze mają doskonałe właściwości smakowe. Pod względem konsystencji zajmują one pozycję pośrednią między zupami a drugimi daniami. Pieczeń jest dość gęsta, a jednocześnie jest w niej bulion. Dlatego też sama w sobie jest doskonale sycąca. Ten przepis jest idealny na świąteczny stół. Przygotowuje się go z 2-3 rodzajów mięsa. Z reguły stosuje się chudą wołowinę, tłustą wieprzowinę i jagnięcinę. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność gotowych dań, lepiej zamiast jagnięciny wziąć pierś z kurczaka.

Każdy rodzaj mięsa powinien być w równej ilości. Lepiej jest używać schabu wołowego i wieprzowego, choć karkówka czy nawet łopatka też się nada. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Z reguły im zimniejsza pogoda na zewnątrz, tym więcej tłustych potraw chce się jeść. W związku z tym przepis może być przygotowany z różnych części mięsa. Liczba składników podana jest na podstawie 6 garnków

Składniki:

    Mostek wieprzowy - 500 gramów; Schab wołowy - 500 gr; Filet z kurczaka - 2 sztuki (około 400-500 gr.); Cebula - 5 średniej wielkości główek; Marchew - 4 szt; Olej roślinny - 3 łyżki stołowe do smażenia; Sól i czarny pieprz - do smaku; Liść laurowy - 6 liści.

Metoda przygotowania:

    Wszystkie rodzaje mięsa myjemy, oczyszczamy z błon i żył, kroimy w średniej wielkości kostkę. Kurczak może być nieco większy, ponieważ szybciej się gotuje; Cebulę i marchew pokroić w półpierścienie; Każdy rodzaj mięsa smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor; Na osobnej patelni podsmażyć cebulę i marchewkę. Warzywa powinny się lekko podgrzać i pokryć skórką; Składniki układać warstwami: najpierw wołowina, potem wieprzowina i kurczak. Ułóż warzywa w stos; Każdy garnek posolić i popieprzyć, dodać liść laurowy; Napełnić garnek wrzącą wodą do 2/3 objętości; Garnki przykryć pokrywką, wysyłamy je do zimnego piekarnika na 3 godziny. Temperatura powinna wynosić 120 stopni.

Pieczeń ugotowana według tego przepisu okazuje się być duszona. Podczas gotowania kuchnia wypełni się niesamowitym aromatem. Oczywiście, nie będzie łatwo czekać, aż pieczeń będzie gotowa. Ale rezultat przerośnie wszelkie oczekiwania.

Klasyczny przepis: pieczeń w piekarniku

Ten przepis jest uważany za klasykę. Przygotowywana jest na bazie tłustej wieprzowiny z warzywami. Jako bazę do dressingu wykorzystamy kwaśną śmietanę. Aby poprawić właściwości smakowe potrawy, można użyć sera. Proces gotowania pieczeni trwa 70 minut. Oczywiście, może się wydawać, że to dość długi czas. Ale biorąc pod uwagę, że danie gotuje się w piekarniku i nie trzeba go ciągle mieszać, proces gotowania nie jest uciążliwy.

Zaletą pieczenia jest to, że składniki muszą być tylko przygotowane i umieszczone w naczyniach. Włóż tylko te składniki, które lubisz. Zaletą pieczeni w garnku jest to, że skład dania można zmieniać! W przepisie użyto kwaśnej śmietany, którą można zastąpić niesłodzonym jogurtem lub majonezem.

Składniki:

    Łopatka wieprzowa - 800 gramów; Ziemniaki - 6 sztuk; Pomidor - 3 szt; Marchew - 1 szt; Bułgarski pieprz - 1 duży; Kwaśna śmietana 15% tłuszczu - 200 gramów; Ser twardy - 180 gr; Świeże zioła - 1 pęczek; Sól, czarny pieprz, przyprawy - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Mięso wieprzowe umyć, oczyścić ze skóry i żył, pokroić w średnią kostkę. Posolić i popieprzyć mięso, doprawić. Rękoma wymieszać zawartość kubka i pozostawić na pół godziny. W tym czasie marynować wieprzowinę; Kroimy warzywa: ziemniaki - średnie plastry, cebulę - drobna kostka, marchew - siekamy na średniej tarce, paprykę - cienkie paski, pomidora - półpierścienie. Lepiej jest obrać pomidora ze skórki; Garnki zaczynają zapełniać się elementami. Do każdego z nich wkłada się taką samą ilość. Najpierw układamy ziemniaki, następnie marchew, paprykę, pomidora, cebulę i marynowane mięso. Każdą warstwę należy lekko posolić i popieprzyć, a na wierzchu położyć kwaśną śmietanę. Koniecznie posmaruj mięso kwaśną śmietaną; Napełnij garnki wrzącą wodą, której powinno być tyle, ile wynosi ostatnia warstwa; Wysyłamy garnki do zimnego piekarnika, aby piec w temperaturze 220 stopni przez 35 minut; Wyjmujemy pieczeń z piekarnika, zdejmujemy pokrywki i posypujemy zawartość tartym serem. Gotujemy jeszcze pół godziny. Nie jest konieczne przykrywanie garnków pokrywką! Przed podaniem udekoruj danie posiekaną zieleniną.

Pyszny przepis na pieczeń z pieczarkami

Mięso dobrze komponuje się z grzybami. Dlatego też garnki często gotowane są z dodatkiem grzybów. Za klasyczny składnik uważa się grzyby. Ale pieczeń okazuje się niezwykle delikatna i pachnąca dzikimi grzybami. Z reguły do garnków dodaje się ziemniaki. Ale zawsze można wykazać się wyobraźnią i poeksperymentować, zastępując ziemniaki cukinią, marchewką, a nawet kalafiorem.

Grzyby należy podsmażyć przed dodaniem do garnka. Podczas smażenia zmniejszają swoją objętość. Dlatego, jeśli są one zawarte w kompozycji w postaci surowej. Wówczas na wyjściu objętość naczynia zostanie znacznie zmniejszona.

Składniki:

    Schab wołowy - 500 g; Pieczarki - 300 gramów; Ziemniaki - 6 bulw średniej wielkości; Cebula - 2 główki; Kwaśna śmietana - 200 gr; Sól i przyprawy - do smaku; Olej roślinny - do smażenia; Pasta pomidorowa - 2 łyżki stołowe.

Metoda przygotowania:

    Schab umyć, pokroić na średnie plastry, posolić i popieprzyć. Koniecznie dodaj przyprawy. Marynować mięso przez około 60 minut; Tym razem zajmiemy się grzybami. Należy je umyć, obrać, pokroić w plastry i usmażyć na gorącym oleju roślinnym. Czas smażenia to około 15 minut; Na osobnej patelni podsmażamy wołowinę. Powinien być pokryty rumianą skórką; Zaczynamy montować garnki. Na dno kładziemy wołowinę, następnie cebulę pokrojoną w półkrążki, podsmażone grzyby, ziemniaki; Kwaśną śmietanę rozcieńczyć ciepłą wodą. Na 200 gramów potrzeba około 1 szklanki wody. Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sól i pieprz; Napełnij garnki sosem, przykryj pokrywką i wyślij na 50 minut do duszenia w piekarniku w temperaturze 200 stopni; Po czasie zostawiamy pieczeń w piekarniku. Dajemy ich zawartości dokończyć jeszcze 20-30 minut.

Pieczeń będzie wyglądała bardziej apetycznie, jeśli pokrywka będzie wykonana z niekwaszonego ciasta. Które można stosować zamiast chleba. Ale ważne jest, aby zrozumieć, że w tym przypadku nie będzie możliwe, aby wypełnić zawartość wodą lub posypać serem.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket oferuje produkty z przepisami, dzięki którym gotowanie w domu stanie się łatwe i smaczne. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu!

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w Chefmarket❤.

Auchan