Soczysty dorsz pod serem

Dość apetycznym, oryginalnym i zdrowym daniem jest dorsz pod serem. Ryba jest dość delikatna i zachowuje swoją soczystość. Można ją połączyć z pomidorami. W tym przypadku będzie on zbilansowany pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto taka ryba może być podawana jako kompletne danie, bez konieczności dodawania różnych dodatków. Jeśli chcesz podać dorsza z daniami dodatkowymi, odpowiednie będą tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana, duszone warzywa.

Dorsz jest zapiekany w piekarniku pod serową skorupą. W tym przypadku zachowuje on maksymalną ilość składników odżywczych. Dorsz odnosi się do ryb morskich. Jego mięso jest dość delikatne i zawiera różne mikroelementy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie dorsza zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych, poprawia pamięć i zwiększa odporność na stres.

Soczysty dorsz pod serem

Trudność w gotowaniu dorsza polega na tym, że może on być zbyt suchy. Dlatego użycie serowej skórki zapobiega temu problemowi. Aby zachować soczystość, oprócz sera można użyć specjalnego sosu z kwaśnej śmietany i musztardy. Pomidor powinien być oczyszczony ze skórki i dopiero wtedy włączony do potrawy.

Jeśli pracujesz z mrożonymi produktami, ważne jest, aby je odpowiednio rozmrażać. Aby to zrobić, połóż kawałek ryby na dolnej półce lodówki. Powolne rozmrażanie spowoduje stopniowe zamienianie kryształków lodu w wodę. Ponadto, płyn nie będzie wyciekał, ale będzie równomiernie rozprowadzany we włóknach mięśniowych. W przypadku szybkiego rozmrażania, ryba raczej nie będzie soczyście ugotowana.

Składniki:

  • Filety z dorsza - 1 kg;
  • Pomidory - 4 szt;
  • Musztarda w płynie - 2 łyżki;
  • Kwaśna śmietana - 5 łyżek;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Ser twardy - 100 gr.
Soczysty dorsz zapiekany pod

seremSposób przy

rządzania:
  1. Przygotuj danie wcześniej. Jeśli ryba jest schłodzona, należy ją umyć, osuszyć, pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Rozmrozić zamrożony produkt w sposób opisany powyżej;
  2. Posolić i popieprzyć rybę;
  3. Obierz pomidory, pokrój je w krążki i ułóż na kawałkach ryby;
  4. Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z serem. Rozprowadź sos równomiernie na pomidorach;
  5. Posyp danie tartym serem i wyślij je do pieczenia w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Jeśli nie lubisz pomidorów, nie musisz ich dodawać. W tym przypadku rybę można ułożyć na poduszce z ziemniaków. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, zapiekać przez około 15-20 minut, a następnie dodać rybę, sos i starty ser. Zajmuje to około 25 minut więcej.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu