Soczysty dorsz pod serem
Dość apetycznym, oryginalnym i zdrowym daniem jest dorsz pod serem. Ryba jest dość delikatna i zachowuje swoją soczystość. Można ją połączyć z pomidorami. W tym przypadku będzie on zbilansowany pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto taka ryba może być podawana jako kompletne danie, bez konieczności dodawania różnych dodatków. Jeśli chcesz podać dorsza z daniami dodatkowymi, odpowiednie będą tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana, duszone warzywa.
Dorsz jest zapiekany w piekarniku pod serową skorupą. W tym przypadku zachowuje on maksymalną ilość składników odżywczych. Dorsz odnosi się do ryb morskich. Jego mięso jest dość delikatne i zawiera różne mikroelementy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie dorsza zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych, poprawia pamięć i zwiększa odporność na stres.
Soczysty dorsz pod serem
Trudność w gotowaniu dorsza polega na tym, że może on być zbyt suchy. Dlatego użycie serowej skórki zapobiega temu problemowi. Aby zachować soczystość, oprócz sera można użyć specjalnego sosu z kwaśnej śmietany i musztardy. Pomidor powinien być oczyszczony ze skórki i dopiero wtedy włączony do potrawy.
Jeśli pracujesz z mrożonymi produktami, ważne jest, aby je odpowiednio rozmrażać. Aby to zrobić, połóż kawałek ryby na dolnej półce lodówki. Powolne rozmrażanie spowoduje stopniowe zamienianie kryształków lodu w wodę. Ponadto, płyn nie będzie wyciekał, ale będzie równomiernie rozprowadzany we włóknach mięśniowych. W przypadku szybkiego rozmrażania, ryba raczej nie będzie soczyście ugotowana.
Składniki:
- Filety z dorsza - 1 kg;
- Pomidory - 4 szt;
- Musztarda w płynie - 2 łyżki;
- Kwaśna śmietana - 5 łyżek;
- Sól, czarny pieprz - do smaku;
- Ser twardy - 100 gr.
seremSposób przy
rządzania:- Przygotuj danie wcześniej. Jeśli ryba jest schłodzona, należy ją umyć, osuszyć, pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Rozmrozić zamrożony produkt w sposób opisany powyżej;
- Posolić i popieprzyć rybę;
- Obierz pomidory, pokrój je w krążki i ułóż na kawałkach ryby;
- Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z serem. Rozprowadź sos równomiernie na pomidorach;
- Posyp danie tartym serem i wyślij je do pieczenia w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Jeśli nie lubisz pomidorów, nie musisz ich dodawać. W tym przypadku rybę można ułożyć na poduszce z ziemniaków. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, zapiekać przez około 15-20 minut, a następnie dodać rybę, sos i starty ser. Zajmuje to około 25 minut więcej.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
AuchanCzy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu