Soczysty dorsz pod serem

Dość apetycznym, oryginalnym i zdrowym daniem jest dorsz pod serem. Ryba jest dość delikatna i zachowuje swoją soczystość. Można ją połączyć z pomidorami. W tym przypadku będzie on zbilansowany pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto taka ryba może być podawana jako kompletne danie, bez konieczności dodawania różnych dodatków. Jeśli chcesz podać dorsza z daniami dodatkowymi, odpowiednie będą tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana, duszone warzywa.

Dorsz jest zapiekany w piekarniku pod serową skorupą. W tym przypadku zachowuje on maksymalną ilość składników odżywczych. Dorsz odnosi się do ryb morskich. Jego mięso jest dość delikatne i zawiera różne mikroelementy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie dorsza zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych, poprawia pamięć i zwiększa odporność na stres.

Soczysty dorsz pod serem

Trudność w gotowaniu dorsza polega na tym, że może on być zbyt suchy. Dlatego użycie serowej skórki zapobiega temu problemowi. Aby zachować soczystość, oprócz sera można użyć specjalnego sosu z kwaśnej śmietany i musztardy. Pomidor powinien być oczyszczony ze skórki i dopiero wtedy włączony do potrawy.

Jeśli pracujesz z mrożonymi produktami, ważne jest, aby je odpowiednio rozmrażać. Aby to zrobić, połóż kawałek ryby na dolnej półce lodówki. Powolne rozmrażanie spowoduje stopniowe zamienianie kryształków lodu w wodę. Ponadto, płyn nie będzie wyciekał, ale będzie równomiernie rozprowadzany we włóknach mięśniowych. W przypadku szybkiego rozmrażania, ryba raczej nie będzie soczyście ugotowana.

Składniki:

  • Filety z dorsza - 1 kg;
  • Pomidory - 4 szt;
  • Musztarda w płynie - 2 łyżki;
  • Kwaśna śmietana - 5 łyżek;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Ser twardy - 100 gr.
Soczysty dorsz zapiekany pod

seremSposób przy

rządzania:
  1. Przygotuj danie wcześniej. Jeśli ryba jest schłodzona, należy ją umyć, osuszyć, pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Rozmrozić zamrożony produkt w sposób opisany powyżej;
  2. Posolić i popieprzyć rybę;
  3. Obierz pomidory, pokrój je w krążki i ułóż na kawałkach ryby;
  4. Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z serem. Rozprowadź sos równomiernie na pomidorach;
  5. Posyp danie tartym serem i wyślij je do pieczenia w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Jeśli nie lubisz pomidorów, nie musisz ich dodawać. W tym przypadku rybę można ułożyć na poduszce z ziemniaków. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, zapiekać przez około 15-20 minut, a następnie dodać rybę, sos i starty ser. Zajmuje to około 25 minut więcej.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu