Soczysty łosoś czumski w piekarniku

Zdrowym i wykwintnym daniem jest łosoś czosnkowy w piekarniku; przepisy na zachowanie jego soczystości wymagają pieczenia ryby w folii, pod przykryciem lub pokrytej "panierką" z warzyw lub soli. Rybę można upiec w całości, pokroić na steki lub małe kawałki i wykorzystać w daniach takich jak pizza czy makaron. Wielu dietetyków zaleca spożywanie oszczędnie gotowanego łososia czososiowego. Rybę należy więc upiec w piekarniku, ugotować na parze lub w multicookerze. W ten sposób można zachować cenne składniki odżywcze zawarte w łososiu chum.

Łosoś czumski jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy i minerały. Charakteryzuje się niską kalorycznością. Dlatego też czerwona ryba powinna znaleźć się na stole, aby utrzymać zdrowy styl życia, jak również powinna zostać włączona do jadłospisu podczas diety. Łosoś czosnkowy jest bardzo sycący bez przeciążania żołądka. Sprawia, że jesteś syty, a jednocześnie nie jest ciężki!

Soczysty łosoś czum w piekarniku: Przepisy na codzienny i świąteczny stół

Ryba wychodzi pyszna i aromatyczna nawet przy minimalnej ilości przypraw. Istnieje wiele przepisów na łososia czum na różne okazje. Potrawy z ryb powinny być włączone do diety przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W codziennym menu znalazłyby się steki zapiekane pod serową pierzynką z pomidorami, albo po prostu ryba gotowana z warzywami.

Ryba zapiekana z brokułami i warzywami nadawałaby się na świąteczny stół. Danie jest zdrowe, smaczne i pożywne. Wygląda to bardzo nietypowo. Doskonałym i prostym rozwiązaniem będzie łosoś czosnkowy zapiekany z pomarańczami. Można go piec w porcjach i podawać bezpośrednio na patelni.

Jak przyrządzić łososia czosnkowego z pomidorami pod serową skorupką?

Dzięki serowej skórce czerwona ryba jest bardzo soczysta. Dobrze komponuje się z cytryną i pomidorami. Dlatego produkty te zdecydowanie powinny znaleźć się w recepturze. Czerwona ryba jest uważana za silny afrodyzjak. Normalizuje układ rozrodczy obu płci i stymuluje poczęcie.

Ryba w sosie śmietanowym lub majonezowym okazuje się bardzo delikatna. Ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania i uczynić je bardziej zdrowym, powinieneś zrezygnować z używania tych produktów!

Składniki:

- Steki z łososia czumskiego - 4 szt;
- Pomidor - 3 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Ser twardy - 100 gramów;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Cytryna - 1 szt;
- Sól i czarny pieprz do smaku.






Jak przyrządzić ketę z pomidorami pod serową pierzynkąSposób

przyrządzania

:
  1. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z solą i czarnym pieprzem;
  2. Zamarynować steki w cytrynie;
  3. Obierz pomidora, pokrój w kółka i połóż po 2-3 na każdym steku;
  4. Marchew i cebulę zetrzeć na tarce w półkrążki i podsmażyć na oleju;
  5. Na pomidorach ułożyć marchew i cebulę;
  6. Włóż rybę do kuwety i dodaj wodę;
  7. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut;
  8. Podawaj to danie z dodatkiem świeżych warzyw i zieleniny.

Jak przyrządzić ketę w piekarniku z brokułami?

Chcesz szybko ugotować rybę i ją przyozdobić? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Danie jest odpowiednie na każdy dzień i będzie wyglądać jasno na świątecznym stole. Dietetycy zalecają spożywanie czerwonych ryb z warzywami. Danie okazuje się być niskokaloryczne i zrównoważone pod względem zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów.

Składniki:

- Łosoś czum - 4 steki;
- Mieszanka warzywna - 300 gr;
- Świeże lub mrożone brokuły - 300 gramów;
- Suszona bazylia - ¼ łyżeczki;
- Sól - ¼ łyżeczki;
- Masło - 1 łyżka stołowa;
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe;
- Czarny pieprz.






Jak przyrządzić ketę w piekarniku z

brokułamiSposób przy

rządzania:
  1. Umyj steki i zamarynuj je w mieszance soku z cytryny, soli, pieprzu i suszonej bazylii. Trzymaj rybę w marynacie przez 15 minut;
  2. Ułożyć rybę na folii;
  3. Przykryj każdy stek mieszanką brokułów i warzyw, na środku połóż odrobinę masła;
  4. Zawinąć w folię;
  5. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak smacznie przyrządzić ketę w soku pomarańczowym?

Chcesz uraczyć swoich gości niezwykłą rybą w sosie sojowo-pomarańczowym, to ten przepis jest dla Ciebie. Keta jest delikatna. Mięso ma pikantny, słodkawy smak. Piecze się dość szybko. Dlatego nie jest konieczne, aby trzymać go w piekarniku przez długi czas. W przeciwnym razie stanie się suchy.

Składniki:

- Łosoś czumski - 1 kg;
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki stołowej;
- Sok pomarańczowy - 1,5 łyżki stołowej;
- Sos sojowy - 1,5 łyżki stołowej;
- Czarny pieprz do smaku;
- Świeży koperek - mały pęczek.




Jak przyrządzić łososia czosnkowego w

soku

pomarańczowymSposób przyrządzania:
  1. Wymieszaj sos sojowy, sok pomarańczowy i oliwę z oliwek;
  2. Do marynaty dodajemy czarny pieprz i świeży koperek;
  3. Rybę opłukać, podzielić na kawałki, zalać marynatą i odstawić na pół godziny;
  4. Co 5-10 minut mieszać rybę, aby była nasączona marynatą z każdej strony;
  5. Pokroić pomarańczę na plasterki;
  6. Umieść rybę w blasze do pieczenia i dodaj plasterki pomarańczy;
  7. Ketę gotować przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Z jakim sosem podawać łososia czosnkowego?

Rybę można po prostu upiec w piekarniku bez dodatkowych składników. Smak można urozmaicić różnymi sosami. Tradycyjny tatar, sos czosnkowy i śmietanowy są idealne do czerwonej ryby. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół, możesz przygotować naprawdę niezwykłe sosy.

Smakowity sos francuski

Do przygotowania dressingu używa się żółtek jaj. Dodaje się odrobinę soku z cytryny. Dlatego też można upiec rybę bez wcześniejszego marynowania.

Składniki:

- Żółtka jaj - 2 szt;
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa;
- Masło - 150 gramów;
- Białe wytrawne wino - 2 łyżki stołowe;
- Sól i czarny pieprz do smaku.



Miękki

sos

francuskiSposób

przyrządzania

:
  1. Jajka ubijamy z solą i pieprzem, dodajemy wino i ponownie ubijamy;
  2. Roztopić masło na patelni;
  3. Dodaj jajka do kąpieli wodnej i kontynuuj ubijanie, stopniowo dodając masło;
  4. Ubijaj mieszankę, aż zgęstnieje, następnie dodaj sok z cytryny;
  5. Sos podawać na gorąco.

Sos z awokado jest bardzo wyrafinowany i pyszny. Dobrze komponuje się z ketą. Aby go przyrządzić należy posiekać blenderem miąższ jednego awokado, 3 ząbki czosnku, mały pęczek pietruszki. Dodajemy trochę cukru, soli, 2 łyżki cytryny i dressing jest gotowy!

Łosoś czumski jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, dressingami i przyprawami. Dlatego zawsze można ją przygotować w nowy sposób, urozmaicając zwykłą dietę!

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu