Spaghetti z serem: przepisy kulinarne

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Niewiele osób spożywa dziś makaron jako samodzielne danie bez dodatkowych składników. Szefowie kuchni na całym świecie wymyślają przedziwne kombinacje smakowe dla tego makaronu, podając go z mięsem, warzywami i różnymi sosami. Jednak jednym z najbardziej ulubionych połączeń smakowych smakoszy z różnych krajów jest spaghetti z serem, na które istnieje bardzo wiele przepisów.

Spaghetti z serem, "łatwy przepis

Często po pracy nie zostaje zbyt wiele czasu, aby przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. W takim przypadku potrzebujesz prostego przepisu, którego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut. Poza tym każda gospodyni domowa znajdzie w swojej kuchni składniki na obfity posiłek. Warto więc rozważyć proste spaghetti z serem.

Składniki

  • Spaghetti - 250 gr;
  • Miękki ser - 80-100 gramów;
  • Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
  • Czosnek - 2-3 ząbki.
Spaghetti z serem,

przepis

"łatwy jak ciasto "

Proces gotowania

  1. Spaghetti gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości.
  2. Odcedź makaron na patelni z wodą w durszlaku.
  3. Zetrzeć drobno miękki ser.
  4. Dodaj olej roślinny na patelnię na dużym ogniu.
  5. Czosnek drobno posiekać i dodać na patelnię z oliwą.
  6. Połowę ugotowanego spaghetti włożyć na patelnię.
  7. Połowę startego sera ułożyć na wierzchu makaronu.
  8. Na ser położyć pozostały makaron.
  9. Wyłożyć pozostały ser, przykryć patelnię pokrywką i wyłączyć ogień.
  10. Pozostawić na 7-10 minut i danie jest gotowe!

Spaghetti z serem, jak opisano powyżej, może być przyrządzone samodzielnie lub użyte jako dodatek do mięsa lub drobiu. Mimo, że jest łatwy i szybki w przygotowaniu, jest zarówno smaczny jak i pożywny.

Spaghetti Alfredo z serem, przepis z fotografią

We Włoszech, historycznej ojczyźnie makaronu, spaghetti prawie nigdy nie jest podawane bez sosu. Włosi uwielbiają gotować makaron na al dente, co tłumaczy się jako "na ząb". Polega to na wyjęciu spaghetti z wrzątku na kilka minut przed jego przygotowaniem. Powodem tego jest to, że makaron ma wystarczająco dużo resztek, aby zostać wchłonięty przez sos.

Składniki

  • Spaghetti - 250 gramów;
  • Krem 30-33% - 250 ml;
  • Parmezan - 60-90 gramów;
  • 2 filety z piersi kurczaka;
  • Masło - 1 łyżka stołowa;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • sól, pieprz.
Spaghetti Alfredo z serem, przepis ze

zdjęciemProces gotowania

  1. Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie al dente (średnio 6-8 minut) i nie płuczemy.
  2. Roztopić masło na wysokiej patelni. Do gotowania należy używać średniego ciepła.
  3. Całe filety z kurczaka smażymy z solą i pieprzem na złoty kolor, ale nie rozgotowane.
  4. Po ugotowaniu, wyjmij filety z patelni i pokrój na kawałki o wielkości około 1,5 do 2 cm.
  5. Wlej śmietankę do pozostałego na patelni masła, zmniejszając ogień.
  6. Każdy ząbek czosnku przekroić na pół i dodać do masła i śmietany.
  7. Drobno zetrzeć parmezan i dodać do patelni. Wszystko wymieszać.
  8. Kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy pokrojone filety z kurczaka, po uprzednim usunięciu czosnku. Czosnek nie będzie już potrzebny do gotowania.
  9. Przełóż spaghetti na patelnię. Gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, a następnie gotuj przez kolejne 5-10 minut pod przykryciem.
  10. Danie jest gotowe!

Przepis na to pyszne spaghetti z serem jest klasyczny i znany od wielu lat, ale do dziś nie stracił na aktualności. Stał się jednym z ulubionych dań w wielu rodzinach.

Spaghetti z serem i pieczarkami, przepis z fotografią

Świetnym daniem dla wegetarian, którzy preferują dietę bezmięsną jest spaghetti z serem i pieczarkami, przepis wraz ze zdjęciem poniżej. Grzyby dodają więcej serdeczności i szczególnego smaku. Ogólnie rzecz biorąc, grzyby są często nazywane mięsem roślinnym, ponieważ same w sobie są bardzo pożywne, a w połączeniu z makaronem i serem mogą stworzyć wspaniałe samodzielne danie.

Składniki

  • Spaghetti - 250 gramów;
  • Masło - 50 gramów;
  • Ser twardy - 80 gramów;
  • 20% krem - 200 ml;
  • pieczarki - 200 g;
  • cebula - 1 gr;
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa;
  • sól, pieprz.
Spaghetti z serem i pieczarkami, przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

  1. Zagotować wodę, dodać sól i olej słonecznikowy. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie spuścić wodę i odcedzić spaghetti w durszlaku.
  2. Roztopić masło na patelni. Do gotowania należy używać średniego ciepła.
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
  4. Pokrój grzyby na średniej wielkości kawałki i wrzuć je na patelnię. Smażyć grzyby na średnim ogniu przez około 8 do 12 minut.
  5. Do grzybów dodać śmietanę i starty twardy ser. Po dokładnym wymieszaniu, gotować aż ser się rozpuści i będzie lekko gęsty. Zostaw trochę startego sera, aby dodać go do potrawy tuż przed podaniem.
  6. Przełóż grzyby i ser na patelnię do spaghetti i dobrze wymieszaj.
  7. Przy podawaniu posypać każdą porcję pozostałym startym serem. Danie jest gotowe!

Autentyczna włoska kolacja w najlepszej tradycji! Aby nadać mu jeszcze bardziej śródziemnomorski charakter, można dodać do niego wino. Spaghetti z serem i grzybami dobrze komponuje się z Merlotem.

Spaghetti z serem i bekonem, przepis z fotografią

Choć może się to wydawać dziwne, najprostsze potrawy są często najsmaczniejsze. Tak jest w przypadku gotowanego spaghetti z serem o smaku bekonu, którego przepis jest naprawdę bardzo prosty, mimo połączenia wielu składników. To niezwykłe połączenie smaków na pewno nie pozostawi obojętnym miłośników makaronu.

Składniki

  • Spaghetti - 250g;
  • Boczek wędzony gotowany - 200 gr;
  • 100 gramów miękkiego sera;
  • Pomidory w puszce w ich własnym soku - 400 gramów;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • oliwa z oliwek - ½ łyżeczki;
  • sól, pieprz, cukier.
Spaghetti z serem i boczkiem, przepis z

fotografiąProces gotowania

  1. Spaghetti ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli.
  2. Smarujemy patelnię oliwą z oliwek i kładziemy ugotowany wędzony boczek pokrojony w 1-1,5 cm paski.
  3. Smażyć boczek na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby wszystkie paski zrumieniły się z obu stron. Nie przegotować.
  4. Czosnek bardzo drobno posiekać i dodać do boczku. Dokładnie wymieszać.
  5. Dodaj pomidory w ich własnym soku i posiekaj je łopatką na patelni, cały czas mieszając, aż masa pomidorowa będzie gładka.
  6. Wymieszać z odrobiną cukru. Wymieszać jeszcze raz.
  7. Przełóż spaghetti na patelnię, zachowując wodę z gotowania i dodając 2 łyżki stołowe do ugotowanego dania, aby usunąć nadmierną grubość sosu.
  8. Dobrze wymieszaj spaghetti z zawartością patelni.
  9. Połóż ser na wszystkich składnikach, nie mieszając.
  10. Przykryć pokrywką i wyłączyć ogień. Pozwól, aby ser całkowicie się rozpuścił.
  11. Przed podaniem posypać mielonym czarnym pieprzem. Podawać z serową czapeczką na wierzchu bez mieszania.

Spaghetti z serem i boczkiem okazuje się bardzo smaczne i obfite. Zajmuje to tylko kilka minut, a smakuje jak najlepsze włoskie potrawy.

Spaghetti z serem i pomidorami, przepis z fotografią

Włosi mają tendencję do utrzymywania rzeczy prostych i preferują dania, które są szybkie, łatwe do przygotowania i niewiarygodnie smaczne. Dlatego tak bardzo lubią spaghetti z serem i pomidorami, na które przepis nie wymaga krojenia produktów nożem. Wszystko, co praktycznie musisz zrobić, to wziąć składniki i połączyć je razem. A co jeszcze mogą zrobić ci, którzy przywykli do doceniania chwili i cieszenia się życiem jak Włosi?

Składniki

  • Spaghetti - 300 gr;
  • ser twardy - 100 gramów;
  • pomidorki koktajlowe - 250 gramów;
  • masło - 50 gramów;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe;
  • Świeża bazylia - 1 pęczek;
  • sól.
Spaghetti z serem i pomidorami, przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

  1. Zagotować wodę, posolić, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu.
  4. Ząbki czosnku rozgnieść nożem i dodać do roztopionego masła. Podsmażyć czosnek, aż stanie się półprzezroczysty i aromatyczny.
  5. Wyjąć czosnek. Opłucz pomidorki koktajlowe i dodaj je w całości do roztopionego masła czosnkowego. Gotować na małym ogniu.
  6. Umyj i osusz świeżą bazylię.
  7. Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce.
  8. Kiedy pomidorki koktajlowe zaczną się marszczyć i pękać, dodaj spaghetti do sosu pomidorowo-śmietanowego. Wszystko dobrze wymieszać.
  9. Wyłączyć ogrzewanie. Posiekaj bazylię rękami tak drobno, jak to tylko możliwe i dodaj do reszty składników.
  10. Polej naczynie dwoma łyżkami oliwy z oliwek i dodaj starty ser.
  11. Wszystko dobrze wymieszać i od razu podawać.

Oto jak łatwo i smacznie jest zrobić pełny posiłek z samych przepisów na spaghetti i ser ze zdjęciami, bez konieczności stania przy kuchence przez wiele godzin.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Szwajcarska bułka z ciasta choux: przepis

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !