Specjały kulinarne z pangasusa

Pangasius jest rybą słodkowodną. Zawiera wiele korzystnych pierwiastków śladowych, minerałów i witamin. Zawiera kwasy tłuszczowe, białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, PP, A, E i K, a także minerały takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez i cynk.

Specjały kulinarne z pangasusa

Produkt jest niskokaloryczny, niezbędny w diecie osób trzymających się zasad prawidłowego żywienia i diety, ponieważ zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Pangasius w panierce to smaczne i proste danie rybne, które pozwala na urozmaicenie diety. Proces gotowania nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy mieć wszystkie niezbędne produkty.

Przed

gotowaniem pangasius zaleca się marynować go, dzięki czemu jego smak będzie bogatszy i jaśniejszy. Przepis sprawia, że ryba jest soczysta i smaczna, a jej skórka złocista i smaczna.

Podawaj danie bezpośrednio po ugotowaniu lub schłodzone jako przystawkę. Pokrojoną w paski rybę podajemy z tłuczonymi ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw, makaronem lub ulubioną kaszą.

Przepis krok po kroku

Do wykonania przepisu potrzebne są następujące składniki:

  • Świeżo zamrożone filety z pangasiora - 450 g;
  • Jajko - 2 szt;
  • Mleko - 60 ml;
  • Mąka pszenna - 50 gr;
  • Przyprawa do ryb - 1 łyżka;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny - do smażenia.

Specjalności

kulinarne z pangasiusemSekwencja gotowania:
  1. Wcześniej wyjmij rybę z zamrażarki i rozmroź ją całkowicie w temperaturze pokojowej. Nie należy rozmrażać ryb w gorącej wodzie, ponieważ może to spowodować uszkodzenie struktury i rozpad filetów.
  2. Opłucz filety pod bieżącą wodą i usuń nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników. Pokroić rybę na porcje.
  3. Pokrojone filety doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Pozostawić do zamarynowania na 15-20 minut. W tym czasie ryba nasiąknie zapachem przypraw.
  4. Podczas gdy filety się marynują, możesz przygotować ciasto. W tym celu należy w głębokim naczyniu połączyć mleko, jajko i mąkę pszenną, lekko posolić. Ubijać trzepaczką, aż masa będzie gładka. Dokładnie wymieszaj ciasto i usuń wszelkie grudki mąki. Jeśli mieszanina nie jest jednorodna, po prostu nie przyklei się do ryby.
  5. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Zanurz filety w cieście z obu stron i połóż na rozgrzanej patelni.
  6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wystarczy 4-5 minut na stronę.
  7. Usmażone w cieście filety układamy najpierw na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar oleju i danie nie było tłuste, a następnie przekładamy na talerz do serwowania.

Przepis na pangasius w cieście jest tak szybki i łatwy, jak to tylko możliwe. Ryba jest delikatna, nie wodnista i doskonale utrzymuje swój kształt. Ciasto jest chrupiące, ale miękkie i delikatne i doskonale uzupełnia się z pangasiusem.

Jeśli trzymasz się odpowiedniej diety i nie jesz tłustych potraw, możesz nieco zmodyfikować przepis i upiec pangasius w cieście. Ryba będzie miękka i soczysta.

Przy zakupie ryb należy zwrócić uwagę na ich wygląd, ponieważ od niego w pierwszej kolejności zależy smak potrawy, a na drugim miejscu jakość przypraw. Filet musi mieć jednolity kolor bez zażółceń; prawidłowy kolor dla pangasius to jasnoróżowy, prawie biały, tekstura musi być jednolita i gładka, bez żadnych dziwnych plam. Z odpowiedniej ryby powstanie najsmaczniejsze danie.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu