Sprawdzone przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym
Ulubionym daniem wielu gospodyń domowych są klopsiki w sosie pomidorowym, przepis na klopsiki z wykorzystaniem mielonej ryby, mięsa lub warzyw. W przeciwieństwie do klopsików, klopsiki panierowane są wyłącznie w mące! Jeśli porównamy klopsiki do klopsików, to te pierwsze mogą być uzupełnione warzywami i zbożami, podczas gdy te drugie są zrobione wyłącznie z mięsa. Zastosowanie dodatkowych surowców powoduje, że konsystencja klopsików jest krucha. Dzięki temu klopsiki przygotowuje się znacznie szybciej.
Klopsiki z pastą pomidorową gotuje się dość szybko, przepis zakłada podawanie dania bezpośrednio w sosie. Dodatkiem może być absolutnie wszystko, od różnych rodzajów makaronu po wszelkiego rodzaju warzywa i płatki śniadaniowe.
Klopsiki w sosie pomidorowym: przepis na mieszane mięso
Mięsne klopsiki uważane są za najłatwiejsze do przygotowania. Aby potrawa była soczysta w smaku i delikatna w konsystencji, lepiej użyć mieszanego mięsa mielonego. Mielona wieprzowina i mielona wołowina są doskonałe. Można go kupić w każdym supermarkecie lub przygotować samemu. W tym drugim przypadku należy używać tłustej wieprzowiny i chudej wołowiny.
Klopsiki są bardzo lubiane przez dzieci. Jeśli gotujesz dla nich, lepiej jest użyć mielonego kurczaka. W tym przypadku kulki mięsne okazują się niesamowicie delikatne w smaku. Ponadto, mięso kurczaka jest szybciej trawione. Jednocześnie jest cudownie sycący!
Składniki:
- Dowolne mięso mielone - 500 gr;
- Cebula - 1 główka;
- Marchew - 1 marchew;
- Ryż - 125 gramów;
- Pasta pomidorowa - 2 łyżki stołowe;
- Liść laurowy - 4 szt;
- Pieprz czarny - 6 szt;
- Sól i mielony czarny pieprz - do smaku;
- Cukier - 1 łyżeczka;
- Mąka pszenna - 3 łyżki do sosu i trochę więcej do klopsików;
- Olej roślinny - do smażenia;
- Mąka - 2-3 łyżki stołowe.
przygotowania
:- Ugotować ryż do momentu, aż będzie prawie ugotowany i ostudzić go do temperatury pokojowej;
- Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na średniej tarce;
- Wymieszaj farsz z połową cebuli, solą, czarnym pieprzem, niewielką ilością marchewki i ryżu;
- Mokrymi rękami formujemy z mielonego mięsa klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż staną się chrupiące;
- Kiedy klopsiki będą już obsmażone ze wszystkich stron, dodajemy na patelnię resztę cebuli i marchewki. Masę dusimy przez 5 minut;
- Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w ½ litra wody. Do sosu dodajemy mąkę, sól, cukier i przyprawy i zagniatamy, aż znikną grudki;
- Sosem zalać klopsiki i dusić na małym ogniu przez 35-40 minut. Pod koniec czasu gotowania wyłącz ogień i pozwól potrawie odpocząć przez 15 minut;
- Klopsiki z sosem podawać na stół z dowolnym przybraniem, posypane świeżymi ziołami.
Jeśli klopsiki były przygotowywane do makaronu, podajemy je z posypką z tartego sera. Ser nada potrawie kremowy smak i sprawi, że połączenie smaków będzie bardziej harmonijne.
Klopsiki rybne w sosie pomidorowym: przepis krok po kroku
Do przygotowania klopsików rybnych używamy dowolnego fileta rybnego. Na codzienne okazje doskonałe są mintaj, dorsz, morszczuk. Jeśli danie jest przygotowywane na uroczysty stół, lepiej jest pracować z łososiem, halibutem i innymi rodzajami szlachetnych ryb.
Lepiej jest przygotować rybę mieloną samemu, niż korzystać z gotowej wersji. Farsz przyrządza się z filetów rybnych, które są wstępnie oczyszczone ze skóry i ości. Aby połączyć składniki, użyj jajka kurzego. Klopsiki rybne są mniej kaloryczne niż klopsiki mięsne. Dlatego są idealne dla tych, którzy przestrzegają ścisłej diety i starannie liczą kalorie. Klopsiki rybne dobrze komponują się z różnego rodzaju dodatkami.
Składniki:
- Dowolny filet rybny - 500 gr;
- Biały chleb bez skórki - 70 gramów. Stały chleb jest lepszy;
- Jedno jajko kurze - 1 jajko;
- Sól, czarny pieprz, przyprawy - do smaku;
- Koperek lub pietruszka - 1 pęczek;
- Cebula - 1 łyżka; Pasta pomidorowa - 3 łyżki stołowe;
- Pasta pomidorowa - 3 łyżki stołowe;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Cukier - ½ łyżeczki;
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa.
przepis
krok po krokuSposóbprzyrządzania
:- Filet rybny dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa;
- Namoczyć chleb w wodzie przez 3-5 minut. Następnie odcisnąć plastry i wymieszać z mięsem mielonym;
- Do farszu dodać jajko, sól, pieprz, pozostałe przyprawy oraz posiekane zioła i dokładnie wymieszać;
- Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki i maczać je w mące;
- Klopsiki usmażymy na chrupko, następnie dodamy posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, 0,5 litra wody, sok z cytryny, cukier, sól i przyprawy;
- Jak tylko sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Klopsiki dusimy przez 15-20 minut na małym ogniu;
- Podawaj klopsiki razem z sosem i dekoracją.
Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym: przepis ze zdjęciem
Osoby prowadzące zdrowy tryb życia i wegetarianie z pewnością docenią przepis na klopsiki z warzyw. Danie okazuje się nie tylko zdrowe, ale i niesamowicie pyszne. Ponadto, z jego pomocą będzie można urozmaicić menu w lecie, kiedy nie chcesz ciężkich potraw, a tak, dużo sezonowych warzyw.
Pamiętaj, że warzywa są bogate w wodę. Dlatego przed dodaniem ich do nadzienia należy je dokładnie odcisnąć. Możesz użyć dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Dlatego przepis można zawsze interpretować w zależności od tego, co mamy w lodówce.
Składniki:
- Cukinia - 1 średnia;
- Brokuły - 1 filiżanka;
- Florety kalafiora - 1 filiżanka;
- Czosnek - 2-3 ząbki;
- Cytryna - ½ szklanki;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Mąka razowa - około 5 łyżek stołowych;
- Pomidory w puszce - 1 słoik. Można użyć 3 dojrzałych, mięsistych pomidorów;
- Bazylia - 1 pęczek.
zdjęciemSposób przyrządzania
:- Brokuły i kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-5 minut. Wrzuć różyczki do durszlaka, aby odsączyć nadmiar wilgoci. Następnie posiekaj warzywa w robocie kuchennym;
- Cukinię zetrzeć na tarce lub posiekać w robocie kuchennym. Lekko doprawić, aby uwolnić nadmiar wody. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i wymieszać z tartą kapustą;
- Dodać skórkę i sok z cytryny, przyprawy, mielony czosnek;
- Zagnieść mięso mielone, stopniowo dodając mąkę razową. Nadzienie powinno być plastyczne, aby można było z niego zrobić klopsiki;
- Umieść kulki warzywne w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem roślinnym i gotuj przez 10 minut w temperaturze 200 stopni;
- Przepuść pomidory przez blender z ząbkiem czosnku, bazylią i odrobiną wrzącej wody. Użyj mąki, aby sos był nieco gęstszy;
- Zalać klopsiki sosem i piec w piekarniku jeszcze 5-7 minut;
- Podawaj kotlety warzywne z dodatkiem świeżych ziół.
Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie klopsików. Powyższe opcje można urozmaicić dodając do mieszanki ryż lub kaszę gryczaną. Klopsiki z pieczarkami są bardzo smaczne. Posiekane grzyby można dodać do każdego rodzaju mięsa lub zrobić z nimi drugi rodzaj sosu.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu