Stół na przyjęcie urodzinowe dla dziecka
Organizowanie stołu na przyjęcie urodzinowe może być równie zabawne jak samo przyjęcie. Po prostu podejdź do sprawy w sposób zabawny. Planowanie i realizacja menu bankietowego z pewnością sprawi Państwu wiele radości. Im więcej wybierzesz, tym ciekawsze będą potrawy, tym przyjemniej będzie się z nich korzystać i tym mniej czasochłonny będzie proces gotowania.
5 zasad planowania menu bankietowego
- Koniecznie włączaj do przystawek dania warzywne - zawarty w nich błonnik pomoże uporać się z przejedzeniem.
- Kilka porcji na świąteczny stół: kanapki, koreczki i bułeczki.
- Uwzględnij w menu różnorodny asortyment: talerz serów, półmisek ryb i mięs, warzywa.
- W menu powinna znaleźć się przynajmniej jedna sałatka na bazie warzyw bez majonezu.
- Zapewnić asortyment napojów, postawić na stole kąski, soki i koniecznie czystą wodę niegazowaną.
Aby mieć pewność, że nie zapomnisz kupić wszystkiego, czego potrzebujesz do gotowania, zrób listę. Zacznij od nazwania potraw, a następnie opracuj składniki.
Lista dań na przyjęcie urodzinowe może wyglądać następująco
- Dania gorące: pstrąg zapiekany z warzywami lub pod serową czapką.
- Sałatki: cezar z kurczaka, krewetki i pomidorki cherry, wątróbka z kurczaka z rukolą.
- Przystawki: klasyczne kanapki z serem i oliwkami, kanapki z bakłażanem, lekko solone roladki z łososia.
- Deser: babcine ciasto z mlekiem skondensowanym.
Niektóre potrawy wymagają wcześniejszego przygotowania. A to może być bardzo przydatne, gdy czasu jest mało. W ten sposób, przygotowuje kurczaka i grzanki dla Caesar sałatki i na dniu przyjęcia ty tylko potrzebujesz stawiać je wpólnie. Spróbujmy razem znaleźć najszybsze przepisy na dania na przyjęcie urodzinowe.
Sałatka cezar - przepis klasyczny
Sekret pysznej sałatki Cezar tkwi w prawidłowym przygotowaniu wszystkich składników. A piękno sałatki polega na tym, że łatwo je zmontować przed podaniem. Nie da się powiedzieć, czy istnieje ten klasyczny przepis w uniwersalnej formie. W końcu Cezar to taka sałatka, w której różne składniki doskonale się dogadują. Może być na bazie owoców morza lub na bazie szynki. Niezmienny pozostaje natomiast sos, który sprawia, że sałatka jest naprawdę autentyczna.
Składniki:
- filet z kurczaka - 200 gr;
- sałata rzymska - 200 gr;
- pomidorki koktajlowe - 200 gr;
- bagietka biała - 150 g;
- jaja przepiórcze - 6-8 szt;
- jajko kurze - 1 szt;
- parmezan lub inny twardy ser - 70 gr;
- oliwa z oliwek extra vergine - 120 ml;
- sok z cytryny - 2 łyżki;
- musztarda - 1 łyżka;
- sardele - 1 łyżka;
- Sos Worcester - 1 łyżka;
- sól, pieprz - do smaku.
przepis
klasycznySposóbprzyrządzania
:-
- Przygotować wcześniej filety z kurczaka. Umyć i zamarynować na godzinę przed gotowaniem. Do marynaty możesz użyć swoich ulubionych przypraw, ale najlepiej użyć posiekanej suneli, papryki w połączeniu z solą i pieprzem. Usmaż całe filety z kurczaka z obu stron na oliwie z oliwek na dużym ogniu, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Osusz filety na papierowym ręczniku.
- Do bułki tartej wybierz świeży francuski bochenek. Po zakupie zawiń bochenek w woreczek celofanowy i odstaw na kilka godzin, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu i będzie można zrobić równe kostki. Pokrój bochenek, ułóż kostki na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dla smaku można wycisnąć na wierzch kilka ząbków czosnku i doprawić ulubionymi ziołami. Bułkę tartą wystarczy lekko podpiec, aby chleb stał się chrupiący i nasiąkł smakiem przypraw.
- Aby przygotować sos, gotuj jajko kurze przez 2 do 3 minut. Obrać i umieścić w misce. Dodaj do jajka oliwę, sok z cytryny i musztardę. Rozgnieść anchois i dodać do sosu. Zawartość opakowania ubić blenderem lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy sos Worcester. Nie da się go zastąpić, więc jeśli nie macie go pod ręką, nie eksperymentujcie i nie róbcie sosu bez niego. Wymieszaj do połączenia i dressing jest gotowy.
- Jajka przepiórcze gotujemy przez 6 minut. Dodaj do wody łyżkę soli, aby muszle nie popękały podczas gotowania. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i przekroić na pół.
- Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry, nie grubsze niż 5 mm.
- Umyj liście sałaty i osusz je na ręczniku. Miskę do sałatek natrzeć czosnkiem, ułożyć na niej liście sałaty, na nich filet z kurczaka i połówki jaj przepiórczych.
- Pomidory umyć i przepołowić, a następnie ułożyć na wierzchu wszystkich składników sałatki.
- Równomiernie polać sałatkę dressingiem. Posypać bułką tartą i tartym serem. Nie mieszać.
Sałatka warstwowa z szynką
Składniki:
- szynka - 150 g;
- pieczarki - 200 g;
- olej roślinny - 3 łyżki;
- cebula - 1 cebula;
- ogórki kiszone lub kwaszone - 2 szt;
- pomidory - 3 szt;
- majonez - 3 łyżki;
- zioła - garść;
- czosnek - 2-3 ząbki.
- Pokrój grzyby w paski julienne i usmaż na oleju roślinnym.
- Pokrój cebulę na półpierścienie i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
- Ogórki, szynkę i pomidory pokroić w paski julienne.
- Wymieszać z czosnkiem i połączyć z majonezem.
- Zmontować sałatkę. Ułóż grzyby na dnie naczynia, a na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę. Następnie układamy szynkę i smarujemy ją majonezem i czosnkiem. Następnie ułożyć na wierzchu ogórki i pomidory. Ostatnią warstwę również posmarować delikatnie majonezem.
Wskazówka!
AuchanSałatka będzie wyglądać bardziej spektakularnie, jeśli warstwy zostaną połączone specjalnym pierścieniem.
Roladki z bakłażana z serem twarogowym
Składniki:
- bakłażany - 2 szt;
- twaróg - 200 gr
- czosnek - 2-3 ząbki;
- olej roślinny - 3-5 łyżek;
- Zielenina do smaku (pietruszka, kolendra) - pęczek;
zdjęciemCzas gotowania
- Bakłażany kroimy wzdłuż na paski, solimy i wkładamy pod ciśnienie na godzinę - dzięki temu bakłażany staną się gorzkie. Przed grillowaniem osączyć na papierowych ręcznikach. Smażyć na oleju roślinnym na patelni z obu stron. Ułóż na papierowych ręcznikach, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
- Wymieszać z czosnkiem i drobno posiekanymi ziołami. Dokładnie wymieszać.
- Na brzegu każdego usmażonego bakłażana ułożyć odrobinę sera i ciasno zwinąć. Nakłuć szpikulcem i ułożyć na talerzu do serwowania. Bułkę można udekorować pomidorem lub bekonem.
Łosoś zapiekany pod serową czapką
Składniki:
- Filet z łososia - 4-6 filetów;
- sok z cytryny - 2-3 łyżki;
- kwaśna śmietana - 3 łyżki;
- cebula - 1 główka;
- ser twardy - 150 gr;
- mozzarella - 100 g;
- Musztarda Dijon - 1 łyżka;
- zioła - garść;
- sól, pieprz - do smaku.
zdjęciemSposób przyrządzania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie górnym i dolnym.
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią i posmarować oliwą z oliwek.
- Włożyć filety z łososia, doprawić solą i pieprzem - pozostawić do zamarynowania na 30 minut.
- Cebulę pokroić w krążki i ułożyć równomiernie na filetach z łososia.
- Następnie posmaruj każdy filet połową kwaśnej śmietany.
- Zetrzeć na tarce twardy ser i mozzarellę. Dodać pozostałą kwaśną śmietanę, drobno posiekane zioła, czosnek mielony i musztardę Dijon.
- Na każdym filecie równomiernie rozłożyć serową czapeczkę.
- Piec w piekarniku przez 20-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Podawać z klockami ziemniaczanymi.
Pikantne kliny z pieczonych ziemniaków
Składniki:
- ziemniaki - 0,5 kg;
- czosnek - 2-3 ząbki;
- oliwa z oliwek - 3-5 łyżek;
- przyprawy - 1 łyżka;
- sól, pieprz - do smaku.
zdjęciemSposób przyrządzania
:- Ziemniaki obrać i pokroić w duże plastry.
- Obrane ziemniaki włożyć do dużej miski, wycisnąć czosnek, posolić i popieprzyć, dodać zioła i oliwę. Przykryć i energicznie wstrząsnąć. Pozostawić do zamarynowania na 15-20 minut.
- Piec w piekarniku na polewie i spodzie przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do przepisu kwaśną śmietanę, majonez, świeże zioła, drobno pokrojony boczek - cokolwiek, co urozmaici danie.
Babcine ciasto z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- mąka pszenna - 170 gr;
- proszek do pieczenia - 10 gr;
- jaja kurze - 2 szt;
- mleko skondensowane - 350 g.
- mleko skondensowane słodzone - 160g;
- bita śmietana (33%) - 650 ml;
- Cukier waniliowy - 10g.
zdjęciamiSposób
przygotowania:- Wymieszać mleko skondensowane i jajka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszaj płynne i suche składniki za pomocą miksera lub rękoma. Odstawić ciasto na 20 minut.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i posmarować masłem.
- Łyżeczką nakładamy ciasto na papier pergaminowy i formujemy koło o średnicy ok. 16-20 cm. Na jednej kartce można zrobić dwa takie okręgi, a dokładniej można wstępnie narysować kształty ołówkiem.
- Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku w trybie góra-dół przez 5-7 minut. Podczas gdy dwa pierwsze placki się pieką, uformuj kolejny arkusz ciasta. Na koniec otrzymasz 8 do 10 kruchych ciastek.
- Kiedy będą gotowe, schładzać pojedynczo, nie układając ich na sobie, w przeciwnym razie będą się do siebie przyklejać.
- Śmietanę z cukrem waniliowym ubijamy w misie miksera na średnich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie stopniowo wlewać zimne mleko skondensowane.
- Złożyć ciasto, posypać kremem każdą skórkę i schłodzić przez kilka godzin.
- Tort będzie wyglądał bardziej spektakularnie, jeśli nałożysz łyżką krem na boki i zwieńczysz czapeczką ze świeżych jagód.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu