Stół na przyjęcie urodzinowe

Masz już dość corocznego zastanawiania się, co zrobić na urodziny? W tej publikacji znajdziesz wspaniałe opcje na przystawki i dania główne. Wystarczy zrobić kilka sałatek i ugotować/upiec ziemniaki jako dodatek do dania głównego! Już teraz zapisz publikację w zakładkach, aby jej nie stracić.

Super nachos - pyszna przystawka w meksykańskim stylu

Niezależnie od tego, czy chcesz urządzić przyjęcie w stylu kowbojskim, uwielbiasz pikantne, odważne smaki, czy po prostu pragniesz nowości wśród wakacyjnego menu, zapisz te pyszne nachos do swoich urodzinowych przepisów. Oprócz oryginalnego smaku, zachwycą Cię swoim ciekawym wyglądem i łatwością przygotowania.

Co będzie potrzebne:

    8 pełnoziarnistych tortilli; 1,5 kg chudego indyka; 540 ml. kukurydzy z puszki; 4 łyżki oleju rzepakowego; 600 ml. sosu pomidorowego; 1 pomidor; 2 do 3 gałązek kolendry; ½ szklanki. Kwaśna śmietana; 150 gr. twardego sera; 2-3 pióra zielonej cebuli; 1/2 szklanki wody; 1 ząbek czosnku; Pęczek sałaty lodowej; 2 łyżeczki chili w proszku; 1/2 łyżeczki mielonego kminku; 1/2 łyżeczki soli.

Instrukcje dotyczące gotowania:

    Posmaruj tortille olejem z obu stron. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pokrój każdą tortillę na 8 klinów. Ułóż porcje na 2 blachach do pieczenia. Podpłomyki pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 10 minut - coś, co można przygotować na każde przyjęcie urodzinowe, niezależnie od wieku. Wyjąć tortille i pozostawić do ostygnięcia. Otwórz kukurydzę, odcedź syrop i wytrzyj wilgoć z ziaren papierowym ręcznikiem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego. Na powierzchni rozsypać kminek, czosnek, sól i chili. Wymieszać i podgrzewać do uzyskania aromatu. Pokrój indyka na małe kawałki. Indyka smażymy na patelni w przyprawach, aż stanie się różowy (około 5 minut). Jeżeli gotujący dla dorosłego urodzinowego stołu przepisy z fotografiami, ty możesz opuszczać out chili i gotować z wieprzowiną lub wołowiną. Do indyka dodać sos pomidorowy, wodę, śmietanę i kukurydzę. Gotuj przez około 5 minut, aby zawartość mogła się dobrze ogrzać. Tortille układać w miarę możliwości w jednej warstwie. Użyj dużej formy do pieczenia. Łyżeczką nakładać indyka równomiernie na tortille. Ilość sosu, którym polewamy tortille, regulujemy według uznania i smaku. Całą powierzchnię posypać serem. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Łatwo w nim przygotować proste i pyszne przepisy urodzinowe. Zapiekać tortille z nadzieniem w piekarniku, aż ser się roztopi (około 5 minut). Liście sałaty drobno porwać, pomidora pokroić w kostkę. Posiekaj cebulę i kolendrę i wymieszaj z liśćmi i pomidorem. Wyjąć tortille, przełożyć do dużego ładnego naczynia. Posypać ziołami i warzywami, podawać.

Kanapki z owocami morza

Chcesz wiedzieć, co ugotować na urodziny szybko jako przystawkę, zwróć uwagę na ten przepis. Nie bez powodu wspomina się tu o owocach morza. Możesz użyć wszystkiego, co uznasz za stosowne, od homara, przez krewetki, po paluszki krabowe. Skup się na swoim budżecie i eksperymentuj z produktami.

Co będzie potrzebne:

    500g ugotowanych owoców morza (homar, krewetki, przegrzebki, inne rzeczy); 5 łyżek majonezu; 1 łyżka soku z cytryny; 2 pałeczki selera; Mała szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka roztopionego masła; 6 dobrej jakości bułek do hot dogów (delikatnych, przewiewnych); zielona cebulka (opcjonalnie); Do podania dobrej jakości chipsy ziemniaczane; korniszony do dekoracji.

Instrukcje dotyczące gotowania:

    Przygotować owoce morza zgodnie z wybranym gatunkiem. Obrać (jeśli trzeba), pokroić w drobną kostkę. Dzięki krewetkom, paluszki krabowe zyskują różnorodne przepisy urodzinowe. Proste i pyszne przystawki, które zjadasz w kilka minut. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, selerem naciowym, pieprzem cayenne i małą szczyptą soli. Dodaj owoce morza do sosu i dobrze wymieszaj. Doprawić do smaku i dostosować sól i pieprz. Aby podać, podziel bułeczki poziomo. Roztopić masło i posmarować wnętrze i zewnętrzną stronę bułeczek za pomocą pędzelka do gotowania. Rozgrzać patelnię i zrumienić bułki z obu stron. Na patelni proces ten przebiega szybko. Jeśli masz dużo do przygotowania na przyjęcie urodzinowe, możesz zrumienić chleb w piekarniku. W ten sposób można zwrócić uwagę również na inne procesy. Po upieczeniu ostudzić kanapki na talerzu do serwowania. Rozdzielić owoce morza w sosie pomiędzy bułeczki. Posiekaj cebulę i posyp na wierzchu. Ułóż na talerzu chipsy i długą słomkę korniszonów.

Stek z niebieskim serem zapiekany w cieście

To imponujące danie z wołowiny jak Wellington. Chudy stek z polędwicy bez kości, delikatny ser, zawinięty w ciasto - danie idealne do zaskoczenia gości wśród menu na przyjęcie urodzinowe. Zdjęcie z przepisem, który proponujemy poniżej.

Co będzie wymagane:

    800 gr. kawałek chudej polędwicy bez kości; 500 gr. pieczarki; 12 plasterków prosciutto lub bekonu; 50 gr. sera pleśniowego; 25 g. masła; 1 szalotka; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki rozdrobnionego tymianku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 25 gr. orzechów włoskich; 500 gr. ciasto francuskie; 1 jajko.

Wskazówki dotyczące gotowania:

    Pieczona wołowina - przepisy na dania urodzinowe zarówno na zimny jak i gorący stół. To danie nie pozostawi Twoich gości obojętnymi. Aby przygotować, przygotuj składniki. Grzyby umyć, posiekać w blenderze. Posiekaj drobno szalotkę. Obierz czosnek i posiekaj go nożem. Orzechy włoskie grubo posiekać nożem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć stek przez 8-10 minut na całości, po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Na patelnię dodajemy masło, wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie. Wellington byłby świetnym dodatkiem do prostych przepisów urodzinowych. Nie jest to tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Dodać grzyby i tymianek i smażyć przez 10 minut. W tym czasie należy często mieszać zawartość, aby wilgoć szybciej odparowała. Doprawić czarnym pieprzem i odrobiną soli. Jeśli używasz mrożonego ciasta, rozłóż je na powierzchni wcześniej, aby miało czas się rozmrozić. Odmierzyć kilka arkuszy lub jeden duży arkusz folii na blacie roboczym. Na środku ułożyć boczek w dwóch rzędach na zakładkę. Użyj prosciutto, z nim robi pyszne przepisy urodzinowe. Na wierzchu rozłożyć masę grzybową, a następnie równomiernie posypać startym lub pokruszonym serem i orzechami włoskimi. Na wierzchu ułożyć przygotowaną wołowinę. Zawiń ciasno prosciutto wokół niego. Naciągnij folię, aby łatwiej było ją zawinąć. Efektem powinno być mięso zawinięte szczelnie w folię. Odstawić do lodówki na 30 minut. Do tego czasu ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Rozwałkuj go na lekko posypanej mąką powierzchni. Arkusz powinien być na tyle duży, aby całkowicie owinąć stek. Rozwiń mięso i połóż je na wierzchu ciasta. Mięso ciasno owinąć ciastem, zamknąć brzegi, odciąć nadmiar. Wellington to obowiązkowe danie na każde urodziny i inne okazje. Ubij jajko i posmaruj nim ciasto z każdej strony. Jeśli chcesz dodać dekorację, wytnij kształty liści z kawałków materiałów. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnętrzną mięsa 50-60 stopni. Wyjąć blachę z potrawą i przykryć folią. Pozostawić w ten sposób na 20 minut. Następnie pokroić w duże plastry i podawać.

Kurczak z sosem szafranowym i kolendrą

Pieczone udka z kurczaka to coś, co każdy, a nawet nastolatek może zrobić szybko i smacznie dla dr. W tym przepisie znajdziesz niesamowite połączenie przypraw i smaków, które sprawią, że zwykłe mięso z kurczaka stanie się daniem dla smakoszy.

Co będzie potrzebne:

    8 udek z kurczaka; 2 cytryny; 2 łyżki oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek); 4 ząbki czosnku; Mały pęczek tymianku; 100 g drobno posiekanej kolendry; Szczypta szafranu zanurzona w 1 łyżce ciepłej wody; 2 łyżki miodu; 100 ml. śmietany; 50g pistacji.

Instrukcje dotyczące gotowania:

    Udka opłukać, osuszyć serwetką. Na skórze każdego z nich wykonaj 2-3 nacięcia. Umieścić w misce (nie metalowej). Może to być również cały kurczak - coś, co każda gospodyni domowa potrafi zrobić pysznego na przyjęcie urodzinowe. Zwiększyć 1,5-krotnie ilość składników marynaty na tuszkę do 3 kg. Oddziel skórkę z 2 cytryn, zmiel ją w blenderze. Wyciśnij sok z 2 cytryn do miski. Dodaj skórkę i olej. Drobno posiekać tymianek i czosnek. Wymieszać marynatę i polać nią udka. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, aby upiec udka, coś, co jest niedrogie do zrobienia na przyjęcie urodzinowe. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju. Wyjąć udka z marynaty na serwetkę, wytrzeć z marynaty. Ułóż udka skórą do dołu na rozgrzanej powierzchni. Smażyć na dużym ogniu przez 3 do 4 minut. Ułożyć kurczaka na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec przez 20 minut. Podczas gdy kurczak się piecze, wymieszaj razem śmietanę, kolendrę, 1 łyżkę soku z cytryny i sól. Osobno wymieszać 1 łyżkę soku z cytryny, szafran z wodą, w której się moczył, miód i pistacje. Po 20 minutach wyjmij blachę z kurczakiem, polej każde udko wodą szafranową za pomocą łyżki stołowej. Pieczemy udka jeszcze 5-10 minut, podajemy polane sosem kolendrowym.

Halibut w maśle, z puree z selera i kaparami

Wykwintne ryby to coś, co możesz zrobić dla swojej mamy na urodziny lub dla kobiety, którą kochasz. To eleganckie danie z owoców morza zaskoczy Cię swoim wyrafinowanym smakiem i konsystencją. Oprócz halibuta dobrze sprawdza się również mintaj lub flądra.

Co będzie wymagane:

    2 filety halibuta bez skóry, bez kości, wycięte z grubego końca polędwicy, każdy o wadze około 100-150g; 200 gr. masła; 1 szalotka; 1 liść laurowy; 4 ziarna pieprzu.

Na kruszonkę:

    4 łyżki bułki tartej; 1 słoik kaparów; 5-7 gałązek pietruszki; Masło.

Na puree ziemniaczane:

    75 ml. śmietany; 200 ml. mleka; 300 gr. seler, obrany; Kawałek masła.

Wskazówki dotyczące gotowania:

    Jeśli nie wiesz, jakie dania możesz przygotować na swoje urodziny z rybą, zwróć uwagę na ten przepis. Rozpocząć proces od zacierania. Roztopić niewielką ilość masła w rondelku. Pokrój seler w kostkę, dodaj do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż zacznie się lekko brązowić (około 5 minut). Wlać mleko i śmietanę, dobrze doprawić. Seler powinien być całkowicie przykryty płynem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 15 minut lub do miękkości. Odcedź płyn do miski i zmiel seler na purée, dostosowując grubość do smaku. Przygotować kruszonkę do dania rybnego. Smaczne nowe proste dania są zawsze poszukiwane na urodzinach. Kapary można zastąpić oliwkami. Na patelni rozgrzać niewielki kawałek masła, wsypać bułkę tartą i smażyć, mieszając, na złoty kolor. Dodaj kapary i gotuj przez kolejne 30 sekund. Przełóż zawartość do miski i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Posiekać pietruszkę i wmieszać do kruszonki. Do ryby rozpuść pozostałe masło. Na patelni włączamy piekarnik do 140 stopni. Posiekaj szalotkę, wrzuć na patelnię, podsmaż z liściem laurowym i pieprzem. Kiedy olej stanie się jasnobrązowy i zacznie wydzielać orzechowy aromat, lekko ostudź. Następnie ułóż filety rybne na patelni i wstaw do piekarnika. Piecz rybę przez 10 minut lub 5 z każdej strony. Podawaj w ten sposób: ułóż porcję puree ziemniaczanego, na wierzchu ułóż filety, posyp kaparami.

Dostawa zamówienia w 1 dzień!

Chef's Market oferuje artykuły spożywcze z przepisami, dzięki czemu możesz gotować w domu łatwo i smacznie! Dostawa jest bezpłatna, bezproblemowa, nawet poza miasto. Dojeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Przy zamówieniu zaznacz pole "Dostawa bezdotykowa", a kurier zostawi Twoje pudełko pod drzwiami.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.