Szarlotka francuska

Szarlotka francuska to idealny deser na rodzinny obiad lub świąteczny stół. To smakołyk, który warto przygotować na urodziny dzieci lub jako miły upominek z okazji odwiedzin. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Ciasto na nią można z łatwością przygotować samemu, nawet nie będąc doświadczonym cukiernikiem. Nadzienie jabłkowe ze świeżych owoców sezonowych jest najsmaczniejsze. Ale nie mniej smaczne są te odłożone do wiosny.

Domowe ciasto francuskie

Aby przekonać się, jak pyszna może być francuska szarlotka, warto od początku do końca zrobić ją samemu. Ciasto na nie można łatwo zrobić samemu. Chociaż możesz też użyć gotowego, zamrożonego ciasta. Nie używaj substytutów okruchów krakersów, ponieważ takie odpowiedniki nie wytrzymają jabłkowego nadzienia.

Na ciasto:

    7 łyżek jasnego masła lub margaryny; 1 łyżka mleka; Szczypta soli; 1,5 łyżki mąki.

Dla nadzienia:

    8 łyżek obranych i cienko pokrojonych jabłek; 1/2 łyżeczki cukru; 2 łyżki soku z cytryny; 3 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Na polewę:

    2/3 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 łyżki cukru; 5 łyżek zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę.

Przygotowanie:

    Zagnieść ciasto na spód do szarlotki francuskiej. Użyj do tego miękkiej margaryny w temperaturze pokojowej. Odmierzyć do miski, dodać mleko i sól, wymieszać. Wymieszać z mąką. Wyrabiaj ciasto, dodając więcej mąki, jeśli to konieczne. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować jabłka: obrać i wydrążyć, pokroić w cienkie plasterki. Najlepiej używać jabłek odmian twardych. Jabłka takie jak te dobrze znoszą pieczenie i zachowują swój kształt. Jabłka o miękkiej konsystencji po upieczeniu nabierają konsystencji puree ziemniaczanego. W małej misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon, aż do uzyskania gładkiej masy. Posyp jabłka mieszanką cukrową i wymieszaj, aby je obtoczyć. Kiedy ciasto wystarczająco ostygnie, włącz piekarnik i nagrzej go do 220 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Na polewę, w średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i kawałki masła, aż powstanie kruszonka (okruchy). Na blacie roboczym odmierz kawałek papieru pergaminowego wystarczająco duży, aby rozwałkować ciasto. I wymierzyć jeszcze jeden taki sam. Na jeden kawałek kładziemy ciasto, przykrywamy drugim i rozwałkowujemy wałkiem na cienki placek. Przełóż ciasto do formy. Jeśli masz trudności z jego oddzieleniem, umieść go bezpośrednio z papierem, ale usuń górny arkusz. Posypać jabłka do formy, równomiernie je rozkładając. Posypać przygotowaną wcześniej mieszanką okruchów. Wstawiamy do pieczenia na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. W tej temperaturze piecz ciasto przez kolejne 30-40 minut lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie po nakłuciu widelcem, a soki zaczną bulgotać w środku ciasta. Ostudź ciasto najpierw w foremce, a następnie wyjmij z niej i kontynuuj chłodzenie na stojaku. Podawać szarlotkę francuską z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.

Auchan