Szczupak faszerowany: przepis krok po kroku

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Szczupak to wyśmienity przysmak, który uważany jest za prawdziwie królewskie danie. Jednak obecność dużej liczby małych ości u wielu osób powoduje trudności, więc idealną opcją jest gotowanie nadziewanego szczupaka w piekarniku zgodnie z przepisem. Odpowiednio przyrządzona ryba okazuje się niesamowicie soczysta, aromatyczna i bosko pyszna. Obfite danie, ozdobione pięknie pokrojonymi warzywami, odmieni świąteczny stół i dostarczy wielu pozytywnych emocji.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Do farszu lepiej używać ryb o niewielkich rozmiarach. Większa ryba nie zmieściłaby się na blasze piekarnika. Ważne jest, aby do farszu dodać cebulę i marchewkę, ponieważ pomagają one przełamać specyficzny zapach, jaki ma szczupak. Mięso tej ryby uważane jest za dość chude, dlatego wymagane jest dobranie odpowiednich składników do farszu. W tym charakterze, dla nadziewanego szczupaka pieczonego w piekarniku, przepis może wykorzystywać różne produkty - jajka, grzyby, ser, orzechy, śliwki. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji i życzeń.

Jak przyrządzić szczupaka faszerowanego: przepis krok po kroku

  • Na początek trzeba będzie usunąć łuski, usuwa się je od ogona do głowy. Następnie ryba jest płukana i dzielona na części. W tym celu należy wykonać małe poprzeczne nacięcie w pobliżu głowy i ostrożnie wyjąć wszystkie wnętrza. Odetnij głowę, ale nie wyrzucaj jej, usuń tylko skrzela, bo w nich gromadzą się wszystkie najbardziej szkodliwe i niebezpieczne.
  • Najbardziej odpowiedzialnym krokiem jest usunięcie skóry. Należy go usunąć bardzo ostrożnie i bez uszkodzeń. W tym przypadku, po upieczeniu cały sok pozostaje w środku, ryba będzie dość soczysta i aromatyczna. W niektórych przypadkach, aby łatwiej usunąć skórkę, można użyć wałka do ciasta. Dzięki niemu szczupak jest obsmażany z obu stron, dzięki czemu skóra jest łatwo zdejmowana w jednej pończosze. Po zdjęciu skóry, gdy dojdziemy do ogona, należy nożem przeciąć kręgosłup.
  • Przygotować mięso mielone. Zgodnie z przepisem na gotowanie szczupaka faszerowanego w piekarniku krok po kroku, konieczne jest usunięcie mięsa z kręgosłupa i wyjęcie wszystkich dużych ości. Zostaw mniejsze kości, bo można je przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić blenderem. Doświadczone gospodynie polecają przepuścić mięso przez maszynkę do mięsa dwa razy, aby zmielić wszystkie kości w 100%. Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę i trochę tłuszczu, niektóre gospodynie dodają namoczony bochenek, ale to już według upodobań.
  • Wypełnij farszem skórę raptora. Farsz należy nakładać równomiernie zaczynając od ogona. Nie należy nadziewać go zbyt gęsto, ponieważ podczas gotowania skórka może się rozerwać i wtedy wypłynie cały sok. Zawiąż koniec dość mocno nitką.
  • Gotowanie. Tuszkę układamy na blasze do pieczenia, zazwyczaj piecze się ją w formie półkola, tak aby gotowa leżała na stole bardzo ładnie i oryginalnie. Gotować w temperaturze 180-200 stopni. Czas pieczenia to zazwyczaj jedna godzina, ale wszystko zależy od piekarnika i wielkości ryby. Niektóre gospodynie przykrywają tuszkę z wierzchu folią, aby się nie przypaliła i nie wyschła.
Uwzględniliśmy przepis na faszerowanego szczupaka krok po kroku wraz ze zdjęciami. Ważne jest, aby zawsze używać świeżego szczupaka. Przy wyborze należy przede wszystkim zwrócić uwagę na oczy i stan pieczonego ości, nie powinno być żadnych ciemnień i plam, skrzela powinny mieć bogaty czerwony kolor. Prawie każdy dodaje do mięsa mielonego trochę słoniny, cebuli i czosnku. Te ostatnie składniki pomagają zniwelować specyficzny zapach, który nie dla każdego jest przyjemny.

Możliwości nadziewania:

Szczupak faszerowany z grzybami

Wyjątkowe danie na uroczystą imprezę, zwłaszcza w gronie rodziny i przyjaciół. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy lubią rzeczne ryby i grzyby.

Lista produktów:

  • Ryba - 1 szt; Pieczarki - 6-8 szt; Śmietana - 1 łyżka stołowa; Kwaśna śmietana - 250 gramów; Białe wino - 1 łyżka stołowa; Skrobia - 1 łyżka stołowa; Zieloni.

Metoda przygotowania:

Przetworzyć drapieżnika, całkowicie usunąć wnętrzności i ości, pozwolić rybie trochę wyschnąć. Gotuj świeże grzyby w białym winie przez 5-7 minut. Gdy śmietanka się zagotuje, cienkim strumieniem wlewamy skrobię rozpuszczoną w wodzie. Wymieszać z ziołami i śmietaną, a następnie dodać do masy pieczarki pokrojone w paski rhombi. Przygotowaną mieszanką napełnić skórę szczupaka i zaszyć. Posmarować powierzchnię ryby śmietaną i piec 40-50 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Szczupak faszerowany z ryżem

Świetna opcja na rocznicę lub uroczystość. Ryż i ryba są doskonale połączone, najważniejsze jest, aby wziąć pod uwagę zalecenia i ściśle przestrzegać przepisu ze zdjęciami na pieczenie nadziewanego szczupaka w piekarniku.

Lista składników:

  • Średniej wielkości szczupak; 100 gramów kaszy ryżowej; Jedna średnia marchewka; Jedna średnia cebula; Jedno średnie jajko.

Czynności przygotowawcze:

Rybę umyć i oddzielić od niej ości i skórę. Przepuścić filet przez maszynkę do mięsa, dodać do ryby cebulę, marchewkę i przyprawy. Ugotować ryż, połączyć go z powstałą masą i wypełnić go skórką. Upiec tuszkę w folii. Zalecana temperatura to 180-200 stopni, średni czas pieczenia to 1 godzina, w zależności od piekarnika i wielkości ryby. Gotowy raptor świetnie prezentuje się na talerzu z warzywami, oliwkami, plasterkami cytryny i ziołami. Można je udekorować siatką majonezową.

Szczupak żydowski faszerowany

Tradycyjna potrawa żydowska. Jego główną cechą jest apetyczny i użyteczny farsz warzywny. Potrawa w duchu żydowskiej tradycji otworzy przed Tobą drzwi do nowego świata kulinarnej magii.

Lista produktów:

  • Średniej wielkości szczupak; Cebula - 4 szt; Marchew - 1-2 sztuki; Jajko - 1 szt; Ziele angielskie - 3 groszki; Garść łusek cebuli; Olej roślinny - 2 łyżki stołowe; Bułka tarta - 2 łyżki stołowe; Liść laurowy - 1 szt.

Etapy gotowania:

Na samym początku należy ostrożnie zdjąć skórę ze szczupaka i oczyścić mięso ryby z ości, głowę pozostawiając na miejscu. Równolegle podsmażamy cebulę, mieszamy ją z filetem z drapieżnika i rozdrabniamy przez maszynkę do mięsa lub blender. Do całości masy dodajemy bułkę tartą, jajko, szczyptę cukru, przyprawy i dokładnie mieszamy. Skórki napełnić farszem, nie należy mocno ubijać farszu, ponieważ skórka może się rozerwać.

Z cebuli, marchwi i reszty rybich ości zrobić rosół, wody nie pieprzyć i nie solić. Do bulionu na dnie garnka włożyć łuski cebuli i ułożyć na nich rybę. Łuski nadadzą jej ładny kolor. Po około godzinie zdejmij rybę z ognia, odcedź bulion i odstaw szczupaka w chłodne miejsce. Gotową aromatyczną rybę podawaj z cytryną i warzywami.

Istnieje duża różnorodność farszów do nadziewania szczupaka. Są to m.in. tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulą i mieloną rybą, a także inny asortyment. Oryginalne przepisy na faszerowanego szczupaka w piekarniku krok po kroku pomogą Ci urozmaicić świąteczny stół i odkryć nowe smaki. Można też wymyślić własny farsz. Wiele gospodyń lubi faszerować szczupaka czerwoną rybą, szczególnie tak, aby jedna połowa była biała, a druga różowa. Takie danie wygląda bardzo kreatywnie i świątecznie.