Szokująca sałatka na nowy rok 2020

Auchan

Gotowy do wkroczenia w Nowy Rok? Oto kilka sałatek, które zmienią Twoje postrzeganie normy. Nietypowe połączenia i ciekawe składniki w kompozycji, odważne pomysły i najnowsze przepisy w naszym artykule.

Ryba pod futrem w nowej odsłonie

Ryba pod panierką w nowej odsłonieDo

tej sałatki został użyty wędzony łosoś, który najlepiej łączy się z twarożkiem i miękkim burakiem. Można go jednak zastąpić każdą inną rybą, a nawet kawiorem.

Składniki:

Sałatka podawana jest w porcjach. Najlepiej podawać ją w przezroczystych, szerokich okularach, dzięki czemu wygląda bardziej efektownie.

  • Łosoś wędzony - 200 gr;
  • buraki - 1-2 szt;
  • serek śmietankowy - 150 gr;
  • Świeże zioła - pęczek;

Metoda przygotowania

  1. Buraki ugotować, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Zieleninę drobno posiekać i wymieszać z twarogiem.
  3. Pokroić łososia w kostkę.
  4. Na dno każdej szklanki włożyć buraka, a następnie niewielką ilość twarożku. Wykonaj dwie takie warstwy. Na wierzchu ułożyć łososia. Udekorować świeżymi ziołami.

Efekt wzmacnia obróbka warstwami, pozostawiając szczeliny. Sałatka będzie miała bardziej puszysty wygląd.

Sylwestrowa sałatka z sushi na 2020 rok

Ta niekonwencjonalna przystawka w azjatyckim stylu zaskoczy miłośników sushi. Z wyglądu przypominająca zwykłą sałatkę, smakuje tak samo dobrze jak prawdziwe rolki z wodorostów nori.

Składniki:

  • Łosoś lekko solony - 200-300 g;
  • Twarożek śmietankowy (almette) - 250 g;
  • Ugotowany ryż okrągłoziarnisty - 300-400 g;
  • Ogórek świeży - 2 szt;
  • wodorosty - 3-5 szt;
  • ocet ryżowy - 2-3 łyżki;
  • cukier - 1 łyżka;
  • sezam - opcjonalnie.

Metoda przygotowania

  1. Pokrój rybę na cienkie plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm.
  2. Usuń skórkę z ogórka i pokrój go w cienkie plasterki. Lepiej użyć obieraczki do warzyw lub krajalnicy do sera, aby nadać im pożądany kształt.
  3. Posiekaj drobno arkusze nori. Dla uproszczenia możesz po prostu pociąć go na słomki za pomocą nożyczek.
  4. Rozpocząć przygotowanie sałatki. Wyłóż pojemnik folią spożywczą i przykryj boki i dno. Pojemnik może być kwadratowy lub podłużny.
  5. Rozłóż rybę równą warstwą na dnie. Posmaruj warstwę twarogiem. Następnie na wierzchu ułożyć ogórki. Ponownie zanurz w nim ser.
  6. Wymieszaj ocet, cukier i wodorosty, gdy ryż jest jeszcze ciepły po ugotowaniu. Wymieszaj mieszankę ryżową i delikatnie rozprowadź mokrymi rękami na ogórkach.
  7. Ryż przykryć folią spożywczą i przykryć równomiernie uformowaną skórką.
  8. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem, ostrożnie zdejmij folię i połóż sałatkę na talerzu, odwracając ją do góry nogami. Usunąć resztę folii. Udekorować ziarnami sezamu.
Sałatka z pomarańczą i kurczakiemSkładniki

:

  • pomarańczowy - 2 szt;
  • czarne oliwki - 1 puszka;
  • cebula czerwona - jedna główka;
  • kapary - 50 gr;
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania

  1. Obrać skórkę z pomarańczy, usunąć białe żyłki z plastrów. Pomarańcze pokroić w dużą kostkę.
  2. Odsączyć oliwki. Przekrój każdą z nich na pół.
  3. Cebulę pokroić w półkrążki.
  4. Połącz wszystkie składniki w misce i dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pozostawić do zamarynowania na pół godziny.
  5. Sałatkę przygotować na godzinę przed podaniem. Podawać w połówkach pomarańczy lub przezroczystych szklankach.

Sałatka pomidorowa z owocami morza

Sałatka z pomidorówSkładniki

:

  • koktajl z owoców morza - 200g;
  • sok pomidorowy - 2 szklanki;
  • pomidorki koktajlowe - 8 szt;
  • ogórek - 1 szt;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • sok z cytryny - 1 łyżka;
  • kolendra - pęczek;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki;
  • mielona papryka chili - łyżeczka;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania

  1. Ząbki czosnku przepołowić. Rozgnieść nożem, aż do lekkiego spłaszczenia. Podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, aż poczujesz jego zapach. Zdjąć z patelni. Jeśli czosnek pozostanie w środku, będzie wydzielał nieprzyjemny, gorzki zapach i będzie się palił.
  2. Podsmaż koktajl z owoców morza na aromatycznej oliwie z oliwek. Zamiast gotowego koktajlu można użyć produktów mono, takich jak krewetki, małże, ośmiornice lub wybór ulubionych owoców morza.
  3. Wybierz kształt cięcia dla pomidorów i ogórków. Może być słomkowy lub pokrojony w kostkę.
  4. Połączyć wszystkie składniki dressingu. Uzyskać gęsty, aromatyczny płyn.
  5. Dodać dressing do składników sałatki. Dodać drobno posiekane zioła.
  6. Sałatka będzie bardziej przypominać zimną płynną zupę. Dlatego można go podawać w przezroczystych szklankach.

Sałatka z awokado z wędzonym łososiem

Sałatka z awokadoSkładniki

:

  • awokado - 1 szt;
  • łosoś wędzony - 150 gr;
  • sałata lodowa - 200 gr;
  • jaja kurze - 2 szt;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • sok z cytryny - 1 łyżka;
  • skórka z cytryny - 1 łyżka;
  • pomidorki koktajlowe - 8 do 10 szt;
  • cebula czerwona - 1 główka;
  • sardele - 4 szt;
  • jaja przepiórcze - 6-8 szt;
  • sól, pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania

  1. Jajka przepiórcze gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 4 minuty - na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Opłucz sałatę i osusz, a następnie porozrywaj liście rękoma na przystawkę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  4. Łososia pokroić w dużą kostkę.
  5. Cebulę pokroić w półkrążki. Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  6. Przygotować dressing. Rozgnieść widelcem anchois, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ubijać widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Połącz wszystkie składniki w misce i dopraw sosem.

Dekoracje sałatkowe na Nowy Rok 2020

Wakacyjne dekoracje stołuNiezwykły sposób

podawania potraw, zwłaszcza przystawek, zaostrza apetyt i pobudza kubki smakowe. Twoi goście z pewnością chętnie skosztują przygotowanych potraw, jeśli zostaną one podane w inny niż zwykle sposób. Oto 5 sposobów na udekorowanie banalnych potraw sylwestrowych w niecodzienny sposób.

  1. Sałatki takie jak Olivier czy mimosas mogą być wykonane w kształcie symbolu roku - świni.
  2. Potrawy z jaskrawo kolorowymi składnikami nie mogą być mieszane przed podaniem, ale ułożone w małych partiach z dressingiem w centrum, tak aby wyglądały atrakcyjnie i apetycznie.
  3. Podawanie porcji w przezroczystych szklankach dodaje daniu klasy.
  4. Jeśli zdecydowałeś się ułożyć jasną i niezwykłą kompozycję, szczególnie z akcentami kolorystycznymi, lepiej jest użyć neutralnych kolorów zastawy stołowej do serwowania: czarnej, białej i szarej.
  5. Każda sałatka świąteczna na górze może być gęsto ozdobiona gałązkami kopru, imitując choinkę, do dekoracji w tym przypadku, jasne warzywa są idealne: pomidory koktajlowe, rzodkiewki, marchew.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu