Szokująca sałatka na nowy rok 2020
Gotowy do wkroczenia w Nowy Rok? Oto kilka sałatek, które zmienią Twoje postrzeganie normy. Nietypowe połączenia i ciekawe składniki w kompozycji, odważne pomysły i najnowsze przepisy w naszym artykule.
Ryba pod futrem w nowej odsłonie
Ryba pod panierką w nowej odsłonieDotej sałatki został użyty wędzony łosoś, który najlepiej łączy się z twarożkiem i miękkim burakiem. Można go jednak zastąpić każdą inną rybą, a nawet kawiorem.
Składniki:
Sałatka podawana jest w porcjach. Najlepiej podawać ją w przezroczystych, szerokich okularach, dzięki czemu wygląda bardziej efektownie.
- Łosoś wędzony - 200 gr;
- buraki - 1-2 szt;
- serek śmietankowy - 150 gr;
- Świeże zioła - pęczek;
Metoda przygotowania
- Buraki ugotować, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Zieleninę drobno posiekać i wymieszać z twarogiem.
- Pokroić łososia w kostkę.
- Na dno każdej szklanki włożyć buraka, a następnie niewielką ilość twarożku. Wykonaj dwie takie warstwy. Na wierzchu ułożyć łososia. Udekorować świeżymi ziołami.
Efekt wzmacnia obróbka warstwami, pozostawiając szczeliny. Sałatka będzie miała bardziej puszysty wygląd.
Sylwestrowa sałatka z sushi na 2020 rok
Ta niekonwencjonalna przystawka w azjatyckim stylu zaskoczy miłośników sushi. Z wyglądu przypominająca zwykłą sałatkę, smakuje tak samo dobrze jak prawdziwe rolki z wodorostów nori.
Składniki:
- Łosoś lekko solony - 200-300 g;
- Twarożek śmietankowy (almette) - 250 g;
- Ugotowany ryż okrągłoziarnisty - 300-400 g;
- Ogórek świeży - 2 szt;
- wodorosty - 3-5 szt;
- ocet ryżowy - 2-3 łyżki;
- cukier - 1 łyżka;
- sezam - opcjonalnie.
Metoda przygotowania
- Pokrój rybę na cienkie plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm.
- Usuń skórkę z ogórka i pokrój go w cienkie plasterki. Lepiej użyć obieraczki do warzyw lub krajalnicy do sera, aby nadać im pożądany kształt.
- Posiekaj drobno arkusze nori. Dla uproszczenia możesz po prostu pociąć go na słomki za pomocą nożyczek.
- Rozpocząć przygotowanie sałatki. Wyłóż pojemnik folią spożywczą i przykryj boki i dno. Pojemnik może być kwadratowy lub podłużny.
- Rozłóż rybę równą warstwą na dnie. Posmaruj warstwę twarogiem. Następnie na wierzchu ułożyć ogórki. Ponownie zanurz w nim ser.
- Wymieszaj ocet, cukier i wodorosty, gdy ryż jest jeszcze ciepły po ugotowaniu. Wymieszaj mieszankę ryżową i delikatnie rozprowadź mokrymi rękami na ogórkach.
- Ryż przykryć folią spożywczą i przykryć równomiernie uformowaną skórką.
- Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem, ostrożnie zdejmij folię i połóż sałatkę na talerzu, odwracając ją do góry nogami. Usunąć resztę folii. Udekorować ziarnami sezamu.
:
- pomarańczowy - 2 szt;
- czarne oliwki - 1 puszka;
- cebula czerwona - jedna główka;
- kapary - 50 gr;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania
- Obrać skórkę z pomarańczy, usunąć białe żyłki z plastrów. Pomarańcze pokroić w dużą kostkę.
- Odsączyć oliwki. Przekrój każdą z nich na pół.
- Cebulę pokroić w półkrążki.
- Połącz wszystkie składniki w misce i dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pozostawić do zamarynowania na pół godziny.
- Sałatkę przygotować na godzinę przed podaniem. Podawać w połówkach pomarańczy lub przezroczystych szklankach.
Sałatka pomidorowa z owocami morza
Sałatka z pomidorówSkładniki:
- koktajl z owoców morza - 200g;
- sok pomidorowy - 2 szklanki;
- pomidorki koktajlowe - 8 szt;
- ogórek - 1 szt;
- czosnek - 2 ząbki;
- sok z cytryny - 1 łyżka;
- kolendra - pęczek;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- ocet balsamiczny - 2 łyżki;
- mielona papryka chili - łyżeczka;
- Sól, czarny pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania
- Ząbki czosnku przepołowić. Rozgnieść nożem, aż do lekkiego spłaszczenia. Podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, aż poczujesz jego zapach. Zdjąć z patelni. Jeśli czosnek pozostanie w środku, będzie wydzielał nieprzyjemny, gorzki zapach i będzie się palił.
- Podsmaż koktajl z owoców morza na aromatycznej oliwie z oliwek. Zamiast gotowego koktajlu można użyć produktów mono, takich jak krewetki, małże, ośmiornice lub wybór ulubionych owoców morza.
- Wybierz kształt cięcia dla pomidorów i ogórków. Może być słomkowy lub pokrojony w kostkę.
- Połączyć wszystkie składniki dressingu. Uzyskać gęsty, aromatyczny płyn.
- Dodać dressing do składników sałatki. Dodać drobno posiekane zioła.
- Sałatka będzie bardziej przypominać zimną płynną zupę. Dlatego można go podawać w przezroczystych szklankach.
Sałatka z awokado z wędzonym łososiem
Sałatka z awokadoSkładniki:
- awokado - 1 szt;
- łosoś wędzony - 150 gr;
- sałata lodowa - 200 gr;
- jaja kurze - 2 szt;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- sok z cytryny - 1 łyżka;
- skórka z cytryny - 1 łyżka;
- pomidorki koktajlowe - 8 do 10 szt;
- cebula czerwona - 1 główka;
- sardele - 4 szt;
- jaja przepiórcze - 6-8 szt;
- sól, pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania
- Jajka przepiórcze gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 4 minuty - na twardo. Obrać i przekroić na pół.
- Opłucz sałatę i osusz, a następnie porozrywaj liście rękoma na przystawkę.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- Łososia pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę pokroić w półkrążki. Awokado obrać i pokroić w kostkę.
- Przygotować dressing. Rozgnieść widelcem anchois, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ubijać widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połącz wszystkie składniki w misce i dopraw sosem.
Dekoracje sałatkowe na Nowy Rok 2020
Wakacyjne dekoracje stołuNiezwykły sposóbpodawania potraw, zwłaszcza przystawek, zaostrza apetyt i pobudza kubki smakowe. Twoi goście z pewnością chętnie skosztują przygotowanych potraw, jeśli zostaną one podane w inny niż zwykle sposób. Oto 5 sposobów na udekorowanie banalnych potraw sylwestrowych w niecodzienny sposób.
- Sałatki takie jak Olivier czy mimosas mogą być wykonane w kształcie symbolu roku - świni.
- Potrawy z jaskrawo kolorowymi składnikami nie mogą być mieszane przed podaniem, ale ułożone w małych partiach z dressingiem w centrum, tak aby wyglądały atrakcyjnie i apetycznie.
- Podawanie porcji w przezroczystych szklankach dodaje daniu klasy.
- Jeśli zdecydowałeś się ułożyć jasną i niezwykłą kompozycję, szczególnie z akcentami kolorystycznymi, lepiej jest użyć neutralnych kolorów zastawy stołowej do serwowania: czarnej, białej i szarej.
- Każda sałatka świąteczna na górze może być gęsto ozdobiona gałązkami kopru, imitując choinkę, do dekoracji w tym przypadku, jasne warzywa są idealne: pomidory koktajlowe, rzodkiewki, marchew.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu