Szwajcarskie ratti
Szwajcarska tajemnica jest naprawdę legendarna. Wydaje się, że dotyczy to również przepisów. Jak na proste dwuskładnikowe danie, szwajcarskie rösti jest raczej trudne do zdefiniowania. To tak, jakby Szwajcarzy trzymali przepis na to narodowe danie w ściśle strzeżonej tajemnicy.
W międzyczasie przepis ten staje się stopniowo międzynarodowy. Dziś jest on serwowany w różnych częściach świata, w szczególności w restauracjach w Singapurze. Wydawać by się mogło, że jego smak jest prosty i uniwersalny. Ale tak nie jest. Często globalne rösti mają skrobiowy smak i tłustą konsystencję z rozmiękłym środkiem. To czyni je wielokrotnie mniej atrakcyjnymi niż zwykłe deruty. Jak więc zrobić szwajcarskie rösti? Zapoznaj się z przepisem i przygotuj się na niesamowitą pierwotność.
Przygotowanie szwajcarskiego rösti w domu
Jak zapewne wiecie, w Szwajcarii nie można dostać więcej niż szklankę wody za mniej niż dziesięć centów. Nawet nie zgadniesz, ile kosztują szwajcarskie specjały. Nie trzeba wydawać dużo, aby cieszyć się tą środkowoeuropejską kuchnią. Przygotuj szwajcarskie rösti w domu. Postępuj zgodnie z wytycznymi przepisu i ciesz się autentycznością smaku.
Przygotuj się:
- 6 bulw ziemniaków woskowanych;
- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki gęsiego tłuszczu.
:
- Kluczem do tego, aby szwajcarskie rösti smakowało wyśmienicie, jest wybór odpowiedniego rodzaju bulw. Odmiany woskowe mają cieńszą skórkę i wodnistą konsystencję miąższu. Ma niską zawartość skrobi (około 16 %) i zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Wiele z odmian woskowych ma piękne żeńskie imiona: 'Anna', 'Charlotte', 'Cara'.
- Umyć bulwy wraz ze skórką za pomocą szczotki.
- Ugotować do miękkości, ale nie do końca, w osolonej wodzie.
- Pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin.
- Obrać ziemniaki.
- Zetrzeć bulwy na grubej tarce, doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami do smaku.
- Na małej patelni z grubym dnem rozgrzać połowę tłuszczu, aż zacznie skwierczeć. Dodaj starte ziemniaki i gotuj je na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Uformuj tortillę, dociskając ją jak najdelikatniej. Pozostawić na kilka minut, a następnie delikatnie potrząsnąć patelnią, aby ziemniaki oddzieliły się od dna naczynia.
- Pieczemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będą złociste i chrupiące. Używając grubej łopatki lub wyłożonego talerza, podnieść resetti tak, aby leżało ugotowaną stroną do góry.
- Na patelnię dodajemy pozostałe masło i gęsi tłuszcz. Kiedy tłuszcz będzie gorący, przełożyć placki ziemniaczane z powrotem do formy, aby druga strona była przyrumieniona.
- Piecz jeszcze przez 10 minut, a następnie podawaj.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu