Szybki przepis na szawarmę wieprzową w domu
Jeśli chcesz przygotować pożywne, proste i zdrowe danie, to shawarma z wieprzowiną jest doskonała, w warunkach domowych przepis lepiej zrobić z pieczoną wieprzowiną. Shawarma jest odpowiednia jako przekąska. Można go zabrać ze sobą do domu na wsi, na piknik. Dzięki temu, że wszystkie składniki zawinięte są w chlebek pita, spożywanie tej przekąski jest bardzo wygodne. Shawarma jest bardzo zdrowym produktem. Zwłaszcza jeśli jest przygotowany ze schabu wieprzowego, który nie zawiera tłuszczu. Duża ilość warzyw nasyci się błonnikiem i składnikami odżywczymi, mięso dostarczy niezbędnego białka, stąd bogactwo.
Danie będzie smakowało o wiele lepiej, jeśli do nadzienia dodamy odpowiedni sos. Do dressingu można użyć majonezu i ketchupu. Jeśli jednak chcesz, aby wszystko odbyło się zgodnie z zasadami, powinieneś przygotować sos z kwaśnej śmietany, jogurtu i majonezu. Jogurt można zastąpić kefirem.
Szybki przepis na szawarmę wieprzową w domu
Przepis na shawarmę z wieprzowiną zakłada użycie dużej ilości warzyw i mięsa. Do przygotowania farszu lepiej jest wziąć schab, łopatkę lub szynkę. Karkówka okazuje się delikatniejsza, ale ze względu na obecność tłuszczu, jest bardziej tłusta i kaloryczna. Mięso należy pokroić w cienkie, długie paski, tak aby się usmażyło i pozostało miękkie.
Można użyć każdego rodzaju warzyw. Zazwyczaj biorą kapustę, marchew, pomidory i ogórki. Można użyć zarówno kapusty białej, jak i pekińskiej. W tym drugim przypadku farsz okaże się bardziej delikatny.
Składniki:
- Lavash - 2 szt;
Schab wieprzowy - 300 gr;
Kapusta pekińska - 1 mały widelec;
Pomidory - 2 szt;
Ogórki - 2 szt;
Ser twardy - 100 gr / według uznania;
Kwaśna śmietana - 3 łyżki;
Majonez - 3 łyżki;
Kefir - 3 łyżki;
Czosnek - 1 ząbek;
Sól, czarny pieprz, przyprawy - do smaku;
Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
Metoda przygotowania:
- Mięso wieprzowe umyć, obrać, pokroić w cienkie długie paski. Smażyć mięso w rozgrzanym oleju roślinnym około 5-7 minut. Kawałki powinny być pokryte złocistą skórką;
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, kefir, mielony czosnek. Doprawić sos do smaku, dodać sól i przyprawy;
Kapustę poszatkować w cienkie paski, ogórki pokroić w ten sam sposób. Pomidory obieramy ze skórki i najpierw kroimy w krążki, a następnie w sektory;
Zetrzeć ser na tarce;
Rozłóż pity cienką warstwą do siebie. Odsuwając się od krawędzi, rozsmaruj kilka łyżek sosu;
Rozłożyć pokrojoną kapustę, następnie mięso, ogórki i pomidory. Rozłóż wszystkie składniki równomiernie na 2 shawarmas;
Zwiń brzegi shawarmy w rulon. Zwinąć naszą shawarmę;
Grilluj shawarmę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony;
Podawać gorące do stołu!
Przepis na domową shawarmę z wieprzowiną będzie o wiele smaczniejszy, jeśli do przekąski dodamy świeże zioła. Jeśli używamy zwykłej białej kapusty, to należy ją dobrze ugnieść rękami wraz z solą. Można go wymieszać z koreańską marchewką. Będzie to również bardzo smaczne!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.