Tagliatelle z grzybami prawdziwymi
Godne dziedzictwo Włoch, tagliatelle to popularna odmiana makaronu. Z grzybami porcini i kremowym sosem, to danie jest naprawdę oszałamiające. Zwłaszcza jeśli zrobisz je własnoręcznie, zaczynając od makaronu.
Ciasto Tagliatelle
Przygotuj własne, domowe ciasto na makaron i spraw, aby Twoje tagliatelle z grzybami prawdziwymi były absolutnie pyszne. Jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Nawet nastolatek poradzi sobie z tym zadaniem.
Przygotuj się:
- 2 duże jajka;
- 200 g mąki 00, trochę więcej do posypania.
:
- Posyp 180 g mąki na blat lub do miski.
- Uformuj z mąki pagórek i zrób w środku dołek. W ten otwór wbijamy jajka.
- Jajka lekko ubić widelcem i stopniowo dodawać mąkę. Ważne jest, aby mąka była stopniowo mieszana z jajkami, aby ścianki wzgórza nie pękały zbyt szybko. Dodaj pozostałe 20 g mąki, jeśli ciasto jest zbyt mokre.
- Mieszaj rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta.
- Wyrabiaj ciasto piętą dłoni przez 10-15 minut lub do momentu, aż masa będzie gładka i bardzo elastyczna.
- Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Na drewnianą deskę wysypać 1 łyżkę mąki. Przewróć ciasto na drugą stronę i wygładź je za pomocą wałka. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty makaronu, o grubości mniejszej niż 1 mm. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu, podziel ciasto na 4 części przed rozwałkowaniem.
- Aby pociąć arkusze makaronu na tagliatelle, zwiń arkusze i pokrój na duże lub 3/4 cm paski. Rozwiń pokrojone paski tagliatelle i skręć je w małe gniazdka. Gniazda obficie posypujemy mąką, aby się nie kleiły.
Domowe tagliatelle z grzybami porcini
Tagliatelle z grzybami prawdziwymi są szczególnie wspaniałe w sezonie jesiennym. Świeże grzyby z lasu czynią to danie niezwykle aromatycznym i smacznym. Ponieważ jednak trudno jest znaleźć świeże grzyby, są one sezonowe i drogie, wiele osób używa zamiast nich suszonych lub mrożonych grzybów. Nie są one szczególnie gorsze od świeżych, gdyż zachowują aromat i orzechowy smak tak dobrze znany miłośnikom prawdziwków. Po ugotowaniu są bardzo podobne w konsystencji do świeżych.
Przygotuj się:
- 400 g świeżego tagliatelle według powyższego przepisu lub suszonego;
- 500g świeżych lub mrożonych grzybów prawdziwków;
- ½ łyżki białego wina;
- 3 do 4 świeżych gałązek dzikiej mięty lub tymianku;
- 2 obrane ząbki czosnku;
- 2-3 łyżki pierwszej oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno;
- 2 łyżki masła;
- Starty parmezan do podania;
- Sól i pieprz do smaku.
:
- Aby przygotować tagliatelle, doprowadzić wodę do wrzenia. Dodaj sól, jak tylko woda zacznie się gotować.
- Obrać grzyby, odcinając końcówki trzonów. Najlepiej nie spłukiwać wodą, bo grzyb ją wchłonie. Możesz użyć małej szczoteczki do usuwania brudu lub wilgotnej szmatki.
- Pieczarki pokroić na kawałki.
- Obrane ząbki czosnku podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie wyjąć, gdy nabiorą złotego koloru i dodać grzyby.
- Smażyć je przez około 3-4 minuty.
- Dodaj wino i liście mięty lub tymianku. Zwiększyć ogień i gotować aż do odparowania alkoholu.
- Zmniejszyć ogień, posolić i popieprzyć.
- Gotować przez kolejne 10 do 15 minut. Gdy grzyby się uduszą, zdjąć z ognia i dodać masło.
- Ugotować makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź szklankę wody z gotowania makaronu, aby wykorzystać ją później. Następnie odcedź wodę i dodaj tagliatelle na patelnię z grzybami i masłem.
- Wszystko razem wymieszać. Makaron bardzo szybko wchłania płyn, więc jeśli wygląda na zbyt suchy, dodawaj po trochu wody z gotowania, aż uzyskasz odpowiednią kremową konsystencję.
- Podawać natychmiast z tartym parmezanem, jeśli trzeba.
Możesz również polubić:
AuchanPrzepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu