Tagliatelle z grzybami prawdziwymi

Godne dziedzictwo Włoch, tagliatelle to popularna odmiana makaronu. Z grzybami porcini i kremowym sosem, to danie jest naprawdę oszałamiające. Zwłaszcza jeśli zrobisz je własnoręcznie, zaczynając od makaronu.

Ciasto Tagliatelle

Przygotuj własne, domowe ciasto na makaron i spraw, aby Twoje tagliatelle z grzybami prawdziwymi były absolutnie pyszne. Jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Nawet nastolatek poradzi sobie z tym zadaniem.

Przygotuj się:

  • 2 duże jajka;
  • 200 g mąki 00, trochę więcej do posypania.
Tagliatelle z grzybami porciniPrzygotowanie

:

  1. Posyp 180 g mąki na blat lub do miski.
  2. Uformuj z mąki pagórek i zrób w środku dołek. W ten otwór wbijamy jajka.
  3. Jajka lekko ubić widelcem i stopniowo dodawać mąkę. Ważne jest, aby mąka była stopniowo mieszana z jajkami, aby ścianki wzgórza nie pękały zbyt szybko. Dodaj pozostałe 20 g mąki, jeśli ciasto jest zbyt mokre.
  4. Mieszaj rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta.
  5. Wyrabiaj ciasto piętą dłoni przez 10-15 minut lub do momentu, aż masa będzie gładka i bardzo elastyczna.
  6. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  7. Na drewnianą deskę wysypać 1 łyżkę mąki. Przewróć ciasto na drugą stronę i wygładź je za pomocą wałka. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty makaronu, o grubości mniejszej niż 1 mm. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu, podziel ciasto na 4 części przed rozwałkowaniem.
  8. Aby pociąć arkusze makaronu na tagliatelle, zwiń arkusze i pokrój na duże lub 3/4 cm paski. Rozwiń pokrojone paski tagliatelle i skręć je w małe gniazdka. Gniazda obficie posypujemy mąką, aby się nie kleiły.

Domowe tagliatelle z grzybami porcini

Tagliatelle z grzybami prawdziwymi są szczególnie wspaniałe w sezonie jesiennym. Świeże grzyby z lasu czynią to danie niezwykle aromatycznym i smacznym. Ponieważ jednak trudno jest znaleźć świeże grzyby, są one sezonowe i drogie, wiele osób używa zamiast nich suszonych lub mrożonych grzybów. Nie są one szczególnie gorsze od świeżych, gdyż zachowują aromat i orzechowy smak tak dobrze znany miłośnikom prawdziwków. Po ugotowaniu są bardzo podobne w konsystencji do świeżych.

Przygotuj się:

  • 400 g świeżego tagliatelle według powyższego przepisu lub suszonego;
  • 500g świeżych lub mrożonych grzybów prawdziwków;
  • ½ łyżki białego wina;
  • 3 do 4 świeżych gałązek dzikiej mięty lub tymianku;
  • 2 obrane ząbki czosnku;
  • 2-3 łyżki pierwszej oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno;
  • 2 łyżki masła;
  • Starty parmezan do podania;
  • Sól i pieprz do smaku.
Tagliatelle z grzybami porciniPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować tagliatelle, doprowadzić wodę do wrzenia. Dodaj sól, jak tylko woda zacznie się gotować.
  2. Obrać grzyby, odcinając końcówki trzonów. Najlepiej nie spłukiwać wodą, bo grzyb ją wchłonie. Możesz użyć małej szczoteczki do usuwania brudu lub wilgotnej szmatki.
  3. Pieczarki pokroić na kawałki.
  4. Obrane ząbki czosnku podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie wyjąć, gdy nabiorą złotego koloru i dodać grzyby.
  5. Smażyć je przez około 3-4 minuty.
  6. Dodaj wino i liście mięty lub tymianku. Zwiększyć ogień i gotować aż do odparowania alkoholu.
  7. Zmniejszyć ogień, posolić i popieprzyć.
  8. Gotować przez kolejne 10 do 15 minut. Gdy grzyby się uduszą, zdjąć z ognia i dodać masło.
  9. Ugotować makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź szklankę wody z gotowania makaronu, aby wykorzystać ją później. Następnie odcedź wodę i dodaj tagliatelle na patelnię z grzybami i masłem.
  10. Wszystko razem wymieszać. Makaron bardzo szybko wchłania płyn, więc jeśli wygląda na zbyt suchy, dodawaj po trochu wody z gotowania, aż uzyskasz odpowiednią kremową konsystencję.
  11. Podawać natychmiast z tartym parmezanem, jeśli trzeba.

Możesz również polubić:

Auchan

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu