Tiramisu: przepisy na Twój ulubiony deser
Słowo "tiramisu" oznacza po włosku "tira mi su", co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "podnieś mnie do góry". Niektórzy twierdzą, że nazywa się je tiramisu, ponieważ jest wysokokaloryczne, ale większość uważa, że nie chodzi wcale o kalorie, ale o emocje, jakie wywołuje i tłumaczy je jako "podnieś mnie na duchu".
Trudno opisać słowami, czym jest, ponieważ łączy w sobie cechy ciasta, sufletu i budyniu, ale pełny efekt uzyskasz dopiero po spróbowaniu.
Tiramisu jest tak samo narodowym daniem włoskim jak makaron czy pizza. Pod koniec XVII wieku ugotowano pierwsze klasyczne tiramisu.
Dziś ten przysmak można skosztować na całym świecie, ale klasycznym tiramisu można delektować się tylko we Włoszech. Deser oparty jest na najświeższym serze Mascarpone z Półwyspu Apenińskiego, a dokładniej z Lombardii. Mówi się, że tylko z mleka krów, które się tam pasą, można uzyskać Mascarpone najlepszej jakości. Ale to nie tylko ser: drugim, nie mniej ważnym składnikiem jest Savoyardi. Jest to włoski biszkopt, który składa się z białek, mąki i cukru. Czasami szefowie kuchni dodają do tiramisu biszkopt bez tego biszkoptu, ale nie jest to już oryginalne tiramisu.
Jeśli jednak nie masz okazji być we Włoszech, ale masz mascarpone, savoiardi i kilka jajek, mamy kilka klasycznych i nie tak klasycznych przepisów, które warto sprawdzić.
Ponadczasowy klasyk (przepis na klasyczne tiramisu)
Ten przepis na tiramisu jest tak bliski pysznemu włoskiemu oryginałowi, jak to tylko możliwe.
Istotne składniki:
- Serek mascarpone - 450 gr;
- Jajo kurze - 5 szt;
- Czekolada - do smaku;
- Cukier puder - 4 łyżki;
- Marsala - 1 filiżanka;
- Kawa espresso - 250 ml;
- Ciasteczka Savoyardi - 200 gr.
przepis
na tiramisuProcesgotowania
:- W pierwszej kolejności należy ubić białka na sztywną pianę. Jest to bardzo ważne, ponieważ od siły piany zależy, czy krem będzie się rozprowadzał. W razie wątpliwości należy dodać do białek trochę cukru pudru.
- Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
- Następnie delikatnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Wymieszać alkohol z ostudzoną kawą espresso i zanurzyć w nim herbatniki, a następnie umieścić je w formie.
- Na pierwszą warstwę Savoie wyłożyć 1/2 kremu, rozprowadzając go delikatnie po całej powierzchni formy.
- Na krem położyć drugą warstwę herbatników nasączonych kawą.
- Następnie rozsmarować na wierzchu pozostały krem. Jeśli chcesz, aby deser był szczególnie dekoracyjny, możesz użyć worka do dekoracji i ozdobić go prostymi stożkami, mocno ściśniętymi razem.
- Schładzaj tiramisu przez 4-5 godzin, aż krem zgęstnieje.
- Przed podaniem można zetrzeć na wierzch schłodzoną czekoladę lub posypać kakao za pomocą sitka.
Klasyczne włoskie tiramisu
Potrzebne składniki:
- Ciasteczka Savoyardi - 200 g;
- Cukier - 60g;
- Kawa espresso - 250 ml;
- Jaja świeże - 3 szt;
- Serek mascarpone - 250 g;
przepis
krok po krokuProcesgotowania
:- Na początek oddziel żółtka od białek, białka umieść w plastikowym pojemniku, a żółtka w dowolnej wygodnej formie do zrobienia kremu.
- Dodaj połowę cukru do pojemnika z żółtkami i mieszaj, aż masa stanie się jasna i jednorodna.
- Dodaj serek mascarpone do żółtek i dobrze wymieszaj.
- Dodaj resztę cukru do pojemnika z białkami, dodaj również odrobinę soli, aby usprawnić proces ubijania. Lepiej jest ubijać białka w plastikowej misce, ponieważ ma ona mniej śliskie ścianki i białka będą się lepiej i szybciej ubijać. Białka powinny być lekkie i puszyste, gdy są dobrze ubite.
- Delikatnie dodaj żółtka do białek i wymieszaj. Krem jest gotowy.
- Szybko zanurz herbatniki Savoyardi w kawie o temperaturze pokojowej i delikatnie umieść je w formie tak, aby całkowicie przykryły dno.
- Teraz biszkopty przykryjemy warstwą kremu i równomiernie go rozprowadzimy, następnie ułożymy warstwę biszkoptów nasączonych kawą i przykryjemy kolejną warstwą kremu.
- Dla ozdoby, posyp kakao na wierzchu deseru za pomocą sitka lub zetrzyj na tarce trochę schłodzonej czekolady i pozostaw tiramisu do ostygnięcia na 3 do 4 godzin.
Sernik Tiramisu
Ten przepis na deser 2 w 1, docenią zarówno miłośnicy tiramisu, jak i sernika!
Istotne składniki:
Krem:
- Serek Philadelphia - 200 g;
- Serek mascarpone - 250 gr;
- Żółtka jaj - 6 szt;
- Śmietana 33-35% - 3 łyżki;
- Liść żelatyny - 10 gr;
- Cukier - 2 łyżki;
Podstawa:
- Herbatniki suche - 180 gr;
- Masło - 120 gr; Woda - 50 gr;
- Woda - 50 gr;
- Kawa rozpuszczalna - 1 łyżka;
- Cukier - 30 gr;
Dekoracja:
- Kakao w proszku - do smaku;
- Czekolada - do smaku.
zdjęciamiProces gotowania
:- Pokruszyć herbatniki. Można to zrobić wkładając herbatniki do szczelnej torebki i przejeżdżając po nich wałkiem lub po prostu wrzucając je do blendera.
- Roztopić masło, poczekać aż lekko ostygnie i wmieszać do herbatników.
- Rozpuść kawę w gorącej wodzie i dodaj do masy, następnie dodaj cukier i wymieszaj.
- W foremkach o szerokości 24 cm rozłóż masę kruszonkową na dnie foremek i odstaw do lodówki na 30-40 minut.
- Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie, gdy biszkopty będą się chłodzić, a gdy zmiękną, rozpuść je w podgrzanej śmietance.
- Wymieszaj sery Philadelphia i Mascarpone razem za pomocą miksera lub ręcznie.
- Do masy dodać cukier i żółtka i ubijać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać śmietanę i żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie wyjąć bazę z lodówki i wlać śmietanę.
- Włóż deser z powrotem do lodówki i schładzaj przez co najmniej godzinę, a następnie udekoruj czekoladą i kakao według uznania.
Wegańskie Tiramisu
W dzisiejszym świecie nie wszyscy jedzą mięso i nabiał, ale nie można odmówić sobie słodyczy. Ten przepis na tiramisu może śmiało konkurować z oryginałem.
Istotne składniki:
Wegański serek mascarpone:
- Mleko kokosowe - 450 ml;
- nerkowce - 130g;
- Sok z cytryny - 1,5 łyżki;
- Ekstrakt waniliowy - ¾ łyżeczki;
- Cukier - ⅓ filiżanki;
- Sól - szczypta
Bisquite:
- Mąka - 2 filiżanki;
- Cukier - 1 szklanka;
- Proszek do pieczenia - 3 łyżki;
- Skrobia - 1 łyżka;
- Ekstrakt waniliowy - 2 łyżki;
- Olej roślinny - ⅓ filiżanki;
- Woda - 1 szklanka;
Dipping i dekorowanie:
- Zimne espresso - 1,5 filiżanki;
- Ekstrakt migdałowy (lub likier Amaretto) - 1 łyżka;
- Kakao - do smaku.
przepis
krok po krokuProcesgotowania
:- Aby przygotować mascarpone, namocz nerkowce w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc.
- Przełóż nerkowce do blendera i drobno posiekaj.
- Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, cukier, sól i mleko kokosowe do masy orzechowej i ubijaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Umieść masę w lodówce, podczas gdy biszkopt będzie się gotował.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Aby zrobić ciasto, wymieszaj wszystkie suche składniki razem, dodaj masło, wanilię i wodę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Posmarować prostokątne naczynie do pieczenia i wlać do niego ciasto, następnie wstawić do piekarnika i piec przez 30-35 minut, sprawdzić gotowość wykałaczką.
- Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i kroimy na małe prostokąty, układamy je na blasze i zostawiamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni jeszcze na 15 minut do zrumienienia.
- Wyjąć prostokąty biszkoptowe z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W czasie, gdy biszkopt stygnie, przygotuj nadzienie: zaparz filiżankę kawy, najlepiej dobrej jakości kawy espresso, dodaj esencję migdałową lub Amaretto, lub zastąp dowolnym innym likierem według własnego gustu.
- Kiedy prostokąty biszkoptowe ostygną, zanurz je w kawie, aby nasiąkły, a następnie ułóż na dnie tortownicy.
- Na wierzchu ułóż warstwę wegańskiego mascarpone i posyp kakao.
- Następnie rozkładamy kolejną warstwę biszkoptu i ponownie smarujemy mascarpone, posypujemy kakao lub ścieramy na wierzch czekoladę.
- Na koniec, schłodź deser przez noc, aby wszystko wsiąkło i stwardniało.
Pomarańczowe tiramisu z syropem miętowym
Ta wersja tiramisu jest bardziej zimowa, bo cóż może być lepszego na dobry nastrój niż aromat soczystych pomarańczy?
Istotne składniki:
Syrop:
- Mięta - 1,5 pęczka;
- cukier - 250g;
- woda - 150 ml
Deser:
- Jajka - 2 szt;
- Serek mascarpone - 250 gr;
- Syrop z mięty pieprzowej - 2 łyżki;
- Pomarańczowy - 2 szt;
- Ciasteczka Savoyardi - 20 szt;
przepis
krok pokrokuPrzygotowanie
:- Zacznij od przygotowania syropu miętowego. Miętę umyć i osuszyć, usunąć liście.
- Liście mięty wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzącą i odstawiamy do zaparzenia na 15-20 minut, po czym miętę rozgniatamy tłuczkiem lub łyżką, aż woda zmieni kolor na zielony.
- Następnie przecedzić sok z mięty przez sito i dodać cukier.
- Doprowadź płyn do ognia i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Płyn powinien być lepki, a po zdjęciu z ognia powinien mieć konsystencję bardziej zbliżoną do płynnego miodu.
- Kiedy syrop ostygnie, możesz przygotować tiramisu. Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy syrop miętowy i ubijamy widelcem lub trzepaczką.
- Dodaj serek mascarpone do masy z żółtek i syropu i dobrze wymieszaj.
- W misce ubijamy pianę z białek na sztywno i bardzo delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek do żółtek i delikatnie mieszamy, aby uzyskać puszysty krem.
- Następnie wyciśnij sok z dwóch pomarańczy do miseczki i zacznij zanurzać w nim Savoyardi, jedno po drugim.
- W misce, foremce lub po prostu w szklance ułóż warstwę namoczonych herbatników, następnie przykryj warstwą kremu, a potem naprzemiennie układaj krem i herbatniki, na tyle, na ile pozwala wysokość naczynia.
- Zakończyć warstwą kremu, który można posypać kakao lub startą czekoladą.
Mamy nadzieję, że znajdziesz przepis, który przypadnie Ci do gustu i będziesz cieszyć się każdym kęsem tego pięknego włoskiego deseru!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu