Tłuste ryby: przepisy kulinarne krok po kroku

Ryby są obowiązkowym składnikiem diety każdego człowieka. Zawiera wiele pożytecznych minerałów i witamin, których nie może zawierać żaden inny produkt spożywczy. Wśród mieszkańców rzek na szczególną uwagę zasługuje rodzina karpiowatych. Można ją piec, smażyć, dusić, solić, a nawet robić z niej pyszne kotlety. Powiemy Ci, jak przyrządzić dużą rybę, aby była doskonała i smaczna.

W naszym zbiorze przepisów na dania dla dzieci znajdziesz wskazówki dotyczące gotowania krok po kroku, a także możesz zobaczyć zdjęcia efektu końcowego. Jesteśmy pewni, że jeśli zastosujesz się do naszych szczegółowych wskazówek, otrzymasz potrawy, za które Twoja rodzina i przyjaciele będą Ci wdzięczni.

Domowy czeburek z ziemniakami

Jak chciałbyś zaskoczyć swoją rodzinę zdrowym posiłkiem? Mamy na to rozwiązanie - prosty przepis na przyrządzenie klenia w domowej kuchni. Wszystko, co musisz zrobić, to upewnić się, że masz w kuchni odpowiednie składniki i postępować zgodnie z naszymi sugestiami.

Wymagane składniki

Aby ugotować delikatną rybę z bocznym daniem, będziemy potrzebować:

  • Tłusty łosoś (filet) - 2 sztuki (800-1000 gr.)
  • Ziemniaki świeże - 7 ziemniaków średniej wielkości;
  • Sos sojowy - 1 łyżka stołowa;
  • Majonez (średnio lub wysokokaloryczny) - 2 łyżki stołowe;
  • Przyprawa do ryb - 1 łyżeczka;
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe;
  • Cytryna (do leczenia ryb) - 1 łyżka;
  • Sól i pieprz - według uznania.

Jeśli nie znaleźliście filetu z tłustego łososia, możecie kupić całą rybę - samodzielne wykonanie filetu nie będzie trudne (wystarczy przeciąć na pół wzdłuż kręgosłupa).

Tłusty łosoś z ziemniakami: przepis krok po kroku z

fotografiąProces gotowania

Przed pieczeniem włączamy piekarnik na 200 stopni, a w tym czasie, gdy się nagrzewa - przygotowujemy rybę i ziemniaki do pieczenia:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości plastry. W osobnej misce posolić i popieprzyć ziemniaki (do smaku), dodać odrobinę oleju słonecznikowego i ułożyć je w naczyniu do pieczenia jako równą warstwę. Wyłóż naczynie papierem pergaminowym.
  2. Grube filety z łososia posypać przyprawami z obu stron i skropić sokiem z cytryny (nie za dużo).
  3. Następnie ułóż rybę na ziemniakach w naczyniu do zapiekania. Pieczemy tłustego łososia przez pół godziny, a w międzyczasie przygotowujemy sos.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać majonez i sos sojowy, lekko je popieprzyć i dobrze wymieszać.
  5. Po pół godzinie pieczenia obtoczyć filety z głowizny w tej mieszance. Po tym czasie pozostaw rybę i ziemniaki w piekarniku na kolejne 10 minut.
  6. Kiedy ten czas minie, wyjmij formę - nasz tłusty łosoś z ziemniakami w domu jest gotowy.

Przygotowane danie układamy na szerokim talerzu - rybę kroimy na porcje i układamy na środku, a ziemniaki wzdłuż brzegu. Z pewnością spodoba Ci się ten prosty przepis na tłuste kalorie. Wystarczy odrobina wysiłku i masz sycący i smaczny obiad lub kolację na stole.

Karp w sosie pomidorowym

Mięso tłustego łososia jest bardzo delikatne i - co jest kluczowym czynnikiem dla wielu kucharzy - zawiera bardzo mało ości. Jeśli jest duszona w sosie pomidorowym, otrzymamy soczysty i rozpływający się w ustach filet o niesamowitym smaku. Nie odkładajmy więc tego na później i zabierzmy się do gotowania.

Niezbędne składniki

Potrzebujemy następujące składniki i przyprawy:

  • Łosoś tłusty w całości (duży) - 1,2-1,5 kg;
  • Sos pomidorowy (bez dodatków) - 3 łyżki stołowe;
  • Marchew - 1 szt;
  • Seler (korzeń, mielony) - ½ łyżeczki;
  • Liść laurowy - 4 szt;
  • Papryka (pieprz) - 4 szt;
  • Goździki - 2 pączki;
  • Przyprawa do ryb - ½ łyżeczki;
  • Sól i pieprz mielony - według uznania.

Będziemy również potrzebować trochę oleju słonecznikowego do wstępnego smażenia ryb.

Tłusty łosoś w sosie pomidorowym: przepis ze

zdjęciemProces gotowania

Tłusty łosoś w tym przepisie przygotowywany jest w formie steków, więc zaczniemy od ryby:

  1. Odciąć tłustego łososia i usunąć łuski. Umyć i pokroić na 5-6 steków.
  2. Każdy kawałek posypujemy lekko solą i pieprzem, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym.
  3. Smażyć steki z obu stron, aż mięso ryb będzie miało jasnozłotą skórkę.
  4. Rybę wkładamy do głębokiego garnka, w którym będziemy ją dusić.
  5. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszaj go z wszystkimi powyższymi przyprawami (oprócz mielonej papryki) i wlej na patelnię. Posolić (do smaku), dodać sos pomidorowy, wlać 100-150 mililitrów wody i dusić przez 10 minut.
  6. Powstałą masę przelej do rondelka i postaw na kuchence na małym ogniu. Następnie dusimy rybę pod przykryciem przez 40 minut.

Po tym czasie zdjąć z kuchenki, przełożyć na talerze i podawać z sosem lub dekoracją. Ten przepis nie wymaga żadnych poważnych umiejętności kulinarnych, a rezultat przejdzie wszelkie Twoje oczekiwania.

Srebrny karp w folii z cytryną

Karpie filtrowane w cytrynie są prawie zawsze delikatne i soczyste. Jednak to właśnie karp srebrzysty okazuje się najlepszy, jeśli zamarynuje się go w specjalny sposób. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować smacznego tłustego łososia, ten przepis jest dla Ciebie.

Potrzebne składniki

Przygotować następujące produkty:

  • Karp (duża ryba w całości) - 1 ryba;
  • Świeży czosnek - 3 ząbki;
  • Cytryna - 1 szt;
  • Wino - 100 gr;
  • Świeża pietruszka - 1 pęczek;
  • Suszona pietruszka i bazylia - według uznania;
  • Zmielony pieprz i sól według uznania.

Pamiętaj, aby użyć białego wytrawnego wina.

Tłusty sum w folii z cytryną:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

Z dużej ryby można przygotować 8 porcji naszego pysznego dania. Zaczynamy od przygotowania ryby:

  1. Pokrój karpia - oddziel głowę, pozbądź się wnętrza, przytnij płetwy i ogon. Z głów ryb można przyrządzić dobrą zupę rybną.
  2. Tuszę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie robimy nożem małe nacięcia wzdłuż jednego boku (na skos). Okazuje się, że jest to około 8 nacięć w tej samej odległości od siebie.
  3. Nacieramy rybę przyprawami, solimy do smaku, przekładamy do odpowiedniego naczynia, zalewamy winem i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin.
  4. Po zamarynowaniu ułożyć tłustego łososia na folii spożywczej rozłożonej na płaskiej powierzchni. Cytrynę pokroić w cienkie krążki i włożyć w nacięcia na tuszy ryby.
  5. Świeżą pietruszkę dobrze umyć i otrząsnąć z wody. Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie do środka ryby wkładamy pietruszkę, czosnek i resztę ząbków cytryny.
  6. Następnie zawiń tłustego łososia w folię. Ryba powinna być całkowicie zawinięta, więc upewnij się, że zawinąłeś ją w dwie warstwy folii.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, połóż rybę na blasze do pieczenia i wyślij ją do pieczenia przez 35-40 minut.
  8. Pod koniec tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj naczynia przez kolejne 10-15 minut.

Teraz można ugotowaną rybę wyłożyć na talerz, pokroić na porcje i podawać. Widać po zdjęciu, że takie danie z tłustej głowy według naszego przepisu będzie się świetnie prezentować nawet w świątecznym menu.

Faszerowany tłusty łosoś

Jest to kolejny przepis na faszerowanego suma, który naprawdę zasługuje na swoje miejsce w każdej uroczystej okazji. Co więcej, będzie to prawdziwy hit w Twoim menu - z niezrównanym smakiem i wspaniałą prezentacją.

Niezbędne składniki

To danie okaże się ucztą dla oczu, jeśli użyjesz następujących składników:

  • Świeży tłusty łosoś (cała ryba) - 1,2-1,5 kg;
  • Cebula - 4 średniej wielkości cebule;
  • Tłuszcz wieprzowy - 100 gramów;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Żelatyna - 5 gramów (połowa opakowania);
  • Przyprawa do ryb - 1 łyżeczka;
  • Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól - według własnego uznania.

Aby uzyskać odpowiednią ilość soku z cytryny, będziesz potrzebował około 1,5 cytryny.

Nadziewany tłusty łosoś: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Z rybami będzie trochę pracy, ale efekt końcowy wart jest waszego wysiłku. Zacznijmy od przetwarzania tłustego łososia:

  1. Rybę obrać z łusek i umyć. Następnie trzeba zdjąć skórę z karpia srebrzystego i nadziać go.
  2. Można to zrobić na dwa sposoby: za pomocą pończochy z całej ryby (od góry) lub od środka, usuwając ostrożnie kręgosłup i ości, a następnie wygrabiając mięso łyżką stołową. W efekcie powinniśmy mieć "pustą" rybę z głową.
  3. Mięso z głowy włożyć do dzbanka blendera, posiekać i przełożyć do miski.
  4. Cebulę obieramy, kroimy na duże kawałki i podsmażamy na oleju słonecznikowym przez 5 minut.
  5. Podsmażoną cebulę, słoninę i ząbki czosnku wymieszać w misie blendera, posiekać na gładką masę i dodać do mielonej ryby.
  6. Dokładnie wymieszać mięso mielone i dodać żelatynę, polać sokiem z cytryny i posypać przyprawami i solą do smaku.
  7. Ponownie dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny, aby żelatyna zdążyła napęcznieć.
  8. Tak przygotowanym farszem napełnić wypatroszoną skórę karasia srebrzystego i starannie zszyć nićmi.
  9. Rozpalić piekarnik i nastawić go na 200 stopni. Na blasze do pieczenia kładziemy papier kuchenny, smarujemy go olejem słonecznikowym i układamy na nim nasze faszerowane ryby.
  10. Jeśli chcesz, możesz zawinąć go dodatkowo w folię, ale nie jest to obowiązkowe. Ryba będzie się piec w folii przez 35-40 minut, ale bez folii potrwa to 5-10 minut dłużej.

Ugotowanego tłustego łososia przekładamy na półmisek i dekorujemy według uznania. Dookoła ryby można ułożyć świeże lub pieczone warzywa i posypać posiekanymi ziołami. Najważniejsze jest to, że teraz już wiesz, jak przyrządzić smacznego tłustego łososia według naszego przepisu. Najlepszym podziękowaniem za efekt Twojej pracy będzie wdzięczność tych, którzy zdążyli spróbować tego soczystego i delikatnego dania.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu