Top 10 zdrowych produktów spożywczych dla przedszkolaka

Aby Twoje dziecko mogło się w pełni rozwijać, jego dieta musi być zbilansowana i pełna minerałów. Dobrze zbilansowany jadłospis przyczyni się do doskonałej nauki i dobrego samopoczucia dziecka. Wybraliśmy najzdrowszą żywność dla dzieci i zestawiliśmy 10 najlepszych.

1: Orzechy laskowe do smarowania i orzechy

Produkt ten słynie z wysokiej zawartości witaminy E, która odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i zwiększaniu zdolności obronnych organizmu. Orzechy zawierają dużą ilość żelaza i wapnia. Substancje te powinny znaleźć się w diecie każdego przedszkolaka. Orzechy powinny być spożywane regularnie. Problemy pojawiają się w przypadku zębów małych dzieci. Świetną alternatywą jest pasta orzechowa, którą można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Wystarczy upiec ziarna w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia wynosi 20-25 minut. Orzechy zmielić w blenderze i dodać miód.

2. Jaja - kurze lub przepiórcze

Ten niezbędny pokarm dla dziecka zawiera ponad 10 witamin, ponad 5 minerałów, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze. Są one dostarczycielami energii i gwarantują pełne uczucie odżywienia. 3.

3. masło

Tłuszcze (tłuszcze nasycone) i cholesterol powinny znaleźć się w jadłospisie dziecka w wieku przedszkolnym. Są one budowniczymi układu nerwowego. Masło najlepiej jeść na śniadanie z pieczywem. Dzięki temu będziesz syty przez dłuższy czas.

4. Rośliny strączkowe

Najpopularniejsze z nich to fasola i soczewica - są one doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin. Zawierają one wystarczającą ilość białka, która jest porównywalna z produktami mięsnymi. Rośliny strączkowe mogą być podawane jako samodzielne danie, jako dodatek lub jako składnik posiłku. Podnoszą wartość odżywczą warzywnych gulaszy i zup.

5. Ryby .

Ryby są morską skarbnicą minerałów i witamin. Ryby są niezbędne dla dzieci ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele osób wie, że jest ona ważnym składnikiem budulcowym komórek wszystkich narządów, wzmacnia kości i poprawia ostrość widzenia. Regularne spożywanie dań rybnych wspomaga wzmożoną aktywność umysłową.

6. Pikantne zioła

Nie wszystkie dzieci lubią przyprawy w swoich posiłkach, ale to nie powód, aby je całkowicie pomijać. Spróbuj dodać cynamon do przecieru owocowego lub ugotować kiełki z gałką muszkatołową. Kminek jest najlepszy do sosów mięsnych, a plasterki cytryny i zioła pietruszki do ryb. Są one doskonałym źródłem witaminy E. Ponadto, przyprawy mogą pomóc wzmocnić układ trawienny i napięcie mięśni.

7 - Energia z tofu

Tofu jest produkowane z mleka sojowego i jest podobne do sera. Tofu jest uznawane za źródło białka, żelaza i cynku. Ma działanie energetyzujące i dlatego jest powszechnie spożywany przez wegetarian. Tofu można przygotować na różne sposoby. Wybierz takie, które lubisz dla swojego dziecka: smażone, pieczone, gotowane lub gotowane.

8. Chleb pszenny

Pieczywo jest podstawowym składnikiem codziennej diety przedszkolaka. Najlepiej wybierać produkty pszenne z otrębami i ziarnami. Jest to źródło energii dla Twojego dziecka na cały dzień. Jeśli obawiasz się, że pieczywo może powodować przewlekłe problemy trawienne i żołądkowo-jelitowe, zastąp je herbatnikami lub chlebem z pełnych ziaren zbóż. Doskonałym, zbilansowanym śniadaniem są płatki pszenne w połączeniu z mlekiem lub jogurtem.

9. Jogurt - produkt naturalny

Jest to zdrowy i smaczny produkt, który każdy przedszkolak zjada z przyjemnością. Jogurt jest magazynem witamin i wapnia, który jest ważny dla wzmocnienia kości.

Wybierając jogurty, omijaj produkty aromatyzowane, zawierające sztuczne barwniki. Zawierają one dużo cukru. Najlepiej kupować jogurty naturalne, ponieważ nie ma w nich barwników. Aby dziecko jadło z apetytem, dodawaj naturalne smakołyki: miód, jagody i owoce.

10. Mięso (czerwone mięso)

Auchan

Czerwone mięso ma najwyższą koncentrację żelaza i cynku. Składniki te wspomagają hematopoezę i wzmacniają odporność. Czerwone mięso jest uznawane za źródło białka, które odgrywa rolę w budowaniu układu mięśniowego. Największe stężenie pożytecznych składników znajduje się w mięsie wołowym. Na drugim miejscu znajduje się baranina, wieprzowina, królik i konina. Podawaj mięso z warzywami, takimi jak pomidory i papryka, aby zapewnić lepszą przyswajalność niezbędnych składników.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu