Tradycyjny przepis na oliwkę

Sałatka Olivier ma ciekawą historię. Wywodzi się z Francji, ale na Zachodzie znana jest również jako sałatka rosyjska. Podwójne obywatelstwo" tego dania nie jest przypadkowe. Tradycyjny przepis Oliviera został wymyślony przez Luciena Oliviera dla moskiewskiej restauracji "Ermitaż" w latach 60-tych XIX wieku. Wersja francuskiego szefa kuchni została następnie zaadaptowana przez Iwana Iwanowa, który później sprzedał przepis do publikacji. Z biegiem lat sałatka zyskała popularność nie tylko w Rosji, ale w całym byłym Związku Radzieckim i krajach Europejskiej Wspólnoty Narodów.

Gotowanie tradycyjnego przepisu Oliviera

Tradycyjny przepis Oliviera jest szczególnie popularny podczas ulubionych przez wszystkich świąt: Nowego Roku, Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Z pewnością jest ona obecna w każdym drugim domu, gdzie uwielbia się pyszne jedzenie. W końcu to nie tylko udane połączenie warzyw i białka, ale również uniwersalny przysmak, który nadaje się również jako dodatek do dań. Wygodne jest również to, że taka sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

  • 3 bulwy ziemniaków; 3 marchewki;
  • 3 marchewki;
  • 6 jaj;
  • 6 małych ogórków kiszonych;
  • 500 g gotowanej wołowiny;
  • 3-6 łyżek majonezu;
  • 1 puszka groszku;
  • Sól, pieprz, zioła do smaku.
Tradycyjny

przepis

OlivieraSposób

przyrządzania

:
  1. Wołowinę umyć, włożyć do rondla, gotować do miękkości. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę, zielony pieprz, czarny pieprz i liść laurowy, jeśli chcesz dla smaku. Ten bulion będzie miał przyjemny smak. Można go wykorzystać do innych potraw. Ugotowane mięso wyjmiemy z garnka na talerz i pozostawimy do ostygnięcia.
  2. Przygotować ziemniaki i marchewkę. Najlepiej użyć parowaru, ale zawsze można też pójść tradycyjną drogą i je ugotować. Nie obieraj ich do gotowania, umyj dobrze skórki skrobaczką. W przypadku gotowania w parowarze, bulwy i marchewki nakłuć wykałaczką.
  3. Warzywa są gotowe, gdy są miękkie i można je łatwo przebić.
  4. Zamiast groszku z puszki można użyć groszku mrożonego. Będą one miały znacznie jaśniejszy kolor niż te z puszki. W tym przypadku należy je ugotować w osolonej wodzie lub ugotować na parze.
  5. Jeśli gotujesz warzywa do tradycyjnego przepisu Oliviera, pamiętaj, aby odcedzić wodę, gdy będą gotowe. Jeśli pozostawisz w nim warzywa, wciągną one nadmiar wilgoci i będą smakować gorzej.
  6. Kiedy ziemniaki i marchew będą gotowe, ostudź je na tyle, aby można było łatwo się z nimi obchodzić.
  7. Obrać ziemniaki. Używając palców lub grzbietu noża, ostrożnie zeskrobujemy cienką warstwę skórki z ziemniaków.
  8. Bulwy pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.
  9. Następnie obraną marchewkę kroimy w plasterki i kostkę. Dodać ziemniaki.
  10. Dodaj groszek do warzyw.
  11. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę.
  12. Podczas gdy jajka i warzywa można pokroić w średniej wielkości kostkę, ogórki powinny być drobno posiekane. Ich ilość będzie zależała od ich wielkości. Jeśli ogórki są duże, użyj tylko 3, potem możesz zwiększyć ilość na końcu.
  13. Odsączoną wołowinę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.
  14. Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać.
  15. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że używamy ogórków kiszonych).
  16. Dodaj więcej majonezu, jeśli konsystencja jest gęsta.

Tradycyjny przepis Oliviera

Sałatka Olivier ma ciekawą historię. Wywodzi się z Francji, ale na Zachodzie znana jest również jako sałatka rosyjska. Podwójne obywatelstwo" tego dania nie jest przypadkowe. Tradycyjny przepis na Oliviera wymyślił Lucien Olivier dla restauracji Hermitage w Moskwie w latach 60-tych XIX wieku. Wersja francuskiego szefa kuchni została następnie zaadaptowana przez Iwana Iwanowa, który później sprzedał przepis do publikacji. Z biegiem lat sałatka zyskała popularność nie tylko w Rosji, ale w całym byłym Związku Radzieckim i krajach Europejskiej Wspólnoty Narodów.

Gotowanie tradycyjnego przepisu Oliviera

Tradycyjny przepis Oliviera jest szczególnie popularny podczas ulubionych przez wszystkich świąt: Nowego Roku, Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Z pewnością jest ona obecna w każdym drugim domu, w którym panuje miłość do pysznego jedzenia. W końcu to nie tylko udane połączenie warzyw i białka, ale również uniwersalny przysmak, który nadaje się również jako dodatek do dań. Wygodne jest również to, że taka sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

  • 3 bulwy ziemniaka;
  • 3 marchewki;
  • 6 jaj;
  • 6 małych ogórków kiszonych;
  • 500 g gotowanej wołowiny;
  • 3-6 łyżek majonezu;
  • 1 puszka groszku;
  • Sól, pieprz, zioła do smaku.
Tradycyjny

przepis

OlivieraSposób

przyrządzania

:
  1. Wołowinę umyć, włożyć do rondla, gotować do miękkości. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę, zielony pieprz, czarny pieprz i liść laurowy, jeśli chcesz dla smaku. Ten bulion będzie miał przyjemny smak. Można go wykorzystać do innych potraw. Ugotowane mięso wyjmiemy z garnka na talerz i pozostawimy do ostygnięcia.
  2. Przygotować ziemniaki i marchewkę. Najlepiej użyć parowaru, ale zawsze można też pójść tradycyjną drogą i je ugotować. Nie obieraj ich do gotowania, umyj dobrze skórki skrobaczką. W przypadku gotowania w parowarze, bulwy i marchewki nakłuć wykałaczką.
  3. Warzywa są gotowe, gdy są miękkie i można je łatwo przebić.
  4. Zamiast groszku z puszki można użyć groszku mrożonego. Będą one miały znacznie jaśniejszy kolor niż te z puszki. W tym przypadku należy je ugotować w osolonej wodzie lub ugotować na parze.
  5. Jeśli gotujesz warzywa do tradycyjnego przepisu Oliviera, pamiętaj, aby odcedzić wodę, gdy będą gotowe. Jeśli pozostawisz w nim warzywa, wciągną one nadmiar wilgoci i będą smakować gorzej.
  6. Kiedy ziemniaki i marchew będą gotowe, ostudź je na tyle, aby można je było łatwo przenosić.
  7. Obrać ziemniaki. Używając palców lub grzbietu noża, ostrożnie zeskrobujemy cienką warstwę skórki z ziemniaków.
  8. Bulwy pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.
  9. Następnie obraną marchewkę kroimy w plasterki i kostkę. Dodać ziemniaki.
  10. Dodaj groszek do warzyw.
  11. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę.
  12. Podczas gdy jajka i warzywa można pokroić w średniej wielkości kostkę, ogórki powinny być drobno posiekane. Ich ilość będzie zależała od ich wielkości. Jeśli ogórki są duże, użyj tylko 3, potem możesz zwiększyć ilość na końcu.
  13. Odsączoną wołowinę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.
  14. Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać.
  15. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że używamy ogórków kiszonych).
  16. Dodaj więcej majonezu, jeśli konsystencja jest gęsta.

Może Ci się również spodobać:

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Auchan

3 przepisy na świąteczne bułeczki

Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta

Ser mandarynkowy na Nowy Rok

Ułóż swoje noworoczne menu

Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu