Tradycyjny przepis na oliwkę
Sałatka Olivier ma ciekawą historię. Wywodzi się z Francji, ale na Zachodzie znana jest również jako sałatka rosyjska. Podwójne obywatelstwo" tego dania nie jest przypadkowe. Tradycyjny przepis Oliviera został wymyślony przez Luciena Oliviera dla moskiewskiej restauracji "Ermitaż" w latach 60-tych XIX wieku. Wersja francuskiego szefa kuchni została następnie zaadaptowana przez Iwana Iwanowa, który później sprzedał przepis do publikacji. Z biegiem lat sałatka zyskała popularność nie tylko w Rosji, ale w całym byłym Związku Radzieckim i krajach Europejskiej Wspólnoty Narodów.
Gotowanie tradycyjnego przepisu Oliviera
Tradycyjny przepis Oliviera jest szczególnie popularny podczas ulubionych przez wszystkich świąt: Nowego Roku, Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Z pewnością jest ona obecna w każdym drugim domu, gdzie uwielbia się pyszne jedzenie. W końcu to nie tylko udane połączenie warzyw i białka, ale również uniwersalny przysmak, który nadaje się również jako dodatek do dań. Wygodne jest również to, że taka sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Składniki:
- 3 bulwy ziemniaków; 3 marchewki;
- 3 marchewki;
- 6 jaj;
- 6 małych ogórków kiszonych;
- 500 g gotowanej wołowiny;
- 3-6 łyżek majonezu;
- 1 puszka groszku;
- Sól, pieprz, zioła do smaku.
przepis
OlivieraSposóbprzyrządzania
:- Wołowinę umyć, włożyć do rondla, gotować do miękkości. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę, zielony pieprz, czarny pieprz i liść laurowy, jeśli chcesz dla smaku. Ten bulion będzie miał przyjemny smak. Można go wykorzystać do innych potraw. Ugotowane mięso wyjmiemy z garnka na talerz i pozostawimy do ostygnięcia.
- Przygotować ziemniaki i marchewkę. Najlepiej użyć parowaru, ale zawsze można też pójść tradycyjną drogą i je ugotować. Nie obieraj ich do gotowania, umyj dobrze skórki skrobaczką. W przypadku gotowania w parowarze, bulwy i marchewki nakłuć wykałaczką.
- Warzywa są gotowe, gdy są miękkie i można je łatwo przebić.
- Zamiast groszku z puszki można użyć groszku mrożonego. Będą one miały znacznie jaśniejszy kolor niż te z puszki. W tym przypadku należy je ugotować w osolonej wodzie lub ugotować na parze.
- Jeśli gotujesz warzywa do tradycyjnego przepisu Oliviera, pamiętaj, aby odcedzić wodę, gdy będą gotowe. Jeśli pozostawisz w nim warzywa, wciągną one nadmiar wilgoci i będą smakować gorzej.
- Kiedy ziemniaki i marchew będą gotowe, ostudź je na tyle, aby można było łatwo się z nimi obchodzić.
- Obrać ziemniaki. Używając palców lub grzbietu noża, ostrożnie zeskrobujemy cienką warstwę skórki z ziemniaków.
- Bulwy pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.
- Następnie obraną marchewkę kroimy w plasterki i kostkę. Dodać ziemniaki.
- Dodaj groszek do warzyw.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę.
- Podczas gdy jajka i warzywa można pokroić w średniej wielkości kostkę, ogórki powinny być drobno posiekane. Ich ilość będzie zależała od ich wielkości. Jeśli ogórki są duże, użyj tylko 3, potem możesz zwiększyć ilość na końcu.
- Odsączoną wołowinę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.
- Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że używamy ogórków kiszonych).
- Dodaj więcej majonezu, jeśli konsystencja jest gęsta.
Tradycyjny przepis Oliviera
Sałatka Olivier ma ciekawą historię. Wywodzi się z Francji, ale na Zachodzie znana jest również jako sałatka rosyjska. Podwójne obywatelstwo" tego dania nie jest przypadkowe. Tradycyjny przepis na Oliviera wymyślił Lucien Olivier dla restauracji Hermitage w Moskwie w latach 60-tych XIX wieku. Wersja francuskiego szefa kuchni została następnie zaadaptowana przez Iwana Iwanowa, który później sprzedał przepis do publikacji. Z biegiem lat sałatka zyskała popularność nie tylko w Rosji, ale w całym byłym Związku Radzieckim i krajach Europejskiej Wspólnoty Narodów.
Gotowanie tradycyjnego przepisu Oliviera
Tradycyjny przepis Oliviera jest szczególnie popularny podczas ulubionych przez wszystkich świąt: Nowego Roku, Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Z pewnością jest ona obecna w każdym drugim domu, w którym panuje miłość do pysznego jedzenia. W końcu to nie tylko udane połączenie warzyw i białka, ale również uniwersalny przysmak, który nadaje się również jako dodatek do dań. Wygodne jest również to, że taka sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Składniki:
- 3 bulwy ziemniaka;
- 3 marchewki;
- 6 jaj;
- 6 małych ogórków kiszonych;
- 500 g gotowanej wołowiny;
- 3-6 łyżek majonezu;
- 1 puszka groszku;
- Sól, pieprz, zioła do smaku.
przepis
OlivieraSposóbprzyrządzania
:- Wołowinę umyć, włożyć do rondla, gotować do miękkości. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę, zielony pieprz, czarny pieprz i liść laurowy, jeśli chcesz dla smaku. Ten bulion będzie miał przyjemny smak. Można go wykorzystać do innych potraw. Ugotowane mięso wyjmiemy z garnka na talerz i pozostawimy do ostygnięcia.
- Przygotować ziemniaki i marchewkę. Najlepiej użyć parowaru, ale zawsze można też pójść tradycyjną drogą i je ugotować. Nie obieraj ich do gotowania, umyj dobrze skórki skrobaczką. W przypadku gotowania w parowarze, bulwy i marchewki nakłuć wykałaczką.
- Warzywa są gotowe, gdy są miękkie i można je łatwo przebić.
- Zamiast groszku z puszki można użyć groszku mrożonego. Będą one miały znacznie jaśniejszy kolor niż te z puszki. W tym przypadku należy je ugotować w osolonej wodzie lub ugotować na parze.
- Jeśli gotujesz warzywa do tradycyjnego przepisu Oliviera, pamiętaj, aby odcedzić wodę, gdy będą gotowe. Jeśli pozostawisz w nim warzywa, wciągną one nadmiar wilgoci i będą smakować gorzej.
- Kiedy ziemniaki i marchew będą gotowe, ostudź je na tyle, aby można je było łatwo przenosić.
- Obrać ziemniaki. Używając palców lub grzbietu noża, ostrożnie zeskrobujemy cienką warstwę skórki z ziemniaków.
- Bulwy pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski.
- Następnie obraną marchewkę kroimy w plasterki i kostkę. Dodać ziemniaki.
- Dodaj groszek do warzyw.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę.
- Podczas gdy jajka i warzywa można pokroić w średniej wielkości kostkę, ogórki powinny być drobno posiekane. Ich ilość będzie zależała od ich wielkości. Jeśli ogórki są duże, użyj tylko 3, potem możesz zwiększyć ilość na końcu.
- Odsączoną wołowinę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.
- Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że używamy ogórków kiszonych).
- Dodaj więcej majonezu, jeśli konsystencja jest gęsta.
Może Ci się również spodobać:
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
3 przepisy na świąteczne bułeczki
Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta
Ser mandarynkowy na Nowy Rok
Ułóż swoje noworoczne menu
Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu