Turecki birk: przepis z fotografią

Auchan

Ciasto francuskie z różnymi nadzieniami to brioszka, przepis ze zdjęciami pozwoli docenić estetykę gotowego dania, ale nie odda rozpływającego się w ustach smaku, który powstaje w procesie jego pieczenia. Ciastka ptysiowe są produkowane na bazie ciasta phyllo lub yufka. Ale jeśli chcesz zaoszczędzić budżet i poczęstować się smacznym daniem, możesz całkiem nieźle poradzić sobie ze zwykłym cienkim ormiańskim chlebem pita. Oczywiście, właściwości smakowe ulegną nieznacznej zmianie. Ale takie danie można przyrządzać dość często, bo nie ma problemu z kupnem lawaszu, czego nie można powiedzieć o cieście filo i jufka.

Berek można przyrządzić na dwa sposoby: w formie placka, który następnie kroi się na porcje i podaje do stołu, lub w formie długich paluszków, czyli jak to się mówi cygar. W tym drugim przypadku otrzymujemy ładnie porcjowane danie, które można podać jako przystawkę. Nadzienie może być mięsne, warzywne lub serowe. Najpopularniejszy borek robi się z fety lub bryndzy i polewa różnymi zieleninami.

Gotowy borek

Gotowy borek można zrobić dość szybko z ciasta, które można kupić w każdym supermarkecie. Bazę można również wykonać samodzielnie, jednak proces ten jest dość czasochłonny i wymaga specjalnych umiejętności. Dlatego lepiej jest kupić gotowy borek.

Zaletą tego przepisu jest jego prostota i przystępność. Do przygotowania brzozy potrzebne jest minimum składników. Ciasto piecze się bardzo szybko. Dlatego można go wstawić do piekarnika, gdy goście już się zbiorą. W tym przypadku można podawać ciasto na gorąco! Przepis zawiera fetę. Możesz użyć bryndzy. Jeśli jednak chcemy zmniejszyć kaloryczność gotowego dania, ser solankowy zastępujemy zwykłym twarogiem.

Składniki:

  • Przygotowane ciasto jufka - 1 szt;
  • Ser Feta - 300 g;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Jajko kurze - 2 szt;
  • Pietruszka - 1 mały pęczek;
  • Mleko - 2 łyżki;
  • Woda mineralna - 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek;
  • Sól, przyprawy - do smaku.
Turecki berek: przepis ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Zetrzeć twardy ser na średniej tarce, fetę po prostu ugnieść widelcem. Nie ma sensu doprowadzać solanki do jednorodności. O wiele przyjemniej jest pozwolić kawałkom sera wypłynąć podczas jedzenia;
  2. W małej misce wymieszaj mleko, jajka i oliwę z oliwek. Masę ubijamy widelcem, solimy i pieprzymy;
  3. Naczynie do zapiekania dobrze wysmarować olejem. Umieść pierwszą blachę do pieczenia w całości. Brzegi powinny zwisać w dół. Pozostałe płaty ciasta pokroić na 2 części. Umieść podstawę w formie. Posmaruj każdy kawałek mieszanką mleka i jajka. Możesz po prostu zanurzyć kawałek ciasta, a następnie umieścić go w formie. Na dolną warstwę, powinniśmy mieć dokładnie połowę podstawy;
  4. Następnie ułożyć nadzienie;
  5. Przykryj nadzienie warstwą ciasta, następnie wylej na nie masę mleczną i pokrój na porcje;
  6. Na koniec ciasto polewamy wodą mineralną i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 25-35 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i specyfiki piekarnika.

Jeśli lubisz efektowne dania, ciasto można pokroić w paski, nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Bułki są składane w spiralny placek. W tym przypadku ciasto będzie przypominało ślimaka. Wierzch można posypać ziarnami sezamu lub siemienia lnianego. Jest pyszny i ładny!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu