Twarożek w domu
Zupełnie łatwo jest zrobić twaróg w domu. Przepis na ten smakołyk jest jak magiczne działanie. Kiedy zwykłe składniki mleczne zamieniają się w delikatny ser, staje się on atutem każdego posiłku. A nawet pokaz fachowej wiedzy gospodyni.
W tej publikacji dowiesz się, jak zrobić twaróg w domu. Możesz powtórzyć przepisy na produkty wytrawne i słodkie, stosując się do prostych wskazówek. Po pierwszym doświadczeniu eksperymentuj ze smakami, używając różnych dodatków.
Delikatny twaróg
Postępując zgodnie z przepisem, zrobisz w domu delikatny twaróg. Smakuje neutralnie. Dodaj zioła, grzyby lub kiełbasę i masz pyszną przekąskę. Wymieszaj z dżemem lub owocami, aby uzyskać lekki deser.
Użyj:
- 1 л. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2%;
- 0,5 л. Śmietana o zawartości tłuszczu 20% i powyżej;
- 0,4 л. 20 % lub więcej kwaśnej śmietany o dużej masie.
przygotowania:
- Aby zrobić twaróg w domu, powtórz przepis w naczyniu o grubych ściankach. Użyj garnka do kaczki z "babcinej kuchni" lub naczynia podobnego do tego.
- Połączyć powyższe składniki w misce, wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. W trakcie gotowania nie należy dalej mieszać, dlatego należy to zrobić natychmiast i dokładnie.
- Przykryć pokrywką lub owinąć folią i umieścić w ciepłym miejscu (w pobliżu gorącego grzejnika, pod bezpośrednim działaniem promieni słonecznych). Odstawić na 8 do 12 godzin. Masę uważa się za gotową do dalszej obróbki, jeśli przy lekkim naciśnięciu daje lekką sprężystość.
- Kiedy zakwas będzie miał sprężystą konsystencję, postaw naczynie na małym ogniu - zacznij robić twaróg w domu. Zgodnie z przepisem nie wolno mieszać. Aby jednak uzyskać bardziej równomierne ogrzewanie, należy wykonać w nim kilka nacięć.
- W trakcie podgrzewania wydzieli się niewielka ilość serwatki. Zwróć uwagę na jego stan nagrzania. Kiedy serwatka zacznie się gotować, zdejmij pojemnik z ognia.
- Pozostaw starter w ciepłym miejscu na kolejne 8-12 godzin. W tym przypadku temperatura nie powinna wzrosnąć powyżej 27 stopni. W upale produkt po prostu skwaśnieje.
- Po upływie czasu należy przygotować gazę zwiniętą w 6-7 warstw i przenieść na nią preparat. Zawieś się, twaróg w domu. Pozostawić przepis do odsączenia na 6 godzin.
- Aby zrobić gruby baton, gdy tylko serwatka przestanie ociekać, przełóż płytę na durszlak i postaw na niej słoik z wodą (litrowy słoik z wodą). Odstawiamy durszlak z kruszonką do lodówki na kilka godzin. Następnie usuń nadmiar i podawaj ser.
Aby zrobić ser z ziołami, przyprawami, po 4 godzinach pod prasą dodajemy przyprawy, posiekane zioła, szynkę lub co kto lubi. Wymieszać, zawinąć w zwiniętą gazę, umieścić pod ciężarem na podobną długość czasu. Pokrój w plastry - świetny dodatek do kawy.
Miękki ser twarogowy
Przygotuj w domu delikatny, pikantny twaróg. Ten przepis jest wszechstronny. Dodając odrobinę proszku lub soli, można dostosować smak do przyszłego użycia.
Użyj:
- 1 litr tłustego pasteryzowanego mleka;
- 1 jajko (najlepiej 2 jajka przepiórcze);
- szczyptę kwasku cytrynowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka cukru;
- 0,5 l. kefiru.
przygotowania:
- Aby uzyskać delikatny, kremowy smak, podczas robienia twarogu w domu należy używać naczynia, w którym produkty nie przypalają się. Przepis na miękki ser jest szybszy w przygotowaniu niż poprzedni przepis.
- Wlać mleko do średniego rondla i postawić na ogniu. Ciągle mieszać, aby skórki na brzegach się nie przypaliły. Dodaj sól i cukier i doprowadź do wrzenia.
- Jak tylko mleko zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i natychmiast dodajemy kefir.
- Mieszaj, aż masa zacznie się zsiadać. Jeśli masa się nie zsiada, dodajemy na czubku noża kwasek cytrynowy.
- Przygotuj kilka warstw gazy i włóż do niej twaróg. Przygotowanie przepisu w domu zajmuje dosłownie 90 minut.
- Zwinąć gazę i powiesić na 15-20 minut, aby serwatka odciekła.
- W czasie, gdy serwatka jest odsączana, ubić jajko kurze z kwasem (na czubku noża).
- Dodaj masę twarogową do masy jajecznej i ubijaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i puszyste. W ten sposób powstaje baza twarogowa. Stosować z dodatkami, jako przekąskę lub z cukrem, jako krem.
Kremowy twaróg: przepis z płatkami prosa
Wspaniale smacznym i zdrowym śniadaniem będą chrupiące tosty z twarożkiem. W warunkach domowych przepis z płatkami prosa jest dość prosty do wykonania. W ciągu zaledwie godziny będziesz miał gotową aromatyczną masę. Pozostawić do zamrożenia na jakiś czas i cieszyć się świeżym, domowym produktem z całą rodziną.
Będziesz potrzebować:
- 1 l. mleka;
- 1 kg sera twarogowego;
- 6 łyżek płatków zbożowych;
- 2 jaja kurze;
- 100g. masła;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka soli;
- 150-200 ml wody.
zrobić:
- Aby przygotować, włóż twaróg do rondelka, zalej go mlekiem.
- Garnek z zawartością postawić na małym ogniu.
- W miarę podgrzewania mleko zamieni się w serwatkę. Gotować przez 10-15 minut, następnie wyłączyć.
- Wypłucz twaróg na gazie, aby odsączyć nadmiar płynu.
- Wyciśniętą z gazy masę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Odmierz płatki do miski, aby uzyskać mleczny twaróg. Przepis na płatki błyskawiczne jest łatwy do wykonania w domu. Napełnić gorącą wodą i pozostawić do spęcznienia.
- Do ubitej masy dodać jajko, sól i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
- Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Powstałą mieszankę postawić na ogniu.
- Wymieszać, aby masa równomiernie się rozpuściła.
- Dodać płatki zbożowe, wymieszać do połączenia.
- Przygotować formę (zwilżyć wodą lub olejem), wlać do niej twaróg. Pozostawić przepis w domu, aż miska ostygnie na stole. Następnie wstawić do lodówki, aż ser zastygnie. Gdy ser stwardnieje pokroić w cienkie plasterki.
Domowej roboty mascarpone
Z naszymi zaleceniami zrobienie delikatnego twarogu w domu nie będzie trudne. Przepis na mascarpone, jesteśmy pewni, że uda Ci się go powtórzyć za pierwszym razem. Gotową masę można wykorzystać w dowolny sposób - jako nadzienie do sernika, jako bazę do deseru z musu lub po prostu jako smarowidło na grzanki do porannej kawy.
Użyj:
- 350g ciężkiej śmietany, co najmniej 20%;
- 0,5 łyżki soku z cytryny;
- 280g jogurtu klasycznego;
- 0,5 łyżeczki soli.
zrobić:
- Aby przygotować idealny twaróg w domu, przygotuj przepis z użyciem wiejskiej kwaśnej śmietany. Dobrze jest, jeśli znajdziesz tłuste, wtedy smak będzie bogaty. Kwaśną śmietanę przełożyć do miski.
- Dodaj jogurt naturalny (domowy lub zwykły).
- Doprawić solą. Ilość soli zależy od indywidualnych preferencji i może wynosić od 1/3 do 1 łyżki.
- Teraz wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj 0,5 łyżki do mieszanki.
- Wymieszaj masę za pomocą silikonowej szpatułki.
- Teraz przepis na twarożek w domu jest już gotowy, pozostaje tylko stworzyć odpowiednie warunki do uformowania konsystencji.
- Umieść durszlak w dużej misce, przykryj czystym ręcznikiem lub dużym kawałkiem gazy złożonym 6 razy.
- Ostrożnie wlej masę na środek ręcznika.
- Zawiń brzegi tak, aby ani gram masy nie przykrytej ręcznikiem nie wyciekł na zewnątrz.
- Połóż płytę na szczycie konstrukcji. Na wierzchu postawić litrowy słoik z wodą.
- Wstawić na noc do lodówki.
- Rano, lub po 12 godzinach, rozwiń masę i będziesz miał przed sobą odciśnięty twaróg. Wykonałeś przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami, przejdź do degustacji.
Twardy ser twarogowy
Ser to produkt, który jest niezwykle zdrowy. Pomaga nasycić organizm wapniem i szeregiem innych pierwiastków. Aby jednak mieć pewność co do jego bezkompromisowych zalet, warto zrobić własny, domowy twarożek. Powtórz przepis z fotografią krok po kroku, używając wybranych składników. Mając pewność co do ich jakości, otrzymasz nie tylko smaczny, ale i zdrowy produkt.
Koniecznie zróbcie domowy ser dla dzieci. Z pewnością docenią Twoje kulinarne wysiłki. Gotowe batony świetnie sprawdzą się jako śniadanie, zdrowa przekąska w szkole.
Użyj:
- 1,5 litra mleka;
- 1,5 kg twarogu;
- 1 łyżeczka sody;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 jajko.
przygotowania:
- Aby zrobić pyszny twarożek, powtórz przepis używając twarożku o normalnej zawartości tłuszczu i mleka wiejskiego. Wlać mleko do nieprzywierającego garnka, doprowadzić do wrzenia.
- Gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać twaróg.
- Doprowadź składniki do wrzenia na dużym ogniu.
- Mieszać regularnie. Zauważysz, że twaróg zacznie się topić w miarę podgrzewania.
- Po zagotowaniu, pozwól mieszance gotować się przez 3 minuty na dużym ogniu. Wyłączyć ogrzewanie.
- Przepis na twarożek może być wykonany w konsystencji miękkiej lub twardej. Przygotuj rondel z durszlakiem i połóż na nim dwie warstwy gazy. Przelej zawartość, aby odsączyć serwatkę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej miękką konsystencję, nie odcedzaj całej serwatki.
- Odcedzony twaróg przełożyć z powrotem na patelnię. Zwiększyć ogień do średniego.
- Dodać sól i sodę oczyszczoną i szybko wymieszać.
- Dodajemy jajko, mieszamy i zaczynamy rozpuszczać przepis na twarożek z mleka i twarogu. Zajmie to około 3-5 minut, ale czas zależy też od jakości twarogu i tego, czy masa będzie się kleić.
- Przełóż masę do głębokiej miski, wygładź ją.
- Przykryć folią spożywczą, aby masa nie zesztywniała.
- Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Następnie zdejmij folię, odwróć na desce na talerzu i możesz podawać, krojąc w plastry lub kostkę.
Pikantny serek topiony domowej roboty
Dodatek oleju palmowego, stosowanie stabilizatorów, zagęszczaczy i wzmacniaczy smaku sprawiło, że niegdyś zdrowy miękki ser stał się niebezpieczny. Domowy twarożek przepis ze zdjęciem jest łatwy do wykonania. Będziesz zaskoczony, jak udany będzie domowy odpowiednik zakupionych produktów. W tym przypadku nie będzie żadnych wątpliwości co do faktu jakości i bezpieczeństwa. Aby dodać pikantny smak do klasycznej neutralnej bazy, użyj ziół, przypraw, ostrej papryki do smaku.
Użyj:
- 1kg twarogu;
- 200g masła;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 0,5-1,5 łyżeczki soli (do smaku);
- Zielenina, papryka chili do smaku.
przygotowania:
- Aby zrobić udany domowy twaróg, należy przygotować przepis z dobrej jakości twarogu domowego (rustykalnego). Do głębokiej miski włożyć twaróg o normalnej zawartości tłuszczu.
- Dodać olej, jajka i sodę oczyszczoną.
- Posiekaj zioła, w osobnej misce posiekaj paprykę (bez pestek).
- Za pomocą miksera ubijamy twaróg i dodane składniki na jednolitą masę tak bardzo, jak to tylko możliwe. Im mniej będzie grudek, tym lepsza będzie konsystencja sera.
- Umieść miskę z mieszanką w kąpieli wodnej.
- Zwiększyć ogień do średniego, mieszając silikonową łopatką, aż twaróg zacznie się topić. Przepis ze zdjęcia jest szybki w przygotowaniu.
- Jeśli nie rozpuści się po 5 do 10 minutach, oznacza to, że skrzep jest złej jakości i ser się nie rozpuści. Lepiej wyjąć go z kąpieli wodnej i ugotować serniki.
- Dobra mieszanka zacznie się topić po około 5 minutach. Doprowadzić do stanu, w którym nie będą widoczne ziarna skrzepu.
- Teraz czas na dodanie soli i posiekanych przypraw (zioła, pieprz). Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, a następnie przelej do czystego, suchego pojemnika do przechowywania.
- W miarę stygnięcia, płynna konsystencja nabierze gęstej, lepkiej konsystencji.
Możesz również polubić:
Przepis na khychin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu