Ulubiona sałatka z nowym przepisem
Wariacje, takie jak sałatka Olivier, są popularne na całym świecie. Jest kochany i znany od Indii po Lizbonę. Podawane w północnych Włoszech w barach na kromkach aromatycznego chleba, znane i lubiane w słonecznym Iranie. I gdziekolwiek spróbujesz Oliviera jako ulubionej sałatki w nowym przepisie, wszędzie jest to orkiestra smaków i tekstur, a każdy gracz zasługuje na to, by go usłyszeć. Jednak nawet w tak nieskazitelnym daniu są szczegóły, które można udoskonalić. Znajdź ciekawe rozwiązania poniżej, czytając publikację do końca.
Ulubiona sałatka z nowym przepisemOlivier- ulubiona sałatka milionów z nowym przepisem
W rosyjskich tradycjach kulinarnych brakuje goryczy. Zboża, mięsa, ryby i warzywa, w tym tak popularne jak buraki i marchew, skłaniają się bardziej ku słodkim akcentom. Również słodkie marchewki dodają swoją teksturę i purpurowe soki do słodkiego akcentu dania. Proponujemy wykonanie Oliviera, ulubionej sałatki z nowego przepisu. Będzie miał przyjemną goryczkę.
Na sałatkę:
- 200g ziemniaków;
- 50 g fasolki szparagowej;
- 100g marchewki;
- 4 jajka;
- 2 duże korniszony;
- 2 łyżki marynaty z korniszonów;
- 100-150 g rzepy;
- 75 g mrożonego groszku;
- 50 g fasolki szparagowej;
- 1 łyżka solonych kaparów;
- 100 g ozora lub szynki;
- 1 mały pęczek koperku.
Do przygotowania sosu;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 2 żółtka;
- 250 ml. oleju słonecznikowego;
- 25 ml. oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego.
na
sałatkęPrzygotowanie:
- Ziemniaki i marchewki wraz ze skórką dokładnie umyć skrobaczką. Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia lub po ugotowaniu gotować przez około 10-15 minut, pod warunkiem, że ziemniaki nie są zbyt duże.
- Jajka umieścić w rondelku, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 8,5 minuty. Ugotowane jajka zalać zimną wodą.
- Rzepę obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzuć je na patelnię i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- W osobnym garnku zagotować wodę i posolić. Wrzucić zieloną fasolkę do osolonej wody. Gotuj przez kilka minut, aż będzie al dente, a następnie wyjmij łyżką cedzakową do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Wrzuć groszek do tej samej wrzącej wody. Gotować przez kilka minut, odcedzić na durszlaku i przelać do zimnej wody.
- Jeśli do sałatki używamy ozora, gotujemy go przez 1,5-2 godziny, w zależności od jego wielkości. Aby nadać wodzie przyjemny smak, dodajemy do niej całą przekrojoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Ważne jest, aby ugotowany język obrać w zimnej wodzie, do której jest przenoszony natychmiast po ugotowaniu. W ten sposób skóra będzie łatwo schodzić.
- Kiedy główne składniki są już gotowe i ostudzone, można przystąpić do krojenia. Użyj średnio grubego cięcia, aby sałatka nie zamieniła się w bryłę nie do zidentyfikowania składników. Obrać ziemniaki, jajka i marchewkę. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę.
- Zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki posiekać nieco drobniej niż warzywa.
- Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać w misce, dodać kapary i groszek. Dodajemy 2 łyżki marynaty z ogórków.
- Pokrój język w kostkę i dodaj do miski.
- Przygotować dressing: do misy miksera ręcznego włożyć żółtka, sól, pieprz, musztardę. Dodać olej i sok z cytryny i ubijać, aż powstanie puszysty majonez.
- Sałatkę posmarować 3-4 łyżkami dressingu, posypać posiekanym koperkiem, wymieszać.
- Podawać od razu lub schłodzić przez 1-2 godziny przed podaniem.
Może Ci się również spodobać:
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
3 przepisy na świąteczne bułeczki
Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta
Ser mandarynkowy na Nowy Rok
Ułóż swoje noworoczne menu
Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu