Ulubione domowe pączki z nowymi przepisami

Oryginalną białoruską potrawą z ziemniaków są knedle ziemniaczane. Słusznie uważany jest za jeden z najbardziej popularnych przepisów z warzyw korzeniowych, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ziemniaki są głównym składnikiem, są dostępne dla każdego i można je kupić w każdym supermarkecie.

Proste kluski ziemniaczane są łatwe do przygotowania, klasyczny przepis zawiera mąkę, jajka i starte surowe ziemniaki. Można ją jednak urozmaicać ziołami, przyprawami lub innymi ulubionymi potrawami.

Stanowi doskonałe śniadanie, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na uzupełnienie i ożywienie codziennej diety. Przy odrobinie fantazji w dekoracji i podaniu, placki ziemniaczane mogą dumnie stać na świątecznym stole.

Placki ziemniaczane: przepisy krok po kroku ze zdjęciamiSzczególnie

smaczne są świeże, więc nie należy smażyć ich z wyprzedzeniem, "na później". O wiele łatwiej jest usmażyć placki ziemniaczane tuż przed podaniem. Takie podejście pomaga wprowadzić poprawki i uaktualnić znany przepis.

W każdym kraju potrawa ta znana jest pod nową nazwą, ale istota pozostaje ta sama: placki ziemniaczane lub racuchy, deruny, teruny, reshtis, a w USA znane nam draniki nazywane są hash brown. Chociaż kuchnia światowa uznaje placki ziemniaczane za potrawę białoruską, jednak spory między kucharzami wszystkich krajów wciąż nie ustają. Rzeczywiście, każdy chce się uważać za odkrywcę potrawy.

"Tradycja".

Każda rodzina ma swój tradycyjny przepis na derby ziemniaczane. Jest on już znany i kochany przez wszystkich członków rodziny. Ale jeśli danie jest nowe dla gospodyni, to eksperymenty należy rozpocząć od tej wersji. Jest tak prosty jak to tylko możliwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu, trudno będzie popełnić błąd i zepsuć obiad.

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego dania:

  • Ziemniaki - 650 gramów;
  • Cebula - 90 gramów;
  • Jajka - 1 jajko;
  • Mąka pszenna - 50 gramów;
  • Kwaśna śmietana 15% - 40 gramów.
Pierogi ziemniaczane: klasyczny przepis z

fotografiąSekwencja gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać i wydrążyć oczka, opłukać i dobrze osuszyć. Obrać cebulę z łusek.
  2. Posiekaj warzywa korzeniowe i cebulę na grubej lub drobnej tarce. Możesz je również posiekać za pomocą blendera lub robota kuchennego ze specjalną przystawką. Cebula sprawia, że kluski ziemniaczane są bardziej puszyste i soczyste oraz zapobiega odbarwianiu się ziemniaków.
  3. Do pokrojonych warzyw dodajemy śmietanę, mąkę i surowe jajko. Dobrze wymieszać masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i innych przypraw, do smaku.
  4. Rozgrzej głęboką patelnię, dodaj kilka łyżek stołowych oleju roślinnego.
  5. Zanurzać ciasto ziemniaczane w gorącym oleju, jak frytki, w małych placuszkach. Smażyć z każdej strony przez 3-4 minuty do uzyskania chrupiącej skórki.

Dzięki obecności kwaśnej śmietany w przepisie ziemniaki nie ciemnieją, a kolor potrawy jest złocisty, a nie brudnobrązowy. Pączki są delikatne i mają pysznie chrupiącą skórkę.

Niespodzianka

Często klasyczny przepis poddawany jest modyfikacjom, po takich eksperymentach otrzymujemy niezwykłe wariacje znanej potrawy o przyjemnym, wyjątkowym smaku. Ziemniaki i kapusta kiszona nie są bynajmniej nowym połączeniem - to ulubiona potrawa wielu osób. Szczególnie atrakcyjnie brzmi w przeciągach. Kiszona kapusta dodaje pikanterii i lekkiej cierpkości.

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania ziemniaków:

  • Ziemniaki - 350 gr;
  • Kiszona kapusta - 150 gr;
  • Cebula - 70 gramów;
  • Jajka - 1 jajko;
  • Mąka pszenna - 35 gramów.
Knedle ziemniaczane z kiszoną kapustą:

przepisSekwencja gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać, wyciąć oczka i dobrze umyć. Cebulę obrać z łupiny.
  2. Posiekaj warzywa w robocie kuchennym lub blenderze, albo zetrzyj je na tarce.
  3. Opłucz starte warzywa na sicie lub durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu.
  4. W międzyczasie rozdrobnić kapustę kiszoną. Kapustę kiszoną posiekać nożem.
  5. Dodać kapustę do warzyw w sitku.
  6. Po odcedzeniu całego płynu, przełóż masę do miski.
  7. Ubij surowe jajko, dodaj mąkę i wymieszaj, aby upewnić się, że nie ma grudek.
  8. Dodaj jajko do warzyw i wymieszaj masę, aby powstało średnio gęste ciasto. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Smażyć kluski ziemniaczane na gorącej patelni z olejem roślinnym. Wystarczy kilka minut z obu stron, aby się zrumieniły.

Mąkę można zastąpić skrobią, aby uzyskać bogaty, ziemniaczany smak i zwiewną konsystencję.

Danie podawać z kwaśną śmietaną. Wzbogaci to smak i sprawi, że będzie on doskonały. Dzieci i dorośli będą zachwyceni - na pewno będą prosić o więcej.

Zastrzyk witamin

Marchew jest doskonałym i niezastąpionym źródłem witamin, szczególnie polecana jest do spożywania w okresie zimowym. Ale dla małych dzieci, a czasem i dorosłych są one trudno dostępne. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą pierogi z marchewką. Są soczyste, delikatne i mają żywy pomarańczowy kolor. Już sam jasny wygląd pączków przyciąga wzrok, a złocista skórka budzi apetyt.

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania pierogów:

  • Ziemniaki - 400 gr;
  • Marchew - 100 gr;
  • Jedno jajko - 1 jajko;
  • Mąka pszenna - 40 gramów.
Witaminowy zastrzyk energii: kluski ziemniaczane z

marchewkąSposób przyrządzania

:
  1. Marchew i ziemniaki obrać, warzywa dobrze umyć. Zetrzyj je na tarce lub posiekaj za pomocą blendera lub robota kuchennego.
  2. Jeśli jest dużo płynu z warzyw korzeniowych, odciśnij go.
  3. Do pokrojonych warzyw dodajemy surowe jajko, przesianą mąkę, sól i pieprz.
  4. Wymieszać masę do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  5. Na wysmarowanej tłuszczem patelni smażymy kluski ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.

Jeśli współlokatorzy lubią chrupkość dania, ważne jest, aby pierogi układać w jednej warstwie, a nie nakładać na siebie. Co najważniejsze, nie zapomnij o kwaśnej śmietanie. To właśnie z nim powinno się jeść pierogi.

Chrupiące naleśniki

Chrupiące, złociste i pachnące, z pewnością zaostrzą Twój apetyt. Wszystko to są pierogi z serem. Są one umiarkowanie słone, bardzo sycące i bogate w smaku. Każdy miłośnik sera i ziemniaków z chęcią zje porcję, a nawet więcej niż jedną!

Składniki, które będą potrzebne do ich wykonania:

  • Ziemniaki - 900 gr;
  • Jaja - 2 szt;
  • Ser twardy - 170 gr;
  • Cebula - 100 gr;
  • Koperek - 1 pęczek.
Pierogi ziemniaczane z serem: przepis krok po kroku z

fotografiąSekwencja gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać ze skóry, usunąć oczka i uszkodzone miejsca. Opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć.
  2. Rozdrobnić ziemniaki na tarce, w robocie kuchennym lub blenderze.
  3. Wyciskamy sok i odcedzamy, lub wykładamy starte ziemniaki na sito, aby stopniowo odsączały się. W międzyczasie posiekaj pozostałe składniki.
  4. Cebulę posiekać w ten sam sposób, co ziemniaki.
  5. Posiekać koperek.
  6. Lekko ubić surowe jajka.
  7. Zetrzeć ser na tarce.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i usmaż ziemniaki w taki sam sposób, jak w poprzednich przepisach.

Ser można dodać swój ulubiony, bo teraz tyle smaków. Przepis można uzupełnić o zieleninę. Aby pączki były chrupiące, ale nie tłuste, należy je najpierw rozłożyć na papierowym ręczniku. W ten sposób wchłania się nadmiar oleju.

Leśna polana

Ziemniaki i grzyby to połączenie, w którym wszyscy wygrywają. Dlatego pierogi w tym przepisie będą wspaniałą przekąską, która przewyższa wszystkie sklepowe półprodukty, zarówno smakiem, jak i szybkością przygotowania. Są bardzo obfite i delikatne, z miękkim środkiem i umiarkowanie twardą skórką.

Składniki, które będą potrzebne do ich przygotowania:

  • Ziemniaki - 950 gramów;
  • pieczarki - 250 gr;
  • Cebula - 80 gramów;
  • Koperek lub pietruszka - 1 pęczek;
  • Jajka - 2 szt.
Pierogi ziemniaczane z grzybami: przepis z

fotografiąSekwencja gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać, usunąć oczka i uszkodzone miejsca. Cebulę obrać z łupiny.
  2. Ziemniaki i grzyby umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Cebulę i zioła drobno posiekać.
  4. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcedzić na sicie lub durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu.
  5. Grzyby drobno posiekać i usmażyć, lub ugotować w całości i posiekać.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj surowe jajka, sól do smaku i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany.
  7. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż na niej kilka łyżek ciasta, tak aby uzyskać płaskie placki o tej samej wielkości. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Draniki okazują się pyszne, zarówno w postaci puree, jak i z dodatkiem kwaśnej śmietany. Są one pachnące i delikatne. Grzyby można dodawać nie tylko świeże, ale także konserwowe lub suszone. Najważniejsze jest namoczenie suszonych grzybów. Świetnie sprawdzają się pieczarki, kurki czy ostrygi, więc nie oszczędzaj ich: im więcej grzybów, tym danie staje się lepsze.

Warzywa wiosenne

Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa w diecie. Powinno być ich dużo, ponieważ zawierają witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale gulasze i zupy szybko się nudzą, dlatego z pomocą przychodzą roladki z ziemniaków, cukinii, marchewki i buraków. Danie to okazuje się dość lekkie i dietetyczne.

Składniki, których będziesz potrzebować do ich wykonania:

  • Ziemniaki - 350 gr;
  • Cebula - 60 gramów;
  • Cukinia - 200 gr;
  • Marchew - 200 gr;
  • Burak ćwikłowy - 150 g;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Jajka - 2 szt.
Wiosenne

pierogi

z ziemniakami i cukiniąSposób

przyrządzania

:
  1. Obrać ziemniaki, cukinię, marchew i buraki. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i osusz. Obrać cebulę i czosnek.
  2. Warzywa zetrzeć na grubej tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu.
  3. Drobno posiekać cebulę i czosnek.
  4. Lekko ubić jajka i doprawić solą.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Rozgrzać patelnię posmarowaną olejem roślinnym i smażyć na niej kluski ziemniaczane jak placki przez 3-4 minuty z każdej strony.

Jasny wygląd naleśników przyciąga uwagę i poprawia nastrój. Wyglądają bardzo nietypowo i apetycznie.

Magia

Jako nadzienie do naleśników dodaje się nie tylko warzywa, ale także mięso. Są bardzo sycące i zastępują pełnowartościowy posiłek. Farsz najlepiej zrobić samemu z fileta z kurczaka i mięsa wieprzowego. Dzięki temu gospodyni nie może mieć wątpliwości co do jakości mięsa i smaku przyszłego dania.

Składniki, które będą potrzebne do gotowania:

  • Ziemniaki - 1100 gramów;
  • Cebula - 150 gramów;
  • Jajka - 2 szt;
  • Mąka - 25 gramów;
  • Filet z kurczaka - 300 gramów;
  • Kotlety schabowe - 300 g.
Placki ziemniaczane z mięsem: przepis krok po kroku z

fotografiąSekwencja gotowania

:
  1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać 50 g posiekanej cebuli, posolić i popieprzyć. Mięso mielone dobrze wymieszać.
  2. Ziemniaki obrać ze skórki, usunąć oczka i uszkodzone miejsca, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
  3. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Możesz również użyć blendera lub robota kuchennego, aby je posiekać.
  4. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć na sito lub durszlak, aby odsączyć je z nadmiaru płynu.
  5. Pozostałe 100 g cebuli posiekać lub bardzo drobno pokroić. Dodać do ziemniaków.
  6. Do mieszanki cebulowo-ziemniaczanej dodać mąkę i jajka. Posól do smaku i wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Na gorącej patelni posmarowanej olejem roślinnym połóż 1,5-2 łyżki ciasta ziemniaczanego, połóż 1 łyżkę mięsa mielonego na wierzchu i połóż kolejną łyżkę ciasta na wierzchu. Rób to szybko, aby kluski ziemniaczane nie rozpadły się. Smażyć je na wolnym ogniu. Pozostaw pokrywkę na 5-7 minut z jednej strony i przykryj patelnię podczas smażenia drugiej strony.

Ziemniaki na placki można zetrzeć zarówno na grubej, jak i drobnej tarce. Możesz też połączyć oba rodzaje mielenia, aby uzyskać idealną konsystencję. To kwestia degustacji, aby znaleźć ten idealny.

Frytki ziemniaczane mogą być smażone na oleju roślinnym, a także pieczone. Smak nie jest tak znany, ale to nie sprawia, że danie jest mniej smaczne.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu