Waniliowe kwiaty bezowe

Jak prawidłowo wykonać kwiaty bezowe to umiejętność, która z łatwością może przydać się zarówno cukiernikowi, jak i przeciętnej gospodyni domowej. Deser ten jest często używany do dekoracji ciast, ale wielu z nas lubi się nim delektować nawet do herbaty.

Chociaż robienie bezików zawsze wydaje się być skomplikowane, każdy może sobie z tym poradzić. Oczywiście, jest kilka sztuczek, które należy wziąć pod uwagę przy robieniu bezików. Od używania całkowicie suchych naczyń do pieczenia po skrupulatnie wyliczony czas pieczenia.

Waniliowe kwiaty

bezoweDzięki naszemu przepisowi, który poprowadzi Cię krok po kroku przez wszystkie te subtelności, możesz stworzyć idealne kwiaty bezowe. Pokażemy Wam, że jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje, a w efekcie otrzymacie niesamowicie piękny, a co najważniejsze smaczny i słodki deser. Ze zwykłego tortu można zrobić prawdziwe dzieło sztuki, a także nałożyć te małe bezowe cukierki na drewniane patyczki i udekorować nimi dowolny deser lub zjeść je same.

Zacznijmy od listy niezbędnych składników, które zapewne masz już w lodówce:

  • Białka o temperaturze pokojowej - 3 szt;
  • Cukier - 3¼ szklanki;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
  • Szczypta soli.
Waniliowe kwiaty bezowePrzygotowanie

:

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i wyjmij wcześniej jajka z lodówki. Wyłóż dwie blachy do pieczenia dość grubym papierem pergaminowym. Białka ubić w misce miksera elektrycznego z przystawką do ubijania, aż do uzyskania piany. Możesz użyć zwykłego miksera lub nawet trzepaczki. Na średnio-wysokiej prędkości miksera dodawaj cukier po łyżce na raz. Gdy cały cukier zostanie dodany, do białek wlej wskazaną ilość soku z cytryny.
  2. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj, aż cały cukier się rozpuści (możesz sprawdzić, czy cukier się rozpuścił, próbując go lub rozcierając niewielką ilość masy bezowej między palcami. Jeśli nadal wyczuwalne są małe granulki cukru, ubijaj dalej). Masę należy ubijać dość długo i mocno, powinna być sztywna. Zbyt rzadka masa jajeczna po prostu rozleje się na blasze i nie będzie się formować. Jeśli chcesz, dodaj wanilię. W tym momencie możesz również dodać barwnik spożywczy, jednocześnie delikatnie mieszając masę jajeczną łyżką.
  3. Łyżeczką stołową nakładaj masę na wyłożone pergaminem blachy do pieczenia lub umieść masę w worku do ciasta z dużą końcówką w kształcie gwiazdy i układaj rozetki na wyłożonych pergaminem blachach. (Trzymając worek prosto w górę i w dół, zacznij od środka i skręć masę bezową w ciasną spiralę, aż utworzy okrąg o średnicy około 5 cm). Do formowania kwiatów najlepiej używać specjalnych dysz do ciasta, dzięki czemu uzyskasz najbardziej idealny kształt.
  4. Pozostaw beziki do wyschnięcia na stole na około półtorej godziny (pomoże im to zachować swój kształt). Rozgrzej piekarnik do minimalnej temperatury (75-100 stopni). Wstawić do rozgrzanego piekarnika na dwie środkowe półki i piec przez 45 minut. Wyciągnij blachy do pieczenia i obróć je tam i z powrotem i zamień, umieszczając arkusz z dolnej półki na górną i odwrotnie. Kontynuować pieczenie przez pozostały czas.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić otwarte drzwiczki, aż piekarnik i blachy ostygną, lub nawet pozostawić beziki na noc do wyschnięcia. Kiedy będą gotowe, ostrożnie zdejmij beziki z papieru pergaminowego i przechowuj je w szczelnym pojemniku do 3 dni. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu