Wielkopostny stół świąteczny

Pysznie przygotowane potrawy wielkopostne na świąteczny stół pozwolą na godne i gustowne uczczenie rodzinnej okazji. Pyszne dania gorące i zimne przekąski, podane w eleganckich naczyniach z luksusową prezentacją, pomagają wywrzeć miłe wrażenie na gościach i obecnych.

Jeśli wybierzesz odpowiednie przepisy na dania wielkopostne na świąteczny stół, mogą one pomóc urozmaicić dietę i sprawić, że twoje ciało będzie zdrowsze. Posiłek wegetariański wspomaga detoksykację organizmu, poprawia metabolizm, a co najważniejsze zawiera witaminy i minerały, których potrzebuje organizm. Po uczcie Ty i Twoi bliscy będziecie czuć się lekko i komfortowo, nie będzie dyskomfortu i wzdęć, które często pojawiają się po przyjacielskim spotkaniu.

Wakacyjne przepisy na postne przystawki i sałatki z fotografiami

Oryginalne i pyszne dania wielkopostne są w stanie w szczególny sposób udekorować każdy świąteczny stół. Pomogą Ci z dumą powitać gości i bliskich obfitą i pyszną ucztą na każdą okazję. Odpowiednio dobrana dieta z naturalnych produktów i składników sprawi, że Twoje wspólne świętowanie będzie pogodne i zdrowe. Każdy będzie mógł docenić Twoje talenty i magię Twoich kulinarnych umiejętności.

Canapes

Kanapki z

oliwkami

i serem: przepisPrzepis przewiduje

oliwki, ser, chleb, fasolę, czosnek, ogórek, sól i pieprz do smaku. Aby udekorować i podać tę przystawkę, należy użyć wykałaczek lub szpikulców do przewlekania na zmianę pokrojonych składników. Przystawkę podaje się zwykle na talerzu i dekoruje sałatą.

Tartlets

Przepis na tartaletki z suszonymi pomidorami z

wykorzystaniem tartaletek, suszonych pomidorów, słodkiej papryki, cukinii, liści sałaty, czosnku, pieprzu i oleju do gotowania. Wypełnienie koszy może się różnić w zależności od Twoich osobistych preferencji i życzeń Twoich gości. Wiele osób lubi pieczone warzywa i grzyby. Zieleninę dodaje się przy podawaniu.

Sałatka z krewetek

Przepis na sałatkę z krewetek i paprykiEnergetyczna

i kompletna zimna przekąska. Krewetki, papryka, ogórek i oliwa z oliwek. Piękna i kolorowa sałatka do urozmaicenia wielkopostnego świątecznego stołu z okazji urodzin lub kamienia milowego. Pożywne danie o smaku owoców morza, które wprawi Cię w dobry nastrój i podniesie na duchu.

Sałatka klasztorna

Sałatka "Monastyr" z ogórkiem: przepis kulinarnyCiekawy przysmak

dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. W skład sałatki wchodzi świeży ogórek, biała kapusta, papryka, zioła, sól i cukier dodawane są do smaku. Gotowe danie wyróżnia się eleganckim wykonaniem i pikantnością.

Sałatka świąteczna

Sałatka świąteczna z marynowanymi grzybami: przepisTo wspaniałe

danie na świąteczny

czas.

Składa się z grzybów marynowanych - 250 gramów, kapusty kiszonej - 250 gramów, ogórków kiszonych - 3 sztuki, papryki słodkiej - 2 sztuki, 2 ząbków czosnku. Do smaku dodajemy olej rydzowy, sól i pieprz. Pyszna sałatka wielkopostna na zimową porę roku, która będzie ozdobą każdego stołu.

Przepisy wielkopostne na gorące dania na świąteczny stół

Zupa jarzynowa

Smaczne danie na ciepło dla prawdziwych fanów wegetariańskich przysmaków.

Zupa jarzynowa z kapustą i jabłkiem: przepis kulinarnySkładniki

:

200-250 gramów drobno poszatkowanej kapusty;

2 średnie jabłka;

1 starta marchewka;

2 małe cebule;

Korzeń pietruszki i selera;

2 plasterki brukwi;

Ząbek czosnku;

Liść laurowy;

Sól, cukier do smaku.

Etapy gotowania

Najpierw trzeba podsmażyć cebulę wraz z pietruszką i selerem w oleju roślinnym. Następnie wlewamy niewielką ilość wody i do powstałej masy dodajemy marchew, brukiew i kapustę. Zupę gotować nie dłużej niż 20 minut. W połowie gotowania należy dodać zmielony czosnek, starte jabłko i przyprawy. Zieleninę wykorzystać jako dekorację przy podawaniu.

Kałamarnica nadziewana kaszą gryczaną i grzybami

Kalmary faszerowane z grzybami: przepis kulinarnySkładniki

:

10 dużych tusz kałamarnicy;

1 pakiet szybkiej kaszy gryczanej;

1,5 średniej cebuli;

150 gramów pieczarek;

Olej roślinny;

Sól i pieprz.

Etapy gotowania

Najpierw trzeba umyć i dobrze oczyścić kalmary z folii i wewnętrznych blaszek. W tym samym czasie musisz usmażyć cebulę w oleju roślinnym i dodać do niej posiekane grzyby. W tym momencie należy również umieścić grykę na ogniu zgodnie z instrukcją. Po ugotowaniu, wymieszaj z cebulą, grzybami i przyprawami i dobrze wymieszaj.

W końcowym etapie napełnić tusze kalmarów uzyskaną mieszanką, otwory można zabezpieczyć wykałaczkami. Pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 7-9 minut. Podając gotowe danie można udekorować je zieleniną, pomidorami i sałatą.

Jeśli chcesz przygotować uroczysty stół wielkopostny bez ryb, możesz przygotować wspaniałe danie warzywne - pyszne Ratatouille. Potrzebne będą 2 bakłażany, 3 papryki, 1 cebula, 4-6 pomidorów, 2 ząbki czosnku, odrobina octu, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, suszone zioła i przyprawy, sól i pieprz do smaku.

Warzywa umyć, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku. Warzywa można ułożyć razem lub pokroić na kawałki i upiec osobno. Po ugotowaniu można stworzyć pojedynczego "hamburgera", układając je naprzemiennie warstwami. Smaczne danie, które zrobi wrażenie na gościach i pozostawi dobre wrażenie z Twojej uroczystości.

Oryginalne przepisy na świąteczny stół ze zdjęciami pozwalają ocenić wygląd każdej potrawy i dokonać właściwego wyboru. Odkryj nieskończone możliwości dzięki naszym przepisom na wielkopostny stół świąteczny!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan