Witlinek: przepisy na przyrządzanie ryb

Auchan

Świetnym rozwiązaniem na dietetyczny stół będzie putassu, przepisy na jego przygotowanie obejmują różne sposoby obróbki termicznej. Ryby można grillować, piec w piekarniku, gotować na parze. Mięso można wykorzystać do produkcji pulpetów, zrazów lub klopsików. Duża ilość ości w witlinku sprawia, że są bogate zupy i pyszne wywary.

Dietetycy zalecają spożywanie witlinka ze względu na łatwo przyswajalne białko i aminokwasy, minerały oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Nie zawiera prawie żadnego tłuszczu. Dlatego produkt ten jest idealny dla osób stosujących rygorystyczne diety i ograniczających ilość tłuszczu w diecie. Mimo dużej ilości ości, ryba jest bardzo smaczna. Proces gotowania putassou zajmie trochę czasu, ale rezultat przekroczy oczekiwania.

Jak smacznie przyrządzić sałatę?

Potrawy z błękitka są bardzo różnorodne i pożywne. Dlatego nawet smakosze mogą wybrać kilka przepisów, które są odpowiednie dla siebie. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią rybę, świeżą lub prawidłowo zamrożoną. Przed gotowaniem witlinek jest rozmrożony, dokładnie umyty i pozbawiony płetw, głowy i folii wewnątrz. Tusza jest krojona zgodnie z zasadami gotowania.

Whiting ryby: tajemnice gotowania Jeśli ryba

jest smażona, po umyciu należy ją wysuszyć. W tym przypadku tworzy się cienka chrupiąca skórka i danie jest jeszcze smaczniejsze. Ryba dobrze komponuje się z sokiem z cytryny. Dlatego przed gotowaniem należy dodać odrobinę cytryny. Mięsa nie należy wcześniej solić, w przeciwnym razie straci ono soczystość i stanie się suche. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu w składzie, ryba może okazać się nieco sucha. Dlatego najsmaczniejsze przepisy uzyskuje się łącząc błękitka z sosami pomidorowymi lub śmietanowymi.

Jak zrobić smaczny garnek z witlinkiem na patelni?

Najłatwiejszym, ale nie najbardziej użytecznym sposobem przyrządzania ryb jest smażenie na patelni. Aby mięso zachowało swoją soczystość, będziemy smażyć putassou w cieście. Może nie będzie dietetycznie, ale będzie pysznie i smacznie. W połączeniu ze świeżymi ziołami ryba nadaje się jako pożywne drugie danie lub lekka kolacja.

Błękitek jest dobry w profilaktyce chorób oczu i dróg oddechowych. Jest bogata w jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, fosfor i wapń, niezbędne dla układu kostnego.

Składniki:

- Sałata - 4-5 sztuk;
- Płynna kwaśna śmietana lub śmietanka - 1 szklanka;
- Mąka - 1 filiżanka;
- Sól, czarny pieprz do smaku;
- Jajko - 2 jajka
- Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe.




Ryba w sosie: przepis na przyrządzanie na

patelniSposób

przyrządzania:
  1. Rybę dobrze umyć, usunąć płetwy, głowę i ogon, a następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem;
  2. Wymieszać śmietanę z jajkami, solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny;
  3. Obtoczyć błękitka w mące, następnie w cieście i ponownie w mące;
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor. Nie nakładaj pokrywki na patelnię, w przeciwnym razie poutassou się rozpadnie;
  5. Rozłóż rybę na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu mógł się wchłonąć;
  6. Danie podawać na gorąco z dodatkiem świeżych lub duszonych warzyw i zieleniny.

Dietetyczna ryba pieczona w piekarniku

Bardzo szybko upieczony w piekarniku putassou, przepisy na gotowanie na patelni jest proste, ale dość tłuste. W piekarniku natomiast otrzymujemy prawdziwie dietetyczne danie. Dzięki oryginalnej marynacie, błękitek jest delikatny, niesamowicie aromatyczny i niewiarygodnie smaczny!

Putassou doskonale komponuje się nie tylko z sokiem z cytryny, ale także z białym winem. Składniki te zwiększają kruchość mięsa i sprawiają, że jest ono soczyste. Upieczony w piecu witlinek zachowuje swoje naturalne właściwości i zachowuje smak. Proces gotowania trwa tylko 40 minut.

Składniki:

- Putassou - 2-3 ryby;
- Czosnek - 1-2 ząbki;
- Sok - 1 cytryna;
- Białe wytrawne wino - 1 filiżanka;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
- Zielenina - 1 pęczek;
- Sól, czarny pieprz do smaku.





Dietetyczna ryba zapiekana w piekarniku: przepis ze

zdjęciemSposób przy

rządzania:
  1. Przygotować tuszki jak w poprzednim przepisie;
  2. Przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z solą i czarnym pieprzem;
  3. Zrobić podłużne nacięcia na skórze poutassou, włożyć w nie mieszankę czosnkową;
  4. Skropić skórkę sokiem z cytryny i ułożyć na blasze do pieczenia;
  5. Wymieszaj wino z oliwą z oliwek i posiekanymi ziołami;
  6. Zalać tuszkę marynatą i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Co można ugotować z poutassou?

Są ludzie, którzy nie lubią jeść ryb ze względu na obecność w nich ości. To właśnie dla nich odpowiednie są przepisy na ryby mielone. Za jedno z najbardziej popularnych dań uważa się kotlety z witlinka. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak pulpety z mięsa mielonego. Uformowane kotlety można smażyć na oleju roślinnym, gotować na parze z warzywami lub piec w sosie śmietanowym w piekarniku.

Placki rybne są bardzo delikatne, miękkie i sycące. Polubią je nawet te dzieci, które nie lubią ryb.

Składniki:

- witlinek - 600 gramów;
- Cebula - 1 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Okruchy chleba - 50 gramów;
- Mleko - 50 ml;
- Masło - 2 łyżki stołowe. Należy go używać zgodnie z życzeniem. Masło sprawi, że smak będzie bardziej delikatny i mleczny;
- Sól, czarny pieprz do smaku;
- Bułka tarta do panierowania;
- Olej do smażenia.







Kotlety rybne z witlinka: przepis krok po kroku z

fotografiąSposób przyrządzania

:
  1. Pokroić witlinka na filety. Resztę użyj do zrobienia bogatego bulionu na zupę;
  2. Marchewkę, cebulę i filety rybne pokroić na małe kawałki i rozdrobnić w blenderze;
  3. Okruchy zalej mlekiem na 15 minut, następnie odciśnij je i dodaj do nadzienia;
  4. Farsz posolić i popieprzyć, dodać roztopione masło i ugniatać do uzyskania gładkiej masy;
  5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na chrupko;
  6. Podawać z dowolną dekoracją lub samodzielnie;
  7. Doskonałym dodatkiem do kotletów rybnych będzie sos śmietanowo-czosnkowy lub pomidorowy.

Omlet z witlinkiem i brokułami

Jeśli wolisz dania, które nie powodują ciężkości żołądka i są zrównoważone pod względem białka, tłuszczów i węglowodanów, to omlet z witlinkiem jest doskonałym rozwiązaniem. Brokuły podniosą wartość odżywczą dania.

Omlety można przyrządzać w piekarniku lub na patelni. Ta druga opcja jest uważana za szybszą, ale mniej zdrową.

Składniki:

- Filet z witlinka - 200 gramów;
- Jedno jajko kurze - 5 jajek;
- Brokuły - 6 różyczek;
- Mleko lub śmietana - ½ szklanki;
- Sól, pieprz do smaku;
- Posiekana zielenina - według uznania;
- Masło lub olej roślinny.





Omlet z brokułami i poutassou: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Posiekaj filety na małe kawałki;
  2. Wrzuć brokuły do wrzącej wody i gotuj przez 5-7 minut;
  3. Białka oddzielić od żółtek;
  4. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę;
  5. Żółtka wymieszać z mlekiem na gładką masę, posolić i popieprzyć;
  6. Białka i żółtka wymieszać, dodać rybę i posiekane brokuły;
  7. Naczynie do zapiekania posmarować olejem;
  8. Wlać bazę do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut;
  9. Podawaj omlet na gorąco. Danie będzie o wiele bardziej aromatyczne i smaczne, jeśli na wierzch zetrzemy trochę twardego sera.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą i lekkostrawność, potrawy z błękitka powinny być obecne w diecie każdego człowieka. Przepisy z wykorzystaniem ryb są bardzo proste i różnorodne. W razie potrzeby filet może być składnikiem różnych sałatek, pasztetów i przekąsek.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu