Wypieki z kwaśną śmietaną: przepisy z fotografiami
Wieprzowy placek z mięsem mielonym
Nazwa mówi, że to ciasto robi się przez polewanie: ciasto jest płynne i nie trzeba go rozwałkowywać i czekać, aż wyrośnie. Dzięki temu jest szybki i łatwy do wykonania.
Na ciasto:
- Kwaśna śmietana 15% - 100 g
- Kefir 3,2% 100 ml
- Olej roślinny 70g
- Jajko 1 jajko
- Sól 0,5 łyżeczki.
- Cukier 1 łyżka.
- Rozczyn 1 łyżka.
- 140 gr. mąki
Dla nadzienia:
- Wieprzowina 300g
- Kapusta biała 250 g
- Cebula 2 szt.
- Pasta pomidorowa - 1 łyżka.
- Sól, mielony czarny pieprz, przyprawy do smaku
- Cukier 1 łyżka.
- Czosnek 1 ząbek
- Woda - 100 ml;
- Olej roślinny 3 łyżki.
Do smarowania formy:
- Masło
- Okruchy chleba
Ponieważ ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, najpierw przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni, aż stanie się przezroczysta. W czasie, gdy cebula się smaży, myjemy wieprzowinę i mielimy ją w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone, posypujemy solą i przyprawami i gotujemy wszystko razem przez kilka minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby farsz nie przywarł. Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, aby nadzienie nie skwaśniało. W tym momencie drobno posiekaj kapustę, lekko zmiażdż ją rękami i wyślij na patelnię. Dusić przez 10 minut.
Podczas gdy farsz stygnie, czas na przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, połącz kwaśną śmietanę i kefir, dodaj olej roślinny, sól i cukier. Dobrze wymieszać. W osobnej misce ubij jajko i dodaj je do bazy ciasta. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W rezultacie konsystencja ciasta powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Tak właśnie powinno wyglądać ciasto na tartę z kremem.
Średniej wielkości formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlej połowę ciasta do formy, następnie umieść nadzienie, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi ciasta, a następnie wylej resztę ciasta na nadzienie. Ciasto pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Gotowy placek odstaw na chwilę i podawaj.
Ciasto mandarynkowe
Mandarynkowy CustardJestoryginalny przepis na mandarynkowy Custard, który jest idealny na świąteczny stół. Pikantność owoców cytrusowych nada potrawie szczególny smak i aromat.
Na ciasto:
- Mąka 1 filiżanka
- Kwaśna śmietana 1 filiżanka
- Cukier 1 filiżanka
- Masło 200g
- Jaja 2 szt.
- Cukier waniliowy 1 saszetka
- Proszek do pieczenia 1 łyżka.
Dla nadzienia:
- Mandarynki 5 szt.
- Czekolada 50g
- Do dekoracji
- Mandarynki 2 szt.
- Czekolada 50g
- Cukier puder
Przygotowanie quiche rozpocznij od zagotowania wody w naczyniu do kąpieli wodnej. Roztopić masło w kąpieli wodnej razem z cukrem. Zdjąć z ognia i dobrze ubić mikserem. Następnie wbijać jajka po jednym na raz, nie przerywając ubijania. Dodać kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wsypać do miski. Wymieszać za pomocą miksera. Czekoladę posiekać na małe kawałki, mandarynki pokroić na cząstki i delikatnie włożyć do ciasta.
Formę do ciasta wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz quiche przez około 40 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Gotowe danie udekoruj według uznania: np. ułóż całe plasterki mandarynek i posyp cukrem pudrem, startą czekoladą.
Sernik z borówkami
Sernik z borówkami Serekśmietankowy jest nieodłącznym elementem ser
nika.Najczęściej stosowanym rodzajem jest mascarpone lub Philadelphia. Do tego deseru świetnie pasuje również kwaśna śmietana, która sprawia, że jest on jeszcze bardziej delikatny i kremowy.
Na ciasto:
- Mąka 1,5 szklanki
- Jajka (żółtka) 2 szt.
- Cukier 2 łyżki.
- Masło 150g
Dla nadzienia:
- Mrożone borówki brusznice 300g
- Serek śmietankowy 250g
- Jaja 4 szt.
- Jajka (białka) 2 szt.
- Kwaśna śmietana 250g
- Cukier 1 filiżanka
- Cukier waniliowy 1 torebka
- Cukier puder 2 łyżki.
Żółtka zagnieść z cukrem i masłem. Mąkę przesiać do masy i zagnieść na okruchy. Wyrobić ciasto kruche, dodając dwie łyżki wody. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozmrozić żurawinę, a następnie odsączyć. Kilka całych jagód zostawić do dekoracji, resztę posypać cukrem pudrem.
Ser utrzeć z 0,5 szklanki cukru. Ubić wszystkie jajka i białka na pianę, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Ubijaj, aby połączyć mieszaninę śmietany i sera. Ciasto wyłożyć na dno wysmarowanej olejem tortownicy, ułożyć boki. Ułożyć żurawinę, zalać przygotowaną masą.
Włóż do niego patelnię z wodą. Formę z deserem wkładamy do nagrzanej do 170 stopni formy i pieczemy 50 minut. Gotowy sernik wyjąć, ostrożnie omijając boki nożem, pozostawić do ostygnięcia.
Azerbejdżańska baklava
Azerbejdżańska baklavaAnawet szybki orientalny deser można zrobić
w domu.Słodka baklava dobrze komponuje się z herbatą.
- Mąka 500g
- 2 jajka
- Kwaśna śmietana 110g
- Cukier 350 g
- 160 gr Masło
- Mleko 30 ml
- Drożdże 15 gr
- Orzechy włoskie 300 g
- 10 g kardamonu
- Sól 1 szczypta
- Wanilia, cynamon do smaku
Zagotować trochę mleka, lekko ostudzić, dodać przesianą mąkę, sól, drożdże, śmietanę, 1 jajko i jedną trzecią masła. Wyrobić ciasto i odstawić na półtorej godziny.
Przetrzyj prawie wszystkie orzechy włoskie przez maszynkę do mięsa (zostaw trochę do dekoracji), dodaj wanilię, kardamon i cynamon. Roztopić pozostałe dwie trzecie masła.
Podziel ciasto na 12 porcji. Rozwałkuj każdy kawałek na cienką warstwę. Natłuścić blachę do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Posmarować każdy kawałek masłem i posypać nadzieniem. Nie nakładaj nadzienia na wierzch. Pokrój baklavę na kwadraty lub romby. Wierzch posmarować jajkiem i udekorować orzechami włoskimi.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec, sprawdzając gotowość wykałaczką lub zapałką. Gotową baklavę zalej syropem przygotowanym z pozostałego rozpuszczonego cukru i 100 ml wody i pozostaw w piekarniku na kolejne 5 minut.
Muffiny z migdałami
Te domowe muffiny można przygotować w bardzo szybkim tempie. Ciasto jest nie tylko szybko przygotowywane z dostępnych produktów, ale czas gotowania jest zaskakująco minimalny.
- Mąka 1 filiżanka
- Kwaśna śmietana 1 filiżanka
- Cukier 0,75 filiżanki
- Migdały 100g
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Oliwa z oliwek 60g
Dodać kwaśną śmietanę i cukier, przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać masło. Wyrobić ciasto. Migdały przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić i posypać nimi ciasto. Dobrze wymieszać.
Przygotować foremki do muffinów i wysmarować je olejem. Wlać ciasto do foremek, pozostawiając jedną trzecią objętości na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20 minut.
Tort Jubileuszowy
Nazwa tego tortu mówi sama za siebie: ten olśniewający tort jest godny być ozdobą stołu podczas tak poważnego i odpowiedzialnego wydarzenia, jakim jest rocznica. Delikatna skórka, rozpływający się w ustach krem i pikantny syrop z pewnością przypadną do gustu smakoszom.
Na ciasto:
- Mąka 1 filiżanka
- Jaja 6 szt.
- Cukier 1 filiżanka
- Kakao 1 łyżka.
- Skrobia ziemniaczana 1 łyżka.
Na krem:
- Kwaśna śmietana 800g
- Czekolada 200g
- Cukier 1,5 szklanki
- Cukier waniliowy 1 torebka
Na syrop:
- 100g sułtanek
- Koniak 100 ml
- Cukier 1 filiżanka
- Woda
Do syropu cukrowego wlej 2 szklanki ciepłej wody, doprowadź do wrzenia i dodaj sułtanki. Zdjąć z ognia i wlać brandy. Odstawić syrop na bok.
Do ciasta łączymy mąkę, jajka, cukier, kakao i skrobię, zagniatamy ciasto i dzielimy na pół. Uformować 2 warstwy i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze nie przekraczającej 150 stopni.
Przygotować krem. Aby to zrobić, ubij zwykły i waniliowy cukier z kwaśną śmietaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do połowy kremu. W ten sposób uzyskasz dwa rodzaje kremu: krem czekoladowy i kwaśną śmietanę.
Pozostawić ciasto do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na pół.
Przygotować cztery warstwy ciasta. Każdą z nich namoczyć w syropie. Dwie skórki posmarować kwaśną śmietaną, a dwie kremem czekoladowym. Nasączone ciastka i krem układać jedno na drugim, na przemian kolorami. Pozostawić ciasto w lodówce na 24 godziny, aby nasiąkło. Gotowe ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.
Ciasta z kwaśną śmietaną
Ciasta z kwaśną śmietaną- Kwaśna śmietana 1 filiżanka
- Cukier 1 filiżanka
- Jaja 3 szt.
- Mąka 2 filiżanki
- Rozczynnik 1 saszetka
- 70 g sułtanek
- Wiśnia do smaku
Dobrze ubić jajka, stopniowo dodając do masy cukier. Jajka powinny być ubijane przez co najmniej dziesięć minut, aby masa zwiększyła swoją objętość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i dalej ubijać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki do masy jajeczno-kwaśnej śmietany. Dobrze wymieszać i połączyć z sułtankami i wiśniami (wcześniej usunąć pestki).
W wysmarowanej tłuszczem blasze układamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 45 minut. Gotową muffinkę można udekorować pozostałymi wiśniami. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.
Sernik
Zapiekanka serowa z twarogiemGłównymskładnikiem tej zapiekanki jest twaróg. Ważną rolę odgrywa tu jednak kwaśna śmietana, która natłuszcza ciasto i sprawia, że staje się ono lepkie.
- Twarożek 500g
- 3-4 jajka
- Cukier 0,25 filiżanki
- Kwaśna śmietana 4 łyżki
- Mączka manna 2 łyżki.
- szczypta soli
- Wanilia 1 łyżka.
- Soda 0,5 łyżki.
- Skórka z cytryny 1 łyżka.
- Sułtanki 100g
Twaróg i kwaśną śmietanę umieścić w blenderze, aby uzyskać gładką, gęstą masę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, kaszą manną, solą, wanilią i sodą oczyszczoną (sodę oczyszczoną odstawiamy w soku z cytryny). Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać. Następnie do masy twarogowej dodajemy umyte rodzynki sułtańskie.
Pozostałe białka ubić z solą. Sól pomaga zwiększyć objętość białek. Ostrożnie włożyć białka do ciasta, aby nie opadły na dno.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180-190 stopni. Piec przez 45-50 minut. Gorąca zapiekanka jest bardzo miękka. Musi ostygnąć na tyle, aby można było go dobrze pokroić i wyjąć z formy.
Aby kapusta była bardziej miękka, można ją dłużej podsmażać oddzielnie lub nawet gotować w mleku.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu