Wypieki z kwaśną śmietaną: przepisy z fotografiami

Wieprzowy placek z mięsem mielonym

Nazwa mówi, że to ciasto robi się przez polewanie: ciasto jest płynne i nie trzeba go rozwałkowywać i czekać, aż wyrośnie. Dzięki temu jest szybki i łatwy do wykonania.

Na ciasto:

  • Kwaśna śmietana 15% - 100 g
  • Kefir 3,2% 100 ml
  • Olej roślinny 70g
  • Jajko 1 jajko
  • Sól 0,5 łyżeczki.
  • Cukier 1 łyżka.
  • Rozczyn 1 łyżka.
  • 140 gr. mąki

Dla nadzienia:

  • Wieprzowina 300g
  • Kapusta biała 250 g
  • Cebula 2 szt.
  • Pasta pomidorowa - 1 łyżka.
  • Sól, mielony czarny pieprz, przyprawy do smaku
  • Cukier 1 łyżka.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Woda - 100 ml;
  • Olej roślinny 3 łyżki.

Do smarowania formy:

  • Masło
  • Okruchy chleba

Ponieważ ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, najpierw przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni, aż stanie się przezroczysta. W czasie, gdy cebula się smaży, myjemy wieprzowinę i mielimy ją w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone, posypujemy solą i przyprawami i gotujemy wszystko razem przez kilka minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby farsz nie przywarł. Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, aby nadzienie nie skwaśniało. W tym momencie drobno posiekaj kapustę, lekko zmiażdż ją rękami i wyślij na patelnię. Dusić przez 10 minut.

Podczas gdy farsz stygnie, czas na przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, połącz kwaśną śmietanę i kefir, dodaj olej roślinny, sól i cukier. Dobrze wymieszać. W osobnej misce ubij jajko i dodaj je do bazy ciasta. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W rezultacie konsystencja ciasta powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Tak właśnie powinno wyglądać ciasto na tartę z kremem.

Średniej wielkości formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlej połowę ciasta do formy, następnie umieść nadzienie, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi ciasta, a następnie wylej resztę ciasta na nadzienie. Ciasto pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Gotowy placek odstaw na chwilę i podawaj.

Ciasto mandarynkowe

Mandarynkowy CustardJest

oryginalny przepis na mandarynkowy Custard, który jest idealny na świąteczny stół. Pikantność owoców cytrusowych nada potrawie szczególny smak i aromat.

Na ciasto:

  • Mąka 1 filiżanka
  • Kwaśna śmietana 1 filiżanka
  • Cukier 1 filiżanka
  • Masło 200g
  • Jaja 2 szt.
  • Cukier waniliowy 1 saszetka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka.

Dla nadzienia:

  • Mandarynki 5 szt.
  • Czekolada 50g
  • Do dekoracji
  • Mandarynki 2 szt.
  • Czekolada 50g
  • Cukier puder

Przygotowanie quiche rozpocznij od zagotowania wody w naczyniu do kąpieli wodnej. Roztopić masło w kąpieli wodnej razem z cukrem. Zdjąć z ognia i dobrze ubić mikserem. Następnie wbijać jajka po jednym na raz, nie przerywając ubijania. Dodać kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wsypać do miski. Wymieszać za pomocą miksera. Czekoladę posiekać na małe kawałki, mandarynki pokroić na cząstki i delikatnie włożyć do ciasta.

Formę do ciasta wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz quiche przez około 40 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Gotowe danie udekoruj według uznania: np. ułóż całe plasterki mandarynek i posyp cukrem pudrem, startą czekoladą.

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami Serek

śmietankowy jest nieodłącznym elementem ser

nika.

Najczęściej stosowanym rodzajem jest mascarpone lub Philadelphia. Do tego deseru świetnie pasuje również kwaśna śmietana, która sprawia, że jest on jeszcze bardziej delikatny i kremowy.

Na ciasto:

  • Mąka 1,5 szklanki
  • Jajka (żółtka) 2 szt.
  • Cukier 2 łyżki.
  • Masło 150g

Dla nadzienia:

  • Mrożone borówki brusznice 300g
  • Serek śmietankowy 250g
  • Jaja 4 szt.
  • Jajka (białka) 2 szt.
  • Kwaśna śmietana 250g
  • Cukier 1 filiżanka
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Cukier puder 2 łyżki.

Żółtka zagnieść z cukrem i masłem. Mąkę przesiać do masy i zagnieść na okruchy. Wyrobić ciasto kruche, dodając dwie łyżki wody. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Rozmrozić żurawinę, a następnie odsączyć. Kilka całych jagód zostawić do dekoracji, resztę posypać cukrem pudrem.

Ser utrzeć z 0,5 szklanki cukru. Ubić wszystkie jajka i białka na pianę, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Ubijaj, aby połączyć mieszaninę śmietany i sera. Ciasto wyłożyć na dno wysmarowanej olejem tortownicy, ułożyć boki. Ułożyć żurawinę, zalać przygotowaną masą.

Włóż do niego patelnię z wodą. Formę z deserem wkładamy do nagrzanej do 170 stopni formy i pieczemy 50 minut. Gotowy sernik wyjąć, ostrożnie omijając boki nożem, pozostawić do ostygnięcia.

Azerbejdżańska baklava

Azerbejdżańska baklavaA

nawet szybki orientalny deser można zrobić

w domu.

Słodka baklava dobrze komponuje się z herbatą.

  • Mąka 500g
  • 2 jajka
  • Kwaśna śmietana 110g
  • Cukier 350 g
  • 160 gr Masło
  • Mleko 30 ml
  • Drożdże 15 gr
  • Orzechy włoskie 300 g
  • 10 g kardamonu
  • Sól 1 szczypta
  • Wanilia, cynamon do smaku

Zagotować trochę mleka, lekko ostudzić, dodać przesianą mąkę, sól, drożdże, śmietanę, 1 jajko i jedną trzecią masła. Wyrobić ciasto i odstawić na półtorej godziny.

Przetrzyj prawie wszystkie orzechy włoskie przez maszynkę do mięsa (zostaw trochę do dekoracji), dodaj wanilię, kardamon i cynamon. Roztopić pozostałe dwie trzecie masła.

Podziel ciasto na 12 porcji. Rozwałkuj każdy kawałek na cienką warstwę. Natłuścić blachę do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Posmarować każdy kawałek masłem i posypać nadzieniem. Nie nakładaj nadzienia na wierzch. Pokrój baklavę na kwadraty lub romby. Wierzch posmarować jajkiem i udekorować orzechami włoskimi.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec, sprawdzając gotowość wykałaczką lub zapałką. Gotową baklavę zalej syropem przygotowanym z pozostałego rozpuszczonego cukru i 100 ml wody i pozostaw w piekarniku na kolejne 5 minut.

Muffiny z migdałami

Te domowe muffiny można przygotować w bardzo szybkim tempie. Ciasto jest nie tylko szybko przygotowywane z dostępnych produktów, ale czas gotowania jest zaskakująco minimalny.

  • Mąka 1 filiżanka
  • Kwaśna śmietana 1 filiżanka
  • Cukier 0,75 filiżanki
  • Migdały 100g
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Oliwa z oliwek 60g

Dodać kwaśną śmietanę i cukier, przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać masło. Wyrobić ciasto. Migdały przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić i posypać nimi ciasto. Dobrze wymieszać.

Przygotować foremki do muffinów i wysmarować je olejem. Wlać ciasto do foremek, pozostawiając jedną trzecią objętości na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20 minut.

Tort Jubileuszowy

Nazwa tego tortu mówi sama za siebie: ten olśniewający tort jest godny być ozdobą stołu podczas tak poważnego i odpowiedzialnego wydarzenia, jakim jest rocznica. Delikatna skórka, rozpływający się w ustach krem i pikantny syrop z pewnością przypadną do gustu smakoszom.

Na ciasto:

  • Mąka 1 filiżanka
  • Jaja 6 szt.
  • Cukier 1 filiżanka
  • Kakao 1 łyżka.
  • Skrobia ziemniaczana 1 łyżka.

Na krem:

  • Kwaśna śmietana 800g
  • Czekolada 200g
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 torebka

Na syrop:

  • 100g sułtanek
  • Koniak 100 ml
  • Cukier 1 filiżanka
  • Woda

Do syropu cukrowego wlej 2 szklanki ciepłej wody, doprowadź do wrzenia i dodaj sułtanki. Zdjąć z ognia i wlać brandy. Odstawić syrop na bok.

Do ciasta łączymy mąkę, jajka, cukier, kakao i skrobię, zagniatamy ciasto i dzielimy na pół. Uformować 2 warstwy i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze nie przekraczającej 150 stopni.

Przygotować krem. Aby to zrobić, ubij zwykły i waniliowy cukier z kwaśną śmietaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do połowy kremu. W ten sposób uzyskasz dwa rodzaje kremu: krem czekoladowy i kwaśną śmietanę.

Pozostawić ciasto do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na pół.

Przygotować cztery warstwy ciasta. Każdą z nich namoczyć w syropie. Dwie skórki posmarować kwaśną śmietaną, a dwie kremem czekoladowym. Nasączone ciastka i krem układać jedno na drugim, na przemian kolorami. Pozostawić ciasto w lodówce na 24 godziny, aby nasiąkło. Gotowe ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.

Ciasta z kwaśną śmietaną

Ciasta z kwaśną śmietaną
  • Kwaśna śmietana 1 filiżanka
  • Cukier 1 filiżanka
  • Jaja 3 szt.
  • Mąka 2 filiżanki
  • Rozczynnik 1 saszetka
  • 70 g sułtanek
  • Wiśnia do smaku

Dobrze ubić jajka, stopniowo dodając do masy cukier. Jajka powinny być ubijane przez co najmniej dziesięć minut, aby masa zwiększyła swoją objętość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i dalej ubijać.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki do masy jajeczno-kwaśnej śmietany. Dobrze wymieszać i połączyć z sułtankami i wiśniami (wcześniej usunąć pestki).

W wysmarowanej tłuszczem blasze układamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 45 minut. Gotową muffinkę można udekorować pozostałymi wiśniami. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.

Sernik

Zapiekanka serowa z twarogiemGłównym

składnikiem tej zapiekanki jest twaróg. Ważną rolę odgrywa tu jednak kwaśna śmietana, która natłuszcza ciasto i sprawia, że staje się ono lepkie.

  • Twarożek 500g
  • 3-4 jajka
  • Cukier 0,25 filiżanki
  • Kwaśna śmietana 4 łyżki
  • Mączka manna 2 łyżki.
  • szczypta soli
  • Wanilia 1 łyżka.
  • Soda 0,5 łyżki.
  • Skórka z cytryny 1 łyżka.
  • Sułtanki 100g

Twaróg i kwaśną śmietanę umieścić w blenderze, aby uzyskać gładką, gęstą masę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, kaszą manną, solą, wanilią i sodą oczyszczoną (sodę oczyszczoną odstawiamy w soku z cytryny). Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać. Następnie do masy twarogowej dodajemy umyte rodzynki sułtańskie.

Pozostałe białka ubić z solą. Sól pomaga zwiększyć objętość białek. Ostrożnie włożyć białka do ciasta, aby nie opadły na dno.

Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180-190 stopni. Piec przez 45-50 minut. Gorąca zapiekanka jest bardzo miękka. Musi ostygnąć na tyle, aby można było go dobrze pokroić i wyjąć z formy.

Aby kapusta była bardziej miękka, można ją dłużej podsmażać oddzielnie lub nawet gotować w mleku.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu