Zapiekanka sernikowa w piekarniku: przepisy kulinarne
Przepis na zapiekankę twarogową w piekarniku z kaszą manną to już praktycznie klasyka. Potrawa, którą każdy zna z dzieciństwa. Pamiętacie, jak apetyczna, puszysta i delikatna była zapiekanka w przedszkolu?
Zapiekanka z twarogu cukrowego jest zawsze pyszna i zdrowa - twaróg zawiera przecież ogromną ilość substancji ważnych dla naszego zdrowia. Zawiera wapń, cynk, kwas foliowy i inne zdrowe witaminy i minerały.
Upieczona w piekarniku potrawa jest apetyczna i aromatyczna - poza tym jest dość uniwersalna. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. To świetne rozwiązanie dla diet i zdrowego odżywiania; jest łatwe do zrobienia, a placki twarogowe zawsze wychodzą świetnej jakości, niezależnie od tego, ile lat ma kucharz.
Delikatna zapiekanka z semoliny w piekarniku
Do przygotowania tej niesamowicie miękkiej i rozpływającej się w ustach zapiekanki potrzebujesz następujących składników:
- 600 g sera twarogowego (5-9% zawartości tłuszczu);
- 2 jajka;
- 4 łyżki kaszy manny (nabierz czubatą porcję);
- 5 łyżek kwaśnej śmietany;
- 4 łyżki cukru;
- 50 g sułtanek;
- Cukier waniliowy;
- Szczypta soli;
- Masło.
:
- Rozpocznij przygotowanie zapiekanki od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Gdy są one odmierzone i zebrane w jednym miejscu, ich przygotowanie staje się prostsze i łatwiejsze.
- Najpierw wymieszaj kaszę manną z kwaśną śmietaną. Jeśli jest zbyt gęsty, można go trochę rozcieńczyć mlekiem. Pozwól, aby kasza pęczniała przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zaleca się 2-3 razy zamieszać kaszę, aby równomiernie napęczniała.
- Teraz przyszła kolej na twarożek. Jeśli oryginalny produkt zawiera grys, należy go przesiać przez drobne sito. Drugą opcją jest użycie maszynki do mięsa z bardzo drobnymi oczkami. Dzięki temu gotowa zapiekanka będzie miała jednorodną konsystencję i zyska szczególną delikatność. Możesz również użyć blendera, aby zmiksować twaróg z jajkiem i cukrem.
- Teraz połącz jajka i cukier w osobnym naczyniu. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Przy okazji, nie dziwcie się, że w przepisie na słodki chleb jest sól. Nie zepsuje smaku potrawy, a wręcz przeciwnie, podkreśli jej jasne właściwości.
- Teraz połącz masę jajeczno-cukrową z twarogiem i napęczniałą kaszą manną. Za pomocą miksera ubijamy do uzyskania prawie jednolitej konsystencji naszej przyszłej zapiekanki.
- Namocz sułtanki we wrzącej wodzie i dobrze wypłucz. Na koniec wsypujemy je do gotowej masy i ugniatamy łyżką. Nie zostawiaj sułtanek we wrzątku zbyt długo, aby nie zrobiły się z nich smugi i były wyczuwalne w gotowym daniu. Jeśli suszone owoce mają małe patyczki, również je usuń, aby ich obecność nie zepsuła smaku gotowej zapiekanki.
- Przygotować naczynie do zapiekanek. Rozgrzej też piekarnik do 180 stopni. Naczynie do pieczenia naszego deseru smarujemy masłem, a następnie wysypujemy cienką warstwą bułki tartej lub kaszy manny. Jeśli pieczesz zapiekankę w silikonowej formie, to nie zawracaj sobie głowy. Gotowa zapiekanka będzie łatwo odchodzić od ścianek formy.
- W przygotowanej formie ostrożnie łyżką przesuwamy masę twarogową, a następnie spłaszczamy ją specjalną szpatułką lub zwykłą łyżką. Posmaruj wierzch zapiekanki kwaśną śmietaną, rozprowadzając ją po całej powierzchni zapiekanki.
- Dzięki temu wierzch zapiekanki będzie miękki i ugotuje się bez pękania.
- Piecz zapiekankę przez 40-45 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy jest gotowa.
Wyjmij danie z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć i pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Zapiekankę podawaj z ulubionymi napojami. Idealnie nadaje się jako deser na wieczorne podwieczorki, a także stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. Zapiekankę z twarogiem można polać kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem. Wybierz to, co Ty i Twoja rodzina lubicie najbardziej.
Zapiekanka z twarogu dla niemowląt
Smak znany z dzieciństwa. To jest zapiekanka, którą robiliśmy w przedszkolu. Jest miękki, niezwykle delikatny, a ziarenka twarogu są ledwo wyczuwalne, więc nawet najbardziej wybredne maluchy zjadają go z apetytem. Istnieją niuanse, aby zrobić smaczny przepis zapiekanki, jak ten, pierwszy jest wybór świeżych, wysokiej jakości składników.
Idealny do tej zapiekanki jest twaróg wiejski z lekką kwaskowatością, czego nie można powiedzieć o twarogu z olejem palmowym. Nie robi się z tego zapiekanki twarogowej i nie warto z tym eksperymentować.
Jeszcze coś do rozważenia:
- Pamiętaj, aby odstawić ciasto na około godzinę, aby kasza manna mogła dokładnie napęcznieć. W tym przypadku zapiekanka będzie miękka, a po upieczeniu okaże się dość puszysta i nie będzie osiadać na dnie.
- Do przygotowania zapiekanki można użyć już ugotowanej kaszy manny. W zasadzie jest to doskonała zapiekanka. Jeśli zalejesz kaszę manną gorącym mlekiem i pozostawisz na 10 minut, możesz być pewna, że końcowa zapiekanka twarogowa będzie idealna.
Aby zrobić zapiekankę taką jak ciasto dla przedszkolaków, potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g. zwykłego tłustego twarogu;
- 1/2 łyżki cukru;
- 1⁄2 łyżki semoliny;
- 1⁄2 łyżki mleka;
- 2 jajka;
- 50 g. masła;
- Wanilia;
- 1⁄4 łyżeczki soli.
Można dodać rodzynki sułtańskie, albo obejść się bez nich.
Zapiekanka z twarogiem dla dzieciPrzygotowanie:
- Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć (najlepiej pozostawić je na chwilę w temperaturze pokojowej). Również wlewamy mleko do kaszy i odstawiamy tak na około 30-40 minut, może więcej.
- Twarożek przecedzić przez drobne sitko lub zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Należy pamiętać, że nie jest konieczne uzyskanie wysokiej śnieżnobiałej piany, wystarczy mieszać masę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie przełożyć wszystkie składniki do misy blendera. Do twarogu dodajemy masło, już miękkie, ale nie ma potrzeby roztapiania go w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać masę jajeczno-cukrową, spęczniałą kaszę mannę, sól i wanilię. Ubij masę w blenderze do konsystencji pasty. Nie potrzebujesz maszyny, ale tłuczka do ziemniaków.
- Do zapiekanki można dodać sułtanki. Namocz je w gorącej wodzie na kilka minut, aby zmiękły, ale nie rozmiękły. Następnie odcedź płyn, opłucz i osusz nieco sułtanki, abyś mógł dodać je do masy twarogowej. Wymieszaj wszystko łyżką, upewniając się, że sułtanki są równomiernie rozłożone w przygotowanym naczyniu do zapiekanek.
- Jeśli używasz szklanego naczynia do zapiekanek, koniecznie posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Forma silikonowa nie wymaga specjalnego przygotowania, nic nie przywiera do jej ścianek, a gotowa zapiekanka łatwo się od niej odkleja, zachowując estetyczny kształt i nieskazitelny wygląd.
- Wybierając naczynie do pieczenia twarogu, najlepiej jest preferować standardowy rozmiar, tak aby gotowa zapiekanka miała około 3-4 cm wysokości. Nie może być zbyt wysoka ani zbyt cienka.
- Wlej masę twarogową do przygotowanej formy, a następnie wygładź powierzchnię łyżką lub szpatułką.
- W nagrzanym do 180 stopni piekarniku wstawiamy zapiekankę na około 40 minut. Gotowe danie będzie miało jednolity złoty kolor, jego gotowość można sprawdzić otwierając piekarnik. Lepiej jednak nie przesadzać z ilością wody w pierwszej połowie pieczenia, aby zapiekanka była puszysta i nie osiadała na dnie.
- Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy jej trochę ostygnąć i możemy pokroić ją na kawałki dowolnej wielkości.
Z czym najlepiej podawać zapiekankę? To kwestia gustu. Zapiekanka z twarogiem doskonale komponuje się z mlekiem skondensowanym, słodkimi sosami owocowymi, śmietanowymi lub kwaśną śmietaną. Nie dość, że można ją jeść na ciepło, to jeszcze schłodzona zapiekanka jest bardzo smaczna i delikatna.
Zapiekanka z kaszą manną i bananem
Zapiekanka wychodzi delikatna i smaczna, a banan nadaje jej wyjątkowej słodyczy.
Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- 500g twarogu;
- Banan;
- 2 jajka; - 100ml mleka; - 2 jajka;
- 100 ml. mleka;
- Po 3 łyżki kaszy manny i cukru.
:
- Wybierając twaróg do tej zapiekanki, lepiej jest dać pierwszeństwo jego miękkim rodzajom zwykłego tłuszczu, w konsystencji którego nie ma ziaren.
- Pozostawić kaszę w mleku do napęcznienia na około 20 minut, mieszając w tym czasie kilkakrotnie.
- W misce blendera wyślijcie twaróg, spęczniałą kaszę, cukier i jajka. Ubijaj wszystko, aż powstanie jednolita masa.
- Dodać pokrojonego banana i ponownie ubijać do uzyskania gładkiej masy. Rozgnieść widelcem banana i wmieszać do masy twarogowej.
- Umieść ciasto na zapiekankę w wysmarowanej tłuszczem formie. Spłaszczyć płaską szpatułką lub zwykłą łyżką; na wierzchu można posmarować masę twarogową kwaśną śmietaną. Dzięki temu wierzch zapiekanki będzie miękki i nie popęka podczas pieczenia.
- Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Sprawdź, czy jest gotowy. Możesz dosłownie zostawić go na kolejne 5 minut, jeśli masz wątpliwości, czy danie upiekło się w środku równomiernie.
Jak upiec zapiekankę z kaszy manny?
Masa twarogowa stanowi podstawę zapiekanki. Aby uczynić danie oryginalnym, można użyć różnych nadzień, którymi mogą być owoce, na przykład jabłka, gruszki, banany. Idealne są suszone owoce, takie jak suszone morele, figi i sułtanki. Dynia jest doskonałym uzupełnieniem twarogu.
Aby nadać zapiekance szczególny charakter, można użyć różnych sosów przygotowanych z jagód utartych z cukrem. Z truskawek, porzeczek lub borówek można zrobić pyszny dżem, jeśli umyte jagody zmielimy z cukrem w blenderze. Truskawki i mleko skondensowane w blenderze tworzą niewiarygodnie smaczny dżem.
Sos śmietanowy można przygotować, łącząc w rondelku po łyżce masła, mąki i cukru. Podgrzej mieszankę na małym ogniu i dodaj 200 ml mleka, doprowadź do wrzenia, następnie wrzuć wanilię i szczyptę soli. Powstały sos gotujemy kilka minut, w razie grudek można przecedzić przez sito. Podawać z kawałkami zapiekanki i aromatyczną herbatą ziołową lub kompotem z suszonych owoców.
Smak potrawy jest zawsze w punkt. Można dodać świeże i suszone owoce, skórkę lub owoce kandyzowane. Za każdym razem zaskakujesz siebie nowym zwrotem akcji na znanym i dobrze znanym daniu.
Najważniejszym składnikiem zapiekanki jest twaróg. Od jej jakości i smaku zależy, jaka będzie gotowa zapiekanka. Zdecydowanie unikaj używania twarogu lub twarogu 18% tłuszczu do zapiekanek, ponieważ danie z takim nabiałem będzie zbyt gęste, trudne do krojenia, a smak nie będzie najlepszy.
Kolejną wskazówką jest unikanie dodawania mąki do zapiekanki, ponieważ powoduje ona, że gotowe danie staje się sztywne i zbyt gęste. Jednak konsystencja gotowej zapiekanki jest dość zwiewna i delikatna, dlatego lepiej jest preferować alternatywne składniki, takie jak kasza manna. Przestrzegaj również sprawdzonych proporcji, aby gotowa zapiekanka spełniła oczekiwania.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Szwajcarska bułka z ciasta choux: przepis
Łatwe przepisy na pączki z kruchego ciasta
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu