Zapiekanka sernikowa z bananami
Nasza zapiekanka to świetna propozycja zarówno na deser, jak i pełnowartościowy posiłek. Jest niezwykle pożywny, a przy tym nie szkodzi sylwetce i jest idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego.
Warto skorzystać z tego przepisu, nasza zapiekanka twarogowa z bananami jest pyszna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jest to również świetna propozycja na śniadanie, ponieważ jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Jest to przepis, z którym poradzi sobie każda gospodyni domowa, a Ty będziesz chciała go zrobić więcej niż raz.
Przygotowanie zapiekanki twarogowej z bananami krok po kroku
Zacznijmy od naszej zapiekanki, a potrzebne będą następujące składniki:
- Twarożek - 3 filiżanki (tłuszcz);
- Jajka - 5 szt;
- Mąka - 1 1/4 szklanki;
- Proszek do pieczenia - 1/ 2 łyżki;
- Tłusta kwaśna śmietana - 1 filiżanka;
- Cukier - 1½ szklanki;
- Wanilia - 1 1/4 łyżeczki;
- Banan - 3 szt.
:
- Po pierwsze, przygotuj naczynie do zapiekania. Najlepiej wziąć prostokątną lub okrągłą formę, wyłożoną papierem pergaminowym i lekko wysmarowaną masłem. Zapiekanka będzie bardzo łatwo przywierać, więc użyj nieprzywierającej formy. Teraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni, w tym czasie przygotuj samą zapiekankę.
- W robocie kuchennym lub w głębokiej misce wymieszaj razem tłusty twaróg, jajka i kwaśną śmietanę. Ubijaj mieszankę, aż będzie gładka. Lepiej jest użyć blendera, aby z twarogu nie zostały grudki i aby uzyskać gładką i kremową konsystencję. Użyj przejrzałych, lekko brązowych bananów, które są łatwiejsze do rozgniecenia, ale można je posiekać w blenderze. Możesz też po prostu pokroić je w krążki i dodać do ciasta tuż przed pieczeniem. Jeśli używasz przetartych bananów, dodaj je teraz. Ubij wszystko jeszcze raz dobrze trzepaczką, aż powstanie lekko gęste ciasto.
- Do miski z płynną częścią ciasta wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia (można użyć sody oczyszczonej gazowanej z sokiem z cytryny). Dodaj cukier lub słodzik i wanilię. Teraz lepiej nie ubijać ciasta trzepaczką, ale delikatnie i dokładnie wymieszać je łyżką lub drewnianą łopatką. W cieście nie może być żadnych grudek! Gotowe ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Rozprowadź ją równomiernie łopatką po całej formie, aby zapiekanka równomiernie się upiekła. Jeśli dodajesz banany pokrojone w kółka, zrób to teraz.
- Włóż przygotowane danie z powrotem do piekarnika na 20-25 minut, sprawdzając co jakiś czas wykałaczką. Można również odwrócić naczynie do góry dnem, aby obie strony były równomiernie upieczone. Następnie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, czekamy około 15-20 minut (powinna być ciepła, nie gorąca), po czym wyjmujemy ją z formy, kroimy na plastry i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Zapiekanka jest gotowa do natychmiastowego podania - smacznego! Smacznego!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu