Zapiekanka z kalafiora i łososia

Jeśli chcesz wypróbować nowy, ciekawy przepis lub po prostu nie wiesz, co zrobić na obiad, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Wybraliśmy dla Ciebie niesamowicie smaczny i obfity przepis, który z pewnością będziesz chciał powtórzyć.

Jest to delikatna zapiekanka z kalafiora i łososia z dodatkiem specjalnego kremowego sosu. Dodaliśmy do niego makaron i okazuje się być kompletną opcją na lunch lub kolację, więc biegnijcie i zróbcie go wkrótce! Świetnie nadaje się jako poczęstunek dla gości lub na świąteczny stół - z pewnością znajdzie się w centrum uwagi.

Można go nawet podawać w restauracjach, bo jest tak ciekawy i pyszny. Jest dość łatwy w przygotowaniu - potrzebujesz tylko trochę więcej czasu.

Przygotowanie zapiekanki krok po kroku

Zacznijmy od listy składników do naszej zapiekanki:

  • Makaron muszelki - 1,5 szklanki;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Śmietana - 1 szklanka;
  • Majonez - 1/4 szklanki;
  • Mleko - 1/2 szklanki;
  • Parmezan lub ser cheddar - 1/2 szklanki;
  • Groszek mrożony - 1/2 szklanki;
  • Kalafior mrożony - 1 filiżanka;
  • Łosoś (można zastąpić łososiem z puszki) - 400 g;
  • Cebula - 1 sztuka średniej wielkości;
  • Krakersy solone - 10 szt;
  • Czosnek - 2-3 ząbki.
Zapiekanka z kalafiora i łososiaPrzygotowanie

:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj formę lekko olejem roślinnym na dnie i po bokach. Doprowadzić wodę do wrzenia w garnku. Dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Po upływie połowy czasu (po ok. 3-4 minutach) dodajemy na patelnię z wodą startą marchewkę, aby również się ugotowała. Nie zapomnij zamieszać makaronu, aby się nie posklejał za bardzo.
  2. Na małej patelni lub grillu rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim łososia, około 3-4 minuty z każdej strony, powinna pojawić się jasnozłota skórka. Następnie ostudzić łososia i pokroić go na kawałki o pożądanej wielkości. Kalafior również powinien być podsmażony razem z groszkiem i odrobiną oleju, ale nie wolno go zamrażać!
  3. Następnie w dużej misce wymieszać śmietanę, majonez, mleko, ser, groszek, pokrojonego łososia, lekko podsmażonego kalafiora i pokrojoną cebulę. Odcedź makaron i marchew i natychmiast dodaj je do powstałej mieszanki. Do tej masy dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, żeby się nie sklejały. Wymieszaj drewnianą łopatką i przelej zapiekankę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu połóż pokruszone krakersy, lekko pokruszone rękami, lub posyp odrobiną startego sera, jeśli chcesz.
  4. Pieczemy naszą zapiekankę przez około 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru na wierzchu.

Opcjonalnie: posyp zapiekankę na wierzchu niewielką ilością ziół i posiekanym czosnkiem dla dekoracji. To daje około 6-8 porcji gotowej zapiekanki, ciesz się tym rozpływającym się w ustach smakiem! Bon appetit!

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu