Zapiekanka z kalafiora i łososia

Auchan

Jeśli chcesz wypróbować nowy, ciekawy przepis lub po prostu nie wiesz, co zrobić na obiad, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Wybraliśmy dla Ciebie niesamowicie smaczny i obfity przepis, który z pewnością będziesz chciał powtórzyć.

Jest to delikatna zapiekanka z kalafiora i łososia z dodatkiem specjalnego kremowego sosu. Dodaliśmy do niego makaron i okazuje się być kompletną opcją na lunch lub kolację, więc biegnijcie i zróbcie go wkrótce! Świetnie nadaje się jako poczęstunek dla gości lub na świąteczny stół - z pewnością znajdzie się w centrum uwagi.

Można go nawet podawać w restauracjach, bo jest tak ciekawy i pyszny. Jest dość łatwy w przygotowaniu - potrzebujesz tylko trochę więcej czasu.

Przygotowanie zapiekanki krok po kroku

Zacznijmy od listy składników do naszej zapiekanki:

  • Makaron muszelki - 1,5 szklanki;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Śmietana - 1 szklanka;
  • Majonez - 1/4 szklanki;
  • Mleko - 1/2 szklanki;
  • Parmezan lub ser cheddar - 1/2 szklanki;
  • Groszek mrożony - 1/2 szklanki;
  • Kalafior mrożony - 1 filiżanka;
  • Łosoś (można zastąpić łososiem z puszki) - 400 g;
  • Cebula - 1 sztuka średniej wielkości;
  • Krakersy solone - 10 szt;
  • Czosnek - 2-3 ząbki.
Zapiekanka z kalafiora i łososiaPrzygotowanie

:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj formę lekko olejem roślinnym na dnie i po bokach. Doprowadzić wodę do wrzenia w garnku. Dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Po upływie połowy czasu (po ok. 3-4 minutach) dodajemy na patelnię z wodą startą marchewkę, aby również się ugotowała. Nie zapomnij zamieszać makaronu, aby się nie posklejał za bardzo.
  2. Na małej patelni lub grillu rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim łososia, około 3-4 minuty z każdej strony, powinna pojawić się jasnozłota skórka. Następnie ostudzić łososia i pokroić go na kawałki o pożądanej wielkości. Kalafior również powinien być podsmażony razem z groszkiem i odrobiną oleju, ale nie wolno go zamrażać!
  3. Następnie w dużej misce wymieszać śmietanę, majonez, mleko, ser, groszek, pokrojonego łososia, lekko podsmażonego kalafiora i pokrojoną cebulę. Odcedź makaron i marchew i natychmiast dodaj je do powstałej mieszanki. Do tej masy dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, żeby się nie sklejały. Wymieszaj drewnianą łopatką i przelej zapiekankę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu połóż pokruszone krakersy, lekko pokruszone rękami, lub posyp odrobiną startego sera, jeśli chcesz.
  4. Pieczemy naszą zapiekankę przez około 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru na wierzchu.

Opcjonalnie: posyp zapiekankę na wierzchu niewielką ilością ziół i posiekanym czosnkiem dla dekoracji. To daje około 6-8 porcji gotowej zapiekanki, ciesz się tym rozpływającym się w ustach smakiem! Bon appetit!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu