Zapiekanka z manny: przepisy

Semolina jest znaną potrawą, znaną od dzieciństwa. To przywołuje miłe wspomnienia. Po kaszy mannie, zapiekanka z kaszy manny jest drugą najpopularniejszą potrawą. Doskonale sprawdza się jako śniadanie i kolacja. Polubią ją nawet dzieci, które mają obojętny stosunek do kaszek. Przepis na zapiekankę z kaszy manny jest na tyle prosty, że może stać się ozdobą na stole. Aromatyczny zapach zapiekanki będzie unosił się w całym domu, wprawiając w dobry nastrój i zaostrzając apetyt. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Wpływa pozytywnie na układ trawienny, nasyca organizm witaminami i mikroelementami.

"The Classic

Klasyczna zapiekanka

Jest to wersja, którą większość ludzi zna od dzieciństwa. Kojarzy się z dzieciństwem, przedszkolem, pachnącymi deserami. Zapiekanka przygotowywana jest elementarnie i nie wymaga dodatkowego wysiłku. Do przygotowania wymagane jest:

  • Manna - 120 gramów;
  • Kwaśna śmietana - 15% - 120 gramów;
  • Ser żółty - 450 gramów;
  • Jajka - 2 szt;
  • Cukier waniliowy - 2 gramy;
  • Cukier - 100 gramów.

Sekwencja przygotowania:

  1. Kaszę manną należy wymieszać z kwaśną śmietaną i pozostawić na 50-60 minut. Robi się to po to, aby kasza wchłonęła płyn i spęczniała. Jeśli nie mamy do dyspozycji kwaśnej śmietany, można ją zastąpić kefirem.
  2. Twarożek przecedzić przez sito lub zmiksować w blenderze.
  3. Do napęczniałej kaszy dodać jajka, cukier i wanilię i dobrze wymieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  4. Dodać twaróg i ponownie wymieszać.
  5. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną, aby kasza się nie przyklejała i nie przywierała.
  6. Przełóż masę serowo-kaszową do formy i lekko posmaruj kwaśną śmietaną, aby powstała smaczna skórka.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 170-189°C przez 40-45 minut.

Zapiekanka wychodzi puszysta i zwiewna, jest bogata w wapń, co jest szczególnie przydatne dla rosnącego organizmu dziecka. Zapiekankę można podawać z kwaśną śmietaną, dżemem lub owocami. Do ciasta można również dodać świeże owoce. Jeśli chcesz dodać rodzynki sułtańskie lub morele, namocz je w gorącej wodzie przez 5 minut i dobrze opłucz.

"Sunny Day

Zapiekanka warzywna

Jasny kolor zapiekanki przyciąga wzrok i zachwyci nawet najmłodszych smakoszy. Zapiekanka nie zawiera cukru, mąki, tłuszczu ani nawet jajek. Jednak dzięki dyni i marchewce w składzie, okazuje się delikatny i zwiewny, umiarkowanie słodki i przyjemny w smaku. Zapiekanka nasyci organizm witaminami i pożytecznymi substancjami, co czyni ją szczególnie przydatną w zimnej porze roku. Niezbędne składniki:

  • Dynia - 200 gramów;
  • Marchew - 200 gramów;
  • Kefir - 230 ml;
  • Manna - 8 łyżek;
  • Miód - 3 łyżki;
  • Proszek do pieczenia - 5 gramów.

Sekwencja przygotowania:

  1. Obrać marchewkę i dynię.
  2. Pokroić w kostkę lub w średnie plasterki.
  3. Podduś je w rondlu przez 20-25 minut, aby plasterki stały się miękkie. Odsączyć z nadmiaru płynu.
  4. Podczas gdy warzywa się gotują, zalej kefirem kaszę manną, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
  5. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajemy miód i ubijamy blenderem na purée.
  6. Do kaszy dodać utłuczone ziemniaki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  7. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posypanej mąką lub kaszą manną i wygładzić.
  8. Piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 30-35 minut.

Podawać z kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem. Zapiekanka wychodzi miękka i krucha. Rozpływa się w ustach. Jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy.

"Marzenie słodkiego łakomczucha.

Zapiekanka na słodko

Deser godny świątecznego stołu. Wygląda apetycznie i oryginalnie. Taka zapiekanka z kaszy manny będzie smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyrazisty aromat i smak czekolady z delikatnym akcentem jabłka uderzy Cię do głębi. Składniki do przygotowania:

  • Kasza manna - 250 gramów;
  • Kefir - 350 gr;
  • Kakao - 6 łyżek;
  • Cukier brązowy - 200 gr;
  • Czekolada mleczna lub ciemna - 100 gr;
  • Jabłka - 4 szt;
  • Soda - 1 łyżka;
  • Masło - 2 łyżki;
  • Cukier - 5 łyżek;
  • Sól - szczypta.

Kolejność gotowania:

  1. Wymieszać kaszę mannę, cukier brązowy, kakao i sól. Wlej masę do kefiru i pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Roztopić masło w rondelku, dodać cukier i jabłka. Smażyć przez 10-15 minut, często mieszając. Jabłka są pysznie karmelizowane.
  4. Do masy czekoladowej dodać sodę oczyszczoną i połamaną czekoladę. Wymieszać do połączenia.
  5. W tym momencie wysmaruj formę masłem i możesz posypać ją kakao, mąką lub kaszą manną, aby wypieki nie przywierały do formy.
  6. Rozlej jedną trzecią (lub więcej) ciasta do formy i ułóż na wierzchu karmelizowane jabłka. Zalać pozostałym ciastem.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 180-190°C przez 40 minut. Sprawdzić, czy jest gotowe za pomocą drewnianego szpikulca.

Zapiekanka z kaszy manny jest bardzo szybka i nie wymaga wiele wysiłku podczas gotowania. W przepisach kulinarnych eksperymentowanie jest nie tylko dozwolone, ale wręcz mile widziane. Może być zarówno słodki jak i kwaśny. Pole do eksperymentowania jest zawsze otwarte.

Auchan

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu