Zupa buraczkowa: przepis na ciepło

Auchan

Jeśli lubicie barszcz czerwony, to z pewnością zupa buraczana również was zachwyci. Gorący klasyczny przepis podawany jest z kwaśną śmietaną i drobno posiekanymi ziołami. Gorące danie jest aromatyczne i gotowane na wywarze mięsnym z kości lub miazgi, a także na wywarze grzybowym lub rybnym. Najsmaczniejsza zupa to ta z młodych buraków. Poza sezonem można ją przyrządzić z buraków z poprzedniego roku.

Wokół pierwszego kursu jest wiele kontrowersji. Niektórzy kucharze uważają, że zupę buraczaną podaje się wyłącznie na zimno. Klasyczny przepis jest robiony z kwaśnicy buraczanej lub wywaru, często mieszanego z kwaśnicą chlebową. Taki przepis jest popularny w ciepłych porach roku. Schłodzona zupa jest cudownie orzeźwiająca i dobrze odżywiona. Ci, którzy odważą się odejść od ścisłych zasad, nie ograniczają się w przygotowaniu letniej zupy. W zimie nadal robią gorącą zupę buraczaną. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić go prawidłowo i smacznie.

Kwaśnica buraczana: przepis na zimną zupę

Aby przygotować klasyczny przepis na zimną letnią zupę z buraków, potrzebny będzie buraczany kvass. Technologia jego przygotowania jest uniwersalna i dość prosta. Zachowaj go dla siebie, aby go nie zgubić i zawsze zerknij przed zrobieniem go w młodym sezonie warzywnym.

Użyj:

  • 1 kg. buraków;
  • 5 litrów wody;
  • 1 skórka chleba.
Beet kvass: przepis na zimną zupęJak

zrobić:

  1. Zagotować wodę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Buraki umyć i opłukać.
  3. Drobno je posiekać, zalać zimną, wrzącą wodą.
  4. Wrzuć skórkę czarnego chleba do miski z burakami.
  5. Pozostawić w ciepłym miejscu do skwaśnienia na kilka dni.
  6. Przecedzić kvass przez drobne sito lub gazę do czystego pojemnika. Odstawić do przechowywania w chłodnym miejscu.

Gorąca zupa buraczana z wołowiną

Aby urozmaicić gamę pierwszych dań w diecie pomoże zupa buraczana. Klasyczny przepis z mięsem okazuje się gęsty i obfity. Taka zupa łatwo zlikwiduje uczucie głodu, da prawdziwą gastronomiczną przyjemność. Powyższe składniki wystarczą na duży kociołek dla całej rodziny. Jeśli pojemność 6-8 litrów jest zbyt duża jak na Twoje potrzeby, dostosuj ją według własnego uznania.

Przygotuj się:

  • 1 kg miazgi wołowej;
  • 1,5-2 kg buraków;
  • 2-3 marchewki;
  • 2 cebule;
  • 3 papryki;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3-5 bulw ziemniaka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 pęczek zieleniny;
  • 100g oleju słonecznikowego.
Burak na ciepło Burak z wołowinąJak

przyrządzić:

  1. Aby przygotować klasyczny przepis na gorącą zupę buraczkową z mięsem, opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki.
  2. Obrać warzywa, opłukać.
  3. Cebulę pokroić na ćwiartki w krążki.
  4. Zetrzeć marchew na drobnej tarce.
  5. Paprykę i buraki pokroić w paski julienne.
  6. Ziemniaki grubo posiekać.
  7. Rozgrzać kociołek z olejem i włożyć do niego wołowinę. Smażyć na dużym ogniu pod przykryciem.
  8. Kiedy z mięsa zacznie się sączyć, zmniejszamy ogień i dusimy na średnim ogniu przez kilka minut.
  9. Dodajemy cebulę, mieszamy, przykrywamy i jeszcze chwilę dusimy.
  10. Gdy cebula stanie się miękka, dodać marchewkę, dusić jeszcze 5 minut. Kontynuować przepis krok po kroku z papryką. Dusić przez kolejne 5 minut.
  11. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i sól. Smażyć mieszając przez około 2 minuty, a następnie nałożyć pokrywkę.
  12. Po 2 lub 3 minutach dodajemy buraki. Doprawić solą i wymieszać do połączenia. Przykryć i dusić przez 10-15 minut.
  13. Po 15 minutach włożyć ziemniaki, wymieszać.
  14. Napełnij wodą po brzegi (lub jak kto woli), doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  15. Podczas gdy ziemniaki się gotują, obierz czosnek i posiekaj go nożem.
  16. Posiekać zioła, aby dodać je do buraków pod koniec gotowania. Przepis z mięsem krok po kroku jest już prawie gotowy, wystarczy tylko dokończyć gotowanie ziemniaków.
  17. Po 20 minutach dodajemy do kociołka czosnek i zioła. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1-2 minuty i wyłączyć.
  18. Podawać zupę buraczkową z kwaśną śmietaną.

Burak z ogórkami

Zaleta gorącej zupy buraczanej jest niezaprzeczalna - tę zupę można przygotować tak, jak się chce. Zawsze możesz wykazać się pomysłowością i dodać do niego pikantne, słone lub słodkie akcenty. Jeśli starannie dobierzesz składniki, zawsze uzyskasz fantastyczny rezultat. Tym razem proponujemy przygotowanie pysznej zupy buraczkowej z lekko posolonym ogórkiem. Przepis na gorąco jest podany poniżej.

Przygotuj się:

  • 800 g buraków;
  • 600 gr. mostek wieprzowy;
  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 3 lekko posolone ogórki;
  • 10 ząbków czosnku;
  • 4 bulwy ziemniaka;
  • 2 zielone jabłka;
  • 3 łodygi selera naciowego z ogonkami;
  • 1 łyżka adzhika;
  • Sól, pieprz;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 pęczek zielonej cebuli;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 łyżka kwasu cytrynowego.
Zupa buraczkowa z ogórkamiJak

gotować:

  1. Buraki umyć, obrać, włożyć do wrzątku. Zupę ugotować w garnku o pojemności 6-7 l.
  2. Po zagotowaniu dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy na małym ogniu.
  3. Przed przygotowaniem zupy buraczanej kontynuujemy przepis krojąc mostek w plastry.
  4. Postawić kociołek na ogniu. Nie jest konieczne dodawanie oleju do kociołka, ponieważ mięso ma wystarczającą ilość sera. Do gorącego kociołka włożyć mostek, aby się usmażył.
  5. Podczas gdy mięso się piecze, obierz warzywa.
  6. Cebulę, czosnek, łodygi kopru i seler drobno posiekać.
  7. Kiedy mostek lekko się zrumieni, dodajemy pokrojone warzywa.
  8. Smażyć na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką.
  9. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kociołka.
  10. Ogórki drobno pokroić w ilości, jak zalecono w przepisie na buraczki na ciepło z mięsem ze zdjęciem. Dodajemy do kociołka razem z 5-6 ziarnami pieprzu czarnego.
  11. Ugotowane buraki i obrane marchewki pokroić w cienkie słomki lub użyć tarki do koreańskich marchewek.
  12. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa, razem z koncentratem pomidorowym i adżiką.
  13. Zalać bulionem z buraków lub czystą wodą, posolić i popieprzyć, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
  14. Podczas gdy ziemniaki i marchewki się gotują, przygotuj zieleninę. Opłukać, obrać i posiekać.
  15. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do zupy na 5 minut przed wyłączeniem.
  16. Na 2 minuty przed wyłączeniem dodać zioła, doprawić do smaku solą.

Zupa buraczkowa z fasolą

Jaka jest różnica między barszczem bogatym a zupą buraczaną? Przepis ze zdjęciem gorącej zupy buraczanej nie może być rozróżniony na pierwszy rzut oka. Można narzekać, że brak kapusty to jedyna różnica między tymi zupami, ale lepiej je ugotować. Zwłaszcza, gdy nie ma pod ręką kapusty, a nie ma ochoty ani czasu biec po nią do sklepu. Zapewniamy, że przy takim podaniu jak opisane poniżej, ani przez chwilę nie pożałujesz decyzji o przyrządzeniu tej opcji.

Przygotować się do zupy:

  • 400g obranego buraka;
  • 500 gr. żeberek mięsnych;
  • 200 gr. papryki;
  • 500 gr. ziemniaków;
  • 100 g. cebuli;
  • 200 gr. fasoli;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 4 liście laurowe;
  • 75 gr. koncentratu pomidorowego;
  • 5 ząbków czosnku.

Przygotować do podania:

  • 500 gr. chleba żytniego;
  • 40 ml. oleju słonecznikowego;
  • 15 ząbków czosnku;
  • 5 łyżek wody;
  • Mielony pieprz, sól do smaku;
  • Zieloni;
  • Olej słonecznikowy.
Zupa buraczkowa z fasoląSposób

przygotowania:

  1. Aby zrobić szybką zupę buraczkową, zacznij przepis od zdjęcia krok po kroku wieczorem. Napełnić fasolę obficie zimną wodą.
  2. Żeberka opłukać, pokroić na porcje. Napełnij 3-4 litrowy garnek zimną wodą, doprowadź do wrzenia.
  3. Doprowadzić do wrzenia, gdy się rozwinie, gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  4. Fasolę ugotujemy oddzielnie w rondlu do połowy. Napełnić zimną wodą do wrzenia.
  5. Obrać ziemniaki i buraki. Umyć warzywa.
  6. Pokroić ziemniaki na małe kawałki.
  7. Zetrzeć buraki na grubej tarce.
  8. Cebulę obrać, paprykę obrać, czosnek obrać.
  9. Rozgrzewamy garnek, wkładamy do niego cebulę i paprykę z odrobiną masła i dusimy przed zrobieniem zupy buraczanej na ciepło.
  10. Po 3-5 minutach dodać do rondla starte buraki i 5 posiekanych ząbków czosnku.
  11. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  12. Polej sokiem z ½ cytryny (jeśli chcesz), aby zachować żywy kolor. Dusić przez 10-15 minut.
  13. Po upływie 1,5 godziny zagotować ziemniaki z żeberkami.
  14. Opłucz fasolę w durszlaku i dodaj ją do składników.
  15. Po 15 minutach dodajemy zawartość rondla, liść laurowy, sól i pieprz.
  16. Gotować przez 10-15 minut. Doprawić do smaku i wyłączyć.
  17. W międzyczasie przygotuj chleb, aby ładnie podać zupę buraczaną. Przepis na przyrządzenie go z gotowanym chlebem jest dość prosty.
  18. Pokroić chleb na kromki.
  19. Obierz czosnek i wyciśnij go do miseczki.
  20. Dodaj rozdrobnione zioła, trochę wody i olej słonecznikowy.
  21. Sos posolić, dodać szczyptę mielonego pieprzu, wymieszać.
  22. Jeśli miska z sosem jest duża, zanurz w nim kromki, wymieszaj. Możesz też po prostu polać sosem kromki chleba za pomocą łyżki stołowej.
  23. Podawaj danie w głębokiej misce z chlebem czosnkowym ułożonym na półmisku.

Zupa buraczkowa z filetami z morszczuka

Nie ma ścisłych ograniczeń, zrób pyszną zupę z buraków z wywarem rybnym. Gorący przepis z delikatnymi filetami z mintaja okazuje się pyszny i aromatyczny. Taka zupa może wydawać się niezwykła, ale jest jeszcze bardziej interesująca. Do przygotowania potrzebny będzie nieskomplikowany zestaw produktów. Filet z mintaja można zastąpić każdą inną rybą morską bez ostrego zapachu.

Przygotuj się:

  • 0,5 kg fileta z mintaja;
  • 2 buraki;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 papryki;
  • Czosnek, zioła;
  • Sól, pieprz, liść laurowy;
  • 2 łyżki soku z cytryny.
Zupa buraczkowa z filetem z morszczukaJak

przygotować:

  1. Dzięki delikatności filetów z białej ryby, gorącą zupę buraczkową można ugotować dość szybko. Przepis można powtórzyć również z filetami z morszczuka, które są dostępne i niedrogie.
  2. Umyj rybę i pokrój ją na porcje.
  3. Zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.
  4. Podczas gotowania wody będzie się tworzyć piana. Zbieraj pianę w miarę jej powstawania.
  5. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod półprzymkniętą pokrywką.
  6. Obierz buraki i zetrzyj je drobno na tarce.
  7. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
  8. Umieścić buraki na patelni, dodać sok z cytryny, wymieszać.
  9. Odlać 2-3 chochle wywaru, dusić buraki pod przykryciem przez 15 minut.
  10. Obrać cebulę, marchewkę i paprykę. Warzywa umyć, posiekać w wygodny sposób.
  11. Ponownie rozgrzać patelnię. Dodajemy odrobinę oleju i delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa z obranym i drobno posiekanym czosnkiem.
  12. Obierz ziemniaki i pokrój je w grube paski julienne.
  13. Zanurz ziemniaki w wywarze rybnym i gotuj przez 5 - 10 minut od momentu zagotowania.
  14. Dodać zawartość dwóch patelni, sól, pieprz i wymieszać.
  15. Gotować wszystko razem przez 7-10 minut, wyłączyć.
  16. Gotową zupę buraczkową podawać z kwaśną śmietaną i posiekaną zieleniną.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu