Zupa Chowder: przepis z fotografią

Chowder to bogata i delikatna amerykańska zupa z owoców morza. Pożywny, pożywny i zdrowy chowder od dawna zajmuje honorowe miejsce w menu nie tylko w Ameryce, ale także w innych regionach. Dla nas jest to niezwykłe i wykwintne pierwsze danie, które koniecznie trzeba spróbować.

Pierwotnie chowder był prostym rybnym chowderem robionym przez rybaków z ich połowu: ryb i owoców morza. Z czasem dla urozmaicenia dodano różne warzywa, mleko i bekon, po czym prosta zupa biednych rybaków stała się pierwszym daniem sygnaturowym Ameryki Północnej.

New England Chowder

Zupa New England Chowder z muszelkami

Będziesz potrzebować:

  • Żywe łuski obrane - 1 kg;
  • Bekon - 100 gr;
  • Białe wino - kilka łyżek;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
  • Masło - 30 gr;
  • Cebula - 2 szt;
  • Seler - 2 łodygi;
  • Ziemniaki - 600 gr;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Mąka - 3 łyżki stołowe;
  • Śmietana wysokotłuszczowa - 1 filiżanka;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Pietruszka - 50 gr;
  • Sól i pieprz - do smaku.
  • Dla bulionu z kurczaka:
  • Cebula - ½ sztuki;
  • Marchew - 1 szt;
  • Kurczak - 1,5 kg.

Proces gotowania:

  1. Najlepszą bazą rosołową będzie niedogotowana, kwaśna nioska. Okazy te mogą się gotować 2-3 godziny, nasycając smak i aromat rosołu. Jeśli jednak robisz rosół z kurczaka z brojlera, czas ten skróci się do 50-60 minut, ponieważ mięso szybko się ugotuje. Do garnka z kurczakiem wlać wodę. Używaj zimnej wody - to konieczność w przypadku bulionów. Zwiększ ogień do wysokiej temperatury i doprowadź płyn do wrzenia, usuwając łyżką tworzącą się pianę. Następnie zmniejszyć ogień na mały ogień, dodać obrane i umyte warzywa i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin. Upewnij się, że płyn nie gotuje się zbyt mocno i otwórz pokrywę. Dzięki temu rosół nabierze niezbędnej wyrazistości. Aby oczyścić rosół z osadzających się płatków i przypraw, przecedzić go. Sito lub kawałek gazy złożony kilka razy wystarczy. Opcjonalnie można je lekko posolić. Do przygotowania chowderu będziesz potrzebować tylko 0,5 l bulionu.
  2. Będziemy potrzebować mięsa z muszli. Wybieraj duże muszle, o średnicy około 10 cm, które są tzw. muszlami zupowymi. Zaletą dużych muszli jest to, że można je szybko oczyścić, ale małe okazy mają bogatszy, bardziej aromatyczny smak. Muszle małży nie zamykają się całkowicie i gromadzą dużo piasku. Piasek powinien zostać usunięty, a najlepszym sposobem na to jest moczenie w roztworze soli fizjologicznej. Namoczyć muszle w roztworze soli w proporcji 1:10 i pozostawić w lodówce na 10-12 godzin. Istnieją dwa sposoby otwierania skorupek - podgrzewanie ich i otwieranie nożem. W tym przepisie zastosujemy metodę wysokotemperaturową.
  3. Wybierz duży, grubościenny rondel. Włożyć do niego mięso z muszli, zalać winem i zamknąć szczelnie pokrywką. Chwyć patelnię za oba uchwyty, przytrzymując pokrywę kciukami i potrząśnij. Postawić na dużym ogniu na 4 minuty. W tym czasie muszle będą parować i otwierać się.
  4. Umieść durszlak nad dużą, głęboką miską i wyrzuć muszle, które już się otworzyły. Sok będzie ściekał do garnka, co nam się przyda.
  5. Posortuj skorupki: wyrzuć te, które się nie otworzyły. Wyczyść resztę.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć boczek, pokrojony wcześniej w paski. Smażyć przez 4 minuty, aż zbrązowieje. Połóż na talerzu ręcznik papierowy i ułóż na nim usmażony boczek. Dzięki temu nadmiar oleju wsiąknie w papier. Następnie włóż bekon z powrotem na patelnię.
  7. Na patelnię dodajemy obrane i pokrojone wcześniej ziemniaki.
  8. Pokroić warzywa i dodać do garnka.
  9. Gotuj warzywa przez około 7 minut.
  10. Wymieszaj masło z przesianą mąką, przełóż na patelnię, mieszaj szpatułką przez kilka minut.
  11. Powoli wlewać bulion, ciągle mieszając. Następnie dodajemy śmietanę, sok, który spłynął z małży, przyprawy i zatokę. Gotować przez około 15-20 minut od momentu, gdy zupa zacznie wrzeć. W tym czasie zupa zgęstnieje.
  12. Włożyć małże do zupy i gotować na wolnym ogniu przez 2 do 3 minut.
  13. Zupę podawać na gorąco, na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Manhattan Clam Chowder

Różnica między tą zupą a podobnymi odpowiednikami polega na obecności pomidorów w przepisie.

Klasyczna wersja przyrządzana jest z małżami, ale w nowoczesnej odsłonie można znaleźć wariacje z małżami. Dodaj papryczkę chilli dla ostrości lub przygotuj wersję bez pikanterii.

Zupa rybna z pomidorami i krewetkami

Będziesz potrzebować:

  • Oczyszczone muszle małży - 300 g;
  • Bulion rybny - 1,5 l;
  • Krewetki duże - 10-12 sztuk;
  • Wszystkie rodzaje filetów z owoców morza - 400 gr;
  • Bekon - 100 gr;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Cebula - 2 szt;
  • Seler naciowy - 3 łodygi;
  • Pomidory w puszce - 400 g;
  • Pomidor - 2 łyżki;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Masło - 2 łyżki;
  • Pietruszka - 50 gr;
  • Sól i pieprz - według smaku.

Przygotowanie:

  1. Wcześniej rozmrozić wszystkie owoce morza. Do tego celu najlepiej nadaje się lodówka. Następnie grubo posiekać filety rybne i oczyścić krewetki z pancerzy i jelit.
  2. W rondlu o grubych ściankach, w którym zamierzamy ugotować zupę, rozgrzać olej i smażyć drobno pokrojony boczek przez kilka minut, mieszając łopatką. Boczek ładnie się przyrumieni i nada całemu daniu smacznego kopa.
  3. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z boczkiem.
  4. Posiekaj również seler i wrzuć go na patelnię.
  5. Użyj praski do czosnku, aby wycisnąć rozgnieciony czosnek bezpośrednio na patelnię.
  6. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut, pamiętając o mieszaniu.
  7. Do ugotowanego dania dodać pokrojone ziemniaki.
  8. Podgrzej bulion i dodaj do garnka. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. W tym czasie ziemniaki będą już prawie ugotowane.
  9. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia.
  10. Włóż wszystkie owoce morza do garnka, gotuj jeszcze 2-3 minuty, gdy płyn zacznie wrzeć.
  11. Czas na dodanie przypraw.
  12. Udekoruj chowder pietruszką i podawaj na gorąco.

Zupa Chowder z kremem

Bostońskie improwizowane chowder. Charakterystyczną cechą tego przepisu jest dodatek śmietany. W tej wersji chowderu z małży nie używa się skorupiaków. Z owoców morza potrzebne będzie mięso morszczuka.

Fish Chowder zupa krem

Będziesz potrzebować:

  • Filety z morszczuka - 500 g;
  • Boczek wędzony - 2 szt;
  • Woda pitna - 1 l;
  • Kukurydza - 1 słoik;
  • Śmietana - 450 ml;
  • Cebula - 1 szt;
  • Ziemniaki - 2-3 sztuki;
  • Mąka - 1 łyżka stołowa;
  • Sól i pieprz - do smaku;
  • Pietruszka - 1 pęczek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać patelnię na sucho i podsmażyć plastry boczku. Po ostygnięciu boczek pokruszyć.
  2. Na patelni, na której smażył się boczek, podsmażymy drobno pokrojoną cebulę na jasnozłoty kolor. Dusić na wolnym ogniu przez najwyżej 3 do 4 minut. Włożyć z powrotem na patelnię.
  3. Obrać ziemniaki i pokroić na małe kawałki.
  4. Pokroić rybę na duże kawałki.
  5. Wrzuć cebulę na patelnię, w której również znajduje się woda. Poczekaj, aż płyn się zagotuje i dodaj przygotowane ziemniaki. Gotować przez 5 minut, po czym ponownie zagotować.
  6. Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą, osusz suszarką do ziół lub ręcznikiem papierowym. Posiekaj je.
  7. Czas na dodanie ryby i kukurydzy. Gotuj dalej przez kilka minut.
  8. Przesiej mąkę do śmietany i wlej tę mieszankę do gotującej się zupy. Doprowadzić do wrzenia.
  9. Dodajemy przyprawy, boczek i zioła, a następnie wyłączamy ogień.
  10. Na talerzu przed podaniem położyć kilka solonych krakersów z kminkiem.

Pikantna Zupa Kukurydziana

Corn chowder został zapoczątkowany przez rolników podczas sezonu zbiorów kukurydzy. Ale dziś kukurydza jest dostępna przez cały rok, jeśli nie świeża, to z puszki, więc znalezienie składników do przygotowania tej wersji dania jest dość łatwe.

Warzywny pikantny Chowder z kukurydzą i selerem

Będziesz potrzebował:

  • Kukurydza konserwowa - 1 słoik;
  • Ziemniaki - 400 gr;
  • Seler - 2 łodygi;
  • Ostra czerwona papryka, sól - według smaku;
  • Mąka pszenna - 1 łyżka;
  • Masło - 2 łyżki;
  • Śmietana 20% - 2 łyżki;

Do bulionu:

  • Woda - 1 l;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 2 szt;
  • Seler - 1 łodyga;
  • Liść laurowy - 2 szt;
  • Pieprz czarny - 5 groszków;
  • Sól - szczypta.

    Proces gotowania:

  1. Dla bulionu, posiekaj warzywa przypadkowo dość grubo, włóż je do rondla i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Zwiększ ogień do wysokiej temperatury i poczekaj, aż płyn się zagotuje. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i doprawiamy solą. Przecedzić i odcedzić warzywa.
  2. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w równej wielkości kostkę.
  3. Łodygi selera pokroić w cienkie kółka lub półpierścienie.
  4. Rozgrzej olej na patelni o grubych ściankach, w której będziesz gotować chowder. Przesiej mąkę i czerwoną paprykę i wymieszaj. Włożyć ziemniaki i seler oraz dodać przyprawy.
  5. Zalać gorącym wywarem. Gotować przez 10 minut.
  6. Otwórz puszkę kukurydzy cukrowej, odcedź z nadmiaru płynu i umieść kukurydzę w garnku. Poczekaj, aż płyn się zagotuje i gotuj dalej przez 10 minut.
  7. Czas na dodanie śmietany. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, aby zupa była gotowa.
  8. Podawać do stołu na gorąco. Obok talerza z chowderem ułożyć solone krakersy.

Chowder: przepis z łososiem

Zupa bazuje na wywarze rybnym z dowolnej ryby, ale najsmaczniejsza jest z białej ryby z dużą ilością ości, np. z rodziny jesiotrowatych.

Mięso łososia jest delikatne i smaczne, a chowder z nim okazuje się po prostu finger food.

Auchan

Zupa chowder z łososiem i słodką papryką

Składniki:

  • Papryka słodka - 1 szt;
  • 2 marchewki;
  • Cebula - 1 szt;
  • Mleko - 200 ml;
  • Łosoś konserwowy - 2 puszki, łącznie 800 g;
  • Chudy boczek - 150 gr;
  • Ziemniaki - 4 szt;
  • Masło - 2 łyżki stołowe;
  • Seler naciowy - 2 łodygi;
  • Zielona cebula - 5-6 gałązek;
  • Pietruszka - 50 gr;
  • Mąka - 3 łyżki stołowe;
  • Sól i pieprz - według smaku.

Do bulionu rybnego:

  • Woda - 2 litry;
  • Głowa ryby - 1-2 szt;
  • Ogon, kręgosłup - kilka sztuk;
  • Kawałek ryby z mięsem - 1 szt;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Sól - szczypta;
  • Papryka - 4 szt;
  • Korzeń pietruszki - 1 szt;
  • Suchej ostrej papryki - szczypta;
  • Seler - 2-3 łodygi;
  • Cebula - 1 szt. Cebula - 1 szt (mała).

Przygotowanie:

  1. Zagotować bulion. Starannie posortować ryby, szczególną uwagę zwrócić na głowy - usunąć wszystkie skrzela, aby rosół nie miał posmaku goryczy. Wszystkie składniki oprócz przypraw umieścić w rondelku, zalać wodą o temperaturze pokojowej. Stosunek ryby do wody powinien wynosić około 0,5 kg ryby na 2,5 l wody. Poczekaj, aż płyn zagotuje się na maksymalnym ogniu, uważając, aby ostrożnie usunąć pianę, która się utworzy. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy z wyjątkiem soli i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Posolić bulion, gdy będzie gotowy. Przecedzić przez sito lub kilka warstw gazy.
  2. Posiekaj wszystkie warzywa tak drobno, jak to tylko możliwe. Po ugotowaniu zmiękną i nadadzą zupie charakterystyczną grubość.
  3. Boczek pokroić w cienkie plasterki.
  4. Na ciężkiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek przez kilka minut.
  5. Następnie dodajemy cebulę, seler i marchew. Smażyć warzywa przez 10 minut.
  6. Czas na dodanie bulionu.
  7. Poczekaj, aż zupa się zagotuje i dodaj pozostałe warzywa. Gotować przez 15 minut.
  8. Otwórz puszki z rybami. Odsączyć z nadmiaru płynu.
  9. Filety rybne rozdrobnić widelcem i dodać do zupy.
  10. Zalać ciepłym mlekiem.
  11. Dodać przyprawy i mieszać zupę przez kilka minut, nie zdejmując jej z ognia.
  12. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulką i pietruszką i podawaj od razu.

Chowder z ostrygami

Zupa rybna Chowder z ostrygami i białym winem

Składniki:

  • Ostrygi - 30 szt;
  • Bekon - 40 gr;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Pieprz i sól - do smaku;
  • Woda - 3 szklanki;
  • Masło - 40 g;
  • Cebula posiekana - 1 szt;
  • Seler naciowy - 5 łodyg;
  • Pory - 3 szt;
  • Białe wino - ½ szklanki;
  • Ziemniaki - 4 szt;
  • Śmietana wysokotłuszczowa - 200 ml.

masło

Przygotowanie:

  1. Ostrygi wyjąć z muszli, pokroić w plastry. Zachowaj sok z ostryg, który pozostał w muszlach. Plaster.
  2. Wstawić patelnię na ogień, podgrzać i podsmażyć boczek na chrupko. Przy pomocy bibuły usuń niepotrzebny nam tłuszcz i odstaw na bok.
  3. Pory pokroić w plasterki. Pamiętaj, że do jedzenia nadaje się tylko część biała i jasnozielona.
  4. Posiekaj również seler.
  5. Na tej samej patelni roztopić masło. Dodajemy dwie cebule, seler i wkładamy liść laurowy. Fry. Proces ten trwa 10 minut.
  6. Wlej wino i pozwól mu się gotować. Wino zredukuje się o połowę.
  7. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, sok z ostryg i wodę pitną. Zupę gotować przez 25 minut. W tym czasie ziemniaki zmiękną.
  8. Część ziemniaków rozgnieść widelcem bezpośrednio w zupie. Dzięki temu zupa będzie gęstsza.
  9. Dodać śmietanę i przyprawy. Po jednej minucie dodaj ostrygi. Gotuj przez kilka minut, ale uważaj, aby płyn się nie zagotował, bo krem się zsiada.
  10. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki i posypać drobno pokrojonym boczkiem. Nie zapomnij wyjąć liści laurowych. Jest pyszny, jedzony od razu z kromką chleba.

Co ciekawe, Amerykanie wpisali do swojego kalendarza Dzień Chowdera, który obchodzony jest 25 lutego.

Potrawa ta często określana jest jako clam chowder. Słowo małż, lub małże, jest zbiorczą nazwą dla dwóch rodzajów małży, z których zupa jest zrobiona - małże piaszczyste i twarde.

Jeśli nie możesz znaleźć świeżych małży w sprzedaży, amerykańscy kucharze zalecają zastąpienie ich małżami, świeżymi lub z puszki.

Jeśli zamierzasz ugotować chowder w bulionie rybnym z dodatkiem filetów rybnych, preferuj białe ryby, takie jak dorsz, plamiak, morszczuk i miętus. W nowoczesnej adaptacji chowder przyrządza się również z czerwonej ryby z rodziny łososiowatych.

Najlepiej, aby zioła użyte w przepisie były świeże. Włóż je do bulionu w całości, aby łatwiej było je później wyciągnąć. Amerykanie wiążą gałązki ziół w bukiet i zanurzają je w zupie; po tym jak zioła oddadzą swój aromat do potrawy, bukiet jest wyjmowany i wyrzucany.

Bukiet zieleniny do zupy Chowder

Okresowe spożywanie zupy chowder obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia system obronny organizmu.

Innym ciekawym aspektem tego dania jest sposób jego podawania w Stanach Zjednoczonych: zupa wlewana jest do okrągłych bułeczek zrobionych na zakwasie. Mówi się, że jedyne, co jest lepsze od chowderu, to chowder w chlebie. Chowder podawany jest również z świeżymi ziołami i krakersami serowymi.

Podawanie zupy Chowder w okrągłej bułce

Istnieje kilka odmian tej potrawy, z których najpopularniejsze to New England i Manhattan Clam Chowder.