Zupa klopsowa: przepis krok po kroku z ziemniakami
Zupa klopsowa to bardzo ciekawa i smaczna propozycja na obiad. Samo danie jest łatwe do wykonania, smaczne i oczywiście starczy na długo. W naszym artykule powiemy wam, jak ugotować pyszną zupę z klopsikami i ziemniakami, a przepis krok po kroku pomoże zrozumieć wszystkie jej subtelności.
Zupa ziemniaczana z klopsikami
Ta zupa z klopsikami, ziemniakami i ziołami jest łatwa do zrobienia, zdrowa i obfita jako obiad.
Oto, co jest potrzebne do jego wykonania:
- Woda - 15 szklanek;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Ziemniaki - 6-8 sztuk średniej wielkości;
- Marchew - 3-4 średniej wielkości kawałki;
- Opcjonalnie makaron - 1/2 szklanki;
- Cebula - 1-2 szt;
- Oliwa z oliwek - 3 łyżeczki;
- Jajko - 1 duże jajko;
- Świeża lub mrożona natka pietruszki, bardzo drobno posiekana - 2 łyżeczki;
- Pieprz czarny - 1 1/4 łyżeczki;
- Zioła włoskie - 1/ 2 łyżeczki.
Na klopsiki:
- Mielone mięso wieprzowe - 1 kg;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Czarny pieprz - 1-2 łyżeczki;
- Sól - 2 łyżeczki;
- Jajko - 1 duże jajko;
- Cebula - 1/ 2 szt.
:
- Wlej 15 szklanek wody do dużego rondla i postaw go na dużym ogniu. Dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki o pożądanej wielkości, a następnie dodajemy do garnka. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10-12 minut.
- W międzyczasie pokroić marchew w cienkie plasterki (lub zetrzeć na tarce) i dodać do garnka z ziemniakami.
- Dodaj 1½ szklanki spaghetti (najlepiej połamać je na kilka kawałków, aby było łatwiejsze do jedzenia), możesz pominąć ten krok lub dodać ryż zamiast makaronu, pamiętaj tylko, że czas gotowania znacznie się wydłuży.
- Całą cebulę pokroić na małe kawałki, 1/ 2 do mięsa mielonego i 1/ 2 do zupy.
- Mięso mielone umieścić w misce (można użyć gotowego lub zrobić własne). Dodajemy 1/2 cebuli, kilka ząbków czosnku, pieprz, 2 łyżeczki soli i jedno jajko. Dobrze wymieszać. Zwiń klopsiki ręcznie, powinny być wielkości orzecha włoskiego, to samo zrób z całym farszem i dopiero wtedy przełóż do garnka. Gotuj przez 10-16 minut, wszystkie klopsiki powinny wypłynąć na powierzchnię.
- W tym czasie postawić na ogniu patelnię, dodać do niej 3 łyżeczki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 1/ 2 cebuli i możesz dodać seler/marchewkę, jeśli chcesz. Smażyć, aż cebula stanie się jasnobrązowa, a następnie dodać na patelnię.
Do garnka z zupą wbij jedno jajko, pamiętając o tym, aby w tym czasie mieszać - dzięki temu jajko nie będzie tworzyło na powierzchni małych kawałków. Dodaj kilka łyżek drobno posiekanej pietruszki i sól/pieprz, jeśli chcesz. Podawać na gorąco lub schłodzone z czosnkowymi pomanderami i smacznego!
Szwedzka zupa klopsowa
Bardzo smaczna narodowa zupa szwedzka z soczystymi, delikatnymi klopsikami, makaronem i warzywami gotowanymi w rosole, podawana z kwaśną śmietaną! W Szwecji zupa ta jest podawana zarówno w zwykłych domach na obiad, jak i jako danie restauracyjne, które jest bardzo podziwiane przez turystów. Podawany jest z sosem śmietanowym i bułeczkami z ziarnem sezamowym.
Ten przepis podbił serca wielu, a oto składniki, których będziesz potrzebować, aby go zrobić:
- Masło - 5 łyżeczek;
- Marchew - 2 szt;
- Pieczarki - 2 filiżanki;
- Seler naciowy - 2-3 szt;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Mąka - 1/ 2 szklanki;
- Bulion (warzywny lub mięsny) - 7 szklanek;
- Krem -1 filiżanka + 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej;
- Posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżeczki;
- Papryka - 1 1/4 łyżeczki;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Makaron jajeczny;
- Osobno, 1½ szklanki śmietany + 1 łyżeczka oliwy z oliwek i masło.
Na klopsiki:
- Chleb - 2-3 kromki;
- Śmietana - 1-2 szklanki;
- Cebula - 1/ 2 duże kawałki;
- Mielona wołowina - 600 gr;
- Mielone mięso wieprzowe - 300 gr;
- Jajko - 1 duże jajko;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki.
:
- Aby rozpocząć robienie klopsików: w misce umieść oba rodzaje mięsa mielonego, a w osobnej misce dodaj 1/2 szklanki śmietany lub mleka i pozostaw chleb do namoczenia na 15 minut. Chleb rozdrobnić widelcem lub zmielić w blenderze i wymieszać z mięsem mielonym.
- Postawić na ogniu patelnię z łyżką oliwy z oliwek, rozgrzać i dodać cebulę. Podsmaż cebulę, aż się skarmelizuje, około 5 minut, a następnie dodaj ją do chleba i mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać paprykę lub czerwony pieprz. Formować klopsiki, po około 1 łyżeczce na raz. Powinno być 40-50 klopsików.
- Na patelnię dodajemy po łyżeczce masła i oliwy z oliwek, rozgrzewamy i wkładamy klopsiki. Smażyć przez 2 do 3 minut z każdej strony, a następnie wyjąć na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Pokrojoną marchewkę, seler i grzyby wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem i trzymamy 3 minuty. Następnie mieszamy i dodajemy kilka ząbków czosnku i smażymy przez 30 sekund. Dodajemy mąkę i smażymy przez kolejne 3 minuty, ciągle mieszając warzywa. Gdy będzie gotowa, dodajemy wywar i śmietanę (najlepiej ciężką), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką, zupa powinna lekko zgęstnieć, zajmie to około 5 minut.
- Kiedy się zagotuje, dodajemy klopsiki i zmniejszamy ogień. Przykryj i gotuj przez kolejne 5-6 minut, aż klopsiki będą ugotowane, mieszając od czasu do czasu. Osobno ugotować makaron, najlepiej zwykły jajeczny, i dodać go lekko niedogotowany do gorącej zupy (powinna być na ogniu, potem gotować jeszcze kilka minut) razem ze śmietaną lub mlekiem.
Można dodać sól, paprykę, czerwony lub czarny pieprz do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami przy stole i cieszyć się do woli!
Historia zupy klopsowej
Głównym składnikiem zupy są klopsiki, czyli kulki mięsne tradycyjnie przyrządzane z mielonej wieprzowiny lub wieprzowiny i wołowiny. Historia klopsików jest fascynująca. Danie to historycznie należy do kuchni niemieckiej i holenderskiej. Ma jednak wiele własnych odmian narodowych. W Niemczech klopsik to przede wszystkim placek mięsny smażony z obu stron i podawany z warzywami.
Szwedzkieklopsiki (kötboulard) są z kolei bardzo podobne do naszych klopsików - przepis jest identyczny, tylko nazwy są inne. Zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowo-czosnkowym, zwieńczone kilkoma listkami bazylii. Najważniejszy w takim daniu jest sos i dekoracja, choć często podaje się je samo. Sos jest zazwyczaj jagodowy - borówkowy lub żurawinowy - albo preferują ostry sos tabasco lub chili. We Włoszech klopsiki znane są jako "palpette", tradycyjnie przyrządzane z mielonego kurczaka.
Mięso do tego dania przygotowuje się wyłącznie świeże, mieląc je na mielonkę, a następnie dodając kilka ząbków czosnku, 1 3/4 pomidora i specjalne przyprawy, które nadają potrawie prawdziwie włoski smak. Następnie palpette zapieka się w piecu i podaje z makaronem i gęstym sosem pomidorowym. A w Azji Południowej klopsiki nazywają się cufta, co tłumaczy się jako kulki mięsne.
Chociaż w wielu innych krajach potrawa ta uważana jest za danie narodowe, kofta przyrządzana jest w Turcji, Armenii i Azerbejdżanie, z zachowaniem własnych subtelności. W niektórych krajach danie przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego zawiniętego w ciasto francuskie lub drożdżowe. Główną cechą tego dania jest złocista skórka i duży rozmiar - jeden klops może być wielkości pięści! Jeśli nie jest zrobiona w cieście, kofta jest pokryta z wierzchu żółtkami jaj wymieszanymi z masłem i przyprawami. Klopsiki podawane są jako osobne danie i oblane kremowym sosem.
W Ameryce klopsiki są również popularnym daniem z okazji świąt narodowych. Choć danie to uważane jest za włoskie, Amerykanie nazwali je klopsikami i podają z makaronem, ryżem lub zapiekankami warzywnymi. Piecze się je w dużym żeliwnym naczyniu w piekarniku, obficie polane sosem.
Sosy zależą od upodobań - doskonałe są boloński lub szwedzki sos śmietanowy na wywarze z mięsa. Technika gotowania jest bardzo podobna do wszystkich poprzednich, ale trzeba przyznać - klopsiki zapiekane w piekarniku z pikantnym sosem, serem i warzywami wyglądają bardzo apetycznie i uświetniają każdy amerykański stół podczas świąt narodowych. Klopsiki dodawane są wszędzie - do placków, zup, gulaszu, a nawet do pizzy!
Francuska wersja klopsików jest bardzo ciekawa. Najpierw przygotowuje się je w małych rozmiarach z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, smaży lub piecze w piecu, a następnie zawija w pikantne puree ziemniaczane i smaży na głębokim tłuszczu. Danie jest bardzo podobne do naszej kalarepy, jedyną różnicą jest kształt. Podawane z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami, te przysmaki są bardzo smaczne i niezwykłe!
W naszym kraju klopsiki pojawiły się w latach 20-tych XX wieku. Stały się one szczególnie popularne dzięki temu, że klopsiki były bardzo łatwe w użyciu, jak również zaskoczyły wszystkich swoją niską ceną - produkcja klopsików była opłacalna, gdyż dodaje się do nich czerstwy, ale namoczony w wodzie chleb, cebulę i inne warzywa. Dzięki tej technice można zrobić więcej klopsików przy znacznie mniejszej ilości mięsa mielonego, a ich smak nie ulega pogorszeniu.
Klopsiki są bardzo podobne do klopsików, ale klopsiki są często robione w większym rozmiarze i pieczone w piekarniku z dodatkiem pasty pomidorowej, a klopsiki są używane jako dodatek do zupy lub makaronu. Klopsiki jednak też się różnią, bo klopsiki do zupy gotuje się bez sosu, bo będą zbyt miękkie i rozpadną się w zupie. Zupa klopsowa jest niewątpliwie jednym z kulinarnych symboli naszego kraju i przygotowuje ją każda gospodyni domowa - jest to pyszny i obfity posiłek dla całej rodziny.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu