Zupa miso: przepis krok po kroku
Kuchnia japońska obfituje we wszelkiego rodzaju kulinarne arcydzieła, które stały się popularne w Rosji. Na szczególną uwagę zasługują pierwsze dania, wśród których wyróżnia się przepis na zupę miso. W Kraju Wschodzącego Słońca to tradycyjne japońskie danie jest spożywane na śniadanie, obiad i po prostu w ciągu dnia.
Co sprawia, że jest tak dobry? Po pierwsze, przepis na zupę miso jest dość prosty i można go łatwo przygotować w domu. Po drugie, jest całkiem zdrowy, obfity i smaczny. Jedyną niewielką wadą jest to, że do jego przygotowania trzeba użyć tradycyjnych japońskich składników. Ale przy dzisiejszym poziomie handlu można to rozwiązać w krótkim czasie - w rosyjskich sklepach można łatwo znaleźć potrzebne produkty.
Klasyczny przepis na zupę miso
Dla osób zainteresowanych zdrowiem i dobrym samopoczuciem, klasyczna zupa miso jest szczególnie popularnym daniem. To doskonały przykład na to, że zdrowe jedzenie może być pyszne.
Składniki
Aby przygotować tę japońską zupę, potrzebujemy
- Bulion rybny dashi (baza) - 1,5 łyżeczki;
- Miso (japońska pasta sojowa) - ½ szklanki;
- Suszone wodorosty wakame - 1 łyżka stołowa;
- Tofu (twaróg sojowy) - ½ szklanki;
- Zielona cebula (posiekana) - 2 łyżki stołowe;
- Woda - 4 szklanki.
W sklepach można znaleźć gotową bazę do bulionu rybnego dashi. Alternatywnie można zrobić własną. Do tego celu będziesz potrzebował nieco ponad filiżankę płatków ryby bonito i 2 paski wodorostów kombu.
Klasycznyprzepis na
zupęmisoCzas gotowania
Czas gotowania to dosłownie 10 minut:
- Wlać wodę do rondla i postawić go na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i wlać bazę do bulionu rybnego dashi. Ciągle mieszać, aż powstanie jednorodna masa.
- Zmniejsz ogień na kuchence i dodaj do bulionu twaróg sojowo-serowy z tofu. Przed dodaniem tofu kroimy je w drobną kostkę.
- Do osobnej miski wsypujemy suszone wodorosty i dodajemy wodę, aby zmiękły. Następnie odciśnij wodę i dodaj wodorosty do garnka z resztą składników. Gotuj dalej przez dwie minuty.
- W tym czasie do osobnej miseczki wlewamy pastę miso i dodajemy pół chochli bulionu z garnka. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dwie minuty po dodaniu wodorostów na patelnię, wyłącz ogień. Do bulionu dodać pastę miso i dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem, dodaj do garnka posiekaną zieloną cebulkę. Cebulę można również dodać bezpośrednio do talerza według własnego uznania.
W domu, dzięki temu przepisowi, zupa miso jest tak samo dobra jak w najlepszych japońskich restauracjach.
Zupa miso z suszonymi grzybami shiitake
Istnieje wiele wariacji na temat japońskiej zupy miso. Polecamy spróbować wariantu z suszonymi grzybami shiitake.
Potrzebne składniki
Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników:
- Pasta miso - 4 łyżki stołowe;
- Twaróg sojowy z tofu - 250 gr;
- Grzyby shiitake (suszone) - 4 szt;
- Woda - 4 ¼ szklanki;
- Zielona cebulka - według uznania.
Grzyby shiitake są tradycyjnym składnikiem kuchni japońskiej. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz użyć innych suszonych grzybów.
Zupa miso z suszonymi grzybami shiitakeZupa miso z shiitake wymaga dłuższego czasu przygotowania, ponieważ grzyby trzeba obrać z łusek. W przeciwnym razie jest to tak samo proste i łatwe:
- Grzyby umyć, włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Pozostaw je na 10 minut, a następnie postaw garnek na ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz kuchenkę.
- Po tym czasie pozostawić grzyby w garnku na kolejne 20 minut, aby się zaparzyły.
- Następnie wyjąć grzyby z bulionu, odcedzić płyn i postawić z powrotem na średnim ogniu.
- Do osobnej miseczki wlewamy pastę miso, wlewamy jedną łyżkę bulionu grzybowego i dobrze mieszamy.
- Twaróg tofu pokroić w drobną kostkę i wlać do gotującego się wywaru.
- Gotuj przez minutę, a następnie stopniowo wlewaj rozcieńczoną pastę miso. Dodając miso, stale mieszaj zawartość garnka i natychmiast wyłącz ogień, gdy tylko dodasz całą pastę miso - wywar nie powinien się już gotować.
- Przepis na zupę grzybową miso jest gotowy, a ostatnim akcentem jest dodanie drobno posiekanej zielonej cebuli.
Rozkoszuj się nim sam i spraw radość swoim bliskim zdrowym, pożywnym i bardzo smacznym daniem.
Zupa miso z warzywami i grzybami
Jeśli chcesz ożywić klasyczny przepis na zupę miso, dodaj do niej grzyby i warzywa. W tym opisie dowiesz się, jakie warzywa są Ci potrzebne. Ta zupa będzie smaczna, to pewne.
Składniki, których potrzebujesz
Do przygotowania warzywnej zupy miso będziesz potrzebować:
- Bulion Dashi - 1.250 ml;
- Pasta miso (ciemna) - 3 łyżki stołowe;
- Pieczarki (średnie) - 5 szt;
- Marchew (średnia) - 1 szt;
- Groszek zielony - 100 gr;
- Kukurydza (mrożona) - 0,5 szklanki;
- Szpinak (mały) - 2 garście;
- Zielona cebula - 4 pióra;
- Cukier - 1 łyżka stołowa;
- Ser tofu - 120 gramów.
Jeśli nie możesz znaleźć klasycznego japońskiego bulionu dashi, możesz użyć zwykłego domowego bulionu z kurczaka. Ze szpinaku usunąć najpierw twarde łodygi.
Zupa miso z warzywami i grzybamiPrzygotowanie warzywnego miso jest bardzo proste:
- Zamrożoną kukurydzę wsypać do wrzącej wody i po trzech minutach odcedzić.
- Zielony groszek pokroić na małe kawałki (1-1,5 cm).
- Posiekać nożem cebulę dymkę na ukos. Posiekaj również szpinak lub rozdrobnij go rękoma.
- Twaróg tofu pokroić w drobną kostkę.
- Marchew pokroić w cienkie paski julienne, a pieczarki na małe kawałki.
- W rondelku umieścić bulion na kuchence i doprowadzić do wrzenia.
- Do osobnej miseczki wlewamy około pół łyżki bulionu i mieszamy z pastą miso. Dobrze wymieszać, aby rozpuścić pastę miso.
- Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchewkę, kukurydzę i grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
- Następnie dodać posiekany groszek i świeżo posiekane zioła i dusić jeszcze przez 1 minutę.
- Następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Główna zasada jest taka, że zupa nie może się zagotować.
- Następnie dodaj pokrojone w plastry tofu, ser sojowy i duś w garnku przez kolejną minutę, po czym wyłącz ogień.
- Zupa japońska jest gotowa - można ją rozlać na porcje.
Przepis na zupę miso z warzywami i grzybami wychodzi pięknie - tak jak na zdjęciu. A smak jest lepszy.
Zupa miso z rybą
Jakiż japoński przepis może się obejść bez owoców morza. Tak więc w tym przepisie na zupę miso w domu, użyjemy filetów z tuńczyka.
Potrzebne składniki
Będziemy potrzebować:
- Zupa dashi - 0,6 Lt;
- Filet z dorsza - 200 gramów;
- Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
- Miso - 3 łyżki stołowe;
- Szpinak - 1 pęczek;
- Pietruszka - 3 gałązki;
- Sól - do smaku.
Baza do bulionu dashi jest zazwyczaj sprzedawana w naszych sklepach w postaci płynnej lub suchej. Należy ją zaparzyć zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zupa miso zrybąProces gotowania
Najpierw przygotuj główne składniki:
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie "w marynacie". Następnie odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Filet z dorsza oczyścić, ugotować w osolonej wodzie i również pokroić na małe kawałki.
- Szpinak powinien być wcześniej ugotowany na parze (można to zrobić w parowarze). Następnie posiekaj go.
- Rozcieńczyć suszoną pastę miso w 0,5 szklanki bulionu dashi.
- W garnku doprowadź resztę wywaru do wrzenia.
- Natychmiast dodać pokrojone składniki - rybę, ziemniaki i szpinak.
- Jako ostatni składnik dodajemy rozcieńczoną pastę miso, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast wyłączamy.
Gotowe danie rozlać na talerze i udekorować listkami pietruszki. Przyrządzanie zupy miso według naszych przepisów w domu to czysta przyjemność.
Możesz również cieszyć się:
Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem
Czekolada: przepis krok po kroku
Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka
Łatwe przepisy na przekąski dla natury
Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Skosztuj naszego menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu