Zupa miso: przepis krok po kroku

Kuchnia japońska obfituje we wszelkiego rodzaju kulinarne arcydzieła, które stały się popularne w Rosji. Na szczególną uwagę zasługują pierwsze dania, wśród których wyróżnia się przepis na zupę miso. W Kraju Wschodzącego Słońca to tradycyjne japońskie danie jest spożywane na śniadanie, obiad i po prostu w ciągu dnia.

Co sprawia, że jest tak dobry? Po pierwsze, przepis na zupę miso jest dość prosty i można go łatwo przygotować w domu. Po drugie, jest całkiem zdrowy, obfity i smaczny. Jedyną niewielką wadą jest to, że do jego przygotowania trzeba użyć tradycyjnych japońskich składników. Ale przy dzisiejszym poziomie handlu można to rozwiązać w krótkim czasie - w rosyjskich sklepach można łatwo znaleźć potrzebne produkty.

Klasyczny przepis na zupę miso

Dla osób zainteresowanych zdrowiem i dobrym samopoczuciem, klasyczna zupa miso jest szczególnie popularnym daniem. To doskonały przykład na to, że zdrowe jedzenie może być pyszne.

Składniki

Aby przygotować tę japońską zupę, potrzebujemy

  • Bulion rybny dashi (baza) - 1,5 łyżeczki;
  • Miso (japońska pasta sojowa) - ½ szklanki;
  • Suszone wodorosty wakame - 1 łyżka stołowa;
  • Tofu (twaróg sojowy) - ½ szklanki;
  • Zielona cebula (posiekana) - 2 łyżki stołowe;
  • Woda - 4 szklanki.

W sklepach można znaleźć gotową bazę do bulionu rybnego dashi. Alternatywnie można zrobić własną. Do tego celu będziesz potrzebował nieco ponad filiżankę płatków ryby bonito i 2 paski wodorostów kombu.

Klasyczny

przepis na

zupę

misoCzas gotowania

Czas gotowania to dosłownie 10 minut:

  1. Wlać wodę do rondla i postawić go na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i wlać bazę do bulionu rybnego dashi. Ciągle mieszać, aż powstanie jednorodna masa.
  2. Zmniejsz ogień na kuchence i dodaj do bulionu twaróg sojowo-serowy z tofu. Przed dodaniem tofu kroimy je w drobną kostkę.
  3. Do osobnej miski wsypujemy suszone wodorosty i dodajemy wodę, aby zmiękły. Następnie odciśnij wodę i dodaj wodorosty do garnka z resztą składników. Gotuj dalej przez dwie minuty.
  4. W tym czasie do osobnej miseczki wlewamy pastę miso i dodajemy pół chochli bulionu z garnka. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Dwie minuty po dodaniu wodorostów na patelnię, wyłącz ogień. Do bulionu dodać pastę miso i dokładnie wymieszać.
  6. Przed podaniem, dodaj do garnka posiekaną zieloną cebulkę. Cebulę można również dodać bezpośrednio do talerza według własnego uznania.

W domu, dzięki temu przepisowi, zupa miso jest tak samo dobra jak w najlepszych japońskich restauracjach.

Zupa miso z suszonymi grzybami shiitake

Istnieje wiele wariacji na temat japońskiej zupy miso. Polecamy spróbować wariantu z suszonymi grzybami shiitake.

Potrzebne składniki

Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników:

  • Pasta miso - 4 łyżki stołowe;
  • Twaróg sojowy z tofu - 250 gr;
  • Grzyby shiitake (suszone) - 4 szt;
  • Woda - 4 ¼ szklanki;
  • Zielona cebulka - według uznania.

Grzyby shiitake są tradycyjnym składnikiem kuchni japońskiej. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz użyć innych suszonych grzybów.

Zupa miso z suszonymi grzybami shiitake

Zupa miso z shiitake wymaga dłuższego czasu przygotowania, ponieważ grzyby trzeba obrać z łusek. W przeciwnym razie jest to tak samo proste i łatwe:

  1. Grzyby umyć, włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Pozostaw je na 10 minut, a następnie postaw garnek na ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz kuchenkę.
  2. Po tym czasie pozostawić grzyby w garnku na kolejne 20 minut, aby się zaparzyły.
  3. Następnie wyjąć grzyby z bulionu, odcedzić płyn i postawić z powrotem na średnim ogniu.
  4. Do osobnej miseczki wlewamy pastę miso, wlewamy jedną łyżkę bulionu grzybowego i dobrze mieszamy.
  5. Twaróg tofu pokroić w drobną kostkę i wlać do gotującego się wywaru.
  6. Gotuj przez minutę, a następnie stopniowo wlewaj rozcieńczoną pastę miso. Dodając miso, stale mieszaj zawartość garnka i natychmiast wyłącz ogień, gdy tylko dodasz całą pastę miso - wywar nie powinien się już gotować.
  7. Przepis na zupę grzybową miso jest gotowy, a ostatnim akcentem jest dodanie drobno posiekanej zielonej cebuli.

Rozkoszuj się nim sam i spraw radość swoim bliskim zdrowym, pożywnym i bardzo smacznym daniem.

Zupa miso z warzywami i grzybami

Jeśli chcesz ożywić klasyczny przepis na zupę miso, dodaj do niej grzyby i warzywa. W tym opisie dowiesz się, jakie warzywa są Ci potrzebne. Ta zupa będzie smaczna, to pewne.

Składniki, których potrzebujesz

Do przygotowania warzywnej zupy miso będziesz potrzebować:

  • Bulion Dashi - 1.250 ml;
  • Pasta miso (ciemna) - 3 łyżki stołowe;
  • Pieczarki (średnie) - 5 szt;
  • Marchew (średnia) - 1 szt;
  • Groszek zielony - 100 gr;
  • Kukurydza (mrożona) - 0,5 szklanki;
  • Szpinak (mały) - 2 garście;
  • Zielona cebula - 4 pióra;
  • Cukier - 1 łyżka stołowa;
  • Ser tofu - 120 gramów.

Jeśli nie możesz znaleźć klasycznego japońskiego bulionu dashi, możesz użyć zwykłego domowego bulionu z kurczaka. Ze szpinaku usunąć najpierw twarde łodygi.

Zupa miso z warzywami i grzybami

Przygotowanie warzywnego miso jest bardzo proste:

  1. Zamrożoną kukurydzę wsypać do wrzącej wody i po trzech minutach odcedzić.
  2. Zielony groszek pokroić na małe kawałki (1-1,5 cm).
  3. Posiekać nożem cebulę dymkę na ukos. Posiekaj również szpinak lub rozdrobnij go rękoma.
  4. Twaróg tofu pokroić w drobną kostkę.
  5. Marchew pokroić w cienkie paski julienne, a pieczarki na małe kawałki.
  6. W rondelku umieścić bulion na kuchence i doprowadzić do wrzenia.
  7. Do osobnej miseczki wlewamy około pół łyżki bulionu i mieszamy z pastą miso. Dobrze wymieszać, aby rozpuścić pastę miso.
  8. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchewkę, kukurydzę i grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  9. Następnie dodać posiekany groszek i świeżo posiekane zioła i dusić jeszcze przez 1 minutę.
  10. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Główna zasada jest taka, że zupa nie może się zagotować.
  11. Następnie dodaj pokrojone w plastry tofu, ser sojowy i duś w garnku przez kolejną minutę, po czym wyłącz ogień.
  12. Zupa japońska jest gotowa - można ją rozlać na porcje.

Przepis na zupę miso z warzywami i grzybami wychodzi pięknie - tak jak na zdjęciu. A smak jest lepszy.

Zupa miso z rybą

Jakiż japoński przepis może się obejść bez owoców morza. Tak więc w tym przepisie na zupę miso w domu, użyjemy filetów z tuńczyka.

Potrzebne składniki

Będziemy potrzebować:

  • Zupa dashi - 0,6 Lt;
  • Filet z dorsza - 200 gramów;
  • Ziemniaki (średnie) - 2 szt;
  • Miso - 3 łyżki stołowe;
  • Szpinak - 1 pęczek;
  • Pietruszka - 3 gałązki;
  • Sól - do smaku.

Baza do bulionu dashi jest zazwyczaj sprzedawana w naszych sklepach w postaci płynnej lub suchej. Należy ją zaparzyć zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Zupa miso z

rybąProces gotowania

Najpierw przygotuj główne składniki:

  1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie "w marynacie". Następnie odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Filet z dorsza oczyścić, ugotować w osolonej wodzie i również pokroić na małe kawałki.
  3. Szpinak powinien być wcześniej ugotowany na parze (można to zrobić w parowarze). Następnie posiekaj go.
  4. Rozcieńczyć suszoną pastę miso w 0,5 szklanki bulionu dashi.
  5. W garnku doprowadź resztę wywaru do wrzenia.
  6. Natychmiast dodać pokrojone składniki - rybę, ziemniaki i szpinak.
  7. Jako ostatni składnik dodajemy rozcieńczoną pastę miso, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast wyłączamy.

Gotowe danie rozlać na talerze i udekorować listkami pietruszki. Przyrządzanie zupy miso według naszych przepisów w domu to czysta przyjemność.

Możesz również cieszyć się:

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Łatwe przepisy na przekąski dla natury

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu