Zupa rybna: przepisy z fotografiami

W zależności od użytej do gotowania ryby, zupa rybna może być biała, czerwona, czarna lub potrójna. Pierwszy rodzaj zupy przyrządza się na przykład z miętusa lub suma.

Czerwoną zupę przyrządza się z ryb takich jak pstrąg lub jesiotr. Czarna zupa rybna jest robiona z karpia lub karasia, a zupa rybna trefl jest robiona z kilku gatunków ryb.

Przepis na zupę z białego miętusa

Składniki:

  • 1 duży miętus;
  • 1 cebula;;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 łyżka suszonych ziół;
  • 2 liście laurowe;
  • sól, pieprz.

Oczyścić miętusa z łusek i śluzu. Wypatroszyć rybę i ostrożnie oddzielić pęcherzyk żółciowy od wątroby. Odłóż wątróbkę i kawior, jeśli są obecne, do osobnej miski i wyrzuć wszystkie pozostałe wnętrzności.

Pokrój miętusa dużym nożem na duże porcje. Cebulę drobno poszatkować, umyte ziemniaki pokroić w kostkę lub plasterki.

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodać ziemniaki do wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić ziemniaki przez 5 minut.

Usuń pianę i dodaj do garnka pokrojoną cebulę. Ponownie gotujemy wywar przez 5 minut i dodajemy rybę.

Gotuj bulion z rybą przez 10 minut od momentu wrzenia. W celu przygotowania dressingu, umyć wątrobę miętusa i pokroić ją nożem na małe kawałki.

Wyjąć kawior z torebek, włożyć do miski razem z wątróbką i wszystko dobrze wymieszać. Masę włożyć do bulionu rybnego i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Wyjąć zupę rybną i ewentualnie doprawić większą ilością soli. Do bulionu dodać liść laurowy, zioła i pieprz, odczekać 2 minuty i wyłączyć kuchenkę.

Przykryć zupę pokrywką na około 10 minut. Podawać danie do stołu.

Przepis na zupę z suma krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mięsa suma;
  • 5 ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • 1 pieprz;
  • ½ cytryny;
  • 4 pomidory;
  • natka pietruszki, liść laurowy;
  • sól, pieprz.

Odciąć głowę, płetwy i ogon suma. Usuń wszystkie wnętrzności z ryby i zutylizuj je. Głowę, płetwy i ogon włożyć do miski, zalać wodą z odrobiną octu i pozostawić do zamarynowania na 15 minut.

Pokrój suma na kawałki, nie za duże. Mięso doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny. W garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać zamarynowane w occie kawałki suma. Gotować wywar przez około 20 minut na średnim ogniu.

Podczas gdy głowa, ogon i płetwy gotują się, przygotuj resztę składników. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w krótkie słupki julienne, a pomidory w plastry.

Odcedź bulion od głowy i włóż go z powrotem na patelnię. Do osobnej miski włóż głowę, ogon i płetwy.

Kiedy bulion ponownie się zagotuje, włożymy do niego pokrojone ziemniaki i ugotujemy do miękkości. Do bulionu dodać całą cebulę i liść laurowy, do zupy rybnej dodać pomidory i paprykę.

Gotuj bulion jeszcze przez 5 minut, usuń liść laurowy, włóż do zupy kawałki pieprzonego suma i sok z cytryny. Zupę gotować przez 15 minut. Wyjmij cebulę z zupy, popieprz i dopraw solą, jeśli trzeba. Gotować jeszcze 5 minut, wyłączyć gaz, pozostawić zupę rybną na 10 minut, następnie podawać.

Pyszna zupa z pstrąga czerwonego

Składniki:

  • 500 g pstrąga;
  • 265 g ziemniaków;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • ½ łyżki prosa;
  • Kilka gałązek pietruszki i koperku;
  • pęczek zielonej cebuli;
  • sól, pieprz.

Rybę opłukać, obrać i pokroić na porcje. Zagotować wodę w garnku. Podczas gdy woda się gotuje, obierz i drobno posiekaj jedną z cebul.

Marchewki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki i zalać zimną wodą. Zioła i cebulę drobno posiekać.

Doprowadzić do wrzenia kawałki ryby i drugą cebulę (uprzednio obraną). Gotuj rybę przez 15 minut, ciągle ją odtłuszczając.

Do garnka włożyć pokrojone ziemniaki i posypać proso. Doprawić zupę pieprzem i solą i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj do bulionu pokrojoną cebulę i marchew i gotuj przez 5 minut.

Wsypać zioła do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy zupę na 10 minut pod przykryciem. Podawać danie do stołu.

Zupa rybna z belugi - krok po kroku

Składniki:

  • 500 g belugi z kością;
  • 2,5 l wody;
  • 4 średniej wielkości ziemniaki;
  • 2 kawałki pomidorów, cebuli i marchewki;
  • 6 papryczek;
  • 1 liść laurowy;
  • 6 oliwek;
  • Zielenina, sól, olej do smażenia.

Belugę obrać i umyć, pokroić na kawałki i włożyć do rondla z gotującą się wodą. Poczekaj aż woda się zagotuje, zbierz pianę i zmniejsz ogień. Obrać cebulę i marchewkę. Umyj warzywa i wrzuć je na patelnię razem z rybą.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać kostki do gotującego się wywaru z rybą. Drugą cebulę obrać i drobno posiekać. Resztę marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać odpowiednią ilość oleju. Poszatkowaną cebulę smażymy do miękkości. Wrzuć marchewki na patelnię i smaż warzywa, aż zmiękną.

Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 2 do 4 minut. Dodaj warzywa do zupy rybnej. Wrzuć liść laurowy do bulionu na 5 minut przed przygotowaniem wszystkich składników.

Zupę odstawić na chwilę, a następnie podzielić na porcje. Do każdego talerza włóż oliwkę i wrzuć kilka świeżych lub suchych ziół drobno posiekanych. Podawać zupę rybną.

Czarna zupa rybna z karpia: prosty przepis

Składniki:

  • 800 gr. crucians;
  • 2 litry wody;
  • 3 cebule i marchew;
  • 7 średnich ziemniaków;
  • Mały pęczek koperku i pietruszki;
  • 1 liść laurowy;
  • 5 ziaren pieprzu;
  • 1 łyżka oleju roślinnego;
  • sól, pieprz.

Oskalpuj płoć i usuń jej wnętrzności. Usunąć skrzela i umyć rybę.

Do rondla wlać wodę, włożyć obraną marchewkę i cebulę w całości. Postaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia.

Do gotującego się bulionu warzywnego włożyć krzyżówki. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wyjąć z bulionu marchew, cebulę i karasie.

Przełóż rybę do osobnej miski. Wyrzuć ugotowane warzywa, przecedź bulion i wlej go z powrotem do garnka.

Ziemniaki obierzemy, umyjemy, pokroimy w dużą kostkę i ugotujemy w bulionie, aż będą prawie ugotowane. Obrać pozostałe marchewki i cebulę. Cebulę i zioła drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce.

Podsmaż warzywa na patelni do uzyskania złotego koloru. Do zupy rybnej włożyć kiszoną kapustę i gotować aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy karasie, ziele, liście laurowe, obie papryki, solimy zupę i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku i podawać zupę.

Jak zrobić zupę rybną z karpia

Składniki:

  • 1 kg karpia;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • Pęczek pietruszki i koperku;
  • 2,2 litra wody;
  • kilka ziaren pieprzu;
  • Paczka przyprawy do zupy rybnej.

Karpia opłukać i obrać. Usuń wnętrzności i pokrój rybę na kawałki.

Karpia włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Zagotuj wodę na średnim ogniu, od czasu do czasu przecedzając. Doprawić wywar solą i zmniejszyć ogień do niskiego poziomu.

Do zupy rybnej wrzucić drobno posiekane zioła. Do bulionu dodać obraną marchewkę i cebulę w całości oraz korzeń pietruszki. Zupę gotować przez 15 minut.

Wyjmij z bulionu kawałki ryby z wyjątkiem głowy i ogona i włóż je do miski. Gotować zupę jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z niego głowę i ogon.

Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki. Cebulę poszatkować w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek opłukać i drobno posiekać.

Przecedzić bulion i wlać go z powrotem do garnka. Dodać do zupy cebulę i ziemniaki. Do bulionu włożyć paprykę i groszek, włączyć kuchenkę i gotować zupę, aż ziemniaki zmiękną.

Karpia w misce posypać mieszanką rybną i zielem angielskim. Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej miseczki dodajemy kawałek karpia, posypujemy ziołami i podajemy.

Przepis na zupę rybną krok po kroku

Do tej zupy rybnej można użyć prawie każdej ryby. Do przyrządzania tej potrawy nie nadają się tylko płocie, płocie, klenie, babki i kaczodzioby.

Składniki:

  • 1 kg narybku na pierwszy rosół;
  • 1 kg głów, ogonów i płetw dużych ryb;
  • 500 g białej ryby, np. leszcza na drugi rosół;
  • 500 g szczupaka, karpia, taimena na trzeci rosół;
  • 1 kg ziemniaków;
  • 3 cebule;
  • Korzeń pietruszki do smaku;
  • 1 liść laurowy;
  • zioła; sól;
  • 5 ziaren pieprzu.

Oczyść, wypatrosz i umyj małe ryby do pierwszego rosołu. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy do niej rybę. Umyj głowy, płetwy i ogony dużych ryb i wrzuć je na patelnię.

Dodaj sól do wody i doprowadź wywar do wrzenia. Usunąć pianę i zmniejszyć ogień. Rybę gotować przez 30 minut, wyjąć z kotła i odcedzić rosół od drobnych ości.

Białą rybę obrać, usunąć wnętrzności i umyć. Jedną z cebul obrać i usunąć łuskę. Opłucz korzeń pietruszki i włóż wszystkie składniki do bulionu. Zwiększyć nieco ogień i gotować zupę, aż ryba będzie miękka.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ugotowaną białą rybę wyjąć z patelni. Dodaj ziemniaki do bulionu i gotuj przez 10 minut. Wyłączyć kuchenkę i pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia.

Do trzeciego rosołu oczyść rybę, usuń wnętrzności i umyj ją. Pokrój rybę na porcje i dodaj je do bulionu.

Gotuj trzeci bulion przez 12 minut. Do zupy dodać liść laurowy i pieprz. W razie potrzeby doprawić zupę solą i gotować jeszcze 5 minut.

Do zupy wsypać drobno posiekane zioła, dodać mały kieliszek wódki i gotować przez 2 minuty. Pozostawić na 15 minut i podawać.

Niezwykła kremowa fińska zupa rybna

Składniki:

  • 500 g filetów z czerwonej ryby;
  • 3 średniej wielkości ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 200 ml kremu 20%;
  • 30g masła;
  • sól, pieprz.

Usuń wszystkie ości z fileta za pomocą pęsety. Rybę obrać ze skóry, umyć i pokroić na duże kawałki.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie.

Do rondla wlewamy wodę, solimy ją i wrzucamy ziemniaki i cebulę. Gotować warzywa przez 10-15 minut.

Do garnka włożyć rybę, przyprawę do zupy rybnej, pieprz mielony i sól. Doprowadzić wywar do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Do garnka włożyć masło i śmietanę.

Dodać do zupy drobno posiekane zioła. Doprowadzić zupę do delikatnego wrzenia i wyłączyć ogień.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan