Zupa rybna: przepisy
Codzienne menu można urozmaicić o cudownie smaczną i bogatą zupę rybną. Korzyści płynących z tego zdrowego dania jest wiele. Zupa jest cudownie sycąca i smakuje zupełnie inaczej niż większość pierwszych dań przyrządzanych na wywarze z mięsa, drobiu i warzyw. Dodatkowo jest to posiłek niskokaloryczny. Jest odpowiedni dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Kwasy tłuszczowe, fosfor i jod - oto lista składników odżywczych, które wchodzą w skład tego pierwszego dania.
Zupa rybna: przepis podstawowy
Aby przygotować pyszne i zdrowe pierwsze danie, będziesz potrzebować następujących składników:
- Zestaw do zupy rybnej 0,9-1 kg;
- 4 szt. ziemniaków;
- Jedna marchewka;
- Cebula;
- Liść laurowy;
- 5 ziaren pieprzu;
- Olej do smażenia;
- Sól i pieprz do smaku.
Gotowanie
Aby ugotować zupę rybną według tego przepisu, potrzebujesz około 30-40 minut. Wynik - aromatyczne i bogate pierwsze danie - z pewnością przypadnie Ci do gustu.
- Rybę umyć, włożyć do rondla i zalać zimną wodą.
- Na patelnię dodajemy pieprz i liść laurowy. Doprowadzić zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, dokładnie odlać pianę i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Do dressingu przygotować warzywa. Obrać, opłukać i posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną.
- Kiedy ryba będzie gotowa, przecedzić bulion przez drobne sito. Dzięki temu nawet najmniejsze ości i rybie łuski nie trafią na Twój talerz. Pozwól rybie dobrze ostygnąć. Następnie oddziel filety od kręgosłupa, skóry i innych kości.
- Wyjmij liście laurowe z wywaru, aby w końcowym daniu nie było goryczki.
- Przygotować ziemniaki. Obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodaj je do wrzącego, przecedzonego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 10 minut do miękkości.
- Dodać kawałki ryby, wymieszać z sosem warzywnym i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zioła umyć, posiekać i dodać do garnka, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Zupę podawać na gorąco. Udekorować świeżą kwaśną śmietaną.
Zupa rybna z ryżem
Jest to bardzo obfite i sycące danie. Do zupy użyj białej ryby, ale czerwona też się nada. Do przygotowania smacznego bulionu zaleca się użycie ogona lub innej kościstej części ryby. Potrzebne są następujące składniki:
- 0,5 kg ryb;
- 1,5 l wody;
- 0,1 kg ryżu;
- Jedna duża marchew;
- 3 szt. ziemniaków;
- 1 cebula;
- Zielenina, sól, pieprz;
- Liść laurowy.
Przygotowanie
- Aby zrobić rosół rybny rybę oczyszczamy z łusek, myjemy, kroimy na porcje. Następnie zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek z całą zawartością na ogniu. Po zagotowaniu ostrożnie usunąć pianę.
- Do ryby w garnku dodajemy obraną i pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Gotować przez co najmniej kwadrans.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez co najmniej 10 minut. Zwróć uwagę na pianę i usuń ją, gdy tylko zacznie się tworzyć.
- Opłukać ryż pod strumieniem chłodnej wody. Do zupy dodajemy ryż, po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodać liść laurowy.
- Przygotowane, umyte zioła rozdrobnić i dodać do zupy, gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia.
- Przed podaniem dania należy wyjąć rybę z zupy, oddzielić kawałki od ości i ułożyć na talerzu, a następnie zalać zupą.
Danie podawać na gorąco. Bogaty smak potrawy podkreśla świeża kwaśna śmietana.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu