Zupa rybna: przepisy

Codzienne menu można urozmaicić o cudownie smaczną i bogatą zupę rybną. Korzyści płynących z tego zdrowego dania jest wiele. Zupa jest cudownie sycąca i smakuje zupełnie inaczej niż większość pierwszych dań przyrządzanych na wywarze z mięsa, drobiu i warzyw. Dodatkowo jest to posiłek niskokaloryczny. Jest odpowiedni dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Kwasy tłuszczowe, fosfor i jod - oto lista składników odżywczych, które wchodzą w skład tego pierwszego dania.

Zupa rybna: przepis podstawowy

Aby przygotować pyszne i zdrowe pierwsze danie, będziesz potrzebować następujących składników:

  • Zestaw do zupy rybnej 0,9-1 kg;
  • 4 szt. ziemniaków;
  • Jedna marchewka;
  • Cebula;
  • Liść laurowy;
  • 5 ziaren pieprzu;
  • Olej do smażenia;
  • Sól i pieprz do smaku.

Gotowanie

Aby ugotować zupę rybną według tego przepisu, potrzebujesz około 30-40 minut. Wynik - aromatyczne i bogate pierwsze danie - z pewnością przypadnie Ci do gustu.

  1. Rybę umyć, włożyć do rondla i zalać zimną wodą.
  2. Na patelnię dodajemy pieprz i liść laurowy. Doprowadzić zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, dokładnie odlać pianę i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. Do dressingu przygotować warzywa. Obrać, opłukać i posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną.
  4. Kiedy ryba będzie gotowa, przecedzić bulion przez drobne sito. Dzięki temu nawet najmniejsze ości i rybie łuski nie trafią na Twój talerz. Pozwól rybie dobrze ostygnąć. Następnie oddziel filety od kręgosłupa, skóry i innych kości.
  5. Wyjmij liście laurowe z wywaru, aby w końcowym daniu nie było goryczki.
  6. Przygotować ziemniaki. Obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodaj je do wrzącego, przecedzonego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 10 minut do miękkości.
  7. Dodać kawałki ryby, wymieszać z sosem warzywnym i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Zioła umyć, posiekać i dodać do garnka, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  9. Zupę podawać na gorąco. Udekorować świeżą kwaśną śmietaną.

Zupa rybna z ryżem

Jest to bardzo obfite i sycące danie. Do zupy użyj białej ryby, ale czerwona też się nada. Do przygotowania smacznego bulionu zaleca się użycie ogona lub innej kościstej części ryby. Potrzebne są następujące składniki:

  • 0,5 kg ryb;
  • 1,5 l wody;
  • 0,1 kg ryżu;
  • Jedna duża marchew;
  • 3 szt. ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • Zielenina, sól, pieprz;
  • Liść laurowy.

Przygotowanie

  1. Aby zrobić rosół rybny rybę oczyszczamy z łusek, myjemy, kroimy na porcje. Następnie zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek z całą zawartością na ogniu. Po zagotowaniu ostrożnie usunąć pianę.
  2. Do ryby w garnku dodajemy obraną i pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Gotować przez co najmniej kwadrans.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez co najmniej 10 minut. Zwróć uwagę na pianę i usuń ją, gdy tylko zacznie się tworzyć.
  4. Opłukać ryż pod strumieniem chłodnej wody. Do zupy dodajemy ryż, po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodać liść laurowy.
  5. Przygotowane, umyte zioła rozdrobnić i dodać do zupy, gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia.
  6. Przed podaniem dania należy wyjąć rybę z zupy, oddzielić kawałki od ości i ułożyć na talerzu, a następnie zalać zupą.

Danie podawać na gorąco. Bogaty smak potrawy podkreśla świeża kwaśna śmietana.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan