Zupa z krewetek i grzybów

Dla tych, którzy budują masę mięśniową, są w trakcie odchudzania lub po prostu lubią dobrze zjeść, proponujemy ugotowanie zupy z krewetkami i grzybami. W tym daniu znajdują się dwa źródła białka: grzyby i krewetki. Oba są lekkie i smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają żadnych dodatkowych składników. Pasuje do nich prawie każda potrawa, którą lubisz. Możesz więc eksperymentować do woli. Jeśli nie jesteś zwolennikiem samodzielnego poszukiwania kulinarnych specjałów, dowiedz się, jak zrobić we własnej kuchni zupę z krewetek i grzybów co najmniej tak dobrą jak w restauracji.

Zupa z krewetek i grzybów shiitake

Krewetki, ryż i złote grzyby shiitake w bulionie z naturalnymi przyprawami - to danie, które staje się ulubionym. Rodzaj jedzenia, które napełnia cię, ale nie obciąża. Wiele z tych składników to rzeczy, które normalnie trzymasz w swojej spiżarni. I wystarczy zrobić szybki postój na targu lub pobiec do najbliższego marketu, aby kupić grzyby shiitake, świeże zioła i zieloną cebulkę.

Zupa z krewetek i grzybówPrzygotować

:

  • 450 g świeżych lub mrożonych krewetek, surowych, obranych;
  • 280 g grzybów shiitake, pokrojonych w plastry o grubości 1/4"
  • 1 żółta cebula
  • 5 łyżek wywaru z kurczaka lub warzyw (lub wody);
  • 390g pomidorów;
  • 3/4 czubatej łyżki długoziarnistego białego ryżu (najlepszy jest jaśminowy);
  • 3-5 ząbków czosnku;
  • 3 łyżki startego świeżego imbiru;
  • 1 łyżeczka chili w proszku;
  • 2 łyżki wędzonej papryki;
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 1 łyżka pierwszej oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno;
  • 3 łyżki masła;
  • Sól mielona i czarny pieprz;
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonki (do smaku).
Zupa z krewetek i grzybówPrzygotować

:

  1. Oczyścić, umyć warzywa.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
  4. Obrać i posiekać czosnek.
  5. Pomidory pokroić w kostkę.
  6. Dodaj kolendrę, bazylię, zieloną cebulkę do podania, jeśli chcesz.
  7. Podgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej nieprzywierającej patelni z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści.
  8. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Gotuj, często mieszając, aż cebula stanie się miękka i elastyczna, a grzyby złoto-brązowe.
  9. Podczas gdy cebula się gotuje, dodaj do małej miski starty imbir, zmiażdżony czosnek, chili w proszku, paprykę, kurkumę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Wrzuć przyprawy na patelnię ze zmiękczoną cebulą i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni się ich aromat.
  10. Wlać wino. Doprowadzić zupę do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz nieco ogień, gdy zacznie wrzeć. Gotuj, często mieszając, przez 5 minut, aż około 2/3 płynu odparuje.
  11. Wlać wywar, dodać sos rybny, pokrojone w kostkę pomidory i ryż. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia.
  12. Następnie zmniejszyć ogień do temperatury pokojowej, utrzymując go na wolnym ogniu.
  13. Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki.
  14. Dodać krewetki. Jeśli używasz mrożonych krewetek, gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
  15. Jeśli są świeże, gotować przez 2 do 3 minut. Krewetki są gotowe, gdy mają różowy kolor, a miąższ jest nieprzezroczysty.
  16. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki.
  17. Doprawić do smaku, regulując zawartość soli i pieprzu.
  18. Podawaj z posiekaną kolendrą i bazylią, posiekaną zieloną cebulką i plasterkami limonki, jeśli lubisz.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu